АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сечовивідні шляхи

Прочитайте:
  1. Висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку
  2. Ентеральні шляхи
  3. Ентеральні шляхи введення
  4. Низхідні провідні шляхи.
  5. Об'єкт родів, родові шляхи та родові виганяльні сили
  6. Основні шляхи поширення інфекції (шляхи проникнення інфекції в рану).
  7. Парентеральні шляхи введення
  8. Поняття про пірамідні та екстра пірамідні провідні шляхи центральної нервової системи, фізіологічне
  9. При попаданні чужорідного тіла в дихальні шляхи на якій бронх повинно бути направлено увагу лікаря в першу чергу для пошуку чужорідного тіла і його видалення?
  10. ПРОВІДНІ ШЛЯХИ

Сечовивідні шляхи починаються збірними трубками і нирковими мисками, за якими розміщені сечоводи, сечовий міхур і сечовипус-кальний канал (сечівник). Збірні трубки вистелені кубічним або низь-ким призматичним епітелієм. У їх просвіт надходить гіпотонічна сеча. Зовнішнє середовище збірних трубок має високий осмотичний тиск у результаті концентрації електролітів, які інтенсивно відділяються з дистальних прямих канальців. Внаслідок різниці осмотичного тиску вода виходить з збірних трубок у перитубулярний простір і надходить у кров. Таким чином, збірні трубки поряд з відведенням сечі із нирок, беруть участь у її утворЄнні.

Ниркові чашечки і миски покриті перехідним епітеліем, під ним знаходиться власна пластинка з пухкої сполучної тканини. У свиней і коней власна пластинка містить альвеолярно-трубчасті залози. М'язо-ва оболонка складається з внутрішнього поздовжнього і зовнішнього циркулярних шарів.

Сечоводи та сечовий міхур мають однакову будову стінок, які скла-даються з слизової, м'язової та зовнішньої оболонок. Слизова оболонка


Розділ 4 Спеціальна гістологія

покрита перехідним епітелієм. Він розміщений на власній пластинці із пухкої сполучної тканини з великою кількістю кровоносних судин і еластичних волокон. У коней власна пластинка сечоводу містить альве-олярно-трубчасті залози. М'язова оболонка сечопроводу в своїй основі побудована із внутрішнього і зовнішнього поздовжніх шарів та серед-нього кільцевого. У різних видів ссавців м'язова оболонка сечоводів роз-винена неоднаково, зовнішньою оболонкою є адвентиція (рис. 165).



 


Рис. 165. Поперечний розріз сечопроводу свині:

а-епітелій; б-власна пластинка слизової оболонки; в-три шари м'язової обо-лонки.

М'язова оболонка сечового міхура тришарова. Шари нечітко вира-жені, зовнішній і внутрішній — подовжні, а середній — кільцевий, у ді-лянці шийки він утворює сфінктер сечового міхура. Кожний із м'язових шарів складається із більш-менш розвинених пучків, розділених зна-чними прошарками пухкої сполучної тканини, збагаченої кровоносни-ми судинами. Така будова м'язової оболонки має фізіологічне обгрунту-вання — різне наповнення цього органу сечою дає змогу збільшувати чи зменшувати свій об'єм і утворювати складки слизової оболонки.

Зовнішня оболонка сечового міхура з боку черевної порожнини серозна, а остання його поверхня — адвентиція. Іннервація сечового


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

міхура здійснюється за рахунок симпатичних, парасимпатичних та спинальних нейронів. Нервові волокна в стінці сечового міхура утво-рюють піденітеліальне, міжм'язове та адвентиційне сплетення; в скла-ді нервових сплетень знаходяться ганглії і окремі нейрони. Серед не-йроцитів поряд з типовими мотонейронами мають місце і рецепторні нейроцити (клітини Догеля другого типу).

Сечівники самок утворюються трьома оболонками: слизовою, м'я-зовою та адвентицією. Слизова оболонка покрита плоским багатоша-ровим епітелієм. Власна пластинка утворена пухкою сполучною тка-ниною, має венозне сплетення, здатне до набрякання. М'язова оболон-ка побудована із окремих пучків міоцитів, які формують кільцевий та поздовжній шари. Зовнішня оболонка сформована сполучною ткани-ною, що містить пучки посмугованих м'язів, які утворюють зовнішній сфінктер сечового міхура.

Іннервація сечівника добре розвинена. В зовнішній оболонці зна-ходиться основне нервове сплетення з численними гангліями; велике нервове сплетення знаходиться в підепітеліальній сполучній тканині з своєрідними вільними нервовими закінченнями. Сечівник самців вхо-дить до складу пеніса, тому описаний в органах розмноження.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)