АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

IV. Фармакологічна корекція тимчасової і клімато-географічної адаптації спортсменів

Прочитайте:
  1. V. Фармакологічне забезпечення і харчування спортсменів.
  2. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  3. Гормональні системи в активізації механізмів адаптації
  4. Лекція 10. РОЛЬ ЕНДОКРИННИХ ЗАЛОЗ У РЕГУЛЯЦІЇ ГОМЕОСТАЗУ, НЕСПЕЦИФІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ОРГАНІЗМУ
  5. Лікарська комісія в поліклініці перевіряє дотримання порядку реєстрації випадків тимчасової непрацездатності. Які документи комісії належить перевірити?
  6. Основні стадії адаптації до фізичних навантажень. Структурний слід адаптації
  7. Пацієнтці, що страждає на гіпертонічну хворобу, лікар призначив лозартан (козаар). Яка фармакологічна властивість цього препарату забезпечує терапевтичний ефект ?
  8. Способи тимчасової зупинки кровотеч
  9. Фармакологічна група.

При переміщеннях спортсменів на значні відстані (які супроводжуються, як правило, різкою зміною клімато-географічних умов, висоти над рівнем моря, значною зміною годинних поясів) нерідко потрібна спеціальна фармакологічна корекція їхнього функціонального стану.
Відомо, що різка зміна поясного часу супроводжується синдромокомплексом “гострого десинхронозу” в основі якого лежать порушення так званих добових (циркадних) ритмів синхронізації основних процесів життєдіяльності. Гострий десинхроноз виявляється вираженими порушеннями ритму сну і пильнування, змінами психічного статусу і вегето-судинних зрушень. При цьому у 0,9 випадках у спортсменів, що не підвергалися спеціальній корекції, спостерігається гострий зрив адаптаційних можливостей, аж до 7 - 10 днів після переміщення у новий годинний пояс. У кінцевому підсумку, це приводить до істотного зниження функціональної готовності спортсменів і неможливості повноцінної підготовки до майбутніх стартів. При переміщеннях із заходу на схід десинхроноз, у цілому, протікає в більш гострій формі і більш тривалий час.
Варто підкреслити, що фармакологічна корекція зазначених порушень повинна бути складовою частиною комплексу відомих у даний час медико-біологічних і педагогічних методів дозволу проблеми тимчасової адаптації. При цьому фармакологічні заходи повинні раціонально сполучитися з завчасним виїздом на місце проведення змагань і можливістю поступової адаптації до зміни часу (однак, з обліком можливого негативного впливу на психологічний стан спортсменів при тривалому чеканні старту на місці проведення змагань), із психологічною підготовкою спортсменів до переїзду (істотно не акцентувати увагу спортсменів на майбутнім зрушенні часу) і відповідною корекцією тренувального процесу.
Заходу щодо корекції дисинхронизації повинні починатися безпосередньо в період перельоту. При цьому істотним стає вибір найбільш зручного часу вильоту. У випадку переміщення зі сходу на захід оптимальним є виліт у ранкові години. Основною задачею в цих умовах стає перешкодити засипанню спортсменів під час польоту. З цією метою рекомендується призначення тонізуючих препаратів через 1-1,5 години після вильоту. Найкращі результати звичайно досягаються після дробового прийому психостимулюючого засобу сіднокарб по 10 - 15 мг через кожні 4 години польоту. Подальшого запобігання сну варто домагатися аж до вечора за місцевим часом. За 40 - 60 хвилин до сну доцільно призначити 5% сироп оксібутирату натрію (30-35 мл) з додаванням 30 - 40 крапель рідкого екстракту посіфлоры. Цим забезпечується швидке і якісне засипання без наступної релаксації в ранкові часи. Курс прийому сиропу оксібутирату натрію (на ніч) продовжують протягом наступних 3 - 4 днів. Приблизно в одній чверті випадків маючі місце при значних перельотах афективні порушення у виді зниження настрою, підвищеної дратівливості і неадекватних реакцій у спортсменів можуть здобувати більш-менш стійкий характер через 3 - 5 днів після прибуття, що вимагає призначення денних транквілізаторів типу фенібуту або мебікару протягом декількох днів.
При перельотах у напрямку з заходу на схід оптимальним є виліт у вечірні часи. Основною задачею при цьому стає нормалізація сну в нічний час польоту (слабкі снотворні типу радедорма в дозі до 10 мг). Особливо варто звернути увагу на відсутність переїдання в літаку. У перші дві - три доби після прибуття вдень призначають легкі тонізуючі засоби типу настойки женьшеню, рідкого екстракту елеутерококка і т.п., а у вечірні часи за 1 годину до сну - сироп оксибутирату натрію 5% з додаванням рідкого эксстракту пасіфлоры.
Крім безпосередніх проявів гострого десинхрозу (головним чином, у виді розладу ритму сон-пильнування) останній,очевидно, викликає і більш глибинні порушення регуляторних процесів в організмі. Так, при аналізі динаміки дезадаптації спортсменів при зміні годинного поясу більш ніж у 50% випадків спостерігаються дестабілізація артеріального тиску, зміни м'язового тонусу, окремі порушення функції серця (зміни ритму і провідності) і інші порушення. Тому нормалізація ритму сон-пильнування і придушення афектних реакцій ще не означає оптимізацію функціонального стану спортсменів, які перенесли переліт зі значною зміною годинного поясу. З цією метою рекомендується застосування сукцинату натрію (10 днів по 0,3 м за 1,5 години до тренувань) на тлі комбінованого прийому настойки женьшеню (25 крапель) і рідких екстрактів елеутерококу (20 крапель) і родиоли рожевої (20 крапель) по 2 - 3 рази в день до їжі. Можливо також застосування інших адаптогенів рослинного і тваринного походження.
Для комплексної адаптації організму спортсменів до умов середньогірря призначається звичайно комбінований рослинний адаптогенний препарат сафінор (по 1 таб. 3 рази в день за півгодини до їжі, тривалість курсу 10 - 12 днів). Склад сафінору (рібоксін, сапарал, фловерин, калію оротат) забезпечує і одночасно нормалізує дії на функції ЦНС (психотонізуюча дія сапарала) і оптимізація функцій серцево-судинної системи (за рахунок рібоксіна і фловерина). Прийом препарату варто починати за 3 - 4 дні до переїзду в середньогірря, що забезпечує наростання кумулятивної дії сафінору протягом 3 - 5 днів після приїзду, як правило, практично, цілком усуває симптоми гострого зриву адаптації. У наступний оптимальний рівень функціонального стану спортсменів в умовах середньогірря варто підтримувати застосуванням комплексу рослинних адаптогенів, що включає 2 мл рідкого екстракту елеутерококу, 30 крапель пантокрину,15 крапель рідкого екстракту родиоли рожевої (2 рази в день за півгодини до їжі перед сніданком і обідом). Можливе застосування й інших адаптогенних препаратів рослинного, тваринного і синтетичного походження (женьшень, аралія, дибавол і ін.).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 742 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)