АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Який склад газів має атмосферне повітря, альвеолярна суміш газів, видихуване повітря?

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  3. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  4. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  5. АЛЬВЕОЛЯРНАЯ ВЕНТИЛЯЦИЯ - ЭТО
  6. Білковий склад плазми крові.
  7. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  8. В - продольные складки
  9. Варiанти клiнiчного перебiгу й ускладнення.
  10. Варiанти клiнiчного перебiгу та ускладнення.

Видихуване повітря містить менше кисню і більше вуглекислого газу, ніж атмосферне повітря, бо в легенях кисень дифундує в кров, а вуглекислий газ – із крові в альвеоли.

Повітря О2 СО2 N2, інертні гази
Атмосферне 20,93% 0,03% 79,04%
Видихуване 16,0% 4,5% 79,5%
Альвеолярна суміш 14,0% 5,5% 80,5%

Проте видихуване повітря відрізняється від альвеолярної суміші за відсотком кисню і вуглекислого газу, бо під час видиху до альвеолярної суміші приєднується повітря, що знаходиться в анатомічному мертвому просторі, склад якого такий, як і атмосферного повітря.

Які причини дифузії газів через легеневу мембрану?

Дифузія газу через легеневу або альвеоло-капілярну мембрану є другим етапом процесу дихання, і відповідно до закону Фіка швидкість переносу газу (Vg) прямо пропорційна: градіенту тиску по обидві сторони мембрани (ΔР); поверхні, через яку відбувається дифузія (S); коефіцієнту дифузії (K); обернено пропорційна товщини мембрани (L): Vg = ΔP·S·K / L

В свою чергу коефіцієнт дифузії (К) прямо пропорційний коефіцієнту розчинності газу (α). Коефіцієнт розчинності СО2 у 20 разів у більший у ліпідах та воді, ніж для кисню, тому, не зважаючи на менший градієнт тиску (6 мм рт.ст), СО2 проходить через альвеолярно-капілярну мембрану швидше, ніж О2 (градієнт тиску – 60 мм рт.ст.).

Парціальний тиск газів. РО2 в артеріальній крові в нормі становить майже 100 мм рт.с. Зменшення напруги кисню в артеріальній крові нижче нормального називають гіпоксемією.

РСО2 в артеріальній крові в нормі35-45 мм рт.ст. і характеризує стан альвеолярної вентиляції. Збільшення РСО2 вище норми називають гіперкапнією, зменшення – гіпокапнією.

За 1 хв.у стані спокою через легеневу мембрану шляхом дифузії у кров легеневих капілярів проходить 0,3 л кисню і майже стільки виділяється вуглекислого газу в альвеоли.

Тема 14. Транспортування газів кров’ю, роль еритроцитів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 589 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)