АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Компоненти болю

Прочитайте:
  1. Компоненти харчування та метаболізм ліків
  2. Лікарські рослини як компоненти БАД
  3. Структурні компоненти клітин
  4. Суглоб: визначення, назвати основні компоненти суглоба

ІНДЗ

на тему:

«Фізіологічні основи болю і знеболювання»

 

Виконав:

студент групи БП-43

Дмитришин Олег

 

Тернопіль 2011

Зміст:

1. Вступ

2. Компоненти болю

3. Шляхи проведення болі та її механізми

4. Ендогенне і екзогенне гальмування болю

 


 

Вступ

Біль - фізіологічний феномен, що інформує нас про шкідливі впливи, що ушкоджують або представляють потенційну небезпеку для організму. Таким чином, біль представляє собою як попереджувальну так і захисну систему.

В даний час найбільш популярним вважається визначення болю, дане Міжнародною асоціацією з вивчення болю (Merskey, Bogduk, 1994): "Біль це неприємне відчуття і емоційне переживання, що виникає у зв'язку з реальною або потенційною загрозою пошкодження тканин або зображування термінами такого пошкодження". Таке визначення не оцінює природу і походження больового стимулу, але в рівній мірі вказує як на її афективні конотації, так і на усвідомлену інтерпретацію.

Перші наукові концепції фізіології болю з'явилися в перших десятиліттях 19-го сторіччя. Це було століття проривів у вивченні механізмів болю, що дозволили вченим не тільки краще зрозуміти біль, але іноді і полегшити її.

У 20-му столітті досягнення імуногістохімії, нейрофармакології та нейрофізіології дозволили зробити найбільші відкриття в анатомії, фізіології і патофізіології болю. Протягом останніх 20 років помітно підвищується інтерес до фундаментальних механізмів болю. Знахідки, виявлені в результаті цих досліджень, знайшли застосування в клініці і ряді прикладних програм різних галузей медицини. Ідентифікація рецепторів і процесів, що беруть участь у формуванні та передачі болю привели до застосування нових засобів і методів, що забезпечують нові і все більш ефективні підходи до контролю над болем. Вони включають використання попередньої аналгезії опіоїдами або ненаркотичними (нестероїдними протизапальними) засобами, агоністами альфа-2-адренергічних рецепторів та місцевими анестетиками, контрольовану пацієнтом анальгезію в післяопераційному періоді або введення опіоїдів допомогою керованого пацієнтом пристрої, модуляцію болю біогенними амінами, такими як ендогенні опіоїдні пептиди, використання інтратекального введення препаратів при контрольованій пацієнтом епідуральній аналгезії, епідуральну стимуляцію спинного мозку.

Нові технології та нові засоби дозволили більш ефективно управляти болем. Застосування подібних методів призвело до задоволення пацієнтів і поліпшення клінічних результатів. Наші предки змушені були вірити моралістам (і докторам), які переконували їх у необхідності та корисності больового відчуття і забороні застосовувати такі неприродні засоби, як анестетики при пологах. Сьогодні лікарі під час проведення діагностичних процедур або операцій не можуть дозволити своїм пацієнтам страждати "для їх власного благополуччя". Стан болю є вирішальним підставою для призначення ефективного лікування, що є наслідком глибокого переконання в істотному негативний вплив болю на якість життя.


 

Компоненти болю

Сенсорний компонент. При зануренні руки у воду з температурою вище 45° С порушуються ноціцептори в шкірі. Їх аферентні імпульси передають інформацію про місцезнаходження гарячого стимулу, початок та закінчення (як тільки руку виймають з води) його дії та про його інтенсивность, що залежить від температури води. Ми усвідомлюємо цю інформацію у вигляді відчуття, як і інші сенсорні сигнали, наприклад, як тепло або холод при зануренні руки у воду. Цей аспект болю називають її сенсорним, або сенсорно-дискрімінатівним, компонентом.

Афективний компонент. Продовжимо тільки що розглянутий приклад. Купаючись у воді з температурою 25° С дуже спекотного літнього дня, ми не просто відчуваємо шкірою холод, водночас викликає приємне відчуття свіжості. Однак в холодний зимовий день та ж вода здавалася б неприємно холодною. Інакше кажучи, сенсорне відчуття може викликати задоволення або незадоволення в залежності від вихідних умов та інших обставин. Це справедливо практично для всіх сенсорних модальностей: зору, слуху, нюху чи дотику. Біль - виключення. Викликаються нею афекти, або емоції, майже виключно неприємні; вона псує наше самопочуття, заважає жити. Цей аспект болю і є її афективний, або емоційний, компонент.

Вегетативний компонент. Занурення руки в гарячу воду викликає не тільки біль, а й розширення судин шкіри, а отже, підсилює в ній кровотік, що помітно по її почервоніння. І навпаки, занурення в крижану воду звужує судини і послаблює кровотік. В обох випадках, як правило, підвищується кров'яний тиск, пульс частішає, розширюються зіниці, змінюється ритм дихання. Ці реакції на болючу стимуляцію-рефлекси вегетативної нервової системи. Інакше кажучи, в болю є вегетативний компонент, іноді дуже сильний, особливо при вісцеральному болю; наприклад, при жовчній коліці він може прийняти форму нудоти, блювоти, потовиділення і падіння кров'яного тиску.

Руховий компонент. Нарешті, всім відомо, що, коли рука випадково торкається гарячій воді, вона відсмикує ще до того, як ми усвідомлюємо біль і приймаємо рішення відреагувати на неї довільно. Цей руховий компонент болю виявляється як рефлекс уникнення або захисту у багатьох ситуаціях. Він особливо важливий у випадку шкідливих стимулів зовнішнього походження, але може бути знайдений навіть у глибокій і вісцеральній болі, наприклад у формі м'язової напруги. У ще більш широкому сенсі і інші поведінкові прояви болю, що виникають внаслідок її оцінки, також відносяться до її моторних, або, краще сказати, психомоторних компонентів.
Зазвичай всі компоненти болю виникають разом, хоча й у різному ступені. Однак їхні центральні провідні шляхи місцями абсолютно роздільні, і пов'язані вони з різними частинами нервової системи. Наприклад, сенсорний компонент має таламо-кортикальний субстрат, у афективного у його ролі виступають головним чином лімбічні структури, але також і вегетативна, і рухова системи. Тому компоненти болю в принципі цілком можуть виникати ізольовано один від одного. Наприклад, сплячий чоловік відсмикує руку від больового стимулу, навіть не відчуваючи болю свідомо, а у децереброваних тварин спостерігаються рухові та вегетативні реакції на неї (псевдоаффективні реакції), такі ж, як у інтактних тварин, хоча і під час відсутності переднього мозку.


 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 630 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)