АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ділянки екзогенного гальмування болю і терапія при болях

Прочитайте:
  1. S: При болях по одному порошку
  2. А потім перемістився до правої здухвинної ділянки живота. При пальпації відмічається
  3. АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ.
  4. арттерапія - лікування мистецтвом
  5. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  6. Гальмування в центральній нервовій системі
  7. Гальмування у ЦНС
  8. Гальмування умовних рефлексів
  9. Гальмування умовних рефлексів
  10. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки загальноосвітнього навчального закладу

Полегшення болю - один з основних завдань лікаря. Щоб позбавити хворого від болю, краще за все усунути її причину, але коли це неможливо, показано симптоматичне лікування. Фармакологічні дії перешкоджають сприйняттю та проведення шкідливих сигналів, гальмують їх центральну обробку, зменшують афективний компонент болю. Фізичні способи вкрай різноманітні за формою і місцем програми. Третя категорія включає психологічні прийоми, що дозволяють справлятися з болем, які в цілому можна назвати «стратегіями пристосування». Нижче коротко описані механізми впливу цих типів лікування.

Внутрішні системи придушення болю.

Людський організм має цілу низку можливостей зниження активності своїх центральних ноцицептивних систем. Як діють ці ендогенні системи придушення болю, нещодавно стало ясніше завдяки двом важливим відкриттям. Перше з них - виявлення опіатних рецепторів і зв'язуються з ними лігандів, що виробляється самим організмом (ендорфінів, енкефалінів, динорфінів). Друге-відкриття супраспінальних областей, в яких електрична стимуляція викликає аналгезії. Як буде показано нижче, ці два феномени, можливо, тісно пов'язані один з одним.

Спадні гальмівні системи

Електрична стимуляція всього головного мозку може викликати анестезію і аналгезії («електронаркоз»). Однак цей ефект, очевидно, обумовлений тільки обмеженими ділянками в центральному сірій речовині навколо шлуночка стовбура мозку, оскільки в дослідах на тваринах локальна електрична стимуляція саме цих областей призводить до глибокої аналгезії, названої стимуляційною (СА). Мабуть, велике ядро шва і парагігантоцеллюлярне ядро ретикулярної формації грають тут особливо важливу роль, тому що від них йдуть прямі спадні тракти до спинного мозку. Можливо, активність цих трактів гальмує передачу ноцицептивної інформації в задньому розі.

Як і електрична стимуляція, мікроін'єкції морфіну в центральна сіра речовина викликає помітну аналгезії, що свідчить про тісний зв'язок між стимуляційною і опіатною аналгезією. Інші структури, тісно пов'язані з СА, наприклад ретикулярна формація (див. вище), також явно чутливі до опіатів. Тому дуже ймовірно, що аналгезічний ефект СА і екзогенних і ендогенних опіатів опосередкований одними і тими ж нейронними системами.

Фармакологічна зняття болю

До групи ненаркотичних анальгетиків входить ряд речовин, що послаблюють біль не вимикаючи (як при наркозі)і майже не обмежуючи свідомість. Найкраще з них відомі похідні саліцилової кислоти, зокрема ацетилсаліцилова кислота. Наркотичні анальгетики здатні усунути найбільшсильний біль, але при високих концентраціях викликають наркотичний стан. Найвідоміший представник цієї категорії засобів - морфін, компонент опіуму (звідси термін опіати, або опіоїди, для всіх порівнюваних з ним за дією речовин). Аналгезічну дія цих речовин визначається зв'язуванням їх з описаними вище опіатними рецепторами, що активує ендогенну систему придушення болю.

З психотропних засобів транквілізатори у зв'язку з їх помітним впливом на психічний стан застосовуються не тільки для зняття болю, але й для усунення або послаблення стану тривоги, нервового напруження і неспокою. Антидепресанти використовуються насамперед для лікування ендогенної депресії. Оскільки при депресії нерідкі скарги на болі і, навпаки, хронічний біль часто веде до депресивного стану, в цих випадках застосування антидепресантів може виявитися досить ефективним.

Анестезія

Місцева анестезія має на увазі або блокаду нерва, або інфільтраціонну анестезію. На слизові оболонки анестетик може бути завдано локально розбризкуванням або змащенням поверхні. Коли необхідно анестезувати невелику ділянку шкіри ненадовго, її можна обприскати етилхлоридом, який швидко випаровується, так глибоко охолоджуючи при цьому шкіру, що ноцицептори інактивуються.

Для зняття болю в строго певній ділянці для значного полегшення (на кілька годин) використовують блокаду нерва. У рідкісних випадках воно триває довше, ніж можна було б очікувати, виходячи з тривалості дії місцевого анестетика на нерв. Місцева анестезія може позитивно впливати і на сам перебіг хвороби;анестезія що застосовується з цією метою називається терапевтичною місцевою анестезією.

Фізичне полегшення болю

Мова йде про прийоми самого різного характеру. Це прикладання гарячого або холодного, масаж і гімнастика, електрична стимуляція і нейрохірургія. Деякі з них застосовуються для полегшення болю вже протягом століть чи навіть тисячоліть. Дуже древній і одночасно найпростіший фізичний прийом-це спокій і нерухомість; часто вони дуже ефективні.

Зігрівання - фізичний вплив, що використовується, мабуть, найчастіше. Хоча при локальному застосуванні зігрівається лише поверхневий шар шкіри, кровоток через більш глибокі органи може посилюватися рефлекторно. Безпосередньо зігрівати глибокі тканини дозволяє діатермія (високочастотне електромагнітне випромінювання). Цей прийом найбільш ефективний при болю, викликаної або загостреної недостатнім кровотоком. Деякі інші її види (наприклад, при гострих запальних процесах) пов'язані з розширенням судин, і в цих випадках корисно охолодження. Холод сповільнює також розвиток запалення, знижуючи і кровотік, і локальну інтенсивність обміну речовин.

Лікувальну фізкультуру застосовують головним чином, щоб прискорити відновлення суглобів, м'язів, сухожиль, зв'язок і кісток. Отже, зазвичай вона сприяє ослаблення болю лише побічно; те ж саме відноситься до різних форм масажу.

Застосування електричної стимуляції засноване на спостереженні, згідно з яким біль часто помітно послаблюється іншими, одночасно діючими сенсорними стимулами типу розтирання, зігрівання або охолодження. В усіх таких випадках «маскування» потік нервових імпульсів від ноціпепторов не змінюється, але його проведення до перемикаючих структур в ЦНС гальмується або в спинному мозку, або на більш високих рівнях - у стовбурі мозку або таламусі. Механізм цього аферентного гальмування у всіх деталях ще не з'ясований.

Аналгезії і психологічні методи полегшення болю

Електричну стимуляцію нерва зазвичай проводять через шкіру. Один з варіантів цього методу - стимуляція заднього стовпа, при якій електроди вводяться хірургічним шляхом у хребетний канал. Мета її - особливо сильне подразнення пучків аферентних волокон в задньому стовпі спинного мозку, а отже, і особливо сильний аферентні гальмування. Третій підхід - пряма активація аферентних гальмівних центрів головного мозку (головним чином в його стовбурі) за допомогою імплантації електродів. Ця електростимуляція головного мозку призводить до описаної вище стимуляційний аналгезії.

Акупунктура (голковколювання) також розглядається деякими дослідниками як метод аналгезії, який використовує аферентні гальмування. Таке тлумачення, можливо, застосовне до інтенсивної електроакупунктури в нейроанатомічних областях стимуляції, очевидно, що володіє аналгезічною дією, що виходять за рамки ефекту плацебо. Однак у випадку класичної акупунктури та її варіантів (наприклад, вушної акупунктури) вказівок на первинний нейро-біологічний механізм її дії поки що немає.

Найбільше практичне значення має перерізка передньобокових канатиків спинного мозку (хордотомія), перериваються проведення ноцицептивних сигналів від контралатеральної половини тіла. Вона може дуже ефективно полегшити сильну хронічну біль (наприклад, в області малого тазу) на декілька тижнів або навіть місяців. Операції на самому головному мозку, наприклад таламусі (таламотомія), поясній звивині лімбічної системи або структурах, що пов'язують її з лобовою частокою (лейкотомія), як виявилося, дають абсолютно незадовільні результати і зараз практично не застосовуються.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 414 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)