АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Н-ХОЛІНОЛІТИКИ.

При проведенні анестезії лікар-анестезіолог передозував дозу тубокурарину хлориду. Хворому призначили прозерин. На чому заснована дія цього препарату?

A. * Зменшення активності холінестерази

B. Підвищення активності холінестерази

C. Блокада пресинаптичної мембрани

D. Активація М-холінорецепторів

E. Блокада адренорецепторів

У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосування дитиліну понад 30 хвилин відмічалось пригнічення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

A. *Переливання крові

B. Гемодіаліз

C. Гемосорбція

D. Форсований діурез

E. Перитоніальний діаліз

До щелепно-лицьового відділення доставили хворого з переломом нижньої щелепи. Було вирішено з’єднання кісток провести хірургічним методом під наркозом. Після внутрішньовенного введення міорелаксанту спостерігались короткочасні фібрилярні скорочення м’язів обличчя хворого. Який міорелаксант було застосовано?

A. *Дитилін

B. Тубокурарину хлорид

C. Піпекуроній бромід

D. Діазепам

E. Меліктин

У чоловіка, якому під час оперативного втручання застосували міорелаксант - дитилін, розслаблення скелетних м’язів і пригнічення дихання продовжувалось більше 2 годин. Відсутність якого ферменту в сироватці крові зумовлює цей препарат?

A. *Бутирилхолінестерази

B. Каталази

C. Ацетилхолінестерази

D. Глюко-6-фосфатази

E. Глутатіонпероксидази

5. Для зменшення втрати крові при проведенні операції на печінці необхідно викликати штучну гіпотонію. Вибрати препарат:

A. *Гігроній

B. Ацеклідин

C. Пірилен

D. Метацин

E. Гоматропін

ГАНГЛІОБЛОКАТОРИ.

Хворій 39 років для зняття гіпертонічної кризи ввели розчин пентаміну. Який механізм дії препарату?

A. * Пригнічення N-холінорецепторів

B. Пригнічення М-холінорецепторів

C. Стимуляція М-, N-холінорецепторів

D. Стимуляція N-холінорецепторів

E. Стимуляція М-холінорецепторів

Хворому необхідно провести часткову гепатектомію, яка призводить до сильної кровотечі. Хірург призначив внутрішньовенно-крапельно засіб для зниження артеріального тиску. Який засіб призначив лікар?

A. * Пентамін

B. Ацеклідін

C. Метацин

D. Пірілен

E. Анаприлін

МІОРЕЛАКСАНТИ.

Для ослаблення або припинення передачі збудження через синапс з нервового закінчення на м'язове волокно в клініці використовуються курареподібні речовини – міорелаксанти. Який механізм діїї цієї групи лікарських засобів?

A. * Блокада Н-холінорецепторів постсинаптичної мембрани

B. Блокада проходження Са2+ через канали пресинаптичної мембрани

C. Пригнічення роботи Na+/K+-насосів

D. Пригнічення ацетилхолінестрерази

E. Зменшення виділення медіатора в синаптичну щілину

Хворому перед операцією був ведений дитилін (лістенон) і проведена інтубація. Після закінчення операції і припинення наркозу самостійне дихання не відновилось. Недолік якого ферменту в організмі хворого подовжує дію м’язевого релаксанту?

A. *Псевдохолінестерази

B. Сукцинатдегідрогенази

C. Карбангідрази

D. N-ацетилтрансферази

E. K-Na-АТФ-ази

При комбінованому наркозі у хворого, якому проведено резекцію шлунку, як міорелаксант застосовано тубокурарину хлорид. Який засіб-антагоніст слід ввести хворому для відновлення його самостійного дихання?

A. *Прозерин

B. Дитилін

C. Цитітон

D. Етимізол

E. Бензогексоній

11. В травматологічний пункт каретою швидкої допомоги доставлено постраждалого від ДТП чоловіка з діагнозом: закритий перелом середньої третини стегна зі зміщенням. З метою репозиції кістковий уламків хворому введено 10 мл 2% розчину дитиліну в/в, внаслідок чого розвинулось тривале апное та міорелаксація. Дефіцитом якого ферменту зумовлена вказана фармакогенетична ферментопатія?

A. * Псевдохолінестерази

B. Уридіндифосфоглюкуронової трансферази

C. Глюкозо-6-фосфатдегідногенази

D. Метгемоглобінредуктази

E. N-ацетилтрансферази


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 717 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)