АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М'ЯКІ ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ

Типовими представниками м'яких форм ліків є мазі й пасти, які за своєю консистенцією дійсно відповідають поняттю "м'який". Проте до м'яких лікарських форм належать також рідкі мазі (лініменти), мильця (супозиторії чи свічки), пластирі, які за багатьма ознаками розглядають в одній групі з мазями та пастами. Окремо виділяють супозиторії, як м'яку дозовану лікарську форму.

MA3І(UŅĢMENTA)

(наз. відм. одн. - unguentum, род. відм. одн. - unguenti)

Мазь - м'яка недозована форма ліків для зовнішнього застосування, яка має консистенцію застиглого свинячого жиру (смальцю).

Мазі готують на спеціальних мазевих основах, якімають м'яку консистенцію. Як основу (constituens) для приготування мазі використовують деякі продукти переробки нафти, ланолін, очищений свинячий жир, жироподібні речовини, віск, синтетичні речовини тощо. Основи для мазей повинні бути фармакологічно індиферентні (не подразнювати тканини), не змінюватися під впливом зовнішнього середовища та не вступати в реакцію з лікарськимиречовинами.

До складу мазі можуть бути введені консервуючі, поверхнево-активні речовини та інші допоміжні речовини, дозволені до застосування в медичній практиці.

Вазелін (Vaselinum) найбільш поширена основа для мазей. Це суміш вуглеводнів, які отримують із продуктів переробки нафти. Вазелін не має запаху, має білий або дещо жовтуватий колір, топиться при температурі 37 - 50 градусів Цельсія, стійкий при зберіганні, не розчиняється у воді, практично не всмоктується, не має подразнюючої дії, не вбирає вологу. А тому на вазеліні готують ті мазі, які не повинні всмоктуватися шкірою. їх наносять на суху поверхню.

Іноді за основу беруть нафталан (Naphtalanum) -продукт нафталанської нафти. Він не всмоктується шкірою, добре зберігається, має протимікробні, протизапальні властивості. Як основу використовують рідше, бо нафталан має деяку подразнюючу дію.

Ланолін (Lanolinum) - надто поширена мазева основа. Отримують його із промивних вод овечої вовни (Іапа). Це однорідна густа масажовто-бурого кольору, в'язкої консистенції із специфічним запахом. Ланолін дуже гігроскопічний, здатний поглинати до 150 % води, тому на ньому готують мазі, які наносять на мокнущі поверхні. Ланолін може всмоктуватися шкірою і сприяти проникненню лікарських речовин. Мазі на ланоліні діють більш глибоко на відміну від вазелінових.

Раніше як мазеву основу використовували свинячий жир (Adeps suillus depuratus) - це свіжий очищений жир внутрішніх органів свині(середкове сало). Особливість його в тому, що він краще інших основ всмоктується, мазь на свиному салі може викликати резорбційну дію (сіру ртутнумазь на салі колись застосовували для лікування хворих на сифіліс). Але взв'язку з тим, що ця основа дуже швидко окислюється, гідролізується (прогіркає) та набуває подразнюючих властивостей і неприємного запаху, мазі на цій основі не можна зберігати тривалий час (не більше 2-х тижнів), свинячий жир як мазеву основу в останній час не використовують.

Іноді для виготовлення магістральних мазей використовують деякі офіцинальні мазі (Ung.Glycerini -гліцеринова мазь, Ung.Cetacei - спермацетова мазь, Ung.Naphtalani - нафталанова мазь). В останній час як основу для виготовлення мазей використовують поліети-ленгліколеві, силіконові та інші синтетичні основи.

Якщо лікар в рецепті не зазначає основу, то в аптеці мазь готують на вазеліні. Для очних мазей за основу беруть суміш ланоліну (10частин) і вазеліну (90 частіш), суміш топлять, фільтрують і стерилізують.

Мазі виписують в кількості 20-100 г, може бути більшеі менше (в залежності від необхідності). Очні мазі виписують в кількості 2-5-10г.

Рецепт на мазь можна оформити двома способами (розгорнутимі скороченим).

Прикладирецептів:

1. Виписати30 г мазі на вазеліні, яка містить 10% ксероформу.

Для того, щоб виписати рецепт на дану мазь розгорнутим способом, розраховуємо, скільки потрібно взяти ксероформу на ЗО г мазі, щобконцентрація його була 10%. Знаходимо, що потрібно Зг. Далі пишемо основу, вданому випадку вазелін, додаємо його до загальної кількості мазі (30 г - 3 г =27 г, або можна написати "ad" (до) 30,0). Потім зазначаємо, що слід змішати, щоб утворилася мазь (М. f. ung.), а з нового рядка пишемо D.S. -зазначаємо, як слід користуватися маззю.

Rp.: Xeroformii 3,0

Vaselini27,0 (або ad 30,0) М. f. ung.

D. S.Змащувати уражену ділянку шкіри.

2. Виписати50 г мазі, яка містить 2% анестезину та 10% дерматолу на мазевій основі звазеліну і ланоліну.

Rp.: Anaesthesini 1,0

Dermatoli5,0

Lanolini22,0

Vaseliniad 50,0

M. f.ung.

D. S.Змащувати уражені ділянки шкіри.

Оскільки наповнювачі для мазі взято порівну, то рецепт можна виписати і так:

Rp.: Anaesthesini 1,0

Dermatoli5,0

Lanolini

Vaseliniāā 22,0 M. f. ung..

D. S.Змащувати уражені ділянки шкіри.

Скорочено виписують мазь, якщо до її складу входить одна лікарська речовина і мазь виготовлена на вазеліні або якщо мазь заводського виробництва чи офіцинальна. В інших випадках мазі виписують тільки повним (розгорнутим) способом. Скороченою формою мазь виписують так, як і інші лікарські форми.

Прикладирецептів:

1. Виписати20 г 1% тетрациклінової мазі для змащування пошкоджених ділянок шкіри.

Rp.: Ung. Tetracyclini 1% - 20,0

D.S.Змащувати пошкоджені ділянки шкіри.

Офіцинальні мазі виписують зазначаючи тільки назву мазі та її кількість.

2. Виписати10 г жовтої ртутної мазі для змащування країв повік.

Rp.: Ung. Hydrargyri oxydi flavi 10,0

D.S.Змащувати краї повік.

У тих випадках, коли до складу мазі входить лікарськийпрепарат, активність якого визначається в одиницях дії (ОД), в рецепті вказується, яка кількість одиниць дії знаходиться в 1 г мазі, або сумарно в загальній кількості мазі.

3. Виписати 10 г еритроміцинової мазі для змащування рани (в 1 г мазі 10 000 ОД еритроміцину).

Rp.: Ung. Erythromycini 10,0 (1 г - 10 000 OD)

D. S. Змащувати пошкоджені ділянки шкіри.

або

Rp.: Ung. Erythromycini 10,0 (100 000 OD)

D. S. Змащувати пошкоджені ділянки шкіри.

Призначаючи мазі дітям, слід пам'ятати, що у дітей шкіра ніжна, ліки можуть добре всмоктуватися і можлива резорбційна їх дія.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 512 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)