АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЛАСТИРI(Emplastra)

(наз. відм., одн. - emplastrum, род. відм. одн. -emplastri)

Пластирі належать до найстародавніших форм, якіпризначають для зовнішнього застосування. Це однорідна липка, пластична маса. За агрегатним станомрозрізняють пластирі тверді та рідкі.

Рідкі пластирі (шкіряні лаки) є леткими рідинами,які після випаровування розчинника на шкірі залишають плівку. Тверді пластирі -це пластирі, які намащені на папір, полотно, клейонку, шовк та інші тканини,або у вигляді кусків чи плиточок. Видають пластирі за рецептом лікаря, а деякіі без рецепта; хворий сам, за вказівкою лікаря, намащує їх на тканину іприкладає до шкіри на тіло.

Використовують пластирі з різними цілями: длязапобігання уражень шкіри від зовнішніх впливів, фіксації пов'язок, стягненнякраїв рани, або з метою місцевої лікувальної дії.

Пластирі належать до офіцинальних форм і готують їхфабрично-заводським способом.

Приклад рецепта:

Виписати 30 г простого свинцевого пластиря.

Rp.: Empl. Plumbi simpl. 30,0

D. S. Злегка підігріти, нанести насалфетку і прикласти до ураженої ділянки шкіри.

МИЛЬЦЯ (Ģuppositoria)

(наз. відм. одн. - suppositorium, род. відм. одн. - suppositorii; род. відм. мн. - suppositoriorum)

Супозиторії, мильця, або свічки - це дозованалікарська форма, яка при звичайній температурі має тверду консистенцію, а притемпературі тіла плавиться.

Розрізняють супозиторії ректальні - suppositoria rectalia та вагінальні (піхвові кульки) - suppositoria vaginalia, а також палички - bacilli. Останні вводять в нориці (свищові ходи), сечовивідний канал тощо.

Основи для супозиторіїв (constituens) - речовини твердої консистенції, які розтоплюються при температурі тіла(не менше 37 градусів Цельсія), не повинні подразнювати слизові оболонки, добрезмішуватися з лікарськими речовинами, бути пластичними при формуванні істійкими при зберіганні. Найбільш відповідають цим вимогам - олія какао (Oleum Сасао), бутирол (Butyrolum), желатинова маса (Massa gelatinosa), суміші різних жирів і воску та ін. В останнійчас при виготовленні супозиторіїв використовують мильно-гліцеринові основи тасинтетичну масу - поліетиленоксид.

Ліки в супозиторіях застосовують для місцевої, а вректальних і для резорбційної дії, коли з будь-яких причин не можна ввести лікичерез рот (непритомний стан, звуження стравоходу, виразковий процес шлунку,невтримне блювання тощо). Із прямої кишки багато ліків всмоктується добре, неруйнується ферментами, немає при цьому значення смак і запах ліків. Крім того,ліки, які всмоктуються в прямій кишці, з током крові відразу надходять у великеколо кровообігу, перш ніж попадуть у печінку. Ректальні супозиторії маютьторпедоподібну форму, або у вигляді конуса, циліндра із загостреним конусом.Маса їх в середньому 3 г (від 1,1 до 4 г). Вагінальні супозиторії за формоюможуть бути сферичними (шароподібні - globuli), яйцеподібні (ovula), або в формі язичка (песарії - pessaria). Маса вагінальних милець в середньому 4 г (від1,5 до 6 г).

Супозиторії можна виготовляти в аптеках замагістральними прописами або на підприємствах фармацевтичної промисловості,тоді в аптеку вони надходять у готовому вигляді. Виготовляють супозиторіїшляхом викачування, виливання, пресування холодним і гарячим способами.

Супозиторії, які виготовляють в аптеці замагістральними прописами, виписують в рецепті у розгорнутій формі. Після слова Rp. пишуть назву лікарської речовини (однієї чидекількох), їх дозу (на один супозиторій), далі зазначають супозиторну основу,її кількість (також на один супозиторій) або пишуть g. s. (guantum satis - скільки треба). В subscriptio, пишуть М. f. suppositorium rectale (або vaginale) D. t. d. N. (Змішай, зроби супозиторій, видай таких доз числом стільки-то). Увипадку, коли біля основи пишуть g. s. в subscriptio зазначають не Misce, а Ut f. supp. D. t. d. N.

Прикладирецептів:

1. Виписати10 ректальних супозиторіїв, які містять по 0,2 г еуфіліну для введення по 1мильцю в пряму кишку двічі на день.

Rp.: Euphyllini 0,2

О l. Сасао q. s.

Ut f.supp.rect.

D. t. d. N. 10

S. Вводити по 1 мильцю в пряму кишку двічі на день.

Супозиторії, які надходять в аптеку у готовомувигляді виписують скороченим прописом. Після Rp. пишуть назву лікарської форми (Supp. rect.; Supp. vagin.), потім назву лікарськоїречовини і дозу (по-а), після чого зазначають кількість супозиторіїв. З новогорядка пишуть D. S. Попередній рецепт у такому разіможе мати наступпий вигляд.

Rp.: Supp. rect. Euphyllini а0,2 N. 12

D. S. Вводити в пряму кишку по 1мильцю двічі на день.

2. Виписати10 вагінальних супозиторіїв з анестезином (0,5 г pro dosi) і дерматолом (0,3 г pro dosi).

При такій умові, коли до складу мильця входитьдекілька лікарських речовин, рецепт слід виписувати тільки в розгорнутій формі.

Rp.: Anaesthesini 0,5

Dermatoli 0,3 01.

Сасао g.s.

Ut f. supp.vagin.

D. t. d. N.10

S. Вводити по 1 мильцю у піхву наніч.

Офіцинальні супозиторії виписують тільки вскороченій формі (складові частини при цьому не зазначають).

3. Виписати 10 ректальних супозиторіїв " Neo - Anusolum ".

Rp.: Supp.rect"Neo-Anusolum" N. 10

D. S. Вводити в пряму кишку по 1 супозиторію вранці іввечері.

4. Виписати 20 вагінальних супозиторіів, що містятьпо 250 000 ОД ністатину (Nystatinum).

Rp.: Supp. vag. Nystatini а250 000 OD N. 20

D. S. Вводити по 1 свічці в піхву двічі на день.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)