АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Склад молока та молокоутворення.

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  3. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  4. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  5. Биологическая значимость материнского молока для ребенка. Преимущества грудного вскармливания ребенка.
  6. БИОСИНТЕЗ ОСНОВНЫХ КОМПОНЕНТОВ МОЛОКА
  7. Білковий склад плазми крові.
  8. Болезненное увеличение молочной железы, нарушение оттока молока, повышение температуры тела до 38,5-39 град С
  9. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  10. В - продольные складки

Молоко й молозиво утворюються епітеліальними клітинами залозистої тканини молочної залози із плазми крові. Через судини вим’я протікає значна кількість крові. Так, для утворення 1 літра молока потрібно, щоб через вим’я пройшло 400-500 л крові. Складові частини плазми крові не просто переходять у молоко, а зазнають у секреторних епітеліальних клітинах вим’я складних хімічних перетворень. Тому до складу молока входять речовини, яких немає у плазмі крові (казеїноген, молочний цукор, або лактоза, молочний жир). У жуйних тварин молочні залози використовують для утворення жиру оцтову кислоту. Цим більше оцтової кислоти всмоктується з рубця корови, тим вищий процент жиру в молоці.

До складу молока й молозива входять вода, білок, жир, вуглеводи й мінеральні речовини. У кожного виду тварин молоко й молозиво мають певний хімічний склад.

Хімічний склад молока різних тварин, у середньому, %

Вид тварини Сухі речовини Жир Білок Молочний цукор Мінеральні речовини
Корова 12,5 3,6 3,3 5,0 0,6
Коза 12,8 4,1 3,7 4,2 0,8
Вівця 17,6 6,7 5,8 4,1 4,0
Кобила 9,8 1,3 2,2 5,9 0,4
Свиня 16,4 5,3 4,9 5,3 0,9
Сука 20,4 8,3 7,1 3,7 1,3
Кролиця 26,4 12,2 10,4 1,8 2,0

 

 

Склад молозива і молока корови, у середньому, %

Речовини Молозиво Молоко
Вода    
Сухі речовини    
Білок – всього,   3,3
у тому числі:    
імуноглобуліни   0,1
казеїн   2,7
Лактоза 2,5 5,0
Молочний жир 3,4 3,6
Мінеральні речовини 1,8 0,7

Крім того, в молоці й молозиві містяться ферменти, вітаміни, гормони, можуть бути токсини, радіонукліди, антитоксини, лікарські речовини. Оскільки у корів всі поживні речовини надходять з кишок, на склад і секрецію молока впливають умови годівлі, кількість і якість кормів.

У перші дні після родів з молочної залози виділяється молозиво – рідина жовто-білого кольору, солонувата на смак, містить багато білків альбумінів та глобулінів. Особливо важливе значення мають імуноглобуліни, з яких складаються імунні тіла. Ці тіла захищають організм новонароджених у перші дні їх життя від збудників різних захворювань. Тому не пізніш, як через 2 години після народження їм дають ссати молозиво.

До складу молозива входять також лізоцим – речовина, яка руйнує збудників захворювань, і солі магнію, що сприятливо впливають на перестальтику кишок.

Утворення молока в молочній залозі відбувається безперервно, особливо інтенсивно після родів (отелення).

Процеси утворення молока і його виділення регулюються нервовою системою і гормонами залоз внутрішньої секреції.

У рефлексі молоковіддачі розрізняють дві фази. Перша фаза – нервова. Під час доїння або ссання подразнюються рецептори вим’я й імпульси надходять у центри спинного мозку, а звідти – до сфінктерів дійок, отвори яких відкриваються, і виділяється цистернальна порція молока. Друга фаза – нервово-гуморальна. Імпульси від рецепторів вим’я передаються у центр головного мозку, в якому утворюється гормон окситоцин. Він надходить у задню частину гіпофіза, а звідти – у кров, з кров’ю він переноситься до вим’я, де сприяє скороченню міоепітеліальних клітин альвеол, внаслідок чого з них виводиться альвеолярна порція молока.

У здійсненні рефлексу молоковіддачі важлива роль належить корі великих півкуль головного мозку. У корів виробляється умовний рефлекс на місце та обстановку доїння. При різкій зміні умов доїння умовний рефлекс молоковіддачі гальмується і виділення молока припиняється.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 763 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)