АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поверхневі м’язи тулуба

Прочитайте:
  1. А. Білі м’язи
  2. Блок 3. Судини тулуба.
  3. Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови.
  4. Блок 5. Нерви тулуба.
  5. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  6. ВЕНИ ТУЛУБА: НЕПАРНА І ПІВНЕПАРНА ВЕНИ, НИЖНЯ ПОРОЖНИСТА ВЕНА, ВЕНИ ТАЗУ
  7. Гортань як один із відділів дихальної системи. Будова гортані (шлуночки гортані, хрящі гортані, м’язи гортані, зв’язки гортані) та її роль у голосоутворенні.
  8. Де розміуються поверхневі пахвинні лімфатичні вузли?
  9. Класифікація м’язів. Допоміжний апарат м’язів. М’язи-переселенці: причини зміни їх розташування.
  10. Лущення на шкірі тулуба, пластинкове на долонях і підошвах. Яка потенційна проблема може виникнути у дитини?

1-плечоголовний, 2-трапецієвидний, 2’-трапецієвидний спини, 3-найширший м’яз спини, 4-дорсальний зубчастий, 5-внутрішній косий черевний, 6-напружувач широкої фасції, 7-середній сідничний, 8-сіднично-двоголовий, 9-грудинно-головний і грудинно-сосковидний, 10-грудинно-нижньощелепний, 11-атлантоакроміальний, 12-дельтовидний, 13-триголовий плеча, 14-поверхневий грудний плечова частина, 14’-поверхневий грудний передплечова частина, 15-глибокий грудний, плечова частина, 16-зубчастий вентральний, 17-зовнішній косий черевний, 18-черевна пластинка.

 

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Які частини розрізняють в будові кожного м’яза?

2. Що таке ендомізій і перимізій і яке вони мають значення?

3. Що таке фасція?

4. Що являють собою сухожилля, апоневрози і сухожильні піхви?

5. Де розміщений підшкірний м’яз і яке його значення?

6. Які м’язи голови відносять до жувальних?

7. Що приймають за основу при поділі м’ясних туш на гатункові частини?

8. Чому м’язи шиї лопаткової частини відносяться до ІІ гатунку?

9. Які м’язи розміщені поздовж спини?

10. Які м’язи розміщені на грудній і черевній стінках?

11. Чому спинні відруби туш відносяться до І гатунку, а черевні до ІІ гатунку?

12. Як використовують м’язи кінцівок?

13. Які зміни в м’язах спостерігаються після смерті тварини?

Яка особливість м’язів у птахів?

 

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 3

 

“Вивчення будови і топографії м’язів тулуба, шиї. Голови, кінцівок”.

Прилади і препарати: препарати і моделі м’язів, таблиці, атласи, трупний матеріал.

Правила техніки безпеки: роботи виконувати в спецодязі (білі халати і косинки) в четвірках на чолі з капітаном, руки до і після роботи мити і дезинфікувати.

 

Послідовність роботи

1. Вивчити будову і топографію м’язів голови, шиї, тулуба, грудної кінцівки, тазової кінцівки.

2. Звернути увагу на особливості м’язів тварин різних видів (свині, коні, ВРХ)

 

Хід роботи

Мускулатура тулуба.

Після зняття шкіри з трупа тварини оглядають і досліджують фасцію тулуба, що покриває всі групи м’язів. Особливу увагу звертають на найбільш розвинену жовту черевну фасцію. Досліджують білу лінію черева. Відтягнувши пінцетом, надрізають поверхневу фасцію тулуба і вивчають її товщину і міцність.

Після зовнішнього огляду мускулатури тулуба й вивчення фасцій знімають поверхневу фасцію тулуба разом з підшкірним м’язом. Потім звільняють поверхню м’язів від глибоких фасцій і оглядають м’язи тулуба. Спочатку відпрепаровують на одному боці трупа такі поверхневі м’язи ділянки холки: 1) трапецієвидний м’яз – розміщений в ділянці холки під шкірою, знаходять грудну і шийну його частини; 2) найширший м’яз спини – оглядають і відпрепаровують верхній його кінець; 3) грудинно-плечоголовний м’яз – досліджують на шиї, знаходять дві його частини: плечоголовну й грудинно-головну, між якими лежить яремний жолоб; 4) ромбовидний м’яз – знаходять грудну і шийну його частини, переконуються, що нижній кінець обох частин м’яза закріплюється на проксимальному кінці медіальної поверхні лопатки; 5) вентральний зубчастий м’яз – оглядають його пучки на середині ребер і на внутрішній поверхні плечової кістки; 6) грудні м’язи – рельєфно виступають на нижній (зовнішній) поверхні грудної кістки, їх добре видно, якщо труп покласти на спину, а передні кінцівки розвести в боки; треба знайти шари цього м’яза: поверхневий і глибокий.

Вивчають також розміщення м’язів грудних стінок: інспіраторів і експіраторів.

Знаходять і відпрепаровують: 1) зубчасті верхні м’язи (вдихальний і видихальний); 2) міжреберні м’язи (зовнішні і внутрішні), для цього за допомогою кісткових щипців видаляють частину грудної стінки (2-3 ребра) й оглядають зовнішню і внутрішню поверхні міжреберних просторів, звертають увагу на розміщення волокон обох м’язів і визначають їх напрям; 3) піднімачі ребер, попереково-реберний і драбинчастий м’язи.

Потім оглядають і досліджують м’язи хребетного стовпа: найдовший м’яз спини, остистий, напівостистий і багатороздільний м’язи.

Окремо відпрепаровують і вивчають м’язи черевних стінок: зовнішній косий черевний; внутрішній косий черевний; прямий черевний. Ці м’язи пластинчастої форми з добре розвиненими апоневрозами. Препарують їх обережно пошарово.

Після вивчення м'язів черевних стінок розтинають черевну порожнину і вивчають будову і топографію діафрагми. Знаходять сухожильну і м'язову її частини. Оглядають лінію закріплення діафрагми на кістках. Визначають форму і товщину діафрагми в різних ділянках. Досліджують ніжки діафрагми.

Мускулатура голови.

Під час огляду м'язів голови переконуються, що більшість з них має форму стрічок або пластинок. М'язи розміщені навколо природних отворів, мають кільцеподібну форму.

Вивчають жувальні м'язи, знаходять і досліджують великий жувальний м'яз. Він добре розвинений, що можна встановити промацуванням. Розсікаючи поверхневі пучки цього м'яза, виявляють глибше розміщені пучки, що йдуть в різних напрямках.

На внутрішній поверхні нижньої щелепи розміщений криловидний м'яз. Верхній кінець їх починається від крилоподібних кісток, а нижній закріплюється на внутрішній поверхні нижньої щелепи.

Знаходять також висковий, двочеревцевий і яремнощелепний м'язи, визначають їх форму, ступінь розвитку і топографію.

При вивченні мімічних м'язів звертають увагу на їх особливості: одним кінцем вони закріплюються на виступах і шорсткостях кісток черепа, а другим – вростають в шкіру. Тому при їх скороченні спостерігають зміщення певних ділянок шкіри.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 667 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)