АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скелет грудних кінцівок

Прочитайте:
  1. I. Повторить тему: «Скелет туловища».
  2. Анатомія м’язів та фасцій верхніх та нижніх кінцівок
  3. Биоэлектрические процессы. Потенциал действия. Его основные части. Механизм возникновения (на примере ПД скелетной мускулатуры).
  4. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  5. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  6. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  7. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  8. Блок 6. Нерви верхніх і нижніх кінцівок.
  9. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  10. Будова осьового скелету

На скелеті вивчають розміщення кісток грудних кінцівок та визначають їх тип. Відмічають, які кістки лежать в основі окремих ланок грудних кінцівок.

Л о п а т к а. Визначають тип кістки, знаходять і вивчають проксимальний і дистальний кінці лопатки. На проксимальному розширеному кінці лопатки досліджують лопатковий хрящ. На дистальному кінці оглядають суглобову ямку, м’язовий горб і коракоїдний відросток.

Для вивчення топографії лопатки та взаємовідношення з суміжними кістками з’єднують її з плечовою кісткою. Звертають увагу на положення лопатки (під яким кутом) на скелеті.

На зовнішній (латеральній) поверхні лопатки знаходять ость, передосну й заосну ямку. Порівнюють форму і будову лопатки різних видів свійських тварин. Знаходять акромінальний відросток на лопатці жуйних тварин.

Щоб скласти скелет кінцівки, треба вміти відрізняти ліву лопатку від правої. Для цього беруть лопатку в руку так, щоб м’язовим горбом вона була спрямована вперед, а медіальною поверхнею – всередину. Якщо лопатку для надання їй такого положення потрібно брати в праву руку, значить лопатка з правої кінцівки, а якщо в ліву – з лівої. За формою лопатки та її ості відрізняють лопатку корови від лопатки коня.

П л е ч о в а к і с т к а. Визначають тип і положення плечової кістки на скелеті. Беруть кістку в руку, тримаючи її так, як вона розміщена на скелеті тварини. Розглядають і вивчають будову тіла кістки та її кінців.

На проксимальному кінці кістки знаходять головку і м’язові горби. Головка кістки міститься ззаду. По боках від головки виступають горби: латеральний (більш розвинений) і медіальний. Між горбами на проксимальному кінці плечової кістки трохи спереду від головки є спеціальний блок, по якому рухаються сухожилки двоголового м’яза плеча. Оглянувши цей блок на кістках різних видів тварин, переконуються, що на плечовій кістці коня блок роздвоєний, а в корів суцільний. Порівнюють будову проксимального кінця плечової кістки коня і корови та встановлюють різницю між ними

На дистальному кінці плечової кістки знаходять і досліджують ліктьову ямку. Щоб установити, з якої кінцівки плечова кістка, її беруть в руку так, щоб головка проксимального кінця кістки була спрямована назад, а латеральний м’язовий горб знаходився зовні.

Вивчають особливості будови плечової кістки у різних видів свійських тварин. З’єднують плечову кістку з суміжними кістками(лопаткою та кістками передпліччя).

К і с т к и п е р е д п л і ч ч я. Будову кісток передпліччя – променевої і ліктьової вивчають окремо. Під час огляду променевої кістки визначають її тип, знаходять проксимальний і дистальний кінці. Тіло кістки добре розвинене і має характерну вигнуту форму

На проксимальному кінці променевої кістки є суглобова поверхня, яка розділена невеликими гребенями на три ямки. Найширша медіальна ямка. Променеву кістку беруть у руки так, щоб вигнутою спинковою поверхнею вона була обернена наперед, а найширшою ямкою всередину, і визначають, з якої кінцівки (правої чи лівої) ця кістка. Оглянувши дистальну суглобову поверхню, з’єднують її з верхнім шаром кісток зап’ястя.

Порівнюють будову променевої кістки різних видів тварин і встановлюють різницю.

Потім вивчають будову ліктьової кістки. Знаходять тіло ліктьової кістки, ліктьовий та грифельні відростки (у корів), з’єднують кістки передпліччя з суміжними кістками. Переконуються, що тіло її рудиментоване у коней більше, ніж у корів. Розглядають і вивчають їх положення у скелеті тварин. Сполучають кістки зап’ястя із суміжними кістками.

К і с т к и з а п ’ я с т я: Знаходять основні і додаткові (сезамовидні) кістки верхнього і нижнього шарів. Відлік кісток починають з медіальної поверхні. Сезамовидна кістка розміщена латеральної поверхні зап’ястя. Порівнюють будову кісток зап’ястя корів і коней. Вивчають топографію кісток зап’ястя в скелеті тварин. Сполучають кістки зап’ястя із суміжними кістками.

К і с т к и п ’ я с т я. Вивчають будову на некомплектних кістках, а також у скелеті тварини. Підраховують кількість кісток п’ястя у різних видів тварин. Звертають увагу на будову їх у парнокопитних.

К і с т к и п а л ь ц я. Знаходять і вивчають будову путової, Вінцевої і копитної кісток у різних видів тварин. Оглядають і розміщують сезамовидні кістки пальців на своїх місцях: в путовому суглобі – дві кісточки, у копитному – одну човникову кісточку.

Складають палець тварини з окремих некомплектних кісток.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 693 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)