АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова периферичного скелета

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Периферичний скелет – скелет передньої і задньої кінцівок.

Скелет передньої кінцівки має два відділи: плечовий пояс і вільний відділ.

Плечовий пояс складається тільки з однієї пластинчастої кістки трикутної форми – л о п а т к и. Верхній розширений кінець лопатки доповнюється лопатковим хрящем серповидної форми, а на нижньому кінці є суглобова западина для утворення плечового суглоба. На зовнішній поверхні лопатки лопаткова ось розділяє цю поверхню на дві частини – передосну ямку і заосну ямку для прикріплення м’язів. Внутрішня поверхня плоска і має підлопаткову ямку. Лопатка лежить збоку на грудній клітці, від 2 до 7 ребра.

До вільного відділу передньої кінцівки входять довгі і короткі трубчасті кістки: плечова, кістки передпліччя, зап’ясна, п’ясна і фаланги пальців.

П л е ч о в а к і с т к а має тіло – діафіз і два кінці – проксимальний і дистальний епіфізи. На верхньому кінці її розрізняють головку для зчленування з лопаткою у плечовому суглобі, а на нижньому суглобовий блок для зчленування з кістками передпліччя в ліктьовому суглобі. Збоку від головки є латеральний великий і медіальний малий горби для прикріплення м’язів, що діють на плечовий суглоб. Позаду суглобового блока знаходиться ліктьова ямка, обмежена надвиростками і призначена для прикріплення м’язів, що діють на лапу.

К і с т к и п е р е д п л і ч ч я - дві кістки, що міцно зрослися: променева і ліктьова. Добре розвинена променева кістка, яка має на проксимальному кінці три суглобові поверхні, а дистальний кінець має суглобову поверхню, якою з’єднується з верхнім шаром кісток зап’ястя. На верхньому кінці ліктьової кістки є ліктьовий відросток з ліктьовим горбом, до якого прикріплюються м’язи.

К і с т к и з а п ’я с т я – це два ряди коротких асиметричних кісток, які з’єднуються з променевою кісткою, кістками п’ястя і утворюють зап’ясний суглоб.

К і с т к и п ’я с т я – трубчасті, на нижньому кінці мають блок з гребенем для зчленування з першою фалангою в путовому суглобі. У свиней розвинені 4 п’ясні кістки, у жуйних 3 і 4 п’ясні кістки зростаються між собою, утворюючи одну кістку. У коня розвинена тільки третя п’ясна кістка, а інші недорозвинені.

К і с т к и п а л ь ц і в складаються з трьох фаланг: перша фаланга – путова кістка, друга – вінцева, третя – копитна кістка у коня і ратицеві кістки у свині і жуйних.

Кістки зап’ястя, п’ястя і фаланги пальців утворюють кисть, або передню лапу.

Скелет задньої кінцівки складається з тазового пояса і вільного відділу. Тазовий пояс утворюють три пари плоских кісток: клубові, сідничні, лобкові. Зростаючись між собою, вони утворюють тазову, або безіменну кістку. На місці зростання цих кісток знаходиться суглобова западина для зчленування з головкою стегнової кістки. Лобкові і сідничні кістки правої і лівої сторін зростаються одна з одною у тазовому шві. Вони мають шов і западинну гілки, які обмежують замкнений отвір.

Передній кінець к л у б о в о ї к і с т к и розширений і називається крилом, яке міцно з’єднується з крилом крижової кістки, утворюючи тут малорухомий, тугий суглоб. Зовнішній кут крила клубової кістки називається маклаком, до нього прикріплюються м’язи черевних стінок і м’язи, що проходять у вільний відділ кінцівки.

На с і д н и ч н і й к і с т ц і позаду виступає добре розвинений сідничний горб, до якого також прикріплюються м’язи.

Парні безіменні кістки разом з крижовою кісткою й першими хвостовими хребцями утворюють кісткову основу тазової порожнини.

Вільний відділ задньої кінцівки складається з стегнової кістки, кісток гомілки, заплесни, плесни й фалангів пальців.

С т е г н о в а к і с т к а – довга трубчаста, на верхньому кінці якої є головка для зчленування з тазом у кульшовому суглобі, і м’язові горби, або вертели, а на нижньому кінці – вирости для з’єднання з великою гомілковою кісткою в колінному суглобі та блок для колінної чашки. На головці стегнової кістки є добре виражена ямка, в якій закріплюється кругла зв’язка.

Кіски гомілки складаються з добре розвиненої великогомілкової і недорозвиненої малогомілкової кісток.

К і с т к и з а п л е с н а – три ряди коротких асиметричних кісток, з яких розвинені дві кістки верхнього ряду – таранна і п’яткова. Таранна кістка утворює суглобовий блок для з’єднання з великогомілковою кісткою. П’яткова кістка має п’ятковий горб, до якого прикріплюються м’язи з ахіловим сухожилком. Кістки заплесна разом з кістками плесна й гомілки утворюють заплесновий, або скакальний суглоб.

Кістки плесна й фаланги пальців схожі за будовою з відповідними кістками передньої кінцівки. Разом кістки заплесна, плесна й фаланги пальців утворюють стопу, або задню лапу.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 704 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)