АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скелет крижового і хвостового відділів тулуба.

Прочитайте:
  1. I. Повторить тему: «Скелет туловища».
  2. Биоэлектрические процессы. Потенциал действия. Его основные части. Механизм возникновения (на примере ПД скелетной мускулатуры).
  3. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  4. Блок 3. Судини тулуба.
  5. Блок 5. Нерви тулуба.
  6. Будова осьового скелету
  7. Будова периферичного скелета
  8. Будова скелета вільної грудної і тазової кінцівок
  9. Будова скелетних м 'язів
  10. Будова та вікові особливості скелету голови

К р и ж о в і х р е б ц і зростаються між собою і утворюють крижову кістку. Знаходять і вивчають будову крижової кістки. Спочатку підраховують кількість сегментів, що утворюють крижову кістку. Потім оглядають і вивчають будову тіла, крил і гребеня крижової кістки. Знаходять спеціальні суглобові поверхні на крилах і з’єднують їх з кістками таза (клубовою кісткою).

Оглядають хребетний канал, що проходить уздовж кістки. Вимірюють його діаметр на вході в кістку і на виході. Вчаться розрізняти відміни в будові крижових кісток різних видів тварин. Для цього звертають увагу на форму і величину кістки в цілому, на будову гребеня і крил кістки. Вивчають топографію кістки в скелеті тварин.

Х в о с т о в і х р е б ц і вивчають на препаратах скелета хвостового відділу. Підраховують їх кількість у різних видів тварин. Звертають увагу на будову перших і останніх хвостових хребців і на відсутність хребетного каналу в хвостовому відділі. Оглядають відростки перших хребців. Вимірюють товщину хрящових прокладок між хребцями.

Скелет шийного відділу тулуба. Спочатку вивчають будову типових шийних хребців (третього, четвертого, п’ятого, шостого).

Типові шийні хребці мають всі частини, властиві хребцю: тіло, нервову дужку й відростки. На препаратах некомплектних кісток знаходять і оглядають ці частини. Звертають увагу на тіло типового шийного хребця – воно довше від тіла грудного хребця. Остисті відростки відсутні на хребцях коней і слабко вираженні у корів.

Оглядають поперечнореберні відростки, які на типових шийних хребцях роздвоєні. Знаходять передні і задні відростки. Важливо знайти отвори на бокових поверхнях тіл хребців. Як відомо, ці отвори створюють хребцеві канали, де проходить хребцева артерія.

Вивчивши будову типових шийних хребців, оглядають їх на скелетах тварин. Потім вивчають будову першого і другого шийних хребців.

А т л а н т (перший шийний хребець). Переконуються, що він не має тіла. Оглядають верхню і нижню дужки. Знаходять крила атланта. Зазначають відміну в будові крил на хребцях корів і коней. По крилах атланта визначають, якому виду тварин належить хребець. Знаходять передній і задній кінці атланта, з’єднують атлант із суміжними кістками (з потиличною кісткою і епістрофеєм).

Е п і с т р о ф е й (другий шийний хребець). Знаходять і оглядають тіло, зуб і гребінь епістрофея. Порівнюють будову епістрофея корови і коня. Звертають увагу на довжину і ширину зуба епістрофея та на форму гребеня, з’єднують епістрофей з сусідніми хребцями. Після вивчення будови шийних хребців оглядають їх розміщення в скелеті.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 561 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)