АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Назвіть місця аускультації клапанів аорти та легеневого стовбура.

Прочитайте:
  1. Аорта висхідна частина, дуга аорти її гілки, сонні артерії та підключичні артерії її гілки і зони кровопостачання
  2. АОРТА. ГІЛКИ ДУГИ АОРТИ. ЗАГАЛЬНА І ЗОВНІШНЯ СОННІ АРТЕРІЇ.
  3. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  4. Вегетативно-трофічні порушення в правій руці, симптом Горнера справа. Назвіть найбільш
  5. Віддалені за кліматичними умовами від постійного місця проживання хворого (виберіть всі
  6. ГІЛКИ ЧЕРЕВНОЇ АОРТИ
  7. Дуга аорти та її гілки
  8. Ергономічні вимоги до організації місця праці
  9. І СИМПАТИЧНОГО СТОВБУРА. ІННЕРВАЦІЯ ОРГАНІВ ГРУДНОЇ КЛІТКИ».
  10. КОАРКТАЦІЯ АОРТИ

Клапан аорти - у ІІ міжребер’ї справа від груднини (друга точка)

Клапани легеневого стовбура у ІІ міжребер’ї зліва від груднини (третя точка)

Знову аортальний клапан у точці Боткіна-Ерба (п’ята точка)

У дев’ятій точці, яка розташована на дні яремної ямки, вислуховуються слабкі систолічні шуми, які виникають при звуженні вічка аорти, аортиті, склерозі аорти.

31. Назвіть типи положень серця.
За формою і положенням розрізняють три типи положення серця.
1. Косе (зустрічається найчастіше) становище серця. Сецево-судинна тінь має трикутну форму, «талія» серця виражена слабо. Кут нахилу довгої осі серця становить 43 - 48 °.
2. Горизонтальне положення серця. Силует серцево-судинної тіні займає майже горизонтальне (лежаче) становище; кут нахилу дорівнює 35 - 42 °; «талія» виражена різко. Довжині серця при цьому зменшений, поперечник збільшений.
3. Вертикальне положення серця Силует серцево-судинної тіні займає майже вертикальне (стояче) становище; кут нахилу дорівнює 49 - 56 °; «талія» згладжена. Довжині серця збільшений, поперечник зменшений.


32. З яких оболонок складається стінка серця? Дати їх характеристику.

Стінка серця складається з трьох оболонок: внутрішньої — ендокарду, середньої — міокарду і зовнішньої — епікарда.

Ендокард складається із сполучної тканини з еластичними волокнами і гладенькими м'язовими клітинами. З боку порожнини серця він покритий шаром ендотеліальних клітин. Ендокард вистилає всі порожнини серця, включаючи м'ясисту перегородку, сосочкові м'язи, сухожильні хорди і клапани.

Міокард — найтовщий шар стінки серця, утворений поперечносмугастою серцевою м'язовою тканиною. Товщина міокарду в передсерді і шлуночках неоднакова. У передсерді міокард набагато тонший, ніж в шлуночках, в лівому шлуночку товщий, ніж в правому. Це пояснюється різним об'ємом виконуваної роботи. Лівий шлуночок проштовхує кров у велике коло кровообігу, правий — в мале, а передсердя — тільки в шлуночки. Мускулатура передсердя повністю відокремлена від мускулатури шлуночків за допомогою фіброзних кілець, від яких вона починається. Фіброзні кільця містяться не тільки у області передсердно-шлуночкових отворів, але і навколо отворів легеневого стовбура і аорти. Вони створюють своєрідний скелет, що служить опорою для м'язів і клапанного апарату серця.

Міокард передсердя складається з двох шарів: поверхневого — колового, загального для обох передсердь, і глибокого — подовжнього, самостійного для кожного передсердя. Глибокий шар м'язів у області гирл вен утворює кільцеві потовщення.

Міокард шлуночків складається з трьох шарів: зовнішнього — подовжнього, середнього — колового і внутрішнього — поздовжнього. Поздовжні шари у області верхівки серця переходять один в інший і є загальними для обох шлуночків; середній шар в кожному шлуночку самостійний.

Епікард є зовнішньою оболонкою серця. Він є внутрістінним (вісцеральним) листком серозної оболонки серця — перикарду, або навколосерцевої сумки. Перикард, як і всі серозні оболонки (очеревина, плевра), складається з двох пластинок — внутрістінної (епікарду) і пристінної (власне перикарду). Епікард переходить у власне перикард у області кровоносних судин. Між епікардом і власне перикардом є щілиноподібна замкнута — перикардіальна порожнина, що містить невелику кількість серозної рідини. У всіх шарах серця знаходяться нервові і судинні сплетення.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 522 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)