АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вегетативна НС

Прочитайте:
  1. V3: Вегетативная нервная система
  2. Автономна (вегетативна) нервова система
  3. Вегетативная иннервация внутренних органов
  4. Вегетативная нервная система
  5. ВЕГЕТАТИВНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА
  6. Вегетативная нервная система
  7. Вегетативная нервная система
  8. ВЕГЕТАТИВНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА
  9. Вегетативная нервная система, морфофункциональная организация и функции ее отделов. Вегетативные рефлексы и регуляция висцеральных систем организма.

База тестових завдань з

Фізіології Модуль - 1

 

Вегетативна НС

1. Ізольований відрізок тонкої кишки, який помістили в фізіологічний розчин, продовжував скорочуватись. Вкажіть причину цих скорочень:

*3.В міоцитах спонтанно виникають хвилі збудження

2. Яка речовина блокує і яка стимулює дію парасимпатичного нерва?

*2. Блокує атропін, стимулює ацетилхолін

3. До складу яких черепномозкових нервів входять парасимпатичні волокна?

*4.ІІІ, VI, IX, X

4. Вкажіть місце виходу із центральної частини нервової системи симпатичних нервів:

*5. Грудна частина спинного мозку, І та ІІ поперекові сегменти

5. Де розміщені клітини симпатичних прегангліонарних нейронів?

*5. Боковий ріг І-ХІІ грудних сегментів, боковий ріг І-ІІІ поперекових сегментів спинного мозку

6. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?

*4. Довгастий мозок, середній мозок, вароліїв міст

7. Звуження зіниці відбувається при:

*1. Активації М-холінорецепторів m.sphincter pupillae

8. До ефектів стимуляції парасимпатичної системи відноситься:

*1. Посилення моторики шлунку

9. У хворого приступ сечокам'яної хвороби (спазм гладкої мускулатури сечовивідних шляхів). Для його ліквідації фізіологічно обгрунтованим буде введення:

*3. Ні одна відповідь не вірна

10. В екстремальній ситуації збільшився тонус симпатичної нервової системи. Як при цьому будуть впливати симпатичні волокна на роботу серця?

*3. Збільшаться збудливість, провідність, частота і сила скорочень

11. При язві шлунка біль проявляється зліва і вверх від епігастральної області, чутливість в цих зонах підвищена. Які із перарахованих рефлекторних механізмів зумовлюють такі прояви?

*5.Вісцеро-дермальний

12. У токсикологічне відділення надійшов хворий із симптомами отруєння: утруднені подих, зіниці звужені, посилена салівація, зниження пульсу до 40 уд/хв, АТ = 80/50 мм рт.ст. Під впливом яких із зазначених речовин розвився даний стан?

*2. Мускарину

13. Студент перед іспитом скаржився на гострий зубний біль, під час іспиту біль послабився. Розвитком якого виду гальмування в корі

 

головного мозку обумовлено зменшення больових відчуттів?

*2.Зовнішне

1. Які функціональні порушення спостерігаються у хворого з гіпофункцією щитовидної залози?

4.* Зниження енергообмiну, сухість шкіри, брадикардія

2. Які з перерахованих гормонів впливають на обмін натрію в організмі за рахунок збільшення його реабсорбцiї канальцями нирок?

4.*Мiнералокортикоїди

3. Чоловік середнього віку виїхав в іншу країну на обіцяну йому роботу, але працевлаштуватися тривалий час не вдавалося. Які з ендокринних залоз, більш за все, виснажуються?

5. *Наднирники

4. Мама-годувальниця 6-місячної дитини проходила обстеження геніталій акушер-гінікологом, в ході якого з її молочних залоз почало виділятися молоко. Який гормон спричиняє цей рефлекторний акт?

1.* Пролактин

5. У хворого після видалення частини щитовидної залози виникли напади судом. Який гормон необхідно призначити у даному випадку?

2.* Паратгормон

6. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на схуднення (втрата маси тіла). Харчування у хворого нормальне. При обстеженні виявлені тахікардія і підвищення основного обміну. Вміст яких гормонів необхідно виявити в першу чергу?

1.* Тироксину

7. У пацієнта при клінічному обстеженні виявлено глюкозурію і гіперглікемію. Яка ймовірна причина цього?

3. *Інсулінова недостатність

8. До основних фізіологічних ефектів альдостерону належать:

4.*Збільшення об'єму циркулюючої крові

9. Безпосереднім фактором, який впливає на секрецію альдостерону клубочковим шаром кори наднирників, є:

1.*Ангіотензин ІІ

10. У жінки 30 років оперативним шляхом видалили передню долю гіпофіза у зв’язку з пухлиною. Що з приведеного нижче може виникнути після операції без гормональної терапії?

2.*Відсутність менструації

11. У хворого після тривалого інфекційного захворювання виявлені порушення функцій деяких ендокринних залоз і зниження вмісту кальцію в крові. Функція нирок в нормі. Вміст яких гормонів в крові необхідно визначити перш за все?

5. *Кальцитоніну

12. Серед регуляторів розвитку зубів, мінералізації, їх прорізування та росту

визначна роль належить гормонам:

4. *Всі відповіді вірні

13. Людина стала помічати поступове немотивоване підсилення спраги, навіть вночі, з’явилась сухість в роті; поряд з цим збільшився діурез. Про недостатність вироблення якого гормону це може свідчити?

3.* Інсуліну

14. Зріст дорослої людини становить 120 см при пропорціональній будові тіла і нормальному розумовому розвитку. Для недостатнього вироблення якого гормону у дитячому віці характерні вказані ознаки?

1. *Соматотропін

15. У космонавта після тривалого польоту виявили деструктивні зміни кісткового апарату. Які можуть бути причини цього явища?

4. *Від’ємний Са++ баланс, пов’язаний з ендокринними зрушеннями

16. Хлопець віком 12 років має зріст 1 м 80 см. Зміною кількості якого гормону це обумовлено?

5. *Збільшення соматотропіну

17. У зв’язку з хронічною хворобою дитину тривалий час лікували гормонами, що призвело до помітної затримки росту. Які гормони є сильними інгібіторами росту?

2. *Стероїдні

18. Дівчинка 13 років, у якої почалися місячні, стурбована тим, що в певний період місячного циклу вона відчуває набрякання й болючість грудей. У якій фазі циклу та чим зумовлені такі відчуття?

1. *У секреторній. Прогестероном

17. До лікаря звернувся хворий із скаргами на спрагу, підвищений апетит, сухість шкіряних покривів, часте і надмірне сечовипускання, які з’явилися після перенесеної автомобільної катастрофи. Зміни кількості якого гормону обумовлюють ці скарги?

4. *Недостатність інсуліну

18. У експериментальної тварини необхідно зменшити секрецію альдостерону. Що з наведеного можна використати для цього?

2. *Заблокувати ангіотензинперетворюючий фактор

19. Назвіть контрінсулярний гормон, який впливає на вуглеводний обмін?

5.* Адреналін

20. У пацієнта виявлена глюкозурія при нормальному вмісті глюкози в крові. Яка причина такого явища?

1. *Порушення транспорту глюкози в проксимальних канальцях

21. Внаслідок вираженного зниження концентрації кальцію в плазмі крові у дитини 2-х років виникла тетанія, що обумовлено зниженням функції:

1. *Прищитовидних залоз

22. У хворих з вадами серця часто виявляють підвищений вміст в крові гормона, який збільшує реабсорбцію натрія і води і виробляється в серці. Який з гормонів, наймовірніше, має таку дію?

4. *Передсердний натрійуретичний гормон

23. Жінка 32 років звернулась до лікаря із скаргами на помимовільне посмикування м’язів лиця в ділянці кута рота, а також напруження другого та третього пальців кистів. Стан особливо обтяжується в осінньо-зимовий період. За швидкою допомогою розлади знімаються внутрішньовенним введенням розчину хлориду кальція. Хворобливий стан пов'язаний з порушенням утворення гормону:

2. *Прищитовидних залоз

24. Хворий звернувся до лікаря із скаргами на набряки, головні болі, зниження діурезу. Аналіз крові показав підвищення в плазмі концентрації іонів Na+ і зниження іонів К+. Гіперсекреція якого гормону може бути причиною такої клінічної картини?

2. *Альдостерону

45. До стаціонару госпіталізовано з матір’ю трьохмісячну дівчинку, народжену взимку. Дитина на натуральному годуванні, активно смокче грудь. Але після цього настає форсована блювота шлунковим вмістом, а іноді й судоми. За швидкою допомогою розлади блокують внутрішньовену ін’єкцію розчина хлорида кальція. Хвороба пов’язана з надостатністю функції:

*Прищитовидних залоз

46. До якого класу відносяться речовини, які мають наступні властивості: високу біологічну активність, виділяються в невеликій кількості із нервових терміналів при стимуляції нейрона, мають систему інактивації і спецефічні рецептори, не впливають безпосередньо на проникливість мембрани, а тільки послаблюють або посилюють?

5. *Модулятори

27. До лікаря звернулись батьки хлопчика 10 років, в якого відмічалося збільшення волосяного покриву на тілі, ріст бороди та вусів, низький голос. Збільшення секреції якого гормону можна припустити?

1.* Тестостерону

28. Батьки дівчинки 16 років звернулися до педіатра. При обстеженні дівчинки виявлено: відсутність оволосіння на лобку і під пахвами, нерозвиненість молочних залоз, відсутність менструацій. В результаті яких гормональних порушень в організмі дитини це могло відбутися?

2. *Недостатність гормональної функції яєчників

29. У здорової дорослої людини існує певний взаємозв’язок різних гормонів і циклу сон-неспання. Секреція яких гормонів під час нічного сну підвищується?

3. *Соматостатин, пролактин

30. При проведенні обстеження хворого в ендокринологічному диспансері було виявлено підвищення рівня глюкози в крові до 11 ммоль/л. З нестачою якого гормона ймовірно пов’язані ці зміни?

2.*Інсуліну

31. До ендокринолога звернувся хворий зі скаргами на підвищену пітливість, серцебиття, схуднення на 10 кг за 2 місяці, витрішкуватість. Для патології якої ендокринної залози ці скарги найбільш ймовірні?

1.* Щитовидної залози

 

32. Які з перерахованих гормонів виробляються інкреторною частиною підшлункової залози?

3. *Інсулін і глюкагон

33. Хвора 40 років скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, серцебиття. При обстеженні відмічена гіпотонія м’язів, в’ялі паралічи, послаблення перистальтики кишечника. Про недостатність функції якої ендокринної залози можна думати?

4. *Прищитовидної залози

34. У пацієнта розвинулась м’язева слабкість, знизився артеріальний тиск, з'явилися розлади сприйняття смаку, запахів, звуків. Які гормональні розлади можуть бути причиною цих проявів?

5. *Недостатня продукція глюкокортикоїдів

35. У пацієнта є симптоми первинної наднирникової недостатності. Яке дослідження найкраще підтвердить це припущення?

5. *Підвищення рівня АКТГ в плазмі

36. При томографічному обстеженні встановлено пошкодження супраоптичного i паравентрикулярного ядер гiпоталамусу. Дефіцит яких гормонів може виникнути?

1.* Антидiуретичного гормону, окситоцину

37. У дитини спостерігається затримку росту, психічного розвитку і формування зубів, запізніла поява точок окостеніння, зниження основного обміну. Гіпофункція якої ендокринної залози (залоз) є причиною такого стану?

5.*Щитоподібна

38. У лабораторному експерименті щурів адаптували до проживання в умовах холоду при t=5°С. Який гормон може зумовити таку адаптацію?

3. *Гідрокортизон

39. Дівчина 15 років звернулася до лікаря зі скаргами на нагрубання та болючість молочних залоз у другій половині менструального циклу. При

обстеженні гінекологом патології не виявлено. Зміною рівня якого гормону може бути обумовлений стан дівчини?

1.* Прогестерону

40. У людини зменшився діурез внаслідок посиленої секреції вазопресину. Що з наведеного могло бути причиною збільшеної секреції гормона?

4. *Гіперосмія плазми

41. У жінки 30 років оперативним шляхом видалили передню частку гіпофіза у зв’язку з пухлиною. Що з наведеного нижче може виникнути після операції без гормональної терапії?

2. *Відсутність менструації

42. Внаслідок вираженого зниження концентрації кальцію в плазмі крові у дитини 2-х років виникла тетанія, що обумовлено зниженням функції:

1. *Прищитовидних залоз

43. У хворих з вадами серця часто виявляють підвищений вміст в крові гормону, який збільшує реабсорбцію натрію і води і виробляється в серці. Який з гормонів, найімовірніше, має таку дію?

4. *Передсердний натрійуретичний гормон

44. У хворого після тривалого інфекційного захворювання виявлені порушення функцій деяких ендокринних залоз і зниження вмісту кальцію в крові. Функція нирок в нормі. Вміст яких гормонів в крові необхідно визначити перш за все?

5. *Кальцитоніну

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)