АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спадково обумовлені захворювання щитоподібної залози

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. II. Хвороби щитоподібної залози
  3. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  4. VІ. Інфекційні захворювання серця
  5. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  6. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози
  7. Виробничі травми та профзахворювання
  8. Вкажіть хвороби (синдроми), обумовлені змінами структури та кількості хромосом
  9. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  10. Генеалогічний метод вивчення спадковості людини.

Сімейний зоб виникає як результат порушення всмоктування йоду в шлунково-кишковому тракті, порушення поглинання йоду щитоподібною залозою із крові, недостатнього окислення неорганічного йоду в моно- та дийодтирозин, появи аномальних йодопротеїнів. Тип успадкування – автосомно- рецесивний. Нетоксичний зоб у жінок успадковується за домінантним типом. До нетоксичного зобу схильні особи із синдромом Клайнфельтера.

Ендемічний зоб та ендемічний кретинізм розвивається в місцях зі зниженим рівнем йоду в ґрунті, але підтверджене значення спадковості в розвитку цієї патології.

Тиреоїдит Хашімото – наявна генетична схильність до захворювання (у родичів підвищений рівень антитіл до тканини щитоподібної залози). Захворювання супроводжується зобом.

Первинна мікседема (первинний гіпотиреоїдизм) обумовлений недостатністю тиреоглобуліну через автоімунне ураження щитоподібної залози, а також недостатнім виділенням тиреотропного гормону гіпофізом. Мікседема може бути також результатом кінцевої стадії тиреоїдиту Хашімото. Тип успадкування – автосомно - рецесивний.

Тиреотоксикоз (гіперфункція щитовидної залози без збільшення її маси). Частіше автосомно - рецесивний тип успадкування. Основними симптомами є екзофтальм, тремор та тахікардія.

Ураження паращитоподібних залоз

Первинний гіперпаратиреоз – частіше обумовлений пухлиною залози, а також може бути проявом гіпокальціємії внаслідок ниркової недостатності. Тип успадкування – автосомно-домінантний. Клінічно проявляється у вигляді декальцинації, спонтанних переломів кісток, болями в кістках. Наявні ознаки ураження нирок. Спостерігаються випадки безсимптомного перебігу, коли діагноз ґрунтується на основі високого вмісту кальцію в крові та сечі.

Гіпопаратиреодизм часто поєднується із відсутністю загрудинної залози (синдром Ді-Джорджі). Часто при гіпопаратиреодизмі вражаються і наднирники. Захворювання також може бути результатом спадкової схильності до утворення антитіл до паратгормону.

Спадково обумовлені захворювання наднирників

Уроджений адрено-генітальний синдром клінічно проявляється несправжнім передчасним статевим дозріванням у хлопчиків, а у дівчаток несправжнім гермафродитизмом. Якщо при синдромі спостерігається підвищене виділення естрогенів, то наявні маскулінізація у дівчаток та фемінізація у хлопчиків. Залежно від біохімічного дефекту виділяють кілька варіантів синдрому.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)