АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Орієнтовні показники для оцінки мікробного забруднення(ступеню чистоти) повітря деяких приміщень

Прочитайте:
  1. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  2. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання
  3. Величина значень коефіцієнта природного освітлення при боковому освітленні приміщень
  4. Визначення абсолютної та відносної вологості повітря станційним психрометром Августа
  5. Визначення кількості мікробів в одиниці об’єму повітря (метод Кротова)
  6. Визначення температурного режиму приміщень
  7. Вікові та статеві особливості черепа, контрофоси. Повітряносні порожнини носа.
  8. Вірусні повітряно-краплинні інфекції. Натуральна віспа. ВІЛ-інфекція. Сказ
  9. Газообмін в легенях. Газообмін між вдихуваним і альвеолярним повітрям, альвеолами і кров’ю легеневих капілярів. Парційний тиск газів, вентиляційн –перфузійне співвідношення.
  10. Гігієнічна оцінка обладнання шкільних приміщень та навчальних меблів
Види приміщень Мікробне число, на м3 Характеристика повітря
Загальне мікробне число В т.ч. гемолітичний стрептокок
Житлові приміщення До 2000 До 10 Дуже чисте
Громадські приміщення 2000-4000 11-40 Досить чисте
Дитячі заклади (дитячі будинки, школи та ін.) 4000-7000 40-120 Помірно забруднене
>7000 >120 Сильно забруднене
Операційна:      
а) до операції До 500 Не повинно бути Чисте
б) після операції До 1000 Не більше 3  
Перев’язочна:      
а) до роботи До 500 Не повинно бути Чисте
б) в кінці роботи До 2000 Не більше 3  
Маніпуляційна До 1000 До16 Дуже чисте
До 2500 До 16 Досить чисте
Лікарняна палата До 3500 До 100 Чисте

 

Штучні джерела УФР широко використовують і з лікувальною метою – при ревматизмі, невралгічних болях, шкіряному туберкульозі і, особливо, в хірургічній практиці з метою прискорення загоювання хірургічних, травматичних, бойових і гнійних ран та профілактики виникнення ускладнень. Дія УФВ на рани складається з її бактерицидних властивостей, здатності до прискорення відторгнення гнійних виділень, стимуляції керато-пластичних функцій шкіри, загальної знеболюючої дії тощо. Саме тому з цією метою використовують штучні джерела УФР широкого діапазону – прямі ртутно-кварцеві (ПРК) лампи та ін.

Під час дії УФР на поверхню рани і одночасному опроміненні здорової зони навколо рани, з якої виходять регенеративні процеси, прискорюється гідратація рани, скорочується період рубцювання та епітелізації і, як наслідок прискорюється загоєння рани.

 

Ситуаційні задачі

Задача 1

У дитячому санаторії організовано проводиться приймання дітьми сонячних ванн. Для того, щоб отримати максимальну загальностимулюючу дію ультрафіолетової радіації лікарю необхідно визначити у школярів біологічну дозу. Біодозиметр закріплений в області нижньої третини живота. Тривалість опромінення шкіри в першому віконці становить 2 хв, в другому — 3 хв, в третьому — 4 хв, в четвертому — 5 хв, в п’ятому — 6 хв, в шостому — 7 хв. Через 6 годин після опромінення сестра виявила на шкірі дві червоні смуги. Визначіть біодозу (в хв), а також максимальну, фізіологічну та профілактичну дози (в с).

Задача 2

Еритемна доза у дітей дитячого садка на стандартній відстані 0,5 м від маячного опромінювача з 10 лампами ЛЕ-30 виникла в середньому за 1 хвилину. Розрахуйте профілактичну дозу на відстані 2,5 м, тобто найближчої відстані, на якій можна розмістити навколо опромінювача групу дітей з 25 осіб.

Задача 3

На якій відстані від маячного опромінювача з прямою ртутно-кварцевою лампою (ПРК) слід розмістити для профілактичного опромінення групу хворих кардіологічного відділення, якщо еритемна доза на стандартній відстані 0,5 м у більшості з них склала 0,5 хв.

Задача 4

Розрахуйте тривалість санації повітря операційної однією лампою ЛБ-30, якщо до пробної санації з повітря апаратом Кротова висіяно 8000 мікроорганізмів/м3, після санації – 3800 мікроорганізмів/м3.

 

Задача 5

Робітник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору — він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об’єктивно реєструється гіперемія склери та потовщення рогівки. Гострота зору обох очей складає 0.7, спостерігається зниження прозорості кришталика. Індивідуальними захисними засобами не користується. Поставте діагноз захворювання, укажіть оздоровчі та профілактичні заходи, необхідні в даному випадку.

Задача 6

Медична сестра працює в фізіотерапевтичному кабінеті, обслуговує електроапаратуру, яка випромінює радіацію всіх ділянок електромагнітного спектра. Засоби захисту сестра не використовує. Пред’являє скарги на біль та відчуття “піску” в очах, неможливість дивитись на яскраве світло. Об’єктивно спостерігається гіперемія та набряк кон’юнктиви очей. Поставте діагноз захворювання, укажіть який фактор зумовив його виникнення та дайте відповідні гігієнічні рекомендації.

Задача 7

Після посіву повітря операційної аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова на чашці Петрі з м’ясопептонним агаром через добу експозиції в термостаті проросло 98 колоній мікроорганізмів. Після санації повітря, яку здійснювали чотирма лампами БУВ—30 впродовж 6 годин, зробили повторний посів. Умови посіву в обох випадках були тотожними — швидкість посіву 10 л/хв протягом 5 хвилин. При повторному посіві виросло 6 колоній. Дайте оцінку чистоті повітря операційної до і після санації.

 

Задача 8

Для санації повітря в шкільному класі (площа – 50 м2, висота – 3,5 м), впродовж періоду епідемії грипу використовували опромінювач лампи БУВ—30, який працював протягом години. Посів повітря до і після опромінення здійснювали аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова (швидкість посіву – 20 л/хв, час — 5 хв). Дайте гігієнічну оцінку ефективності санації, якщо до опромінення виросло 86 колоній, а після — 64.

 

Задача 9

Для санації повітря в лікарняній палаті (площа – 8 м2, висота – 3 м) використовували опромінювач з лампою БУВ-30 протягом години. Посів повітря до і після опромінення здійснювали аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова (швидкість посіву – 10 л/хв, час – 5 хв). Дайте гігієнічну характеристику проведеній санації, якщо до опромінення виросло 78 колоній, а після — 13.

 

ТЕМА №2: ГІГІЄНА ВОДОПОСТАЧАННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ. Гігієнічні проблеми якості питної води та її покращання. Критерії ефективності її очистки, знезараження, знешкодження та дезактивації. сАНІТАРНА ОХОРОНА ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ

 

МЕТА ЗАНЯТТЯ:

1. Засвоїти фізіологічне, епідемічне, ендемічне, господарсько-побутове та народногосподарське значення води.

2. Засвоїти гігієнічне значення техногенного забруднення води.

3. Вивчити основні види і засоби покращання якості питної води, принципи організації централізованого та місцевого водопостачання.

4. Засвоїти методики санітарного обстеження джерел водопостачання та гігієнічної оцінки якості питної води.

5. Ознайомитися з заходами санітарно-епідеміологічного нагляду за господарсько-питним водопостачанням.

 

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Гігієнічне значення води. Норми водоспоживання.

2. Епідеміологічне значення води та її роль у поширенні інфекційних захворювань.

3. Ендемічне значення води та її роль в поширенні захворювань інфекційної природи.

4. Вода як фактор виникнення захворювань неінфекційної природи.

5. Джерела водопостачання та їх порівняльна гігієнічна характеристика.

6. Гігієнічні вимоги до якості питної води. Державні санітарні правила і норми “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

7. Види покращання якості питної води. Методи очистки, знезараження, знешкодження та дезактивації води. Основні етапи санації криниці.

8. Централізована система водопостачання, основні споруди для обробки води та умови їх експлуатації. Зони санітарної охорони вододжерел.

9. Загальна схема санітарного обстеження джерел місцевого водопостачання.

10. Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за господарсько-питним водопостачанням (запобіжний та поточний санітарний нагляд).

 

ЗАВДАННЯ:

1. Засвоїти методику гігієнічної оцінки якості питної води і санітарного обстеження джерел водопостачання. Ознайомитися з основними етапами покращання якості питної води на водопровідній станції.

2. Обґрунтувати висновок щодо придатності води для задовільнення питних потреб за даними ситуаційної задачі.

3. Вивчити методику розрахунку дози хлорного вапна для обробки води в джерелах місцевого водопостачання.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Гігієна та екологія / [В. Г. Бардов, В. Ф. Москаленко, С. Т. Омельчук та ін.]; за ред. В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2006. ― С. 178-209.

2. Гигиена и экология / [В. Г. Бардов, В. Ф. Москаленко, С. Т. Омельчук та ін.]; под ред. В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2007. ― С. 174-205.

3. Загальна гігієна: пропедевтика гігієни / [Є. Г. Гончарук, Ю. І. Кундієв, В. Г. Бардов та ін.]; за ред. Є. Г. Гончарука. ― К.: Вища школа, 1995. ― С. 283—301.

4. Комунальна гігієна / [Є.Г. Гончарук, В.Г. Бардов, С.І. Гаркавий та ін.]. — К.: Здоров’я, 2003. — С. 11, 37, 38, 42―42, 47, 53, 54, 185, 186, 188, 189―191.

5. Габович Р.Д. Гигиена / Р.Д. Габович, С.С. Познанский, Р.Х. Шахбазян. ― К.: Вища школа, 1983. ― с. 57—86.

6. Румянцев Г.И. Общая гигиена / Г.И. Румянцев, Е.П. Вишневская, Т.А. Козлова. — М.: Медицина, 1985. — С. 106—140.

7. Покровский В.А. Гигиена / В.А. Покровский. — М.: Медицина, 1979. — С. 93—124.

8. Руководство по гигиене водоснабжения / Под ред. С.Н.Черкинского. — М.: Медицина, 1975. — 126 с.

9. Комунальная гигиена / Под ред. А.Н. Марзеева, В.М. Жаботинского. — М.: Медицина, 1989. — С. 313—396.

10. Общая гигиена: пропедевтика гигиены / [Е. И. Гончарук, Ю. И. Кундиев, В. Г. Бардов и др.]; под ред. Е. И. Гончарука. ― К.: Вища школа, 2000. ― С. 518—532.

11. Нікберг І.І. Гігієна з основами екології / І.І. Нікберг, І.В. Сергета, Л.І. Цимбалюк. — К.: Здоров’я, 2001 — С. 59—82.

12. Загальна гігієна: навчальний посібник до практичних занять для студентів шостого курсу медичного факультету / [І.В Сергета, Б.Р.Бойчук, С.О. Латанюк та ін. ]. — Тернопіль: Укрмедкнига, 1999. — 133 с.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 877 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)