АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ. В приміській зоні великого промислового міста при посадці літака ТУ—154 виникла авіакатастрофа, в який загинуло 126 чоловік

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1

В приміській зоні великого промислового міста при посадці літака ТУ—154 виникла авіакатастрофа, в який загинуло 126 чоловік. Серед потерпілих у 6 чоловік зареєстровані черепно-мозкові травми, 10 чоловік— знаходяться у стані шоку, у 12 чоловік — відмічаються травми та опіки різного ступеня важкості. Визначте вид та категорію авіакатастрофи (за таблицями 1—4) та обґрунтуйте медичні і санітарно-гігієнічні заходи, які повинні бути проведені у першу чергу.

 

Задача 2

На шосейній дорозі у 15 км від міста Д. виникла дорожньо-транспортна аварія, під час якої зіткнулись дві автомашини: вантажна і легкова. Травми (пошкодження різного ступеня) отримали 4 чоловіка: троє – дорослих та одна дитина. Визначте вид та категорію автокатастрофи (за таблицями 1—4) та обґрунтуйте медичні і санітарно-гігієнічні заходи, що повинні бути проведені у першу чергу.

 

Задача 3

В районі Карпат за п’ять останніх років спостерігалось 67 підземних поштовхів, з них 14пацієнтів силою 6,5—7,5 балів, решта — силою 5,0—6,5 балів. В деяких населених пунктах спостерігалось руйнування та пошкодження окремих споруд, шосейних шляхів, комунікацій систем газо- та водопостачання, каналізації тощо. Серед потерпілих нараховується 14 чоловік, зокрема 6 чоловік — з синдромом стиснення, решта — з травмами та опіками різного ступеня важкості. Визначте заходи щодо медичного забезпечення потерпілих та обґрунтуйте заходи, що спрямовані на запобігання погіршання санітарно-гігієнічного і епідеміологічного стану в районі стихійного лиха.

 

Задача 4

Для забезпечення евакуйованого населення питною водою використовують криницю, діаметр якої становить 80 см, висота водяного стовпа складає 2,5 м. Вода у криниці прозора. Для знезараження води використовують 35% хлорне вапно. Розрахуйте необхідну кількість хлорного вапна для знезараження води у криниці.

Задача 5

Рота солдат виконує бойове завдання на місцевості з жарким кліматом. Водні ресурси місцевості обмежені. Розрахуйте кількість води, що необхідна для забезпечення оптимального водопостачання військової частини у цих кліматичних умовах.

 

Задача 6

Взвод солдат використовує для питних потреб воду з криниці: розміри зрубу криниці 1,0 х 1,5 м, висота водяного стовпа становить 2,8 м. Вода в криниці має виражений присмак. Розрахуйте необхідну кількість хлорного вапна для проведення знезараження води у криниці.

 

Задача 7

Вода знаходиться в РДВ-500. Необхідно знезаразити воду за методом перехлорування з використанням 30% хлорного вапна. Розрахуйте його необхідну кількість.

 

Задача 8

Для забезпечення евакуйованого населення із сіл Закарпаття, де спостерігається повінь, вирішено використовувати воду із проточного ставка. Вода прозора, без сторонніх запаху та присмаку. Необхідно знезаразити воду методом перехлорування в ємкості, довжина якої складає 2,5 м, а діаметр становить 1,4 м. Хлорне вапно вміщує 25% активного хлору. Визначте необхідну кількість хлорного вапна для проведення знезараження води.

 

Задача 9

Підрозділ, що обслуговує польовий табір біженців, який розміщений на острові у гирлі річки, для забезпечення питних потреб використовує воду із шахтної криниці, віддаленої від ближнього берега на 120 м. Стіни криниці виготовлені з цементних кілець, їх верхня частина піднімається над рівнем землі на 45 см, глиняного замка та навісу немає. Забір води здійснюється із застосуванням індивідуальних відер. У період збільшення рівня води у річці (паводків, злив тощо) криницю періодично заливає. Грунт у місці розташування криниці піщаний. Дайте гігієнічну оцінку стану водопостачання та обґрунтуйте пропозиції щодо його покращання.

 

Задача 10

Проведено санітарну експертизу трофейного продовольства. Згідно з даними загальновійськової розвідки застосування ядерної зброї в даній місцевості мало місце 42 доби тому. Про використання отруйних речовин та бактеріологічної зброї відомостей немає.

Встановлена радіоактивне забруднення м’яса — 20 мр/год і хліба — 14 мр/год, а також наявність отруйних речовин типу “Зарін” в ящиках з крупою, консервні банки деформовані (здавлені). Обґрунтуйте гігієнічний висновок щодо можливості використання продовольства та профілактичні рекомендації.

 

Задача 11

Під час огляду хліба на складі начальник медичної служби виявив, що хліб житній формовий, спиртової стерилізації зберігається в поліетиленових пакетах впродовж 5 місяців. Запах і смак відповідають властивостям доброякісного продукту. Слідів цвілі не виявлено. М’якушка черства, вологість — 47%, кислотність — 15%, пористість — 45%. Необхідно дати гігієнічну оцінку якості хліба та обгрунтувати висновок щодо можливості його використання і подальшого зберігання.

 

Задача 12

В районі землетрусу, який стався 8 днів тому, під час проведення санітарної експертизи 50 м’ясних туш, взятих з холодильника продовольчого складу, виявлена ослизлість поверхні, сірий колір та неприємний запах. Проба на аміак позитивна, проба з CuSO4 — бульйон злегка мутнуватий, в мазках — реєструються поодинокі мікроорганізми у полі зору. Складіть обґрунтований експертний висновок щодо якості продукту, та визначте практичні рекомендації.

ТЕМА №20: ОРГАНІЗАЦІЯ ГІГІЄНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИ ЛІКВІДАЦІІ НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. ОСОБЛИВОСТІ ТИМЧАСОВОГО РОЗМІЩЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО НАСЕЛЕННЯ ТА АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНИХ ФОРМУВАНЬ

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти гігієнічні вимоги щодо розміщення військ, формувань і населення та обов’язки посадових осіб формувань з питань їх санітарно-гігієнічного забезпечення, оволодіти методами медичного контролю за розміщенням особового складу формувань і потерпілого населення при надзвичайних ситуаціях.

 

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Польове розміщення особового складу цивільних та військових формувань.

2. Укриття населення в захисних (фортифікаційних) спорудах. Основні види захисних споруд та гігієнічні вимоги до їх обладнання і експлуатації при надзвичайних ситуаціях.

3. Закриті фортифікаційні споруди (сховища): основні елементи планування, нормативи площі, об’єму та санітарного благоустрою. Загальні правила перебування у захисній споруді.

4. Основні шкідливості закритих захисних споруд. Розрахунок умов перебування в закритих фортифікаційних спорудах. Характерні особливості умов праці при надзвичайних ситуаціях у залежності від їх походження.

5. Шкідливі і небезпечні фактори, які супроводжують катастрофи та інші надзвичайні стани, їх вплив на здоров’я і працездатність ліквідаторів наслідків катастроф та потерпілого населення.

6. Гігієнічна характеристика індивідуальних засобів захисту, які використовуються при надзвичайних ситуаціях ліквідаторами, військовими та цивільними формуваннями.

 

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитись з різними видами захисних фортифікаційних споруд.

2. Розв'язати ситуаційні задачі щодо умов перебування в фортифікаційних спорудах.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Даценко І.І. Профілактична медицина: загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. — К.: Здоров’я, 2004. — С. 679—687.

2. Гігієна та екологія / [В. Г. Бардов, В. Ф. Москаленко, С. Т. Омельчук та ін.]; за ред. В. Г. Бардова. ― Вінниця: Нова Книга, 2006. ― С. 606—641.

3. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях: підручник / За ред. К.О. Пашка. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. — С. 109—152.

4. Беляков В.Д. Учебное пособие по военной гигиене и эпидемиологии / В.Д. Беляков, Е.Г. Жук. — М.: Медицина, 1988. — С. 42—68.

5. Загальна гігієна: посібник для практичних занять / За ред. проф. І.І. Даценко. — Львів: Світ, 2001. — С. 422—424.

6. Методичні матеріали самостійної роботи студентів з курсу військової гігієни. — Вінниця, 1994. — С. 50—64.

7. Надзвичайні ситуації: основи законодавства України. Т. 1. — К., 1998. — 544 с., Т. 2. — К., 1998. — 496 с.

8. Медицина катастроф. — М., 1996. — С. 76—104.

9. Дубицький А.Є. Медицина катастроф: учбовий посібник для студентів медичних вузів / А.Є. Дубицький, І.О. Семенов, А.П. Чепкий. — К.: Здоров'я, 1993. — 462 с.

10. Стихійні лиха та ліквідація стихійних лих. – Львів, 2003.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 887 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)