АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сумарна кількість годин для різних видів діяльності та відпочинку школярів

Прочитайте:
  1. C. Пригнічення серцевої діяльності
  2. А. Центр серцево-судинної діяльності
  3. Біохімічні процеси та енергетика трудової діяльності
  4. Будова та функції різних зон кореневого чохлика.
  5. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  6. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  7. В якому розмірі повинно сплачувати підприємство страхові внески до Фонду, якщо основний вид діяльності за КВЕД – 74.87.0?
  8. В.Очікувати спонтанної появи родової діяльності на протязі 24 годин та призначенні антибіотиків через 18 годин.
  9. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  10. Відносна біологічна ефективність ультрафіолетового випромінювання різних діапазонів
Клас Навчальні заняття в школі Навчальні заняття в дома Перебування на свіжому повітрі Заняття в гуртках, по господарству Ранішня гімнастика, туалет Сон (нічний)
I 3-4   3,5 2,5 2,5 11-10
II   1-1,5 3,5 2,5 2,5 11-10,5
III   1,5-2 3,5 2,5 2,5 11-10,5
V 4-5 1,5-2 3,5 2,5 2,5 10,5-10
VI 5-6     2,5 2,5 10-9
VII 5-6     2,5 2,5 10-9
VIII 5-6 2,5-3,5 2,5     9,5-9
IX 5-6 3-4 2,5     9,5-9
X 5-6 3-4 2,5     9-8.9
XI 5-6 3-4 2,5     8,5-8

 

Гігієнічна оцінка організації навчального процесу в школі передбачає вивчення навчального розпорядку, розкладу занять та організації уроку.

Контроль за навчальним розпорядком пов'язаний з визначенням часу занять у школі, тривалості уроків, перерв між уроками та змінами, відповідності кількості уроків протягом року та тижня навчальним планом з окремих предметів та закладу освіти загалом.

Дані щодо допустимої сумарної кількості годин (уроків) тижневого навантаження учнів наведені в таблиці 3.

Таблиця 3.

Допустима сумарна кількість годин (уроків) тижневого навантаження учнів

 

 

Класи Допустима сумарна кількість годин (уроків) інваріантної та варіантної частин навчального плану
5-денний навчальний тиждень 6-денний навчальний тиждень
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Протягом навчального року для учнів проводяться канікули: осінні, зимові і весняні загальним обсягом не менше30 днів.

Тривалість уроків у загальноосвітніх навчальних закладах повинна складати

В 1 класах – 35 хвилин, у 2-4 класах – 40 хвилин, в 5-12 класах – 45 хвилин.

Розклад уроків повинен враховувати оптимальне співвідношення навчального навантаження впродовж тижня, а також правильне чергування протягом дня і тижня предметів природничо-математичного і гуманітарного циклів з уроками музики, образотворчого мистецтва, трудового навчання та основ здоров я і фізичної культури.

 

Складаючи розклад уроків необхідно:

· створити найкращі умови для забезпечення високоефективної праці учнів.

· створити оптимальні умови для забезпечення єдності урочної, позаурочної та позашкільної діяльності учнів.

· врахувати матеріально-технічні умови.

· врахувати вимоги нормативних документів, що регулюють роботу освітнього закладу.

Саме тому робочий тиждень для учнів 1 класу протягом навчального року має передбачати встановлення додаткового розвантажувального дня (четвер), до розкладу якого не вводяться предмети, які потребують значного розумового напруження (математика, мовні предмети тощо).

У початковій школі спарювати уроки не дозволено. Для учнів 5-9-х класів проведення спарених уроків допускається лише у разі проведенні лабораторних і контрольних робіт, уроків трудового навчання та написання творів. В 10-12 класах допускається проведення спарених уроків як з основних, так і з ряду про­фільних навчальних дисциплін.

Тривалість перерв між уроками для учнів 1 класу повинна бути не меншою 15 хвилин, для всіх інших класів – не менше 10 хвилин. Тривалість великої перерви (після 2-го уроку) має складати 30 хвилин. Замість однієї великої перерви після 2-го і 3-го уроків можна влаштовувати перерви впродовж 20 хвилин. Під час перерв необхідно організовувати перебування учнів на відкритому повітрі та їх харчування.

Для профілактики виникнення втоми, порушень постави та появи розладів з боку органу зору та нервово-психічних зрушень серед учнів початкових класів на уроках письма, мови, читання та математики через кожні 15 хвилин уроку потрібно проводити фізкультурні хвилинки,спеціальну гімнастику для очей. Використовувати засоби психогігієнічної корекції тощо.

В ході визначення доцільності, характеру, змісту та обсягу домашніх завдань слід ураховувати індивідуальні особливості учнів та цілий ряд педагогічних вимог. Так, у 1 класі домашні завдання не задаються. Надалі обсяг домашніх завдань має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували у 2 класі – 45 хвилин; у 3 класі - 1 годину 10 хвилин; у 4 класі - 1 годину 30 хвилин; у 5-6 класах – 2,5 години; у 7-9 класах – 3 години; у 10-12 класах – 4 години. У 2-4 класах домашні завдання не рекомендується задавати на вихідні та святкові дні.

Початок занять в загальноосвітніх навчальних закладах повинен припадати на час не раніше 8 години ранку. У разі використання двозмінного режиму навчання початок занять у другу зміну має організовуватися не пізніше 14 години, закінчення занять – не пізніше 19 години. Починати заняття протягом навчального року як в першу, так і в другу зміну слід в один і той самий час.

Учні перших, других і випускних класів, а також класів компенсуючого навчання повинні навчатися лише у першу зміну. Учні 3-5 класів можуть навчатися у першу зміну або у підзміну з початком занять не пізніше 12 години. Навчання в інноваційних навчальних закладах організовується лише в одну (першу) зміну.

Наповнюваність класів не повинна перевищувати 30 учнів, з урахуванням того, що площа у класі, яка припадає на одного учня, має становити не менше 2,0 м2.

Основними елементами санітарно-гігієнічного нагляду за розкладом занять є визначення відповідності розподілу та чергування предметів впродовж навчального дня і навчального тижня стану здоров'я та морфофункціональним можливостям організму дітей і підлітків, урахування особливостей фізіологічної кривої працездатності учнів (рис. 1), а також ви­вчення ступеня складності предметів та характеру їх взаєморозташування (наявність спарених уроків, розміщення поспіль уроків з предметів, подібних за змістом або за видом діяльності, наприклад, рідна мова та іноземна мова, алгебра та геометрія тощо).

 

І ІІ ІІІ


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)