АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТЕСТИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ І САМОКОРЕКЦІЇ РІВНЯ ЗНАНЬ. 1. У хворого 44 років, що страждає на ГХ, з'явився головний біль, "внутрішнє тремтіння", серцебиття

Прочитайте:
  1. C) тестикулярды феминизация
  2. D. Визначення рівня соматотропіну
  3. III. Забезпечення вихідного рівня знань-умінь
  4. А. Розумова відсталість до рівня імбецильності, діти слухняні, лагідні, терплячі.
  5. Б. Задачі для самоконтролю.
  6. Б. Тести для перевірки вихідного рівня знань
  7. Б. Тести для перевірки вихідного рівня знань
  8. В) Зразки завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  9. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  10. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань

 

1. У хворого 44 років, що страждає на ГХ, з'явився головний біль, "внутрішнє тремтіння", серцебиття, страх. Об'єктивно: пульс -100/хвил, АТ - 200/100 мм рт. ст., ліва межа серцевої тупості на 1,5 см зміщена ліворуч від лівої середньоключичної лінії, тони серця звучні, везикулярне дихання. На ЕКГ - синусова тахікардія, ознаки гіпертрофії лівого шлуночку. Який препарат необхідно призначити для лікування:

А. Ніфедіпін

В. Каптопріл

С. Пропранолол

D. Сульфат магнію

Е. Фуросемід

 

2. Хворий 62 років, впродовж 10 років страждає на ГХ. 2 роки назад діагностоване ХОЗЛ. Об'єктивно: пульс - 64/хвил, АТ - 210/130 мм рт. ст., ліва межа відносної серцевої тупості на 2,5 см ліворуч від лівої середньоключичної лінії, перший тон над верхівкою ослаблений, акцент другого тону над аортою. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночку. Призначення якого препарату найдоцільніше в цьому випадку?

А. Пропранолол

В. Амлодіпін

С. Атенолол

D. Гіпотіазид

Е. Еналапріл

 

3. Хворий на ГХ впродовж чотирьох років вживає новий гіпотензивний препарат. АТ нормалізувався, але у хворого з'явився постійний, інтенсивний сухий кашель. Побічною дією якого препарату найдостовірніше є поява вищезгаданого ускладнення?

А. Фелодіпін

В. Клофелін

С. Еналапріл

D. Гіпотіазид

Е. Метопролол

 

4. Хвора 58 років, діагноз: ГХ. Вранці після прийому каптопреса і атенолола різко встала з з ліжка, короткочасно знепритомніла. Об'єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс - слабкий, 90/хвил. АТ - 80/50мм.рт.ст. Везикулярне дихання. Змін з боку ЦНС немає. ЕКГ з перевантаженням лівого шлуночку. Ваш діагноз?

А. Ортостатична артеріальна гіпотензія

В. НЦД за змішаним типом

С. Синокаротидна непритомність

D. Динамічне порушення мозкового кровообігу

Е. Кардіогенний шок

 

5. У хворої 30 років, вагітність 28 тижнів, спостерігається підвищення тиску до 170/110 мм.рт.ст. Об'єктивно: акцент ІІ тону над аортою, пастозність гомілок. У сечі: питома вага - 1016, білок - 0,33 г/л, Л. 8-10 в полі зору, ер. 5-6 в полі зору. Ехо-КГ: КДР - 5,4 см, товщина міжшлуночкової перегородки 1,1 см. Який препарат найбільш небезпечний для даної хворої?

А. Клофелін

В. Допегит

С. Резерпін

D. Капотен

Е. Ніфедіпін

 

6. Чоловік 72 років, скаржиться на головний біль і серцебиття, що виникли у другій половині доби. За останній рік в подібних випадках відмічено підвищення АТ. Об'єктивно: межі серця не змінені, тони збережені, ЧСС і пульс - 88/хвил, АТ - 170/80 мм рт. ст. На очному дні - звуження артерій. ЕКГ - без патології. Який попередній діагноз?

А. Ізольована систолічна гіпертензія

В. Гипертонічна хвороба ІІ ст.

С. Феохромоцитома

D. Церебральний атеросклероз

Е. Вікова норма АТ

 

7. У чоловіка 37 років лікар виявив підвищений АТ. У аналізі сечі: Л - 6-7, Ер - 3-4 у п/зору, білок - 0,066 г/л. Для уточнення стану нирок інструментальне обстеження слід починати з:

А. Ангіографії нирок

В. УЗД нирок

С. Внутрішньовенної пієлографії

D. Радіоізотопної ренографії

Е. Оглядової рентгенографії нирок

 

8. Хвора 42 років, з метою зниження АТ отримувала салуретики. Через деякий час у неї з'явилася м'язова слабкість і парестезії. На ЕКГ виявили: зменшення амплітуди зубця Т, появу зубця U, депресію сегменту SТ, подовження інтервалу QT. Чим обумовлені ці зміни?

А. Розвитком атріовентрикулярної блокади

В. Гіперкаліємією

С. Гіпокальціємією

D. Систолічним перевантаженням лівого шлуночку

Е. Гіпокаліємією

 

9. У хворої 60 років, яка впродовж 20 років страждає на ГХ, після стресової ситуації раптово виникло відчуття задишки. Об'єктивно: положення| ортопное, пульс - 120/хвил, АТ - 210/120 мм рт. ст. I тон над верхівкою серця ослаблений, в діастолу прослуховується додатковий тон, частота дихання - 32/хвил. Дихання над нижніми відділами легенів ослаблене, одиночні незвучні вологі дрібнопухирсаті хрипи. Яке ускладнення виникло?

А. Розшарування аорти

В. Напад істерії

С. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

D. Пневмонія

Е. Гостра лівошлуночкова недостатність

 

10. Хворий 30 років, скаржиться на головний біль і серцебиття після емоційного стресу. Хворіє на ГХ впродовж 2 років. При обстеженні хворий збуджений, гіперемія обличчя, шкіра зволожена. Пульс - 100/хвил, АТ - 180/90 мм рт. ст. Зафіксовано збільшення ударного і хвилинного об'єму крові. Що потрібно призначити хворому насамперед?

А. Дібазол

В. Лізінопріл

С. Фуросемід

D. Клофелін

Е. Пропанолол

 

Правильні відповіді: 1С, 2B, 3C, 4A, 5D, 6A, 7B, 8E, 9E, 10E


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 703 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)