АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Актуальність теми. Атеросклероз (від грецької

Прочитайте:
  1. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  2. Актуальність проблеми
  3. Актуальність теми.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. Актуальність теми.
  9. Актуальність теми.

Атеросклероз (від грецької. "athere" - кашка і "skleros" - твердий) - це хронічне захворювання, що характеризується виникненням в стінках артерій вогнищ ліпідної інфільтрації і розростання сполучної тканини з утворенням фіброзних бляшок, що звужують просвіт судини і що порушують фізіологічні функції уражених артерій, що приводить до органних і загальних розладів кровообігу. Термін "атеросклероз" введений у вживання в 1904 р. F. Marchand.

Атеросклероз і пов'язані з ним ураження внутрішніх органів (ІХС, інфаркт міокарду, порушення кровообігу мозку, нижніх кінцівок, органів черевної порожнини і т.п.) вийшов на перше місце як причина захворюваності, втрати працездатності, інвалідності і смертності населення більшості економічно розвинених країн, випередивши в цьому відношенні онкологічні, інфекційні захворювання, травми і інші хвороби. Атеросклероз обумовлює приблизно половину всіх смертних випадків і близько 30% летальних результатів у осіб у віці 35-65 років.

У економічно розвинених країнах світу атеросклероз, що вражає серцево-судинну систему, мозок, нирки і інші важливі органи, є найбільш частою причиною захворюваності і смертності. Ускладнення атеросклерозу (ішемічна хвороба серця, включаючи інфаркт міокарду і інсульт) є провідними чинниками смертності в економічно розвинених країнах Європи, Америки і Азії. Смертність від цих захворювань на Україні і в Росії неухильно зростає. Стандартизований показник, що відображає смертність на 100 000 населення, наприклад, в Російській Федерації, перевищує 800, що набагато більше, ніж в передових країнах світу. До певної міри це пояснюється тим, що в багатьох країнах були розроблені і реалізовані на практиці державні заходи щодо зміни образу життю - значного скорочення куріння, зміни характеру живлення (обмеження споживання насичених жирів і холестерину), контролю артеріального тиску, підвищення рівня фізичної активності. У США реалізація цих, на перший погляд, нескладних заходів дозволила за останні 20 років понизити смертність осіб старше 35 років від ІХС приблизно на 25%. У Франції, населення якої (особливо південних районах) вживає в їжу багато фруктів, овочів і морської риби (продуктів, багатих антиоксидантами, поліненасиченими жирними кислотами), смертність від серцево-судинних захворювань (ССЗ) знаходиться на найнижчому рівні серед Європейських держав.

Оскільки у осіб найбільш працездатного віку (40-50 років) спостерігається значне розповсюдження атеросклерозу і його ускладнень, то правильна і своєчасна діагностика даного захворювання, і на цій основі профілактика і лікування мають не тільки медичне, але і важливе соціально-економічне значення

Загальна мета – вмітипоставити попередній діагноз і визначити тактику лікування і профілактики хворих атеросклерозом.

Конкретні цілі: Уміння або цілі початкового рівня:

1. Визначитися в 1. Збір скарг, анамнезу і проведен-

специфіці клінічних ня об'єктивного

проявів атеросклерозних дослідження

поразок судин.

2. Скласти програму 2. Інтерпретація даних лабора-

обстежень хворого на торних і інструментальних

атеросклерозні прояви досліджень.

основного захворювання

і його ускладнень.

3. Оцінити типирування ліпі- 3. Виявити і зіставити кліні-

дів і визначити ступінь чні прояви атеросклерозу

тяжкість атеросклерозних з біохімічною і патофізіоло-

поразок і ускладнень. чною ситуаціями.

4. Встановити попередній діагноз: основний, супутній і ускладнення

5. Визначити тактику лікування 5. Інтепретирувати результати

і профілактики з урахуванням лікування з позицій фармакоди-

особливостей перебігу, супутніх наміки, побічних ефектів і

захворювань і ускладнень. сумісності лікарських

засобів, немедикаментозної

терапії.

Для визначення початкового рівня знань і умінь запропонуйте студентам виконати ряд наступних завдань у формі тестових завдань.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 467 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)