АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка проведення очисної клізми

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  3. Алгоритм постановки очисної клізми
  4. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  5. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  6. Відносні протипоказання до проведення ТЛТ
  7. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  8. Головні властивості проведення збудження через синапси наступні.
  9. Дитині 10-річного віку було проведено пробу Манту. Через 72 год. медична сестра виявила на місці проведення проби папулу в діаметрі 8 мм. Оцініть пробу Манту.
  10. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу пропанідид. Яка тривалість дії цього препарату?

Проблема. Закреп. Метеоризм, гази не відходять. Рідкі часті випорожнення зі слизом, частками неперетравленої їжі.Показання. Попередити всмоктування токсинів через сли­зову оболонку кишківника. Очисна клізма проводиться перед лікувальною клізмою.

Протипоказання. Позитивний аналіз калу на приховану кров. Пацієнт хворий на дизентерію.

Виконавець. Патронажна медсестра, медсестра дитячого відділення.

Місце проведення. Вдома, дитячий стаціонар.

Оснащення робочого місця. Гумовий балончик з м’яким наконечником, кружка Есмарха з твердим наконечником, склянка з водою, температура води 22—24 °С для дітей старшо­го віку, 28—ЗО °С для дітей раннього віку, клейонка, пелюшка, клейончастий фартух, лоток, вазелінове масло, стерильний пінцет, ватні кульки.

І. Попередній етап.

Підготовка медсестри. На халат одягнути поліетилено­вий продезінфікований фартух, а також шапочку, маску. Руки обробити і надягнути стерильні гумові рукавички.

Підготовка предметів догляду. Для очисної клізми підго­тувати розчини: 2 % розчин соди, розчин з відварами трав: ро­машки, звіробою, переварену воду. Кількість рідини залежить від віку дитини згідно з даними, наведеними в таблиці 10.

Таблиця 10. Визначення кількості рідини відповідно до віку ди­тини

 

Вік дитини Кількість рідини для очисної клізми
Новонароджений ЗО мл
До 3-х місяців 50 мл
До 1 року 100 мл
Після 1 року 100 + 100 (n-1)
  (n — кількість років)

Температура розчинів для дітей раннього віку 28—ЗО °С, для дітей старшого віку 22—24 °С. Медичному працівникові одягнути на халат клейончастий фартух.

Підготовка дитини. Дитину раннього віку покласти на спину з припіднятими догори ногами. Підстелити клейонку зпелюшкою. Дитину старшого віку покласти на лівий бік на клейонку з пелюшкою, ноги зігнути в колінних і стегнових суглобах та підтягнути їх до живота. Перед процедурою гумо­вий балончик, наконечник для кружки Есмарха продезінфіку­вати в автоклаві. З бікса стерильні речі викласти на стериль­ний лоток.

II. Основний етап.

Техніка проведення очисної клізми дітям раннього віку.

1. Стиснути гумовий балончик і витиснути з нього по­вітря.

2. Набрати рідину у гумовий балончик.

3. Натиснути великим пальцем на дно гумового балончика і витиснути повітря — з наконечника повинна виходити рідина.

4. Не змінюючи положення правої руки, яка тримає балон­чик, змастити наконечник вазеліновим маслом ватною куль­кою за допомогою пінцета. Наконечник можна змочити, поли­ваючи його вазеліновим маслом.

5. Дитині, яка лежить на спині з припіднятими догори но­гами, лівою рукою розвести сідниці, а правою рукою ввести на­конечник у пряму кишку на 4—5 см.

6. Спочатку вводити наконечник в напрямку пупка, а потім змінити напрямок введення - паралельно куприку.

7. Повільно стиснути гумовий балончик, ввести рідину і не розтискуючи пальців, вивести його з прямої кишки.

8. Лівою рукою затиснути сідниці і притримати їх в такому положенні декілька хвилин.

Техніка проведення очисної клізми дітям старшого віку.

1. Перевірити герметичність кружки Есмарха і гумової трубки довжиною 1,5 м, в діаметрі 1 см.

2. На вільний кінець трубки одягнути наконечник довжи­ною 8—10 см, який повинен мати рівні краї, бути цілим, про­стерилізованим.

3. Закрити кран на кінці гумової трубки і заповнити круж­ку Есмарха підготовленою рідиною.

4. Відкрити кран, спустити рідину в лоток і заповнити гу­мову трубку водою, витискаючи повітря, після чого закрити кран.

5. Наконечник змастити вазеліновим маслом.

6. Дитині, яка лежить на лівому боці з притиснутими до живота ногами на клейонці з пелюшкою, лівою рукою розвести сідниці, а правою рукою ввести наконечник у пряму кишку.

7. Перші 3—4 см наконечника вводити в напрямку пупка, а потім 5—8 см — паралельно куприку.

8. Підвісити кружку Есмарха на штатив, на висоту 1 м від хворого.

9. Відкрити кран на кінці гумової трубки і стежити за тим, щоб вода під тиском поступала в пряму кишку.

10. Швидкість введення води в кишківник регулювати висо­тою положення кружки Есмарха. Вода не повинна вводитися швидко, бо це викличе у хворого акт дефекації.

11. Залишити в кружці невелику кількість рідини, закрити кран, вивести наконечник з прямої кишки. Стежити за тим, щоб у кишківник не потрапило повітря.

III. Завершальний етап.

Хвора дитина повинна утримувати воду протягом 5-10 хв. Потім медична сестра забезпечує умови для звільнення киш- ківника. Після акту дефекації треба провести підмивання ди­тини, для дітей раннього віку користуються присипкою, дитя­чою олійкою “Baby” для обробки сідниць і пахвинних скла­док.

Примітка. Увага! Дітям для промивання шлунка і киш- ківника не можна використовувати розчин перманганату калію. Для дітей до 3-х років температура води для очисної клізми повинна бути 28—ЗО °С, бо кімнатна температура води (22—24 °С) призводить до спазму прямої кишки, що погіршує стан дитини.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 614 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)