АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Внутрішньом’язове введення лікарських препаратів

Прочитайте:
  1. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  2. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  3. Введення внутрішньошкірно вакцини БЦЖ
  4. Введення інсуліну
  5. Введення рідини
  6. Введення у фізіологію. Фізіологія збудливих структур
  7. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  8. Види дії лікарських речовин
  9. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  10. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.

Проблема. Патологічні стани, що вимагають лікування з використанням внутрішньом’язового введення лікарського препарату.

Показання. Призначені лікарем препарати для внутрішньо- м’язового введення.

Місце проведення. Маніпуляційний кабінет лікарні або поліклініки, вдома.

Оснащення робочого місця. Стерильний столик, на якому підготовлено: стерильні лотки, пінцети, ватні кульки; робочий маніпуляційний столик, на якому підготовлені одноразові шприци, голки, корнцанг в дезрозчині, 70 % етиловий спирт, стерильні рукавички в упаковці, лікарські препарати, призна­ченні для внутрішньом’язового введення, склянка з дезрозчи­ном (0,2 % розчин дезактину) для використаних кульок; посу­дина з дезрозчином (0,2 % розчин дезактину) для промивання і замочування одноразових шприців і голок.

II. Попередній етап.

Підготовка медичної сестри. Одягнути халат, шапочку, маску. Руки двічі вимити проточною водою з використанням одноразового мила. Висушити одноразовим паперовим рушни­ком і обробити 70 % етиловим спиртом, надіти стерильні рука вички з упаковки.

Підготовка інструментарію та лікарських препаратів. Взяли корнцангом із стерильного столика лоток і покласти н нього пінцет. Пінцетом покласти на лоток необхідну кількість ватних кульок, попередньо змочених 70 % етиловим спиртом. Обробити шийку ампули двічі ватною кулькою змоченою 70 % етиловим спиртом, після підпилювання іншою стерильно НІ кулькою відламати шийку ампули і набрати призначені меди каментозні засоби в шприц. Випустити повітря, притримуючи канюлю голки першим і другим пальцями лівої руки. Поклас­ти підготовлений шприц у стерильний лоток.

Підготовка дитини. Зібрати у батьків дитини алерголо­гічний анамнез, отримати дозвіл на проведення маніпуляції. Провести психологічну підготовку дитини.

II. Основний етап.

1. Покласти дитину першого року життя на бік, а старшого віку на живіт на сповивальний столик і за допомогою помічни­ка зафіксувати дитину в такому положенні.

2. Намітити у зовнішньому верхньому квадраті сідниці місце ін’єкції, і провести пальпацію цього місця.

3. Протерти місце ін’єкції двічі ватними кульками змоче­ними 70 % етиловим спиртом. Першою кулькою обробити в діаметрі 3—4 см, а другою — місце введення голки, третю ват­ну кульку затиснути між IV і V пальцями лівої руки.

4. Взяти правою рукою шприц так, щоб V палець притри­мував муфту голки, II палець фіксував поршень, а решта утри­мувала циліндр шприца.

5. Захопити у дитини першого року життя вказівним та ве­ликим пальцями лівої руки шкіру, підшкірну основу та м’яз на місці ін’єкції, у старших дітей — шкіру на місці ін’єкції розтягнути і зафіксувати між пальцями.

6. Ввести голку швидким рухом під кутом 90° до поверхні шкіри на 2/3 її довжини.

7. Відтягнути поршень шприца на себе і переконатись у тому, що голка не потрапила у судину (кров у циліндрі відсут­ня).

8. Обхопити вказівним і великим пальцями лівої руки об­від циліндра шприца, а першим пальцем надавити на рукоят­ку поршня і повільно ввести ліки.

9. Прикласти лівою рукою до місця ін’єкції ватну кульку і швидким рухом витягнути голку, місце ін’єкції промасажува- ти 3—5 хв.

10. Відпрацьовані кульки по ходу ін’єкції занурити в склян­ку з дезрозчином (0,2 % розчин дезактину) на 1 год.

11. Промити голку та шприц у посудині з 0,2 % розчином дезактину протягом 1 хв (чотири рази).

12. Замочити шприц у розібраному вигляді, не знімаючи голки в посудині з 0,2 % розчином дезактину протягом 1 год.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 672 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)