АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Семіотика гематурії

Прочитайте:
  1. Загальна семіотика
  2. ІІІ. Семіотика ВВС, які супроводжуються систолічним шумом вверху лівого стернального краю (легенева ділянка)
  3. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  4. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  5. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  6. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  7. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  8. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  9. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.
  10. Модуль 1. Розвиток дитини. Анатомо-фізіологічні особливості, методика досліджень та семіотика захворювань у дітей.

Гематурія діагностується за наявності більше 3 еритроцитів в полі зору вувранішній порції сечі (більше 1000 в 1 мл сечі у хлопчиків та 2 000 в 1 мл сечі у дівчаток по Нечипоренко а). По інтенсивності розрізняються мікро- і макрогематурія. За наявності мікрогематурії колір сечі не змінений, виявляються еритроцити лише при мікроскопії сечового осаду (до 100 в полі зору). При макрогематурії сеча має червоний або рожевий колір, може бути прозорою або каламутною (у вигляді м'ясних помиїв).

Ниркова гематурія пояснюється підвищеною проникністю клубочкових капілярів, нестабільністю гломерулярної мембрани, нирковою внутрішньосудинною коагуляцією, ураженням інтерстиціальної тканини. Характерною ознакою гломерулярнойеритроцитурии є зміни мембрани у вигляді нерівномірного потовщення (до 80% еритроцитів)

. Гематурія може бути розцінена як фізіологічна при появі невеликої кількості еритроцитів в сечі після навантаження у спортсменів або як ортостатична (якщо уранішня порція сечі не містить еритроцитів). При первинному або вторинному ураженні нирок розвивається ренальная гематурія; при захворюваннях нижніх відділів сечовивідних шляхів - постренальна гематурія.

Гематурія може бути ізольованою або такою, що поєднується з протеїнурією, лейкоцитурією, циліндрурієй. Кровотеча на ділянці від ниркових балій до уретри приводить до ізольованої гематурії без помітного збільшення вмісту в сечі білка, кліток і циліндрів. Найбільш поширеними причинами ізольованої гематурії є камені, травми, пухлини, IgA-нефропатія, часто туберкульоз, серповидно-клітинна анемія, простатит.

По характеру гематурія ділиться на ініціальну (поява крові в першій порції сечі на початку сечовипускання - свідчить про поразку уретри); термінальну (гематурія в кінці акту сечовипускання - властива захворюванням сечового міхура); тотальну (рівномірний розподіл еритроцитів під час всього акту сечовипускання - свідчить про ниркове походження гематурії).

Основні види гематурії у дітей представлені 2 групами - ренальной, яка може бути первинною і вторинною, і постренальнойгематурією.

Найбільш часта причина первинної ренальної гематурії -гломерулонефрит. При гострому гломерулонефриті в сечі разом з еритроцитами (у дебюті захворювання можлива макрогематурія) визначаються білок і лейкоцити. Характерний також наявність загальних проявів - гіпертензії, набряків, інтоксикації. Хронічний гломерулонефрит, гематурична форма, нерідко проявляється тільки гематурією, не супроводжуючись ні значною протеїнурією, ні загальними симптомами. Ступінь гематурії може коливатися навіть протягом доби. При інших варіантах хронічного гломерулонефрита в основному виявляється мікрогематурія в сечовому осаді.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)