АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Слизова оболонка товстої кишки

Ø Має півмісяцеві складки

Ø Не має ворсинок

Ø Лімфоїдна тканина утворює лише поодинокі лімфоїдні фолікули

Ø Кишкові залози виробляють слиз

М’язова оболонка

побудована з двох шарів: внутрішній циркулярний і зовнішній поздовжній, який утворює три стрічки.

Серозна оболонка,очеревина

 

Сліпа кишка (caecum) - це ділянка товстої кишки, яка розташована нижче місця впадання в неї тонкої кишки в правій клубовій ямці. її довжина становить близько 6 см. Від внутрішньозадньої поверхні сліпої кишки відходить червоподібний відросток - апендикс.

Апендикс може займати різне положення:

- низхідне, при якому кінець його досягає входу в порожнину малого таза;

- латеральне, коли відросток відхилений латерально;

- висхідне, коли відросток розташований позаду сліпої кишки паралельно до неї і піднімається вгору.

Просвіт червоподібного відростка може частково або повністю заростати. Його отвір прикритий складкою слизової оболонки - заслонкою червоподібного відростка.

Слизова оболонка апендикса містить багато лімфоїдної тканини, тому його називають мигдаликом черевної порожнини. Очеревиною він покритий з усіх сторін і має брижу.

Перехід тонкої кишки в товсту має назву клубово-сліпокишкового (ілеоце- кального кута). В цьому місці на слизовій оболонці утворюється клапан (Баугінієва заслонка), яка перешкоджає поверненню вмісту товстої кишки в тонку.

Висхідна ободова кишка (colon ascendens) є продовженням сліпої. Вона піднімається вгору до нижньої поверхні печінки, де утворює згин (правий згин) і переходить у поперечну ободову кишку. Висхідна ободова кишка покрита очеревиною з трьох сторін і брижі не має.

Поперечна ободова кишка (colon transversum) має брижу і лежить інтраперитонеально, тягнеться від правого згину до нижнього кінця селезінки, де робить лівий згин і переходить у низхідну ободову кишку.

Низхідна ободова кишка (colon descendens) прямує униз і на рівні гребеня клубової кістки переходить у сигмоподібну кишку. Покрита очеревиною з трьох сторін і брижі не має.

Сигмоподібна ободова кишка (colon sigmoideum) тягнеться до рівня III крижового хребця, де переходить у пряму кишку. Очеревиною покрита з усіх боків (лежить інтраперитонеально) і має брижу.

Пряма кишка (rectum) є кінцевим відділом товстої кишки

Вона знаходиться в порожнині малого таза й утворює два згини: крижовий та промежинний. Кінцевий її відділ пронизує тазове дно і закінчується анальним отвором.

Частини прямої кишки:

Ø тазова

Ø промежинна.

В порожнині прямої кишки розрізняють:

Ø Ампула,це розширення у верхньому відділі розширення.У цьому місці слизова оболонка утворює три поперечні складки, які відповідають згинам кишки.

Ø Анальний канал у нижньому відділі кишки він звужений.

Тут знаходяться поздовжні складки - анальні стовпи, між якими розташовані анальні пазухи. Простір між пазухами і анальним отвором має назву гемороїдальної зони, де скупчені венозні сплетення.

М’язова оболонка прямої кишки складається з поздовжнього і поперечного шарів. Останній у ділянці анального отвору потовщується й утворює внутрішній сфінктер прямої кишки (мимовільний). Ззовні навколо анального отвору посмуговані циркулярні м’язові волокна формують зовнішній сфінктер прямої кишки, скорочення якого залежать від нашої волі.

У верхній частині пряма кишка з усіх сторін покрита очеревиною, в середній - з трьох і в нижній - зовсім виходить за межі порожнини очеревини ПЕЧІНКА

Печінка (hepar) - це залозистий орган масою близько 1500 г, який має наступні

функції:

Ø Травну (виробляє жовч);

Ø Знешкоджувальна (дезінтоксикаційна). Виконується тільки печінкою. У ній за допомогою складних біохімічних механізмів знешкоджуються утворені в процесі травлення токсини, лікарські препарати

Ø Захисна пов'язана з діяльністю особливих клітин - макрофагів печінки (клітини Купфера). Вони фагоцитують різні мікроорганізми, зважені частинки, які у печінку з кров,ю.

Ø Обмінна (вуглеводи, що всмоктуються в кишечнику, в печінці перетворюються в глікоген, створюючи “депо” глікогена),

Ø Утвоюються білки плазми крові;

Ø Кровотворна,тільки в ембріональному періоді виробляє еритроцити.

Ø Депонування жиророзчинних вітамінів (А, Д, Е, К).

Ø Депонування крові.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 730 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)