АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лекція№4 Механізми предачі інформації у нервових синапсах

1. Класифікація синапсів будова хімічних синапсів

2. Механізм передачі збудження у синапсів

3. Постсинаптичне гальмування

4. Пресинаптичне гальмування

5. Медіатори.

Синопсис – це структура яка здійснює зв'язок між іншими нейронам. Хімічні синапси (передача нервового імпульсу здійснюється за участю нейротрансміторів або медіаторів. Електричні синапси (здійснюється передача коловими струмами) у ЦНС переважають хімічні синапси. Їх поділяють на збудливі та гальмівні. Електричні – збудливі. Залежно від місця контакту синапси бувають аксодендритні, аксональні, дендро дендритні. Будова синапса: синаптична бляшка(кінцеве розширення нервового волокна) її мембрана називається пресинаптична. Постсинаптична мембрана, синаптична щілина (простір між ними). Бляшка містить мітохондрії міхурці з медіатором, нейрофіламенти. Постсинаптична мембрана має хеморецептори спеціалізовані до певного типу медіатора. Значення: пізнають медіатор та взаємодіють з ним при цьому відкриваються хемочутливійонні канали. У хімічних синапсів синаптична щілина в кілька разів ширша ніж в електричних. Тому електричні мають вищу провідність. Хімічні вищу вибірковість.

2. коли потенціал дії досягає синаптичної бляшки з неї у синаптичну щілину виділяється медіатор. Виділення медіатора запускають йони кальцію. Медіатор у синаптичній щілині взаємодії із рецептором пост синаптичної мембрани. Відкриваються йонні канали для натрію та калію і виникає часткова деполяризація мембрани. Таким чином потенціал дії переміщується. Розповсюджується не одномоментно в середньому від 0.2 с – 2 мс. Цей час – синаптична затримка. Медіатор сполучається із рецепторами постсинаптичної мембрани на дуже короткий час. Гідролізується спицефічними ферментами(тобто зникає) наприклад для медіатора ацетилхоліна для нього ферментом буде ацетилхолін естераза. Дія ферментаобежує тривалість дії медіатора.

3.гальмування – фізіологічний процес який полягає у припиненні збудження або пригнічені збудливості. У ЦНС встановив Сеченов. Без гальмування неможлива навіть проста координація рухової активності. відбувається у ЦНС та збудливих тканинах які мають підвійну іннервацію. У спинному і головному мозку є гальмівні нейрони, які утворюють із збудливими або клітинами ефекторів гальмівні синапси.

4. виявлене у стовбурі головного та спинного мозку. Суть – у послабленні передачі збудження через хімічний синапс. Структурною основою є аксоаксональнісинапси коли закінчення гальмівного нейрона утворює синапс із синаптичною бляшкою збудливого синапса. Під час збудження закінчення аксона гальмівного нейрона вивільняє медіатор який спричинює деполяризацію мембрани синаптичної бляшки, збудливого сина пса. Внаслідок цього знижується амплітуда потенціалу дії і синаптичну щілину збудливого сина пса виділяється менше медіаторів. Відповідно слабша взаємодія. Значення такого механізму полягає у вибірковому гальмуванні деякий входів на нейрон із збереженням інших.

5. одні і ті ж речовини є медіаторами як у хребетних так і у безхребетних тварин. Взаємодія медіаторів має давнє походження. Одні медіатори в одних синапсах мають гальмівний ефект а в інших збудливий, залежно від хім.. природи їх поділяють на: аміни, амінокислоти, нуклеотиди, нейропептиди. Доведене значення тільки частину медіаторів. До амінів належать – ацетил холін дофамін, норадреналін, серотонін. Ацетихолін – збудливий медіатор у нервовомязевихсинапсахвін гальмує роботу серця. Холінегічними (ті що виробляють) – нейрони спинного мозку інервують надниркові залози (гормон адреналін, стресу). Дофамін-медіатор середнього мозку (дофамінергічні є і в гіпоталамусі, у проміжному мозку) норадреналін – норадреналічні нейрони є у середньому мозку, мості, довгастому, проміжному а також у симпатичних гангліях) симпатична нервова система(пришвидшує) норадреналін збуджує міокард але гальмує гладенькі мязи. Серотонін. У стовбурі мозку. Впливають на нову кору, гіпокамп, мигдалину, кору мозочка, спинний мозок. Може бути і збудливим і гальмівним. Медіатори- це речовини нервової системи. Ендорфіни(ферменти задоволення) фелотонін (розумові здібності) медіатори амінокислоти (глютамінова, гамааміномасляна кислота гліцин) глютамінова кислота найбільш поширений збудливий медіатор ЦНС. Гамааміномасляна кислота – медіатор пре та постсинаптичного гальмування. Гліцин-медіатор спинного мозку. Гальмує мотонейрони. Медіатори синтезуються у перекаліоні(ділянка близька до ядра) тіла нейрона і швидким транспортуванням у міхурцях переноситься донор. Але деякі ацетилхолін синтезуються у синаптичних бляшках. Багато фармакологічних речовин, токсинів виступають блокаторами секрецій медіаторів. Блокаторами системи їх інактивації (знешкодження) або рецепторів. Ураре, атропін, дурман, стрихін, бікукулін. Деякі хімічні синапси можуть змінювати свій стан під впливом гормонів. В такому випадку їх називають модуляторами.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 325 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)