АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГЕМАТОЕНЦЕФАЛІЧНИЙ БАР’ЄР

- це фізіологічний механізм, який вибірково регулює обмін речовин між кров’ю, ліквором і ЦНС та забезпекчує сталість внутрішнього середовища головного і спинного мозку. Він вииконує захисну функцію, запобігає проникненню в мозок деяких чужерідних речовин, які потрапляють в кров та токсичних речовин, які накопичуються в крові при патологічних процесах в організмі. Доведено, що гематоенцефалічний бар’єр плода і новонароджених більш проникниливий, ніж у дорослих людей, що має велике значення для способу життя вагітної жінки Доведено, що нікотин, наркотики, алкоголь та інші нейротоксичні речовини легко проникають через цей бар’єр і негативно впливають на розвиток плода (особливо його нервової системи). Також через цей і плацентарний бар’єр можуть проникати деякі ліки, інфекційні збудники та їх токсини (наприклад, вірус краснухи) що також треба враховувати при лікуванні хворих вагітних жінок та веденні вагітності у жінок, які перенесли деякі інфекційні хвороби, які викликають формування вроджених вад у дитини. Проникненість бар’єру порушується і при перегріванні, переохолодженні, під дією іонізуючого випромінювання.

-

Морфологічним субстратом Г. Б. Є анатомічні елементи, розташовані між кров’ю і нервовими клітинами (так звані міжендотеліальні контакти, які охоплюють клітину у вигляді тісного кільця і перешкоджають проникненню речовин з капілярів). Гліальні клітини є каналами, які здібні вибірково всмоктувати з крові речовини, які необхідні для живлення нервових клітин, і повертати в кров продукти їх обміну. Крім того, існує ферментативний бар’єр в стінках капілярів мозку та судинних сплетеннях, які здібні нейтралізувати і руйнувати речовини, які надійшли з крові. Цей бар’єр змінюється з віком і при патологічних станах. Проникненість Г. Б. В різних відділах мозку неоднакова і вибіркова для різних речовин. Проникність регулюється нервовими і гуморальними механізмами.

Розрізняють 2 шляхи проникнення речовин в ЦНС:

- через кров (в основному через капіляри) – це найчастіший шлях, переважає у дорослих

- через ліквор (допоміжний шлях, частіше у дітей)

- обидва шляхи

Іноді токсичні та інші речовини можуть потрапити в мозок в ділянці гіпоталамусу, де Г. Б. „ прорваний”, таке проникнення супроводжується вегетативною симптоматикою.

 

Одже, ми розглянули всі питання плану сьогоднішньої лекції і молжна зробити певні висновки

 

ВИСНОВКИ:


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 613 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)