АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні завдання Програми

Медичні кадри” на 2011 - 2015 роки»

 

Виконала:

слухачка групи Д-31(1)

Силка О.Г.

 

Перевірив:

професор к.т.н., доц.

Єлагін Віктор Павлович

 

 

Харків 2012

 

Районна комплексна програма

„Медичні кадри” на 2011 - 2015 роки

Загальна частина

Ефективна кадрова політика є важливим інструментом функціонування галузі охорони здоров’я, оскільки від рівня забезпеченості закладів галузі медичними працівниками та їх професійного рівня залежить якість надання медичної допомоги населенню України. Питання кадрового забезпечення набули особливої ваги з огляду на кадрову кризу в медичній галузі всієї країни, в тому числі області і району.

Укомплектованість штатних посад фізичними особами лікарів щороку зменшується, на 01.07.2011 становить 160 осіб. Лише за ІІ квартал 2011 року кількість лікарів в районі зменшилася на 4 особи. Особливо проблемними для району є питання укомплектованості лікарями терапевтичної та педіатричної служб, в менших масштабах у фтизіатричній, рентгенологічній, лабораторній та інших службах. Всього не укомплектовано 27,75посади лікарів.

Ще складнішою є кадрова ситуація на селі, особливо закладів первинної медико-санітарної допомоги. Так, укомплектованість фізичними особами штатних посад сімейних лікарів складає 55,3%, посад лікарів сільських дільничних лікарень і лікарських амбулаторій (61%).

На кінець І півріччя 2011 року в районі функціонують 2 лікарські амбулаторії, в яких працює лише лікар-стоматолог та 18 лікарських амбулаторій з не укомплектованими штатами лікарів загальної практики сімейної медицини, терапевтів і педіатрів. Загальна потреба в сімейних лікарях по району – 40 осіб, в молодших медичних спеціалістах - 99 осіб.

Укомплектованість штатних посад молодших спеціалістів з медичною освітою також має тенденцію до зменшення. Кількість їх фізичних осіб зменшилась з 487 осіб на початок 2010 року до 471 особи на сьогодні, не укомплектовано 37,5 посад.

Як і в попередні роки, проблемним залишається питання укомплектування фельдшерсько-акушерських пунктів, пов’язане з плинністю кадрів, відсутністю благоустроєного житла для медичних працівників та розвиненої інфраструктури села, що значно ускладнює направлення молодих спеціалістів, а головне закріплення їх на місцях. Укомплектованість посад середніх медичних працівників ФАПів становить 94%.

Із року в рік в лікувально-профілактичних закладах району збільшується кількість медичних працівників пенсійного віку, так, їх питома вага серед лікарів на початок 2011 року становила 24% (2010 рік – 17,3%), молодших спеціалістів з медичною освітою – 8% (2010 рік -7,2%).

Однією з причин плинності кадрів є відсутність житла для молодих спеціалістів та перспективи на його отримання, особливо, в сільській місцевості.

Забезпечення закладів охорони здоров’я лікарськими кадрами проводиться за рахунок випускників вищих медичних навчальних закладів, які навчаються за кошти державного бюджету.

Стан забезпеченості медичними кадрами може призвести до погіршення надання медичної допомоги населенню району, в першу чергу жителям сільської місцевості.

Найбільш гострими на цей час є такі проблеми:

- зниження престижу професії медичного працівника;

- низька заробітна плата;

- забезпечення житлом молодих спеціалістів;

- зростання плинності та міграції медичних кадрів;

- значне старіння кадрового потенціалу;

- відсутність державної програми підтримки молодого спеціаліста.

Надзвичайна актуальність проблеми укомплектування лікувально-профілактичних закладів спеціалістами, підняття престижу праці медичного працівника в суспільстві, а також створення умов для відтворення кадрового ресурсу зумовлює необхідність прийняття районної комплексної програми «Медичні кадри» на 2011-2015 роки (далі - Програма).

 

Мета Програми

 

Головною метою Програми є комплексний підхід щодо підняття престижу праці медичного працівника в суспільстві, соціального захисту медичного працівника, що дозволить оптимально забезпечити заклади охорони здоров’я району кваліфікованими медичними кадрами, з пріоритетним укомплектуванням закладів сільської місцевості, в першу чергу лікарями загальної практики - сімейними лікарями.

Паспорт Програми наведено у додатку 1.

 

Основні завдання Програми

 

Для досягнення визначеної Програмою мети слід забезпечити вирішення таких основних завдань:

- проведення заходів, направлених на підвищення престижності професії лікаря;

- проведення відбору на конкурсній основі дітей, які успішно навчаються, в першу чергу - із соціально-незахищених сімей, з метою направлення їх на навчання до вищих медичних навчальних закладів;

- використання цільового направлення сільської молоді до вищих медичних навчальних закладів І—IV рівнів акредитації відповідно до квот, встановлених у межах державного замовлення;

- організація навчання студентів у вищих медичних навчальних закладах І - IV рівнів акредитації за рахунок коштів місцевих бюджетів на підставі угоди між студентом, районною радою та вищим навчальним медичним закладом;

- працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів І — IV рівнів акредитації, які навчались за кошти державного та місцевих бюджетів, в лікувально-профілактичні заклади, які потребують першочергового укомплектування;

- забезпечення благоустроєним житлом медичних працівників, особливо в сільській місцевості.

Перелік завдань і заходів Програми наведено у додатку 2.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 327 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)