АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отруєння ядохімікатами

При отруєнні ядохімікатами потерпілого треба негайно винести з зараже­ної зони, звільнити від забрудненого і тісного одягу. Попавши в очі чи на шкіру ядохімікати потрібно змити великою кількістю води. Очі промити 2% розчи­ном харчової соди чи борної кислоти. При попаданні ядохімікатів в шлунок по­терпілому дати випити кілька склянок води чи слаборожевого розчину марган­цю. Після блювання дати випити півсклянки води з 2-3 ложками активованого вугілля. Ввести слабкі засоби (100-150 мл 30% розчину сірчанокислої магнезії чи гірської солі 20 г на півсклянки води).

 

Отруєння чадним газом

При гострому отруєнні чадним газом потерпілого необхідно винести з зони зараження. Ліквідувати все, що затруднює дихання, забезпечити тілу зручний стан. При втраті свідомості дати вдихнути нашатирний спирт, намочити груди і обличчя холодною водою і розтерти.

Коли дихання не порушено, необхідно негайно зробити інгаляцію киснем; при зупинці дихання інгаляцію киснем вводити разом з штучним диханням.

Всі міроприємства першої допомоги проводити до встановлення нормального дихання і кровообігу.

Гострі отруєння, обумовлені укусами змій і отруйних членистоногих

Укуси змій

Укуси змій викликають гостре отруєння, обумовлене специфічною дією зміїної отрути – продукту отруйних залоз змій. Найбільш небезпечні для людини отруйні змії належать до наступних 4 сімейств: 1) морським зміям, що мешкають в прибережних водах Індійського і Тихих океанів; 2) аспідам (середньоазіатська кобра і др.); 3) ямкоголовим зміям (щитомордники – азіатський, східний, скелястий і др.); 4) гадюкам (гюрза, піщана эфа, гадюка звичайна, степова гадюка, гадюка Радде, кавказька гадюка, носата гадюка). Основні діючі початки отрут – токсичні білки, на частку яких доводиться більше 60% сухої маси отрути. В тіло жертви отрута вводиться за допомогою двох зубів. Зуби, що обломилися, відразу ж замінюються запасними, в зв'язку, з чим видалення отруйних зубів не знешкоджує змію.

При надання першої допомоги потерпілому відразу ж після укусу повинен бути забезпечений повний спокій в горизонтальному положенні. Розкриття ранок натисканням і почате в перші ж хвилини енергійне відсмоктування вмісту ранок ротом дозволяють видалити від 20 до 50% введеної отрути. Відсмоктування ротом проводять протягом 15 мін (для особи, що надає першу допомогу, воно абсолютно не небезпечно), після чого ранку дезинфікують звичайним способом і накладають на неї стерильну пов'язку, яку у міру розвитку набряку періодично ослабляють, щоб вона не врізалася в м'які тканини. Накладення на уражену кінцівку джгута набагато усугубляє як місцеві, так і загальні вияви хвороби, часто веде до гангрени, підвищує смертність. Протипоказані розрізи, припікання, введення в область укусу перманганату калія і інших сильних окислювачів і всі травмуючі місцеві дії. Розповсюдження отрути в організмі значно сповільнюється при ранній иммобилизации ураженій частині тіла шинами, після чого потерпілого слідує, можливо, швидше доставити на носилках до найближчої лікувальної установи.

При укусах аспідів необхідне введення сироватки «Антикобра» в дозі до 300 мл і більш.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1113 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)