АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Укуси отруйних членистоногих

Укуси скорпіонів викликають гострий болісний біль в зоні попадання отрути. Виразима почервоніння і набряку в зоні поразки варіює в дуже великих межах. Іноді в зоні жалення виникають поверхневі пузирі з рідиною. Симптоми загального отруєння організму наголошуються лише в окремих потерпілих, переважно в дітей дошкільного віку. Спостерігаються загальне нездужання, головний біль, запаморочення, познабливання, болі в області серця, задишка, серцебиття.

Укуси каракуртане викликають скільки-небудь виразимої місцевої реакції на отруту, але супроводяться значним і своєрідним отруєнням організму. Протягом 5-20 хвилин розвивається різко виразима м'язова слабість, порушення ходи, з'являються різкі болісні болі в кінцівках, поперековій області і животі.

Укуси інших павуків і сколопендри супроводяться слабою місцевою реакцією на отруту і не вимагають спеціального лікування.

Жалення ос і бджіл супроводиться різко локальною больовою реакцією, появою в зоні поразки поміркованого почервоніння і набряку. Важкі загальні отруєння – судороги, втрата свідомості, блювота – спостерігаються лише при множинних жаленнях (смертельні виходи зареєстровані при декількох сотнях жалень).

Отруєння грибами

Отруєння грибами виникають не тільки при вживанні в їжу неїстівних грибів, але і їстівних при неправильній їх обробці і консервації. Отруєння грибами зустрічається досить часто і іноді закінчується смертю, оскільки грибний токсин отруйний.

Так, наприклад, в сморчках і строчках міститься отруйна гельвелова кислота, яка здатна викликати гемоліз (розчинення еритроцитів крові), ушкоджувати печінку, серце, нирки і селезінку. Строчки, крім гельвелової кислоти, містять ще цілу групу вельми небезпечних отруйних речовин, наприклад гирометрин, який крім здатності викликати поразку печінки і інших життєво важливих органів, надає ще токсичну дію на нервову систему і порушує обмінні процеси в організмі, у тому числі і в клітках головного мозку.

Звичайно дія отрути починає виявлятися не відразу, а через 6-10 годин. Захворювання розвивається поступово. Спочатку з'являється відчуття повноти і здавлення в області шлунку, що придає з часом характер больових відчуттів і різі, виникає нудота, перехідна в невпинну блювоту. Іноді спостерігається понос, швидко наростаюче відчуття слабості і розбитості. Дуже часто виникає різкий головний біль, затьмарення свідомості, марення, судороги, нерідко спостерігається жовтяниця.

Особливо чутливі до дії гельвелової кислоти і гірометрина діти, люди молодого віку, вагітні жінки і старі.

Експериментально встановлено, що гельвелова кислота витягується з грибів при кип'ятінні. У відмінності від гельвелової кислоти, гірометрин розчиняється в гарячій воді, термічна обробка на нього також не впливає. Зате при тривалій сушці гірометрин і інші речовини цієї групи, все-таки руйнуються.

Таким чином, правильна обробка грибів може виключити можливість отруєння ними.

Бліда поганка – найотруйніший гриб зі всіх що зустрічаються.

Основну роль в механізмі отруєння блідою поганкою грає аманітотоксин. Це речовина абсолютно не розчиняється у воді, зберігає свою отруйність навіть після 20-хвилинного кип’ятіння, не руйнується під впливом ферментів шлунково-кишкового тракту.

Отрута блідої поганки вражає печінку, клітки центральної нервової системи, кровоносних судин, залізистої тканини і стін травного тракту. Разом з цим отрута обумовлює і порушення багатьох біохімічних процесів в організмі.

Потрапивши в організм, отрута дає знати про себе не відразу, а багато годин після вечері або обіду. А тим часом отрута робить свою справу, і коли з'являються ознаки отруєння, то врятувати людину вже важко: токсин гриба, що проник в кров, можна видалити з організму тільки за допомогою гемодіаліза. Тому рання госпіталізація до кваліфікованої медичної установи може врятувати людину, що отруїлася блідою поганкою, навіть тоді, коли грибний токсин знаходиться в крові.

Мухомор. Хімічний склад мухомора і механізм його дії на органи людини зараз добре вивчений. Основне отруйне початки мухоморів – алкалоїд мускарин – сильна отрута, 3-5 мг якого вбивають людину (така кількість отрути міститься в 3-4 мухоморах).

Смертельні випадки дуже рідкісні і мають місце лише при вживанні великої кількості цих грибів. Одужання наступає відносно швидко: через 1-3 дні. Правда, іноді, зважаючи на деякі причини, цей термін може затягуватися і до 11 днів.

Помилкові опеньки, майстерно маскуючись під істинних, все ж таки потрапляють в корзини недосвідчених грибників, викликаючи деколи важкі отруєння.

Помилкові опеньки не відрізняються сильною отруйністю. При отруєнні цими грибами виникають шлунково-кишкові розлади. Ці явища пов'язані з дією «молочного» соку помилкових опеньків, які володіють вираженими дратівливими властивостями і викликають гастроентеріт (запалення шлунково-кишкового тракту), що супроводжується нудотою, блювотою, болями в животі, поносом.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 324 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)