АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Санітарія як практичне застосування положень гігієни, санітарних норм і правил.

Профілактика, її різновиди та роль в діяльності лікаря

Найважливішим обов’язком медичних працівників являється проведення заходів по попередженню захворювань у здорових та загострень, ускладнень і рецидивів у хворих. Розрізняють профілактику суспільну та особисту.Суспільна профілактика забезпечується державними заходами, зафіксованими у Конституції України, основах законодавства України про охорону здоров’я. Ці заходи забезпечують право людини на працю, житло, відпочинок, безкоштовне навчання та лікування, пенсійне забезпечення, тобто на створення таких умов,які дозволяють людині гармонійно розвиватись фізично та духовно, зберігати своє здоровя, працездатність. Особиста профілактика включає боротьбу з перенавантаженням нервової та інших систем, порушеннями режиму праці, відпочинку, харчування, гіподинамією, вживанням алкоголю та тютюнопаління.Також розрізняють первинну і вторинну профілактику.В основі першої лежить попередження виникнення захворювання, а другої – попередження прогресування або загострення захворювань.

Гігієна як наукова дисципліна, її мета, завдання, об’єкти вивчення.

Гігієна- галузь медичних знань, наука про збереження та зміцнення суспільного та індивідуального здоровя шляхом здійснення профілактичних заходів. Мета – збереження і зміцнення здоровя людей. Завдання гігієна:

1. вивчення природних та антропогенних факторів навколишнього середовища та соціальних умов, що можуть впливати на здоровя людини.

2. вивчення стану навколишнього з огляду на його потенціальну та реальну небезпеку як для здоровя населення так і для об’єктів навколишнього середовища.

3. наукове обґрунтуванні оптимальних і гранично допустимих параметрів чинників навколишнього середовища на підставі відомостей про їх якісну, кількісну характеристику та закономірності впливу на організм людини.

4. впровадження гігієнічних нормативів і рекомендацій у практику, перевірка їх ефективності і подальшому вдосконаленні.

5. науково обґрунтоване прогнозування санітарної ситуації з урахуванням найближчої та віддаленої перспективи розвитку окремих регіонів чи країн вцілому. Предмет вивчення – колективне та індивідуальне здоровя людей.

Санітарія як практичне застосування положень гігієни, санітарних норм і правил.

Санітарія – це практичне застосування розроблених гігієнічною наукою нормативів, санітарних правил та рекомендацій, що забезпечують оптимізацію умов навчання, побуту, праці, відпочинку та харчування людей з метою зміцнення та збереження їх здоровя.

Гігієнічний норматив – строго визначений діапазон параметрів фактора середовища, який оптимальний з точки зору збереження нормальної життєдіяльності і здоровя людини, людської популяції і майбутніх поколінь.

Розрізняють санітарію: шкільну, житлово-комунальну, виробничу, харчову.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)