АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бактеріальні токсикози

Бактеріальні токсикози – це гострі ХО, що виникають в результаті вживання їжі, що містить екзотоксин, який накопичився в результаті розмноження збудника.

Стафілококовий токсикоз.

Умови зростання збудника:

- 4 - 45 ° С (оптимум 22 ° С);

- ріст припиняється при концентрації NaCl> 12%, цукру> 60%, рН <4,5;

- загибель при 80 ° С через 20-30 хв. Оптимум токсиноутворення - 28-30 ° С.

- токсин стійкий до лугів, кислот, підвищеній температурі і заморожування.

Джерело: людина і молочна худоба; основний харчовий продукт, що викликає отруєння - молоко, що зберігалося при Т> 100С; забруднені токсином молоко, сир, сметана, кондитерські вироби з кремом, готові кулінарні вироби; працівники харчоблоків та громадського харчування з гнійничковими захворюваннями шкіри, нагноїними порізами, ангіною або носії збудника; молоко хворих на мастит дійних тварин. Стафілококи локалізуються на шкірі, в носоглотці і кишечнику людини.

Клініка: інкубаційний період короткий - 1-6 годин; ознаки гострого гастроентериту (нудота, блювання, діарея, переймоподібні болі у надчеревній ділянці, рідше - живота, частий рідкий стул); різко виражена інтоксикація (слабкість, головний біль, адинамія, прострація, судоми, падіння артеріального тиску, ниткоподібний пульс, акроцианоз), температура тіла до 38,50С. Летальні випадки рідкісні, детоксикація швидко призводить до одужання через 1-3 дні.

Профілактика: санітарно-ветеринарний контроль, дотримання правил особистої та виробничої гігієни, санітарна освіта працівників підприємств громадського харчування, дотримання санітарних вимог до умов і температурному режиму зберігання харчових продуктів.

 

Ботулізм. найбільш важкий токсикоз з вираженим ураженням нервової системи, що виникає під дією ботулотоксином (найсильніших з бактеріальних токсинів), утворених спороутворюючих анаеробом Clоstridium botulinum; гостро протікає,

Джерела: людина, тварини, птахи, риби, ракоподібні, комахи, вода, ґрунт, пил. Спори не проростають в їжі при концентрації солі> 8%, цукру> 55%, рН <4,5 і руйнуються при тривалому кип'ятінні (> 5-6 годину.), 105 ° С - 2:00., 120 ° С - 10 хв. Вегетативні форми гинуть при +80 ° С (10-15 хв.). Оптимум токсінообразованія - 25-30 ° С в анаеробних умовах, припиняється при T <4 ° С. Ботулотоксин руйнується при кип'ятінні (10-15 хв.), Повне руйнування - через 1:00; зберігається в солоній, маринованої, замороженої їжі. Ботулізм пов'язують з консервами домашнього консервування (зовнішня ознака - бомбаж банок), великої солоної (копченої, в'яленої) рибою і квашеною в банках капустою. Можливий дитячий ботулізм у зв'язку зі споживанням меду. Органолептичні властивості продуктів, що містять ботулотоксини, не змінюються.

Клінічні ознаки: ураження бульбарних центрів головного мозку: внутрішніх і зовнішніх м'язів ока, нечітке бачення, птоз (опущення верхньої повіки), анізокорія (нерівномірне розширення зіниць), диплопія (двоїння), пізніше параліч очного яблука; параліч м'язів м'якого піднебіння (припинення слиновиділення, сухість у роті, рідина виливається з рота через ніс); параліч м'язів гортані (хриплость голосу, дизартрія); загальний токсичний ефект (головний біль, слабкість, запаморочення); парез м'язів кишечника (запор); різка тахікардія при нормальній і зниженій температурі. Летальність - 60-70%.

Профілактика: швидке видалення внутрішніх органів у риб, ретельне промивання проточною водою призначених для консервування продуктів, дотримання режиму стерилізації консервів, санітарна експертиза консервних банок і заборона на реалізацію банок з бомбажем; санітарний просвітництво населення, більш широке застосування інших способів консервування продуктів (наприклад, заморожування).

 

 

Мікотоксикози

Мікотоксикози - аліментарні інтоксикації, викликані наявністю в харчових продуктах мікотоксинів, вторинних метаболітів мікроскопічних цвілевих грибів.

Відомо близько 250 видів цвілевих грибів, які продукують понад 100 мікотоксинів. Субстратами для цвілевих грибів служать сільськогосподарські продукти (зернові, горіхи, фрукти, ягоди).

Шлях забруднення - через грунт (пил).

Діагностика мікотоксикозів утруднена, оскільки клінічна картина токсичної дії часто розмита (особливо при хронічному впливі). Основа діагностики - виявлення мікотоксинів у вживаній їжі і біологічних рідинах / тканинах хворого (померлого). Мікотоксини стійкі до дії фізичних і хімічних чинників. Загальноприйняті способи технологічної та кулінарної обробки лише частково зменшують вміст мікотоксинів в продукті.

Афлатоксикози - захворювання викликані афлатоксинами (АФЛ) - метаболітами цвілевих грибів Aspergillius (А. flavus і А. рarasiticus) і Penicillium. АФЛ В1, В2, G1, G2 зустрічаються в пліснявих зернових, бобових, горіхах і кормах тварин, що зберігалися при підвищеній вологості і температурі; М1, М2 - в молоці тварин, що вживали забруднені АФЛ В1, В2, G1, G2 корму.

АФЛ являють собою гепатотропні отрути з канцерогенним ефектом. При гострих афлатоксікозах спостерігаються підгострий початок з лихоманкою, коагулопатія, множинні геморагії, асцит, жовтяниця (98%), проліферація жовчних проток (біопсія, аутопсія), ознаки цитотоксического і імунодепресивної дії. При хронічних афлатоксікозах виявляються гепатокарціноми, мутагенний і тератогенний ефекти. Смертність висока. Профілактика: 1) закладання на зберігання просушеного зерна, бобів і горіхів і забезпечення умов зберігання, попереджувальних пліснявіння продукту; 2) санітарна експертиза (ГДК АФЛ В1 = 0,005 мкг / кг, ГДК АФЛ М1 в молоці = 0,0005 мг / кг; в продуктах дитячого харчування, молоці і молочних продуктах не допускається); 3) сортування зерна (ручна або електронна); 4) санітарний просвітництво населення про ризики, обумовлених пліснявим продуктом і кормом для тварин.

 

Аліментарна токсична алейкія виникає в результаті вживання в їжу хліба із зерна, яке перезимувало у полі або на сирій землі і забрудненого токсинами тріхотеценовой групи, що продукуються грибами роду Fusarium sporotrichella var. Sporotrichioides і var. poae.

Типова форма захворювання протікає в декілька стадій.

- Перша стадія настає через кілька годин. Місцеві симптоми: гіркий смак у роті, саднящая біль у зіві, глотці і при ковтанні, оніміння і набрякання мови. При огляді: гіперемія, набряклість і крововилив неба, наліт на слизовій оболонці щік, язика і ясен. Загальні симптоми: слабкість, ломота у всьому тілі, пітливість, поганий сон, стан сп'яніння, зникають через 3-5 днів, якщо хліб виключений з раціону.

- Друга стадія (лейкопенія). Тривалість - 2-3 (рідше - 6-8) тижнів. Загальні симптоми посилюються, частий пульс; зіниці розширені; лейкопенія та інші зміни формули крові.

- Третя стадія (ангінозний-геморагічна). Різко виражена ангіна (некротична, гангренозна), висока температура, петехії, кровотеча будь-якої локалізації, тахікардія до 100 уд. / Хв. Зміни крові різко наростають, згортання замедленна. Сепсис. При тривалості стадії (1-2 тижнів) летальність висока.

- Четверта стадія (одужання і ускладнення). Тривалість - 10-14 днів. Ускладнення: гастроентерит, гепатит, порушення ЦНС, нагноїтельниє процеси в легенях та інших органах.

Профілактика: забезпечення населення доброякісним зерном; ретельне прибирання врожаю; заборона на використання в їжу зерна, перезимувало в полі; санітарна експертиза підозрілого зерна (пізно прибраного з полів, вологого, запліснявілого) на утримання тріхотеценових мікотоксинів (ГДК Т-2-токсину в зерні, борошні і крупах 1,0 мг / кг), санітарний просвітництво населення.

 

Ерготизм - отруєння ерготоксинами, які продукуються склероціями (ріжками) ріжків Claviceps purpurea і Сl. paspalum. Склероції - округлі освіти від 1 до 5 см фіолетового кольору з гіф (ниток тіла) ріжків - утворюються в зерновий лунці колоска злаку. Склероції продукують близько 30 ерготоксин групи ергоалкалоіди - похідних лізергінової кислоти (Ергін, ергінін, ергометрін (L-2-пропаноламід лізергінової кислоти)), пептидвмісних похідні лізергінової кислоти (ерготамін, ергозіна, ергосекалін та ін.); клавінова алкалоїди (агроклавін, елімоклавін, сетоклавін та ін.). Алкалоїди розрізняються ступенем токсичності і кількісними показниками продукування їх грибами. Ріжки уражують більше 150 видів диких і культурних злаків. Вміст склероціїв більш 2 мас. % у зерні призводить до масового ерготизм у формі епідемій або епізоотій.

Біологічна дія ерготоксину виражено в 3-х ефектах:

- периферичний (скорочення кровоносних судин кінцівок і гладкої мускулатури матки);

- нейрогуморальний (блокування дії адреналіну і серотоніну);

- центральний (галлюциногенное дію, інгібування секреції пролактину, гіперемія, гіперглікемія, прискорене дихання).

Клінічна картина ерготизму може проявлятися в 2-х формах:

1). Конвульсивна (гостра) форма: судомний синдром, спастичні контрактури кінцівок, діарея, ураження задніх корінців спинного мозку, що виявляється при аутопсії, гострий гастроентерит;

2). Гангренозная (хронічна) форма: гастроентерит, слабкість, втрата апетиту, парестезії, потім суха гангрена, відторгнення м'яких тканин і кісток кінцівок по суглобовим зчленуванням. Профілактика: Передпосівна обробка полів фунгіцидами; ретельне очищення посівного матеріалу від склероциев ріжків; дотримання гігієнічних нормативів (ГДК склероциев ріжків в зерні = 0,1-0,2% по масі, в борошні = 0,05%).
Профілактика мікотоксикозів: використання в їжу продуктів з доброякісного (без цвілі) сировини; санітарний просвітництво населення.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)