АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація рефлексів

Прочитайте:
  1. Анатомічна класифікація
  2. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  3. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  4. Гальмування умовних рефлексів
  5. Гальмування умовних рефлексів
  6. Гігієнічні критерії та класифікація умов праці
  7. Завдання №6 Класифікація з’єднань хребта
  8. Загальна характеристика та класифікація
  9. ІІ. Класифікація серцевих шумів.
  10. Їх використання в практ діяльності лікарів. Класифікація клін ефектів пошкоджуючої дії на організм залежно від умов опромінення.

 

Існують різні підходи до класифікації рефлексів. Так, за біологічним зна­ченням їх ділять на харчові, оборонні, статеві, орієнтувальні, позно-тонічні, ло­комоторні.

Залежно від місця розміщення рецепторів, рефлекси ділять на екстерорецептивні (рецептори на зовнішній поверхні тіла), вісцеро- та інтерорецептивні (рецептори у внутрішніх органах і судинах), пропріорецептивиі (рецептори у скелетних м'язах, суглобах, сухожиллях).

За розміщенням центральних ланок рефлексів їх ділять на спинальні (цент­ри в спинному мозку), бульварні (центри у довгастому мозку), мезенцефальні (центри у середньому мозку), діенцефальні (центри у проміжному мозку), кор­тикальні (центри у корі великих півкуль).

За характером рефлекторної відповіді рефлекси ділять на моторні, або ру­хові (ефектори - скелетні м'язи), секреторні (ефектори - залози), судинорухові (розширення або звуження кровоносних судин).

Усі рефлекси цілісного організму ділять на безумовні і умовні, відмінності між якими розглядатимуться пізніше.

Подаємо приклади деяких найпростіших рефлексів. Занурення у кислоту задньої лапки жаби супроводжується її висмикуванням з кислоти: проявляється рефлекс згинання, або флексорний рефлекс. Прикладання до шкіри бокової поверхні тіла жаби змоченого у кислоті паперу супроводжується тим, що жаба лапкою намагається скинути папір. Таку відповідь на подразнення називають ре­флексом потирання. Дотик пальцем до шкіри грудей самця жаби супроводжує­ться обнімання пальця передніми кінцівками (обнімальний рефлекс). Розтягне­ний м'яз унаслідок короткочасного удару по сухожиллю скорочується, тобто про­являється міотатичний рефлекс, оскільки рефлекторна дуга починається і закін­чується в одному і тому ж м'язі. До цього виду рефлексів належать колінний і ахіллів рефлекси.

Подразнення задньої стінки глотки викликає рефлекс блювання. Дотик до рогівки ока супроводжується змиканням повік (корнеальний рефлекс). Освіт­лення ока яскравим світлом є причиною звуження зіниці (зіничний рефлекс).

Деякі з зазначених рефлексів є спинальні (згинання, потирання, обнімання, міотатичний). Корнеальний рефлекс є бульбарний, а зіничний - мезенцефальний.

Дослідження рефлексів - важлива частина неврологічного обстеження хво­рих. Наявність якого-небудь рефлексу свідчить про цілісність нервових структур, які здійснюють його. Зникнення певного рефлексу зумовлено випаданням функції відповідної ділянки нервової системи.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1375 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)