АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перше переливання Повторне переливання

Прочитайте:
  1. Загальні відомості про систему крові, переливання крові та її компонентів.
  2. Переливання крові. Кровозамінні рідини
  3. Повідомлення про хворого, з уперше в житті встановленим діагнозом раку чи іншого злоякісного новоутворення (ф. № 089/0).
  4. Порядок призначення ліків (час призначення, повторне застосування, комбіноване застосування)
  5. Рентгенівські промені були відкриті в 1895 році німецьким фізиком Вільгельмом Конрадом Рентгеном, за допомогою них він одержав перше медичне зображення, знімок кісток кисті.
  6. С. Провести замінне переливання крові в повному об'ємі.

 

 

 

 


Рисунок 11

 

2) При вагітності (якщо Rh- жінка вагітна Rh+ плодом). При нормальному перебігу першої вагітності, як правило, ніяких ускладнень не виникає. Під час пологів порушується плацентарний бар'єр і еритроцити дитини потрапляють у кров жінки. Починається утворення антирезусних антитіл (ІgG). При повторній знову Rh- конфліктній вагітності антирезус-антитіла проникають через плаценту в організм плода і викликають руйнування еритроцитів, що призводить до загибелі плода і викидня. Якщо ж при першій вагітності спостерігається фетоплацентарна недостатність, невелика кількість еритроцитів може потрапляти в організм жінки і провокувати утворення імуноглобулінів. Як правило, титр антитіл зростає повільно протягом кількох місяців, тому серйозних ускладнень не виникає. У такому випадку може спостерігатися гемолітична анемія новонароджених (рис.11).

 

Перша вагітність Повторна вагітність

Утворення в крові жінки антирезус-антитіл  
Надходження анти -резус-антитіл в організм плода,гемоліз Rh+еритроцитів плода
Надходження Rh+ еритроцитів в організм жінки при пологах

       
   


Рисунок 12

 

Утворення антитіл в організмі Rh- жінки можна обмежити або пригнітити повністю за рахунок так званої антиD-профілактики. Одразу після пологів жінці вводять антиD-глобулін. Rh+ еритроцити, які потрапили до неї в кров під час пологів, будуть руйнуватися. Таким чином, буде ліквідовуватися фактор, який викликав би синтез антитіл.

До речі, реакція антиген-антитіло може виникати і при несумісності за АВО-системою. Але ці реакції, як правило, виражені слабо. Цікавим є те, що несумісність матері і плода за системою АВО може запобігти сенсибілізації, що виникає при несумісності за системою Rh. Еритроцити плода видаляються α- і β-аглютинінами, і Rh-фактор не встигає активувати імунну систему матері. Тому часті випадки, коли Rh- жінки нормально виношують декілька вагітностей.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)