АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Утворення тромбіну

Прочитайте:
  1. B. Прискорює реакцію утворення вугільної кислоти в еритроцитах
  2. Збільшення утворення реніну
  3. Камнеутворення в організмі
  4. Механізми реґуляції сечоутворення
  5. Механізми сечоутворення. Клубочкова фільтрація і фактори, від яких вона залежить.
  6. Первинна клітинна стінка. Утворення первинної клітинної стінки.
  7. Під час операції, маніпулюючи в ділянці між шлунком та печінкою, хірург остерігався пошкодити печінково-дванадцятипалу зв’язку. Які анатомічні утворення там знаходяться?
  8. Підкоркові утворення великих півкуль.
  9. Повідомлення про хворого, з уперше в житті встановленим діагнозом раку чи іншого злоякісного новоутворення (ф. № 089/0).
  10. Потерпілому з колотою раною передньої стінки шлунку надається хірургічна допомога. У яке утворення порожнини очеревини потрапив вміст шлунку?

Це швидка фаза (2-5 с). Кров'яна протромбіназа адсорбує на своїй поверхні протромбін і в присутності кальцію перетворює його на тромбін.

 

Протромбіназа + Ф.V

 

Протромбін (Ф.ІІ) Тромбін

       
   
 

 


Са 2+

 

Са 2+

Са 2+ Са 2+

Фосфоліпіди клітинних

Мембран, Ф.3 тромбоцитів

 

Рисунок 22

Таким чином, підсумком ІІ фази є утворення тромбіну.

 

 

Утворення фібрину

 

Фібриноген (А2В2)

 

Тромбін (Ф.ІІ)

 
 


Фібрин-мономер +2А+2В

 

 

Фібрин-полімер розчинний (фібрин S)

 

Ф. ХІІІ Ф. ХІІІ а

 

Фібрин нерозчинний (фібрин i)

Рисунок 23

 

Фібрин утворюється із фібриногену під впливом тромбіну. Фібриноген - це фібрилярний білок, який складається з фібрину-мономера і чотирьох фібринопептидів (2А і 2В). Фібринопептиди заважають полімеризуватися фібрину- мономеру.

Тромбін відщеплює від фібриногену фібринопептиди з утворенням фібрину-мономера. Починається полімеризація фібрину-мономера і утворюється фібрин S, який є розчинним. За участю Ф. ХІІІ (фібриностабілізувальний фактор) і кальцію в молекулі S утворюються ковалентні зв'язки, і фібрин S перетворюється в нерозчинний фібрин І.

Таким чином, підсумком ІІІ фази є утворення фібрину.

У нитках фібрину заплутуються формені елементи. Але цей клубок ниток є пухким. Тому наступним етапом процесу є консолідація тромбу. Ущільнення тромбу відбувається внаслідок скорочення білка тромбостеніну (ПФ-6). При ретракції згусток ущільнюється майже в 2 рази, з нього видаляється сироватка, він стає компактним і не пропускає плазму.

Ретракція відбувається протягом 2-3 год. Через деякий час згусток починає проростати фібробластами. Це відбувається під впливом фактора росту тромбоцитів. Цілісність ушкодженої ділянки судини відновлюється.

Рисунок 24- Червоний тромб: еритроцити і нитки фібрину

Фібриноліз

Фібриноліз - розщеплення фібрину. Розщеплення фібрину починається майже одночасно з ретракцією тромбу. Розщеплення здійснюються системою фібринолізу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 568 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)