АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант ІІ

Прочитайте:
  1. Анафілактичний шок. Патогенез, клінічні варіанти перебігу, невідкладна допомога.
  2. В якому варіанті вказані організми, жіночі особини яких є гомогаметними за статевими хромосомами?
  3. В якому з варіантів розміщення трьох пар алельних генів у хромосомах (останні позначені лініями) вони передаються у спадок як за законом Менделя, так і за законом Моргана?
  4. В якому з перелічених варіантів вказані органоїди, які визначають цитоплазматичну спадковість?
  5. ВАРІАНТ
  6. ВАРІАНТ
  7. Варіант 1
  8. Варіант 1
  9. Варіант 2
  10. Варіант 3

 

Пацієнт скаржиться на пiдвищення температури до 39,0оС, мерзлякуватiсть, бiль у попереку справа, часте i болюче сечовипускання. Хворiє 3-й день. Загальний аналiз сечi: сеча мутна, лейкоцитурiя, протеїнурiя, бактерiурiя. Попереднiй дiагноз?

A Хронiчний пiєлонефрит

B Гострий гломерулонефрит

C Хронiчний гломерулонефрит

D Гострий пiєлонефрит

E Нирковокам`яна хвороба

Фельдшера викликали до жiнки 22-ох рокiв, яка перебуває у непритомному станi. Зi слiв родичiв вiдомо, що вона з дитинства хворiє на цукровий дiабет. Об`єктивно: дихання глибоке, шумне iз запахом ацетону, шкiра суха, холодна на дотик, зiницi звуженнi, очнi яблука м`якi при пальпацii`. Яке ускладнення у хвороi?

A Алкогольна кома

B Уремiчна кома

C Гiпоглiкемiчна кома

D Печiнкова кома

E Гiперглiкемiчна кома

Пацiєнтка 32-ох рокiв, скаржиться на дратiвли-вiсть, схуднення, серцeбиття, поганий сон, плаксивiсть, пiдвищену пiтливiсть. Захворюван-ня почалося два мiсяцi пiсля автомобiльної аврiї. Об`єктивно: пацiєнтка метушлива, мова i`i` швидка та багатослiвна. Шкiра волога, тепла. Посилений блиск очей. Екзофтальм. Щитопо-дiбна залоза збiльшена, АТ 160/80 мм рт.ст., пульс 120 ударiв за 1 хв. Ваш попередній діагноз?

A Мiкседема

B Тиреотоксикоз

C Ендемiчне воло

D Акромегалiя

E Хвороба Iценка-Кушинга

У пацiєнта з виразковою хворобою шлунка виник «кинджальний» бiль у над черевнiй

дiлянцi. Шкiра блiда, язик сухий обкладений. Живiт болючий при пальпацii`, дошкоподiбне напруження м`язiв. Позитивний симптом Щоткiна-Блюмберга. Для якого ускладнення виразковоi` хвороби характернi такi симптоми?

A Перфорацiя

B Пенетрацiя

C Шлункова кровотеча

D Малiгнiзацiя

E Пiлоростеноз

Жiнка 55 рокiв, скаржиться на стискаючий, пекучий бiль за грудниною, який вiддає у лiву руку, пiд лiву лопатку. Бiль виникає внаслiдок фiзичного навантеження, триває вiд 2-5 хв, знiмається нiтроглiцерином. Слiд думати, що у хвороi`:

A Гострий мiокардит

B Iнфаркт мiокарда

C Гiпертензивний криз

D Напад стенокардii`

E Гострий перикардит

Хвора 48 рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний головний бiль в потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресової ситуації, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об`єктивно: обличчя гiперемiйоване, межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ 190/100 мм.рт.ст., пульс напружений ритмiчний. У хворої:

A Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

B Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз

C Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз

D Стабільна стенокардiя напруження

E Iнфаркт мiокарда

У хворого 38 рокiв, пiсля iн`єкцiї ампiцилiну раптово з`явилася рiзка слабкiсть, запаморо-чення, головний бiль, дзвін у вухах, вiдчуття жару, гiперемiя шкірного покриву, свербiж, спастичний кашель, прискорене дихання,ЧСС-100/хв., АТ- 70/30 мм рт.ст. Який iмовiрний дiагноз?

A Гемотрансфузiйний шок

B Кардiогенний шок

C Синдром Лайєла

D Геморагiчний шок

E Анафiлактичний шок

Хвора 45рокiв, скаржиться на бiль у дрiбних суглобах кистей рук i стоп, «ранкову скутiсть», пiдвищення температури до 38оС, загальну слабкiсть. Об`єктивно: стан середньої тяжкостi. Дрiбнi суглоби кистей рук i стоп припухлi, деформованi, шкiра над ними гiперемiйована, гаряча на дотик, рухи в суглобах обмеженi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

A Системний червоний вовчак

B Ревматичний артрит

C Остеоартроз

D Ревматоїдний артрит

E Склеродермiя

 

До фельдшера здоровпункту звернувся працівник підприємства 32 р., у якого з’явився

біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Яке це захворювання?

A Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

B Виразкова хвороба шлунку

C Хронічний гастрит

D Рак шлунку

E Хронічний холецистит

У хворого на гострий інфаркт міокарда, якого бригада ШМД транспортує у лікарню, виник напад ядухи, з’явились: інспіраторна задишка, кашель з пінистим, кров’янистим харкотинням, стан важкий, шкіра бліда. Яке ускладнення виникло у хворого?

A Кардіогенний шок

B Негоспітальна пневмонія

C Набряк легень

D Легенева кровотеча

E Напад бронхіальної астми

До фельдшера ФАПу звернулась хвора 35 р., зі скаргами на часте сечовипускання, біль в попереку, підвищення tо – 38,6оС. Хворіє 3 дні. Об’єктивно: шкіра бліда, АТ – 120/70 мм рт. ст., Ps – 100/хв., симптом Пастернацького позитивний зліва. Аналіз сечі – велика кількість бактерій та лейкоцитів. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

A Гострий гломерулонефрит

B Гострий пієлонефрит

C Хронічний гломерулонефрит

D Нирково-кам'яна хвороба

E Хронічна ниркова недостатність

Фельдшер здоровпункту підприємства надає невідкладну допомогу працівнику, у якого раптово почався сильний біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, усувається прийняттям нітгліцерину. Хворий блідий, Ps – 72/хв., АТ–120/70 мм рт.ст. Про яке захворювання можна подумати?

A Напад бронхіальної астми

B Гіпертонічна хвороба

C Стабільна стенокардія напруження

D Серцева астма

E Набряк легень

Фельдшер ШМД обстежує хворого, що скаржиться на гострий ріжучий біль у попереку,

що віддає в стегно і статеві органи, болісне і часте сечовипускання. Хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Погіршення самопочуття пов’язує з тряскою їздою. Який препарат треба підготувати для надання невідкладної допомоги?

A Інсулін

B Строфантин

C Кофеїн

D Баралгін

E Димедрол

Хвора 45 р. доставлена машиною ШМД до приймального відділення лікарні в

непритомному стані. Об’єктивно: свідомість порушена, Ps – 130/хв., дихання Куссмауля, запах ацетону з ротової порожнини, шкіра бліда, суха. Для якого стану характерні дані симптоми?

A Гіпоглікемічна кома

B Печінкова кома

C Кетоацидотична кома

D Гостра судинна недостатність

E Ниркова коліка

Жителька села звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на спрагу, свербіж шкіри та сухість, схильність до фурункульозу. Яке дослідження слід провести для постановки діагнозу?

A Біохімічний аналіз крові

B Аналіз крові на сечовину

C Загальний аналіз крові

D Аналіз крові на печінкові проби

E Аналіз крові на глюкозу

У хворого 57 р., який зловживає алкоголем, фельдшер ФАПу при огляді виявив такі ознаки: жовтушність шкіри, «судинні зірочки», гіперемія долонь, «голова Медузи», гінекомастія. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

A Цироз печінки

B Хронічний холецистит

C Жовчнокам’яна хвороба

D Хронічний гепатит

E Хронічний панкреатит

На ФАПі ви обстежуєте хворого 43 років, який постійно проживає у Закарпатті. Останнім часом у нього з’явились скарги на підвищену слабкість, утруднене ковтання, дратівливість, серцебиття, схуднення. Об’єктивно: щитовидна залоза збільшена. Дайте рекомендації щодо продуктів харчування, які необхідно включити в раціон хворого.

A Твердий сир, йогурт

B Смажене м’ясо, салат з помідорів

C Яйця, хліб з вершковим маслом

D Морська риба, морська капуста

E Ковбасні вироби, гречану кашу

Хвора, яку під час роботи на присадибній ділянці вжалила бджола, втратила свідомість, шкіра бліда, кінцівки холодні, Ps ниткоподібний, АТ – 70/30 мм рт.ст., дихання поверхневе. З введення якого препарату слід почати надання невідкладної медикаментозної допомоги?

A папаверину

B анальгіну

C адреналіну

D промедолу

E баралгіну

До фельдшеру ФАПу звернувся хворий, якого турбує біль в потилиці, запаморочення, нудота, блювання. АТ – 180/110 мм рт.ст. Який медичний препарат необхідно ввести?

A Дибазол

B Мезатон

C Кофеїн

D Кордіамін

E Баралгін

Ви фельдшер ШМД. Хворий 52 р. скаржиться на виражений постійний біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, під ліву лопатку, плече. Хворий збуджений, переляканий, стогне. Біль виник 2 години тому на роботі після нервового

перенапруження. Неодноразове вживання нітрогліцерину біль не зняло. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

A Гіпертонічну хворобу

B Стенокардію

C Ревматизм

D Серцеву астму

E Інфаркт міокарда

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт з туберкульозом легень, у якого раптово посилився кашель з яскраво-червоним пінистим харкотинням. Хворий відчуває слабкість, запаморочення, АТ – 100/60 мм рт.ст., Ps – 100/хв. слабкого наповнення. Які ваші першочергові дії?

A Надати положення лежачи на правому боці

B Надати положення напівсидячи, міхур з льодом на грудну клітку

C Надати горизонтальне положення з при піднятим нижнім кінцем

D Надати дренажне положення

E Надати положення лежачи на лівому боці

До фельдшеру ФАПу звернувся чоловік 52 р., що скаржиться на кашель, слабкість, схуднення, погіршення апетиту, пітливість, особливо вночі. Дані симптоми турбують впродовж місяця. Об’єктивно: tо – 37оС, шкіра бліда, АТ – 100/70 мм рт.ст. Дихання ослаблене справа над верхівкою, тони серця ритмічні, Ps – 90/хв.. Що можна запідозрити у хворого?

A Туберкульоз легень

B Негоспітальна пневмонія

C Сухий плеврит

D Гострий бронхіт

E Бронхоектатична хвороба

Ви фельдшер медичного пункту підприємства. У пацієнта при лабораторному дослідженні харкотиння виявлені спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена. Для якого захворювання характерні ці данні?

A Негоспітальна пневмонія

B Хронічний бронхіт

C Бронхіальна астма

D Абсцес легень

E Бронхоектатична хвороба

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 37 років, зі скаргами на серцебиття, підвищену дратівли-вість, плаксивість, тремтіння тіла, загальну слабкість, tо – 37,0-37,5оС, пронос, схуднення. В анамнезі часті нервові перенапруження впродовж 3-х років. Об’єктивно: хвора зниженого харчування. Шкіра волога, тремор пальців рук. Позитивні очні симптоми. Щитоподібна залоза збільшена. Тахікардія, тони серця звучні. Рs – 110/хв., АТ – 160/70 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A Хвороба Іценка-Кушинга

B Гіпертонічна хвороба.

C Гіпотиреоз

D Ендемічний зоб

E Гіпертиреоз

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 45 років, зі скаргами на сонливість, млявість, мерзлякува-тість, загальну слабкість, набряки на обличчі, зниження пам’яті, випадіння волосся, надмірну масу тіла, закреп. В анамнезі: 2 роки тому перенесла струмектомію. При огляді: хвора надмірного харчування, обличчя одутле, очні щілини звужені, вираз обличчя сонливий, міміка бідна. Мова повільна, голос захриплий. Шкіра суха, холодна на дотик. tо – 35,6оС, Рs – 54/хв., АТ – 90/80 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A Гіпертиреоз

B Гіпотиреоз.

C Ендемічний зоб

D Тиреоїдит.

E Хвороба Іценка-Кушинга.

Виклик ШМД до хворої 47 років, зі скаргами на млявість, виражену сонливість і мерзляку-ватість, рідке серцебиття, головний біль, здуття живота, закреп. В анамнезі гіпотиреоз. Об’єктивно: хвора бліда, адинамічність обличчя, вузькі очні щілини, збільшені ніс та губи. Мова уповільнена. Шкіра суха, холодна на дотик. Тони серця глухі. tо – 34,3оС, Рs – 40/хв., АТ – 90/70 мм рт.ст. Яке ускладнення може розвинутися у хворої?

A Гіпотироїдна кома.

B Гіперглікемічна кома.

C Гіпоглікемічна кома.

D Тиреотоксична кома.

E Тиреотоксичний криз.

Фельдшера ШМД викликали до хворої 54 років, яка перебуває в непритомному стані. Хворіє на цукровий діабет 12 років, лікується інсуліном. Об’єктивно: шкіра волога, зіниці розширені. Рs – 74/хв., АТ – 120/60 мм рт.ст. судоми Яке ускладнення розвинулось у хворої?

A Гіперглікемічна кома.

B Гіпоглікемічна кома.

C Гостра судинна недостатність.

D Печінкова кома.

E Уремічна кома.

До фельдшера здоровпункту звернулася хвора, 50 років. Скаржиться на спрагу, сухість і свербіння шкіри, часте сечовипускання, значно схудла. З анамнезу: хворіє близько року. За останній рік значно погіршився зір. Об’єктивно: шкіра суха, нігті ламкі, волосся рідке. ЧД – 16/хв. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Рs – 78/хв., АТ – 150/85 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A Цукровий діабет.

B Гіпертонічна хвороба.

C Мікседема.

D Нецукровий діабет.

E Хвороба Іценка-Кушинга.

До фельдшера навчального закладу звернулася хвора 17-ти років, скаржиться на остуду, підвищення температури тіла, біль в попереко-вій ділянці ліворуч, болісне сечовиділення. Захворіла вперше, після переохолодження. При огляді: tо – 38,5оС, Рs – 92/хв., АТ – 140/80 мм рт.ст., симптом Пастернацького позитивний зліва. Загальний аналіз сечі: густина – 1028, каламутна, білок – 0,3 г/л. лейк. – 35-40 у полі зору, ер. – 1-2 у полі зору, циліндри гіалінові, бактерії. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?

A Нирково-кам’яна хвороба

B Гострий гломерулонефрит.

C Гострий пієлонефрит.

D Хронічний гломерулонефрит.

E Хронічний пієлонефрит.

До фельдшера ФАПу звернулася жінка, 42 років, скаржиться на загальну слабкість, неприємне відчуття в ділянці серця, утруднення дихання, ковтання. Багато років мешкала на Закарпатті. Об’єктивно: шкіра волога. Щитоподібна залоза збільшена. Рs– 72/хв., АТ – 120/70 мм рт.ст. уміст Т3, Т4 в межах норми. Який найбільш імовірний

діагноз?

A Акромегалія.

B Ендемічний зоб

C Гіпотиреоз.

D Гіпертиреоз

E Нецукровий діабет.

Пацієнт Т., 45р., скаржиться на біль в колінних, гомілково-ступневих, дрібних суглобах пальців рук і променево-зап’ястних суглобах. Біль в суглобах непокоїть протягом останніх 12 років. Зранку відмічається скутість у суглобах. При огляді: незначна блідість шкіри, гіпотрофія м’язів кінцівок. Суглоби пальців рук деформовані. Пульс 90 за 1хв, ритмічний. АТ- 130/80 мм. рт.ст. У крові: ер –3,6 1012/л. Нb- 104 г/л лейк. – 6,4·109/л. ШЗЕ – 52 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A Деформуючий остеоартроз

B Вузликовий периартеріїт

C Ревматоїдний артрит

D Ревматичний поліартрит

E Системний червоний вовчак

У чоловіка Л.,32 років, виразкова хвороба шлунка багато років. Звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на постійний біль у животі, який посилюється надвечір, відрижку, що має запах зіпсованого яйця, блювання зранку їжею, спожитою кілько днів тому, схуднення. При рентгенологічному обстеженні: розширення шлунка, затримка барієвої суміші. Яке ускладнення виразкової хвороби виникло у хворого?

A Стеноз воротаря

B Малігнізація

C Пенетрація

D Перфорація

E Шлункова кровотеча

До фельдшера ФАПУ звернувся чоловік К., 58 років, який знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного гастриту типу А, зі скаргами на погіршення апетиту, відразу до м’ясної їжі, загальну слабкість, схуднення на 8 кг за останні три місяці. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A Хронічний гастрит тип В

B Виразкова хвороба шлунка

C Хронічний гастрит тип С

D Рак шлунка

E Хронічний гастродуоденіт

Хвора 26 років, знаходиться на диспансерному обліку у фельдшера ФАПу з приводу хронічного гастриту типа В. Яка найбільш вірогідна причина гастриту?

A Дуоденогастральний рефлюкс

B Бактерія Helicobacter pylori

C Зловживання алкоголем

D Нерегулярне харчування

E Тютюнопаління

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 26 років, зі скаргами на кашель з виділенням незначної кількості «іржавого» мокротиння, біль в грудній клітці справа під лопаткою, який посилюється на вдиху та при кашлі, різку слабкість. Захворів два дні тому після переохолодження. При огляді: t° - 39°С, стан тяжкий, шкірні покриви бліді, рум'янець на щоках, дихання поверхневе, задишка. У легенях – при перкусії притуплено – тимпанічний звук, при аускультації крепітація на висоті вдиху. Р - 100/хв., ЧД – 30/хв.. Який найбільш імовірний діагноз?

A Сухий плеврит

B Гострий бронхіт

C Інфаркт легені

D Негоспітальна пневмонія

E Ексудативний плеврит

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 58 років, зі скаргами на вологий кашель з виділенням слизисто-гнійного мокротиння у кількості до 200 – 500 мл на добу, має неприємний запах, кровохаркання, відсутність апетиту, зниження маси тіла. Палить 35 років. Який діагноз можна встановити?

A Хронічний обструктивний бронхіт

B Бронхоектатична хвороба

C Гострий бронхіт

D Рак легенів

E Туберкульоз легень

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 68 років, який богато років страждає

хронічним бронхітом. Місяць тому змінився характер кашлю, що став частим, надсадним, стійким; іноді з кровохарканням; схуднення без видимих причин, задишка, біль у грудній клітці, субфебрильна температура тіла. Який діагноз може бути у хворого?

A Спонтанний пневмоторакс

B Негоспітальна пневмонія

C Бронхоектатична хвороба

D Пневмосклероз

E Рак легень

Виклик ШМД до хворого 49 років. Він прокинувся від нападу сильного болю за

грудниною, приймав нітрогліцерин, біль не вщухає вже 3 години. Турбує різка слабкість, задишка. Напередодні посварився з дружиною. На ЕКГ – зубець Q - широкий, глибокий, інтервал S-T вищий від ізолінії, ймовірна дуга Парді. Ваш

діагноз?

A Стабільна стенокардія напруження

B Прогресуюча стенокардія

C Гострий Q-інфаркт міокарда

D Хронічна серцева недостатність

E Гостра серцева недостатність

Виклик ШМД до хворого Ж.,62 років, який скаржиться на раптовий напад інтенсивного

стискаючого, пекучого загруднинного болю, з характерною іррадіацією під ліву лопатку при фізичному навантаженні протягом 10 хв. При огляді: блідість шкіри та ціаноз губ, холодні кінцівки. Тони серця приглушені. Яка невідкладна допомога необхідна хворому?

A Діазепам 1 таблетка

B Преднізолон в/м

C Верапаміл 1 таблетка

D Корвалол 15 – 30 крапель

E Нітрогліцерин 1 таблетка під язик

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 42 років із скаргами на нападопоподібний кашель з незначним виділенням слизисто-гнійного харкотиння, яке тяжко відкашлюється, задишку з утридненим видихом. Хворіє 5 років. Об’єктивно: діжкоподібна грудна клітка, аускультативно - сухі свистячі та поодинокі вологі хрипи. Про яке захворювання можна думати?

A Хронічний обструктивний бронхіт

B Гострий бронхіт

C Негоспітальна пневмонія

D Сухий плеврит

E Ексудативний плеврит

До фельдшера ФАПу доставлено пацієнтку 50 років зі скаргами на стискаючий біль в серці, біль в потиличній ділянці, задишку з виділенням пінистого кров’янистого харкотиння. Об’єктивно: аускультивно – велико- та середньопухирчасті вологі хрипи. АТ – 200/110 мм рт. ст., ЧСС – 120 уд./хв. Визначте, яке ускладнення виникло у пацієнтки.

A Інфаркт міокарду

B Набряк легень

C Напад бронхіальної астми

D Гостра правошлуночкова недостатність

E Гостра судинна недостатність

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 76 років, яка скаржиться на напади загруднинного болю при мінімальних фізичних навантаженнях, часто напад виникає у стані фізичного спокою. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.

A Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІІ

B Стенокардія, що виникла вперше

C Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІV

D Прогресуюча стенокардія

E Інфаркт міокарда

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта 66 років у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: ІХС. Прогресуюча стенокардія, кардіосклероз. Який основний патофізіологічний механізм лежить в основі розвитку гострих коронарних синдромів?

A Тромбоз коронарної артерії

B Мікроциркуляторні зміни

C Атеросклероз коронарної артерії

D Гострий міокардит

E Дифузний кардіосклероз

Фельдшер ФАПу при обстеженні пацієнта Т., 38 років, пальпаторно виявив локальний біль в точці Дежардена. Яке захворювання можемо запідозрити?

A Хронічний холецистит

B Хронічний гастрит

C Хронічний ентерит

D Хронічний панкреатит

E Хронічний гепатит

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка С., 45 років, зі скаргами на ниючий біль у правому підребер’ї, гіркоту в роті, нудоту, блювання. Позитивні симптоми Ортнера та Кера. Яке захворювання слід запідозрити?

A Хронічний гепатит

B Хронічний гастрит

C Хронічний ентерит

D Хронічний панкреатит

E Хронічний холецистит

 

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Б., 68 років, яка понад 10 років перебуває на диспан-серному обліку з приводу виразкової хвороби шлунка, зі скаргами на втрату апетиту, відразу до м’яса та риби, схуднення, загальну слабкість. Про що свідчать такі симптоми?

A Малігнізація виразки

B Хронічний панкреатит

C Хронічний гепатит

D Стеноз воротаря

E Пенетрація виразки

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка П., 37 років, зі скаргами на болі ниючого характеру по всьому животу, але частіше в лівій здухвинній ділянці, які виникають через 7-8 годин після їжі, вночі або під ранок. Ваш попередній діагноз.

A Хронічний гастрит

B Хронічний коліт

C Хронічний ентерит

D Хронічний холецистит

E Хронічний гепатит

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 56 років, зі скаргами на проноси з виділенням слизу. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на хронічний коліт. З якого відділу кишечника потрібно розпочати глибоку методичну ковзну пальпацію за Образцовим та Стражеско?

A Сліпої кишки

B Висхідної ободової кишки

C Поперечної ободової кишки

D Низхідної ободової кишки

E Сигмоподібної ободової кишки

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 20 років, зі скаргами на болі ниючого характеру в поперековій ділянці, підвищення tо тіла до 38,5оС. Симптом Пастернацького позитивний справа. Загальний аналіз сечі: лейкоцитурія, бактеріурія. Ваш попередній діагноз.

A Хронічний гломерулонефрит

B Хронічний холецистит

C Гострий пієлонефрит

D Гострий гломерулонефрит

E Нирковокам’яна хвороба

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта С., 52 років, в реанімаційне відділення з приводу гострої ниркової недостатності. Назвіть механізм виникнення даного захворювання.

A Підвищена секреція реніну

B Запалення ниркової миски

C Знижена секреція альдостерону

D Зниження клубочкової фільтрації

E Підвищена секреція альдостерону

 

 

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Д., 34 років зі скаргами на відчуття серцебиття, дратівливість, поганий сон. Об’єктивно: хвора збуджена, екзофтальм, блиск очей, збільшення щитоподібної залози. ЧСС - 120 уд./хв. АТ- 150/90 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз.

A Гіпертиреоз

B Ендемічний зоб

C Гіпотиреоз

D Цукровий діабет

E Гіпертонічна хвороба

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до хворого 42 років, діагностував гіперглікемічну кому. Порушення якого виду обміну приводить до утворення кетонових тіл?

A Вуглеводного

B Білкового

C Жирового

D Вітамінного

E Мінерального

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до пацієнта 25 років, аускультативно виявив у нижній частці правої легені бронхіальне дихання, там же визначив посилення голосового тремтіння. При якому захворюванні посилюється голосове тремтіння?

A Негоспітальна пневмонія

B Емфізема легень

C Прогресуюча стенокардія

D Бронхіальна астма

E Гострий бронхіт

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 36 років, зі скаргами на болі в променево-зап’ястних та дрібних суглобах кистей і стоп, ранкову скутість. Дрібні суглоби кистей і стоп набряклі, болючі при рухах і пальпації. Ваш попередній діагноз.

A Деформуючий остеоартроз

B Ревматоїдний артрит

C Ревматичний поліартрит

D Системний червоний вовчак

E Системна склеродермія

Фельдшер ФАПу доставив хвору 36 років, в ревматологічне відділення з приводу ревматоїдного артриту. Назвіть найбільш ранній клінічний симптом даного захворювання.

A Геморагічний висип

B Ульнарна девіація кистей

C Летючий характер болю

D Ранкова скутість суглобів кистей

E Носові кровотечі

Фельдшера ФАПу викликали до хворого 30 років, у якого через 40 хвилин після укусу бджоли в губу почали набрякати губи, повіки, голос став охриплим, з’явився “гавкаючий” кашель, дихання стало утрудненим. Який стан розвинувся у пацієнта?

A Контактний дерматит

B Кропив’янка

C Анафілактичний шок

D Бронхіальна астма

E Набряк Квінке

У хворого на бронхіальну астму почався сухий кашель, виникла гостра нестача повітря, дихання утруднилось, видих здійснюється зі свистом і чути на віддалі. Який препарат потрібно приготувати для надання невідкладної допомоги?

A Розчин строфантину

B Розчин корглікону

C Розчин еуфіліну

D Розчин глюкози

E Розчин дибазолу

У хворої 68 років, відмічається виділення великої кількості харкотиння (більше 300 мл) "повним ротом", з неприємним запахом. Про яке захворювання можна подумати?

A Абсцес легень

B Інфаркт легені

C Рак легені

D Бронхіальна астма

E Госпітальна пневмонія

На прийом звернулася хвора 48 р. зі скаргами на головний біль у потиличній ділянці, шум у вухах, швидку втомлюваність, фізичну слабкість. Об’єктивно: межі серця розширені вліво. Вислу-ховується акцент другого тону над аортою. Ps – 95/хв. АТ – 185/100 мм рт. ст. Вкажіть, яке усладнення розвинулось у пацієнтки?

A Інсульт

B Серцева астма

C Набряк легенів

D Судинна недостатність

E Гіпертонічний криз

До Вас звернувся хворий зі скаргами на слабкість, підвищення t тіла, болі в колінних

суглобах. З анамнезу відомо, що місяць тому переніс ангіну. Розвиток якого захворювання можна запідозрити:

A Остеомієліт

B Ревматоїдний артрит

C Ревматична хвороба

D Туберкульоз кісток суглобів

E Деформуючий остеоартроз

Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсив-ний тривалий стискаючий біль у ділянці

серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання нітрогліце-рину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт. ст. Вкажіть, яке дослідження першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу?

A Біохімічний аналіз крові

B Електрокардіографію

C Загальний аналіз крові

D Загальний аналіз сечі

E Рентгенограму ОГК

У хворого з’явились болі в епігастрії, що виникають через 1,5-2 год після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Болі знімаються прийомом їжі. Яке захворювання ви запідозрили?

A Виразкова хвороба 12 - палої кишки

B Рак шлунка

C Хронічний холецистит

D Виразкова хвороба шлунка

E Хронічний гастрит типу А

Хворий відмічає втрату апетиту, нудоту, блювання вжитою їжею, відчуття важкості,

розпирання та біль у надчеревній ділянці. Даний стан хворий пов’язує зі споживанням 3 години тому недоброякісної їжі. Яке захворювання можна запідозрити?

A Хронічний панкреатит

B Гострий холецистит

C Рак шлунка

D Гострий гастрит

E Цироз печінки

Хвора 45р., скаржиться на нудоту, блювання, відчуття гіркоти у роті натще, тяжкості у

правому підребер’ї, слабкість, нездужання. Погіршення самопочуття пов’язує з прийомом жирної їжі. Хворіє протягом 2 років. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки – з жовтушним відтінком. Печінка – біля краю реберної дуги. Позитивні симптоми: Кера, Ортнера. Дуоденаль-ний вміст: у порції “В” – збільшення лейкоцитів, епітелію, жовч мутна. Клінічна картина є найбільш характерною для:

A Хронічного гепатиту

B Хронічного гастриту

C Хронічного холециститу

D Цирозу печінки

E Хронічного панкреатиту

У хворої 20р.,через два тижні після перенесеної ангіни, раптово виникли скарги на головний біль, набряк обличчя, зменшення виділення і кров’янисте забарвлення сечі. Об’єктивно: температура тіла 37,4оС, шкіра бліда, повіки припухлі. АТ-180/100 мм рт. ст. Аналіз сечі: білок - 2 г/л, еритроцити - 100 в полі зору. Про яке захворювання можна подумати:

A Гострий цистит

B Хронічний гломерулонефрит

C Гострий пієлонефрит

D Хронічний пієлонефрит

E Гострий гломерулонефрит

У хворої 44 років, що страждає хворобою Верльгофа, періодично з’являються плямисті геморагії на шкірі і посилюються маткові та носові кровотечі. Що стало найбільш вірогідною причиною даного захворювання?

A Порушення тромбоцитопоезу

B Порушення еритропоезу

C Порушення лейкопоезу

D Дефіцит вітаміну А

E Дефіцит вітаміну Е

Хворий 42 р. скаржиться на виражену слабкість, кровоточивість ясен, біль у горлі при ковтанні, біль у кістках, підвищення температура тіла до 39,5 С. Протягом двох тижнів хворіє ангіною. Об’єктивно: стан тяжкий. На шкірі живота і кінцівок – геморагічні висипання. Мигдалики збільшені, їх поверхня вкрита брудним сірим нальотом. Пальпуються збільшені лімфовузли. У крові: Hb – 70 г/л; ер. – 3,1*1012/л; лейк.

19,6*109/л; Тр. 190*109/л; еоз. –1%; n. – 3%; сегм. – 8%; лімф. – 4%; мон. – 5%; бласні клітини – 79%; ШЗЕ – 56 мм/год. Вкажіть захворювання, якому найбільше відповідає клінічна картина.

A Геморагічний васкуліт

B Залізодефіцитна анемія

C Гострий лейкоз

D Гемофілія

E Тромбоцитопенічна пурпура

Хвору турбує загальна слабкість, мерзлякува-тість, погіршення пам'яті. Вважає себе хворою упродовж 2-х років. Хвора надмірного харчуван-ня, шкірні покриви бліді, обличчя одутле. На нижніх кінцівках – набряки. Рs – 50/хв. АТ- 100/55мм рт.ст. Про який патологічний стан можна подумати?

A Акромегалію

B Ендемічний зоб

C Тиреотоксикоз

D Атеросклероз

E Гіпотиреоз

Хвора 49 р. скаржиться на загальну слабкість, зниження працездатності, спотворення смаку (їсть крейду), пекучий біль у язиці після їжі, появу “заїдів” у куточках рота, підвищену ламкість нігтів, волосся. Вважає себе хворою протягом останнього року, коли на фоні пору-шень менструально-оваріального циклу з’явились і стали наростати вищезазначені симптоми. В аналізі крові: Hb – 65 г/л, ер. – 3,2*1012/л, кол.пок. – 0,6. Вкажіть, для якої з анемій найбільш характерна дана клінічна картина?

A Залізодефіцитної

B Апластичної

C Гемолітичної

D Гіпопластичної

E Мегалобластичної

У чоловіка 57 років, що протягом 10 років страждає на стабільну стенокардію напруження, раптово виник інтенсивний здавлюючий біль за грудниною, відчуття нестачі повітря. Після прийому 3 табл. нітрогліцерину біль зменшився, але не пройшов, через 30 хв. став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блідість шкіри, гіпергідроз. Ps 100 за 1 хв., АТ 100/60 мм рт. ст. Який попередній діагноз?

A ІХС. Прогресуюча стенокардія

B ІХС. Гострий інфаркт міокарда

C Гострий перикардит

D Нейроциркуляторна дистонія

E Тромбоемболія легеневої артерії

У лікарню звернувся хворий 42 років зі скаргами на приступоподібний біль за грудниною з іррадіацією в ліву лопатку. Біль з'являється при значному фізичному навантаженні, триває 5 - 10 хвилин і проходить в спокої. Хворіє 2 тижні. Який попередній діагноз?

A ІХС. Стенокардія, що вперше виникла

B ІХС. Прогресуюча стенокардія

C ІХС. Гострий інфаркт міокарда

D ІХС. Стабільна стенокардія напруження

E ІХС.Стенокардія Принцметала

Хворий 60 років скаржиться на біль за грудни-ною стискуючого характеру при ходьбі до 200 м. Біль продовжується до 10 хв., супроводжується відчуттям нестачі повітря, пітливістю. Протягом останніх 2 тижнів біль з’явився в спокої, став частішим, перестав зніматись однією таблеткою нітрогліцерину. Який найбільш імовірний діагноз?

A ІХС. Стабільна стенокардія III ФК

B ІХС. Гострий інфаркт міокарда

C ІХС.Стабільна стенокардія IV ФК

D ІХС. Прогресуюча стенокардія

E ІХС. Стенокардія спокою

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60

мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Лейкоци-тоз -13,8 х 109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?

A ІХС. Гострий інфаркт міокарда

B Гострий панкреатит

C Гострий холецистит

D Перфорація виразки шлунка

E Харчова токсикоінфекція

Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів за грудниною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв. За останній час болі почастішали до 10-15 раз на добу. В анамнезі - зловживання алкоголем. Який найвірогідніший діагноз?

A ІХС. Інфаркт міокарда

B Нейроциркуляторна дистонія

C ІХС. Прогресуюча стенокардія

D ІХС. Стабільна стенокардія напруження

E ІХС. Стенокардія спокою

Чоловік 42 років доставлений у лікарню зі скаргам на стискаючий та пекучий біль в

ділянці серця з ірадіацією в ліве плече та ліву лопатку, задишку, різку кволість. Больовий синдром виник вперше в житті після емоційного перенапруження, триває близько години. Об'єктивно: Ps - 98/хв, ритмічний. Ат - 130/80 мм рт.ст. Тони серця приглушені, шумів немає. На ЕКГ депресія сегменту ST та негативний зубець Т у відведеннях І, avL, V1-V4. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Нейроциркуляторна дистонія

B ІХС. Стабільна стенокардія напруження

C ІХС. Прогресуюча стенокардія

D ІХС. Стенокардія спокою

E ІХС. Гострий інфаркт міокарда

У хворої 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супровод-жувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД - 36/хв. В легенях: "клекітливе" дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт. ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?

A Гострий бронхоспазм

B Тромбоемболія легеневої артерії

C Кардіогенний шок

D Гостра лівошлуночкова недостатність

E Анафілактичний шок

 

Молода жінка втратила за 3 місяці 8 кг ваги, скаржиться на серцебиття, потовщення шиї, відчуття “комка” при ковтанні, дратли-вість,тремтіння пальців рук, випинання

очей, субфебрильну температуру. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

A Тиреотоксикоз

B Нейроциркуляторна дистонія

C Пухлина мозоку

D Мікседема

E Ревматична хвороба

Хворий 54 роки скаржиться на тривалий кашель з виділенням гнійного харкотиння до150 мл за добу. В останній рік схуд, посилилась задишка, ціаноз губ, пальці у вигляді ”барабанних паличок”. Над легенями–притуплення перкуторного звуку, дихання везикулярне послаблене, в нижньо-задніх відділах вологі та розсіяні сухі хрипи. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Хронічний обструктивний бронхіт

B Аспіраційна пневмонія

C Бронхоектатична хвороба

D Абсцес легені

E Рак легенів

Хворий З., 55 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювота. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?

A Малігнізація.

B Стеноз воротара

C Перфорація

D Пенетрація

E Шлункова кровотеча

Фельдшера викликали до чоловіка 52 років зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки, кашель з виділенням невеликої кількості „іржавого” мокротиння, підвищення темпера-тури до 40оС. Перкуторно – притуплений звук від кута правої лопатки донизу. Аускультативно - там же ослаблене везикулярне дихання. Найімовірніший попередній діагноз?

A Гострий бронхіт

B Негоспітальна пневмонія

C Бронхоектатична хвороба

D Емфізема легень

E Пневмосклероз

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 33 років зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 37,6оС, вологий кашель. Працює у колективі, де щойно працював колега із відкритою формою туберкульозу. Найімовірніший попередній діагноз?

A Емфізема легень

B Бронхіальна астма

C Аспіраційна пневмонія

D Туберкульоз легень

E Рак легень

До чоловіка 50 років викликали фельдшера ШМД, який скаржиться на інтенсивний пекучий біль за грудниною з іррадіацією у ліву руку, який триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. На ЕКГ – ознаки гострого інфаркту. Невідкладна допомога при больовому синдромі включає введення:

A Строфантину, корглікону

B Еуфіліну, ефедрину

C Папаверину, лазиксу

D Дибазолу, атропіну

E Фентанілу, дроперидолу

До фельдшера звернувся чоловік 44 років зі скаргами на біль та бурчання у навколопупковій ділянці, рідкі випорожнення до 8 разів на добу. В анамнезі – дизентерія. Хворіє 6 років. Дефіцит маси тіла 10 кг. Найімовірніший попередній діагноз?

A Хронічний панкреатит

B Хронічний ентерит

C Хронічний гастрит (тип А)

D Хронічний гастрит (тип В)

E Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

До фельдшера звернулась жінка 20 років зі скаргами на ниючий біль у правому підребер’ї, нудоту, гіркоту у роті. Найімовірніший попередній діагноз?

A Жовчнокам’яна хвороба

B Гіпермоторна дискінезія жовчного міхура

C Гіпомоторна дискінезія жовчного міхура

D Хронічний панкреатит

E Хронічний ентероколіт

До фельдшера звернувся чоловік 34 років зі скаргами на набряки на обличчі, поперековій ділянці, ногах. Хворіє три роки. В сечі висока протеїнурія. В анамнезі – гострий гломерулонефрит. Найімовірніший попередній діагноз?

A Нирковокам’яна хвороба

B Хронічний пієлонефрит

C Гострий пієлонефрит

D Хронічний гломерулонефрит

E Хронічний цистит

 

До фельдшера звернулась жінка 35 років зі скаргами на дратівливість, плаксивість, серцебиття. При огляді: екзофтальм. Збільшена щитоподібна залоза. Пульс 100 за хвилину. Найімовірніший попередній діагноз?

A Тиреотоксикоз

B Гіпотиреоз

C Ендемічний зоб

D Акромегалія

E Цукровий діабет

До фельдшера звернувся чоловік 25 років зі скаргами на кашель з виділенням мокротиння до 300 мл, яке виділяється «повним ротом», переважно вранці. При огляді: пальці у вигляді «барабанних паличок». Аускультативно – вологі хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?

A Госпітальна пневмонія

B Хронічний бронхіт

C Бронхоектатична хвороба

D Бронхіальна астма

E Рак легень

На здоровпункті швейної фабрики проводиться диспансеризація. Жінці із ревмокардитом призначена вторинна профілактика ревматизма. Що до неї відноситься?

A Своєчасне виявлення стрептококової інфекції

B Введення біциліну - 5

C Своєчасне лікування стрептококової інфекції

D Загартовування організму

E Дотримання санітарно-гігієнічних правил

До фельдшера звернулась жінка 42 років зі скаргами на кровотечі із носа, ясен, різнокольо-рові геморагії на тілі, які локалізуються під гумками панчіх, у місцях тертя одягу. Об’єктивно: «шкіра леопарда», позитивні симптоми щипка та джгута. Найімовірніший попередній діагноз?

A Гемолітична анемія

B Гемофілія А

C Гострий лейкоз

D Тромбоцитопенічна пурпура

E Залізодефіцитна анемія

До чоловіка 35 років викликали фельдшера ШМД. Скарги хворого на утруднення носового дихання та ковтання. Обличчя, слизова оболонка носа, гортані та язика набряклі. Ці симптоми з’явились після укусу комахи. Введення димедролу стан не поліпшило. Діагноз: набряк Квінке. Який препарат слід ввести при даному стані?

A Преднізолон

B Аспірин

C Баралгін

D Клофелін

E Мезатон

До жінки 30 років викликали фельдшера ШМД. Після введення 32 ОД інсуліну через 30 хвилин у жінки з’явились різка слабкість, відчуття голоду, серцебиття. Вона втратила свідомість. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги?

A Розчин глюкози 40% - 60 мл в/в

B Розчин глюкози 5% - 60 мл в/в

C Інсулін 20 ОД в/м

D Розчин еуфіліну 2,0% - 10 мл в/в

E Гепарин 10000 од п/ш

Паціент 40-ка років скаржиться на сухість у роті, спрагу, загальну слабкість. При обстеженні визначається полідипсія, поліурія, поліфагія. Для якого захворювання характерні ці скарги?

A ендемічний зоб

B мікседема

C рак шлунка

D виразкова хвороба

E цукровий діабет

На приеме пациентка 25 л. жалуется на серце-биения, похудание. При осмотре пучеглазие. Пульс 132/мин, АД – 145/80 мм рт.ст. Наиболее вероятный диагноз?

A Гипотиреоз

B Тиреотоксикоз

C Эндемический зоб

D Гипертоническая болезнь

E Мерцательная аритмия

На приеме пациентка 46 л., у которой после удаления части щитовидной железы появились слабость, сонливость, зябкость, повышение массы тела. Признаками какого заболевания могут бать эти симптомы?

A Эндемический зоб

B Тиреотоксикоз

C Ожирение

D Гипотиреоз

E Болезнь Иценко-Кушинга

Фельдшер ФАПа на вызове у пациента К. 22 л. Жалобы на отеки на лице, боли в пояснице с обеих сторон, головную боль, повышение tо до 39оС. АТ- 150/90 мм рт ст. Моча красноватая. Ваш вероятный диагноз:

A Острый гломерулонефрит

B Острый пиелонефрит

C Мочекаменная болезнь

D Острый цистит

E Хронический пиелонефрит

Пациентка 56 л. с избыточной массой тела жалуется на боли в правом подреберье

после приема жирной пищи на протяжении года. Объективно: при пальпации болезненность в правом подреберье, положительный симптом Ортнера. Печень не увеличена. Наиболее вероятен диагноз:

A Острый гастрит

B Хронический панкреатит

C Хронический холецистит

D Хронический гепатит

E Язвенная болезнь желудка

Бригада скорой помощи вызвана к пациенту 20 л., у которого через 4 часа после употребления несвежих котлет появились боли в эпигастрии, рвота, понос, повысилась tо до 38,2оС. Ваши первоочередные действия:

A Назначить антибиотики

B Промывание желудка

C Ввести спазмолитики

D Вызвать терапевта на дом

E Ввести анальгетики

Бригада скорой помощи вызвана к пациентке А. 26 л., которая жалуется на повышение tо до 39оС, боли в грудной клетке. Объективно: перкуторно ниже угла лопатки справа звук тупой, здесь же прослушивается бронхиальное дыхание, крепитация. Наиболее вероятный диагноз:

A Сухой плеврит

B Госпитальная пневмония

C Экссудативный плеврит

D Негоспитальная пневмония

E Острый бронхит

Пациентка Х. 24 л. получала амбулаторное лечение по поводу негоспитальной пневмонии. Сегодня состояние ухудшилось, повысилась tо до 39оС, появилась одышка и боль в грудной клетке, усиливающаяся при дыхании. Над легкими справа ниже угла лопатки тупой звук, дыхание не выслушивается. Вызвана бригада СМП. Наиболее вероятный диагноз.

A Экссудативный плеврит

B Острый бронхит

C Сердечная астма

D Абсцесс легких

E Бронхоэктатическая болезнь

Фельдшер СМП оценивает ЭКГ пациента с подозрением на инфаркт миокарда, какие

изменения на ЭКГ характерны для острого инфаркта миокарда?

A Отрицательный зубец Р

B Экстрасистолия

C Дуга Парди

D Тахикардия

E Брадикардия

На приеме у фельдшера пациент 36 лет жалуется на увеличенные шейные лимфоузлы. В общем анализе крови: эритроциты 3,5х1012/л гемоглобин – 100 г/л, лейкоциты – 20х109/л палочкоядерные – 5, сегментоядерные – 15, пролимфоциты – 10, лимфоциты – 70. Наиболее вероятен диагноз:

A Хронический миелолейкоз

B Хронический лимфолейкоз

C Острый лейкоз

D В_12-дефицитная анемия

E Болезнь Верльгофа

Пациентка 42 л. жалуется на слабость, одышку, пристрастие есть мел, которые возникли месяц назад. Кожные покровы бледные. В общем анализе крови - гипохромная анемия. Какие препараты будут использованы для лечения пациентки?

A Фервекс

B Витамин В12

C Фолиевая кислота

D Преднизолон

E Витамин Д

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта додому. Пацієнт скаржиться на зниження апетиту, тяжкість у надчеревній ділянці і правому підребер’ї, блювання, здуття живота, слабкість. Об’єктивно: на шкірі обличчя і спіни “судинні зірочки”, долоні гіперемійовані, живіт різко збільшений, навколо пупка венозна сітка у вигляді “голови медузи”. Фельдшер запідозрив у хворого:

A хронічний холецистит

B хронічний гепатит

C хронічний гастрит

D хронічний панкреатит

E цироз печінки

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка зі скаргами на серцебиття, поганий сон, дратівливість, пітливість, плаксивість. При огляді: очі широко розплющені, блищать, мигання рідке, шкіра волога, гаряча, руки тремтять. Збільшена щитоподібна залоза. Температура тіла 39,3оС, пульс – 140 уд за 1хв. АТ 150/70 мм рт. ст. Основним у встановленні діагнозу захворювання є визначення:

A зменшення кількості лейкоцитів в крові

B підвищення концентрації глюкози в крові

C підвищення концентрації Т3 і Т4 в крові

D підвищення рівня тестостерону в крові

E зменшення концентрації Т3 і Т4 в крові

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння з неприємним запахом вранці (до 200 мл), підвищення температури тіла до 37,8оС. Хворіє на протязі 10-ти років. При огляді: пальці мають вигляд “барабанних паличок”, а нігті “годинникових скелець”. Фельдшер запідозрив у

хворого:

A бронхоектатичну хворобу

B Госпітальна пневмонію

C туберкульоз легенів

D Сухий плеврит

E Рак легенів

До фельдшера звернулась пацієнтка зі скаргами на мерзлякуватість, закрепи, сонливість, зниження пам’яті. Об’єктивно – обличчя амімічне, набряки, очні щілини звужені, товсті ніс і губи, шкіра суха. АТ- 90/55 мм рт.ст., пульс 52/хв. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

A Тиреоїдиту

B гіпертиреозу

C Ендемічного зобу

D еутиреоїдного зоба

E гіпотиреозу


Крок М Лікувальна справа - 2015

Внутрішня медицина


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1639 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.155 сек.)