АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Ситуаційні задачі для самоконтролю

Прочитайте:
  1. VI Матеріал для самоконтролю.
  2. VIІ. Задачі для самостійного контролю
  3. Б. Ситуаційні задачі
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача №1.

У хворої 57 років, яка страждає діабетом, ожирінням ІІ ступеню, 3 місяці тому з'явилися кров'янисті виділення із піхви при натужуванні. Під час гінекологічного огляду: шийка матки і піхва - без патології. Матка збільшена до 8-тижневої вагітності, нерівномірної щільності. Проведено діагностичне вишкрібання слизової порожнини матки. При гістологічному дослідженні встановлено: високодиференційований рак тіла матки. План лікування?

Еталон відповіді:

Незважаючи на високий операційний ризик після предопераційної підготовки (терапевт, ендокринолог), необхідно виконати тотальну екстирпацію матки з придатками. Далі при показаннях - променева чи гормонотерапія.

Задача № 2

У жінки 60 років менопауза 8 років, двічі були сукровичні виділення із піхви. Гінекологічно не хворіла, 2 пологів. При вагінальному дослідженні патологічних змін не виявлено. Попередній діагноз. План додаткових досліджень.

Еталон відповіді:

1. Рак тіла матки I ст.

2. Аспіраційна біопсія порожнини тіла матки, гістерографія, УЗД, фракційне вишкрібання матки.

 

Задача № 3.

Хвора 62 років, менопауза 6 років, помічає періодичні кров'янисті виділення із піхви. У минулому гінекологічними захворюваннями не страждала. При вагінальному дослідженні: шийка матки не змінена, матка трохи збільшена. При аспіраційній біопсії матеріалу з порожнини матки встановлений діагноз: низькодиференційований рак матки. Діагноз. План лікування.

Еталон відповіді:

1. Рак тіла матки I ст.

2. 1-й етап – операція екстирпація матки з придатками.

3. 2-й етап – променева терапія (якщо уражено 1/3 міометрію).

Задача №4

Хвора 65 років знаходиться на обліку у терапевта з приводу гіпертонічної хвороби, гепатохолециститу, ожиріння. Тиждень тому у неї з’явились кров’янисті виділення із статевих шляхів. Хвора звернулась до терапевта, він призначив їй гіпотензивну терапію. Стан хворої покращився і близько 6 місяців все було гаразд, але потім знову раптово з’явилися кров’янисті виділення. Хвора відвідала гінеколога, який запропонував їй обстеження в умовах гінекологічного стаціонару. Чи правильна була тактика терапевта і що він повинен був зробити? Які обстеження слід запропонувати хворій в умовах гінекологічного стаціонару?

Еталон відповіді:

1. Неправильна. Терапевт повинен був направити хвору до гінеколога.

2. УЗД, аспірат порожнини матки з цитологічним дослідженням, фракційне вишкрібання матки з гістологічним дослідженням.

Задача №5.

Хвора 46 років знаходиться на обліку у гінеколога з діагнозом рецідивуючий поліпоз ендометрія, з приводу чого останні 3 роки (з інтервалом 1,5 роки) їй виконувалось фракційне вишкрібання матки. Гістологічне дослідження виявило у цервікальному каналі фіброзно – аденоматозний поліп, а у порожнині матки залозисто – кістозну гіперплазію. Хворій пропонували спостереження. Лікування не призначалось. Останнім часом з’явились кров’янисті виділення. Хвора зробила УЗД. Встановлена залозиста – кістозна гіперплазія ендометрія. Чи правильна тактика лікаря гінеколога? Що треба було робити? Лікарняна тактика на найближчий період?

Еталон відповіді:

1. Неправильна. Треба було призначити хворій гормональну терапію після вишкрібання порожнини матки (прогестини).

2. Зараз треба також робити фракційне вишкрібання матки і призначити лікувальну гормонотерапію.

 

Задача №6

Хвора 48 років звернулась до лікаря зі скаргами на кров’янисті виділення із статевих шляхів протягом 20 днів і пов’язані з менструацією. Гінекологічне обстеження: шийка матки без патологій, матка збільшена, м’яка, придатки матки без особливостей. З цервікального каналу виділяється темно – красна кров. Протягом тижня проводилась консервативна терапія, без ефекту. Зроблено УЗД. Виявлена гіперплазія ендометрію. У гінекологічному відділенні зроблено вишкрібання порожнини матки. Гістологія – аденокарцинома. Клінічний діагноз. Стадія. TNM. Клінічна група. Лікарняна тактика.

Еталон відповіді:

1. Рак тіла матки. T1N0M0, клінічна група II a.

2. Хірургічне лікування, обсяг якого треба уточнити після обстеженні у онкологічному диспансері.

 

Задача №7

Хвора 45 років, страждає на гіпертонічну хворобу, ожиріння, крім того у неї є фіброміома матки невеликих розмірів. у молодому віці мала порушення менструального циклу, кровотеча. довгий час не могла завагітніти, потім був самовільний аборт у 27 років і тільки у 32 роки народила дитину. Останній місяць з’явилась кровотеча. Зроблено УЗД – гіперплазія ендометрія. Вишкрібання порожнини матки виявлено атипову гіперплазію ендометрію. Хвору прооперовано. Після операції оглянуто мікропрепарат, пухлина виповнювала усю порожнину матки. Післяопераційне гістологічне дослідження виявило високо диференційовану аденокарциному. Клінічний діагноз, класифікація, TNM, клінічна група. Подальша тактика лікування.

Еталон відповіді:

1. Рак тіла матки. T1БN0M0, клінічна група III.

2. Променева і гормонотерапія (прогестини).

Задача №8.

Хвора 76 років, звернулась до лікаря зі скаргами до лікаря зі скаргами на значну кровотечу із статевих шляхів. Хворіє протягом року. Раніше кров’янисті виділення були незначними, потім збільшились, а зараз кровотеча та значні болі у животі. Перебуває на обліку у ендокринолога з діагнозом цукровий діабет, ожиріння. Терапевт лікує хворих з приводу серцево – судинної патології. НК III. Хвора госпіталізована і обстежена у гінекологічному відділенні ЦРЛ. У малому тазу пальпується пухлинний конгломерат, нерухомий, доходить до кісток тазу та інфільтрує параметральні простори. Зроблено вишкрібання порожнини матки. Гістологічне дослідження низько диференційована аденокарцинома. УЗД дослідження виявило метастатичну пухлину у печінці, розміром біля 3 см. Клінічний діагноз, стадія, клінічна група. Лікувальна тактика.

Еталон відповіді:

1. Рак тіла матки, T3N0M1, клінічна група IV.

2. Симптоматичне лікування у гінекологічному відділенні ЦРЛ.

 

Задача №9.

Хвора 52 років, менопауза 2 роки, тиждень тому з’явилися помірні кров’янисті виділення із статевих шляхів. В аналізі рак лівої молочної залози T2N0M0 клінічна група ІII. 5 років тому хворій була виконана радикальна мастектомія зліва і післяопераційне опромінення. Потім хвора приймала тамоксіфен протягом 2 років. У гінекологічному відділенні зроблено діагностичне вишкрібання порожнини матки. Гістологічне дослідження – аденокарцинома матки. Діагноз? Стадія за системою TNM? Клінічна група? Лікувальна тактика?

Еталон відповіді:

1. Первинно – множинні злоякісні пухлини. Рак лівої молочної залози. T2N0M0, клінічна група III. Рак тіла матки T1N0M0, клінічна група IIa.

2. Хірургічне лікування обсяг якого буде встановлений після до обстеження.

 

Задача №10.

Хвора, 48 років звернулася до гінеколога із скаргами на значну кровотечу, яка почалася з 5 дня менструації. Протягом 3 днів приймала оксітоцин – без ефекту. В анамнезі: 16 років тому оперувалася з приводу синдрому Штейна – Ливенталя. Вагітності так і не було. Зараз має гірсутизм, акне. Хвора госпіталізована у гінекологічне відділення. Зроблено УЗД, яке виявило розширення до 1,5см серединного М – ехо. Яка подальша тактика? Найбільш вірогідний клінічний діагноз.

Еталон відповіді:

1. Фракційне вишкрібання матки.

2. Рак тіла матки, але можливі й передракові захворювання матки.

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1484 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)