АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Акушерсько-гінекологічний профіль

Крок 2. Загальна лікарська підготовка. 2004 - 2005

1.

Хвора Ю., 25 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37°С болі внизу живота і виділення із піхви. Три дні тому було проведено штучний аборт в 10 тижнів вагітності. P.V. шийка матки чиста, матка дещо збільшена в розмірах, болюча. Придатки матки не визначаються. Склепіння глибокі, безболісні. Виділення із піхви гнійно-кров’яні. Поставати діагноз.

@Післяабортний метрендометрит.

Гематометра.

Пельвіоперитоніт.

Перфорація матки після аборту.

Параметрит.

#

2.

У хворого В. 27 р., на другий день після вживання риби-тараньки з пивом з’явились нудота, блювота, порушення ковтання, кволість, млявість, двоїння в очах, зниження м’язового тонусу, мідріаз, анізокорія, млявий глотковий та сухожильний рефлекси. Яке дослідження дозволить рано і з найбільшою вірогідністю підтвердити діагноз?

@Біологічна проба з реакцією нейтралізації

Виділення збудника з крові

Виділення збудника з випорожнень

Аналіз крові на реакцію аглютинації

Загальний аналіз крові

#

3.

Вагітна 25 років, у терміні 34 тижнів госпіталізована в пологовий будинок в тяжкому стані. Скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту. Об’єктивно: суцільні набряки, АТ – 170/130 мм рт.ст. Раптом у вагітної з'явились фібрилярні посмикування м'язів обличчя, тонічні та клонічні судоми, припинилося дихання. Через 1,5 хв. дихання відновилося, з рота з'явилась піна, забарвлена кров'ю. У клінічному аналізі сечі: білок 3,5 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

@Еклампсія

Епілепсія

Крововилив у мозок

Набряк головного мозку

Виразка шлунку

#

4.

Хвора 51 рік, скаржиться на значні кров’яністі виділення із піхви протягом 15 діб після затримки менструації на 2, 5 міс. Із анамнезу: порушення менструальної функції відмічає протягом року, відмічає підвищену дративливість, порушення сну. При УЗД: матка відповідає віковим нормам, додатки без особливостей, товщина ендометрія 14 мм. Ваша тактика?

@Діагностичне вишкрібання стінок порожнини матки.

Консервативне лікування кровотечі.

Гістеректомія.

Надпіхвова ампутація матки без додатків.

Обстеження на TORCH- інфекцію.

#

5.

Хвора 18 років скаржиться на болючість і нагрубання молочних залоз, головні болі, подразливість, набряклість нижніх кінцівок. Дані симптоми турбують з початку менархе, з’являються за 3-4 до початку чергової менструації. При гінекологічному огляді патології не виявлено. Яке захворювання у жінки?

@Передменструальний синдром.

Неврастенія.

Захворювання нирок.

Мастопатія.

Захворювання серцево-судинної системи.

#

6.

Жінка, 29 років звернулась до гінеколога з приводу непліддя. Живе в другому шлюбі 5 років. Від першого шлюбу має дочку 9 років. В проміжку між шлюбами мала нерегулярне статеве життя з різними партнерами. При гінекологічному обстеженні: матка не змінена, додатки з обох сторін збільшені, тяжисті. При метросальпінгографії – непрохідність маткових труб. Ваш діагноз?

@Непліддя II.

Непліддя I.

Хронічний аднексит.

Гідросальпінкс.

Гострий аднексит.

#

7.

Хвора 18 років звернулася зі скаргами на рідкі скудні менструації. Менструації з 16 років, нерегулярні, з затримками на 20-25 днів. Вагітностей не було. При піхвовому дослідженні: матка зменшена в розмірах, рухома, не болюча; з обох сторін визначаються яєчники щільної консистенції неправильної форми розміром 5х6 і 7х5 см, чутливі пр пальпаці, склепіння вільні. Який діагноз?

@Хвороба полікістозних яєчників.

Пухлина Крукенберга.

Зовнішній генітальний ендометріоз.

Туберкульоз статевих органів.

Гострий набряк яєчників.

#

8.

Хвора 17 років скаржиться на гострі болі понизу живота, блювання, почащений сечопуск. При огляді: живіт помірно здутий, позитивний симптом Щьоткіна –Блюмберга в правій здухвинній ділянці. Пульс 90 уд. в хв., температура 370 С. Бімануально: тіло матки щільне, не болюче, рухоме, не збільшене. Справа і спереду від матки пальпується утворення 6х6 см щільноеластичної консистенції, різко болюче при зміщенні. Який діагноз?

@Перекрут ніжки пухлини.

Гостре запалення додатків.

Кишкова непрохідність.

Ниркова коліка.

Апендицит.

#

9.

Хвора 25 р., скаржиться на болі в лівій здухвинній ділянці з іррадіацією в ліву поперекову ділянку, стегно температура тіла до 37, 80 С протягом 3-х днів. Останні місячні – 10 днів тому. Із анамнезу: місяць тому був проведений штучний аборт в терміні вагітності 9 тижнів. При бімануальному дослідженні – тіло матки не змінено, додатки справа – без особливостей, зліва - тяжисті, збільшені, болючі. Діагноз?

@Гострий лівобічний аднексит.

Апоплексія яєчника.

Розрив кісти жовтого тіла.

Позаматкова вагітність.

Двобічне запалення яєчників.

#

10.

Хвора Б, 22 роки, скаржиться на ниючі болі в правій здухвинній ділянці, які турбують протягом тижня, нудоту зранку, зміну смаку. З анамнезу: затримка менструації – 3 тижні. Об’єктивно: АТ – 110/70 мм рт.ст.., Рs 78 уд.в хв., t- 37,00С. Бімануально: матка дещо збільшена, пом’якшена, рухома, неболюча. Додатки: справа пальпується болюче утворення 3х4 см, щільно – еластичної консистенції, помірно рухоме. Ваш діагноз?

@Прогресуюча трубна вагітність.

Трубна вагітність, що перервалась.

Кіста правого яєчника.

Маткова вагітність.

Гострий апендицит.

#

11.

Хвора 18 років скаржиться на болі понизу живота, підвищення температури тіла до 37,50 С, гнійні виділення зі статевих шляхів. Гінекологічний статус: уретра інфільтрована, шийка матки гіперемована, набрякла, виділення рясні, гнійні, матка нормальних розмірів, болюча при пальпації, додатки з обох сторін тяжисті, болючі. Бактеріоскопія: грамнегативні диплококи внутрішньо-клітинно. Ваш діагноз?

@Свіжа гостра висхідна гонорея.

Підгостра висхідна гонорея.

Хронічна гонорея.

Трихомонадний кольпіт.

Бактеріальний вагіноз.

#

12.

Хвора 45 років звернулася до гінеколога зі скаргами на значні затримки менструації та рясні кров’янисті виділення під час місячних протягом останнього півріччя. При бімануальному дослідженні матка не збільшена, придатки не визначаються. Склепіння вільні. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Кровотеча в передменопаузальному періоді.

Альгодисменорея.

Рак матки.

Передменструальний синдром.

Міома матки.

#

13.

Хвора 46 років звернулася в ЖК зі скаргами на помірні кров’янисті виділення з піхви, які з’явились після затримки чергової менструації на 1,5 міс. При піхвовому дослідженні шийка матки чиста, матка не збільшена, рухома, не болюча, додатки не змінені. Ваш діагноз?

@Дисфункційна маткова кровотеча.

Аденоміоз.

Позаматкова вагітність.

Підслизова міома матки.

Рак тіла матки.

#

14.

Хвора скаржиться на відсутність вагітності протягом 2 років регулярного статевого життя. Відмічає пізній початок менархе, порушення менструальної функції. При огляді: жінка правильної тілобудови, підвищеного харчування. При піхвовому дослідженні: тіло матки зменшене в розмірах, додатки збільшені з обох сторін, рухомі, щільні, не болючі. Базальна температура монофазна. Ваш діагноз?

@Синдром Штейна – Левенталя.

Синдром Шерешевського – Тернера.

Двобічне запалення яєчників.

Рак яєчників.

Синдром Шихана.

#

15.

У хворої 20 років на 3-ю добу після штучного переривання вагітності з’явились переймоподібні болі понизу живота, мутні виділення з неприємним запахом із статевих шляхів, температура тіла підвищилась до 380С. При піхвовому дослідженні: матка збільшена до 4 – 5 тиж. вагітності, болюча при пальпації, м’яка, рухома. Додатки з обох боків не визначаються. Ваш діагноз?

@Гострий ендометрит.

Хронічний ендометрит.

Міома матки.

Запалення додатків.

Рак матки.

#

16.

У породіллі П. на четверту добу після пологів з’явилися болі в ділянці проведеної єпізіотомії та гнійні виділення з неприємним запахом. Об’єктивно: Ps-76 уд/хв., t-36,7 С. Края рани розійшлися, гіперемовані, набрякші, покриті сірим гнійним нальотом. Ваша тактика?

@Обробка рани гіпертонічним розчином натрію хлориду з неоміцином.

Хірургічне обновлення країв рани та їх зашивання.

Антибіотикотерапія.

Мазьова пов’язка.

Обробка рани розчином спирту.

#

17.

У породіллі Б. на п’яту добу після термінових пологів з’явилися трясівниця, підвищення температури тіла до 38,8 С, болі в животі, слабкість. АТ-120/80 мм.рт.ст., Рs-100 уд./хв. Молочні залози помірно нагрубші. Живіт м’який, приймає участь в акті дихання. Дно матки на три пальця нижче пупка. P.V.: шийка матки пропускає палець. Матка м’якої консистенції, збільшена до 13 тижнів вагітності, болюча, особливо в ділянці ребер. Виділення з статевих шляхів гнійно-серозні з неприємним запахом. Поставте діагноз?

@Післяпологовий гнійний метроендометрит.

Післяпологовий ендометрит.

Субінволюція матки.

Лактостаз.

Септичний шок.

#

18.

Вагітній І. виконано кесарський розтин в ургентному порядку з приводу переношеної вагітності і внутрішньоутробної гіпоксії плоду. На шосту добу після операції стан хворої погіршився: скаржиться на трясівницю, болі в животі, нудоту, блювоту, затримку газів і стільця. АТ-110/70 мм рт.ст., Рs-98 уд./хв., t-39,0 С. Живіт здутий, напружений та болючий нижче пупка. Симптом Щеткіна-Блюмберга позитивний. P.V.: заднє склепіння нависає, болюче при пальпації. Матка збільшена до 14 тижнів вагітності, різко болюча при пальпації та зміщенні. При пункції заднього склепіння здобута гнійна рідина. Поставте діагноз?

@Перитоніт після кесарського розтину.

Метроендометрит.

Післяопераційний пельвіоперитоніт.

Абсцес Дугласового простору.

Післяопераційний парез кишківника.

#

19.

Оглядають породіллю, яка народила дитину масою 3200 г 5 діб тому. Об-но: загальний стан задовільний. Температура тіла та показники гемодинаміки в межах норми. Молочні залози м’які, зціджується. При піхвовому дослідженні визначено, що матка щільна, збільшена як до 12 тижнів вагітності, рухома, неболюча, в anteflexio. Цервікальний канал пропускає 1 поперечний палець. Лохії серозно-сукровичні, незначні. Рекомендовано:

@Виписати додому під нагляд дільничного перинатолога

Призначити антибактеріальну терапію

Провести УЗ-дослідження

Виписати на 7-му добу післяпологового періоду

Призначити утеротоніки

#

20.

Після пологів крупним плодом (4200г.) у породіллі Д., 28 р. з'явились болі в області лобкового симфізу. Інтенсивність болю значно зростає при зміні положення тіла в ліжку та при ходьбі. При пальпації діагностується заглибина між лобковими кістками. Пальпація завдає болю. Ваша тактика?

@Фіксація таза за допомогою “гамака” на 3-4 тижні.

Туге бинтування тазу на 3-4 тижні.

Накладання гіпсової лонгети на 1 місяць.

Носіння бандажа - 2 місяці.

Ліжковий режим на 1 місяць.

#

21.

Роділля Д., 22 р. народила живого доношеного хлопчика вагою 3900 г, довжиною 54 см. Послідовий період без особливостей. Під час огляду пологових шляхів в області правої великої статевої губи діагностовано пухлиноподібне утворення синюшного кольору, без чітких контурів (3(4см), еластичної консистенції. АТ 110/70 мм рт. ст. Рs. 86 уд./хв. Розміри гематоми збільшуються. Ваша тактика?

@ Гематому дренувати. Ушити судину.

Призначити холод на промежину.

Призначити антибіотики.

Призначити гемостатики.

Призначити спазмолітики

#

22.

Роділля В., 24 р. поступила зі скаргами на болючі перейми по 50 сек через 1-2 хв. Пологи тривають 10 годин. Роділля кричить, на обличчі вираз жаху. Рs. 105 уд./хв. АТ 120/80 мм рт. ст. t°- 37,3°С. Передбачена вага плоду 4200 г. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка, розміщене косо. При піхвовому дослідженні виявлено набряк піхви та шийки матки. Відкриття шийки матки повне. Плідний міхур відсутній. Голівка малим сегментом в площині входу в малий таз. Ваша тактика?

@Провести кесарський розтин.

Провести родопідсилення.

Накласти акушерські щипці.

Провести епідуральну анестезію.

Провести пудендальну анестезію

#

23.

У роділлі Н. 38 р. ІІІ пологи, 5 штучних абортів в анамнезі. Через 5 хвилин після народження дитини розпочалася кровотеча із статевих шляхів (350 мл). Стан жінки задовільний, Ps. 92 уд./хв., АТ 100/60 мм рт.ст. Ознаки відділення плаценти відсутні. Проведено ручне її відділення: плацента відшарувалася з деякими труднощами в окремих ділянках. Який найбільш імовірний діагноз?

@Часткове щільне прикріплення плаценти.

Защемлення плаценти, що відділилася.

Прирощення плаценти.

Тотальне щільне прикріплення плаценти.

Гіпотонічна кровотеча

#

24.

У роділлі К. І пологи. В анамнезі перенесений метроендометрит після штучного аборту. Після народження дитини ознак відділення плаценти не було протягом 30 хвилин. Зроблено спробу ручного відділення плаценти: відшарувати її не вдалося. Після маніпуляції розпочалася кровотеча із статевих шляхів (400 мл). Стан жінки задовільний, Ps. 96 уд./хв., задовільного наповнення, АТ 100/60 мм рт ст. Яка найбільш правильна тактика лікаря?

@Лапаротомія, видалення матки.

Повторна спроба відділити плаценту.

Інструментальна ревізія порожнини матки.

Зовнішній масаж матки.

Вичікувальна тактика

#

25.

Хвора 15 років звернулася зі скаргами на значні болі понизу живота, загальну слабкість, головний біль, які виникають перед менструацією. Менструації рясні, зі згортками. Хворіє з початку менархе. При ректоабдомінальному дослідженні потології не виявлено. Діагноз?

@Алгодисменорея.

Пухлина яєчника.

Запалення додатків.

Статевий інфантилизм.

Синдром Штейна - Левенталя.

#

26.

Хвора 18 років скаржиться на нагрубання і болючість молочних залоз, набряклість обличчя і гомілок, здуття живота, подразливість, пітливість, вважає себе хворою протягом 3 років. Ці симптоми з’являються перед початком менструації і припиняються після чергової менструації. При гінекологічному огляді патології не виявлено. Лікарська тактика?

@Призначення гестагенів.

Призначення естрагенів.

Дієтатерапія.

Психотерапія.

Вітамінотерапія.

#

27.

Хвора 15 років звернулася зі скаргами на періодичні болі понизу живота, більше справа. Менструальна функція не порушена. Статевим життям не живе. Ректоабдомінальне дослідженя: матка не змінена, зліва додатки не визначаються, справа пальпується утворення овоїдної форми, розміром 10х11см з гладкою поверхнею, тугоеластичної консистенції, рухоме, не болюче. Ваш діагноз?

@Кістома лівого яєчника.

Хронічний сальпінгоофорит.

Піовар зліва.

Рак яєчників.

Апендицит.

#

28.

Хвора 17 років поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на рясні кров’янисті виділення зі статевих шляхів, переймоподібні болі понизу живота. Остання менструація 10 тижнів тому. Об’єктивно: АТ 100/60мм рт.ст., пульс 90 уд.в хв. При піхвовому обстеженні: зовнішне вічко шийки матки пропускає палець. Матка збільшена до 6 тижнів вагітності, не болюча. Додатки не визначаються, склепіння вільні. Ваш діагноз?

@Неповний аборт.

Аборт, що почався.

Повний аборт.

Відмерла вагітність.

Загроза аборту.

#

29.

Хвора 18 років звернулась в ЖК зі скаргами на свербіж в ділянці зовнішніх статевих органів, рясні виділення з піхви з неприємним запахом. Захворіла 7 днів тому після випадкового статевого акту. Піхвове дослідження: слизова піхви гіперемована, з піхви - зеленуваті виділення з неприємним запахом. Попередній діагноз:

@Кольпіт.

Цервіцит.

Гострий аднексит.

Абсцес бартолінієвої залози.

Кіста бартолінієвої залози.

#

30.

Хвора 18 років скаржиться на затримку менструації на 15 діб. Раніше порушення менструального циклу не було. Статеве життя регулярне, вагітностей - 0. При огляді: загальний стан задовільний, живіт м’який, не болючий. АТ120/80 мм рт.ст.,пульс 72 в хв. Тест на вагітність позитивний. При трансвагінальній ехографії виставлено діагноз прогресуючої позамакової вагітності. Яка оптимальна тактика лікаря стаціонару?

@Лікувально-діагностична лапороскопія.

Лапоротомія в ургентному порядку.

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння.

Гістероскопія.

Лапоротомія в плановому порядку.

#

31.

Хвора Д., 27 р., скаржиться на порушення менстру_аль_ного циклу, аменорею, гіпертрихоз, непліддя. Після проведеного обстеження виставлений діагноз синдрому Штефна-Левенталя. Які зміни в сечі слід очікувати?

@Підвищений рівень тестостерону в сечі

Знижений рівень тестостерону в сечі

Підвищений рівень естрогенів в сечі

Знижений рівень 17-КС в сечі

Знижений рівень 17-КС в сечі

#

32.

Першородяча В., 27 р., госпіталізована в пологове відділення з доношеною вагітністю. В анамнезі первинне непліддя 3 роки. Перейми через 4-5 хвилин, по 20-25 секунд, тривалість 9 годин. 2,5 години тому відійшли навколоплідні води. Серцебиття плоду 136 уд. за хв. Голівка малим сегментом в площині входу в малий таз. P.V. Шийка матки згладжена, відкриття 4 см. Плідний міхур відсутній. Голівка в порожнині входу в малий таз. Яке ускладнення виникло в пологах?

@Первинна слабкість пологової діяльності.

Вторинна слабкість пологової діяльності.

Патологічний прелімінарний період.

Дискоординована пологова діяльність.

Нормальна пологова діяльність.

#

33.

Роділля З., 30 р., доставлена в пологовий будинок зі скаргами на різко болючі, регулярні перейми по 25-30 сек., кожні 1,5-2 хв. Пологова діяльність розпочалась 6 годин тому. Матка в підвищеному тонусі. Голівка плоду - над входом в малий таз. Серцебиття плоду 136 уд./хв. P.V: відкриття шийки матки 4 см, маткове вічко спазмується на висоті перейм. Голівка в площині входу в малий таз, відштовхується. Діагноз?

@ Дискоординована пологова діяльність.

Вторинна слабкість пологової діяльності.

Патологічний прелімінарний період.

Первинна слабкість пологової діяльності.

Нормальна пологова діяльність.

#

34.

Першовагітна 34 р., в терміні 39-40 тижнів поступила в пологовий будинок зі скаргами на нерегулярні переймоподібні болі, які продовжується протягом 3-х діб. В анамнезі - пізній початок менархе. Місячні нерегулярні. Пацієнтка виснажена. Тонус матки підвищений. Положення плоду поздовжнє, передлежача голівка, розташована високо над входом в малий таз. Води не виливались. Серцебиття плоду 136 уд./хв. Зрілість шийки матки за шкалою Бішопа – 3 б. Діагноз?

@Патологічний прелімінарний період.

Фізіологічний прелімінарний період.

Дискоординована пологова діяльність.

Ритм Брегстон-Гікса.

Слабкість пологової діяльності.

#

35.

У породіллі 24 р., що народила самостійно дівчинку вагою 4800 г., через 1,5 год після пологів з’явились значні кров’янисті виділення. АТ=100/60 мм рт. ст. PS=95 уд. за хв. Матка м’яка при пальпації. При огляді в дзеркалах: пологові шляхи цілі. Кров’янисті виділення яскраві, продовжуються. Послід при огляді без дефектів. Заг. крововтрата становить 400 мл. Ваша тактика?

@Ручне обстеження порожнини матки з наступним масажем за Амбодиком

Терміново розпочати хірургічне лікування разом із відновленням дефіциту ОЦК

Провести зовнішній масаж матки

Провести зовнішній масаж матки, мобілізувати вену та в/венно ввести 5 Од окситоцину

Покласти міхур з льодом на низ живота

#

36.

Через 4 год. після пологів у породіллі В., 31 р., що самостійно народила двійню, розпочалася кровотеча. Матка м’яка при пальпації, дно її на 2 поперечних пальця вище пупка. Пологові шляхи цілі. Послід без видимих дефектів. Загальна крововтрата становить 550 мл. Ваш діагноз?

@ Пізня післяпологова гіпотонічна кровотеча.

Рання післяпологова гіпотонічна кровотеча.

Розрив матки неповний

Розрив промежини ІІ ст.

Передлежання плаценти

#

37.

В ранньому післяпологовому періоді у породіллі С., 21 р. з’явились яскраві кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Загальна тривалість пологів склала 3 год. Послід при огляді без видимих дефектів. При пальпації матка скоротилася добре. Ваші першочергові дії?

@ Оглянути шийку матки в дзеркалах

Провести зовнішній масаж матки

Покласти міхур з льодом на низ живота

Мобілізація вени та в/венне введення 5 Од окситоцину

Ввести в заднє склепіння тампон, змочений ефіром

#

38.

Першовагітна звернулася в жіночу консультацію 22.03.03 зі скаргами на тянучий біль внизу живота. З анамнезу – остання менструація була 4.01.03. При бімануальному дослідженні: шийка матки збережена, зовнішнє вічко закрите, матка збільшена як до 9 тижнів вагітності, рухома, неболюча. Встановіть діагноз?

@Загроза викидня в 9 тижнів вагітності

Аборт, що розпочався в 9 тижнів вагітності

Міома матки

Відмерла вагітність

Міхуровий занесок

#

39.

У роділлі М., в I періоді пологів спостерігається активна, регулярна пологова діяльність. Положення плоду поздовжнє, головне передлежання. Під час перейм серцебиття плоду 80 уд./хв., а після їх закінчення не повертається до норми. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, розкриття до 5 см, передлежить голівка плоду в площині входу в малий таз, плідний міхур цілий. Яка Ваша тактика?

@Кесарський розтин

Очікувальна тактика

Ввести спазмолітичні засоби

Ввести утеротонічні препарати

Провести вакуум –екстракцію плода

#

40.

У повторновагітної в 8 тижнів вагітності з’явилися переймоподібні болі внизу живота та значні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. З анамнезу – вагітність третя, було два самовільних викидні в ранні терміни вагітності. При бімануальному дослідженні: у піхві – згортки крові, цервікальний канал пропускає 1 поперечний палець, в каналі пальпується нижній полюс плідного яйця. Величина матки відповідає терміну гестації. Яка Ваша тактика?

@Провести вишкрібання стінок порожнини матки

Ввести утеротонічні препарати

Накласти шов на шийку матки за Любімовою

Ввести кровоспинні засоби

Ввести спазмолітичні засоби

#

41.

Хвора 42х років доставленна в стаціонар з приводу кровотечі з геніталій. Шкіра бліда, з екхімозами в ділянці спини та верхніх кінцівок. Печінка не пальпується. Селезінка +3см. В аналізі крові: НВ-60г/л; Ер.-2,4*1012л, Л-4,0*109л, тромбоцити-25*109л; ШЗЕ-28мм/год. Яке лікування найбільш доцільне у даному випадку?

@Переливання тромбоцитарної маси

Переливання свіжої крові

Переливання еритроцитарної маси

Кріопреципітат внутрішньовенно

Трансфузія свіжозамороженої або сухої плазми

#

42.

Вагітна К., в 38 тиж. вагітності доставлена у пологовий будинок машиною швидкої допомоги зі скаргами на різкий біль по всьому животі, який виник годину тому, незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів. Бліда, пульс – 100 уд./хв., АТ=100/60 мм рт.ст. При пальпації матка напружена, болісна. Серцебиття плода не вислуховується. 3 тижні тому перебувала в стаціонарі з приводу гіпертонії вагітних. Ваш діагноз?

@Передчасне відшарування плаценти.

Розрив матки

Гостра ниркова недостатність

Антенатальна загибель плоду

Передлежання плаценти

#

43.

У першородячої з початком термінових пологів з’явились кров’янисті виділення з піхви. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матка згладжена, відкриття вічка на 6 см, внутрішнє вічко 1/3 перекрито губчастою тканиною. На решті ділянки пальпується плідний міхур. Пологова діяльність активна. Ваша тактика?

@Амніотомія

Кесарський розтин

Стимуляція пологової діяльності

Заняття активної пологової діяльності

Гемостатична терапія

#

44.

Під час чергового огляду в жіночій консультації першовагітної у терміні 32 тижня встановлено: АТ 140/100 мм рт.ст., набряки нижніх кінцівок. Аналіз сечі без патологічних змін. Діагностована прибавка ваги на 2 кг за 10 днів. До вагітності знаходилась на обліку у нефролога з приводу хронічного пієлонефриту. Ваш діагноз?

@Прееклампсія легкого ступеня

Гіпертонія вагітних

Набряки вагітних

Серцево-судинна недостатність

Діабет вагітних

#

45.

Роділля 22 роки, пологи перші, термінові. Перейми почалися 12 год. тому. При поступленні перейми кожних 5 хв. по 40 сек., скарги на головний біль та погіршення зору (сітка перед очима). АТ 160/100 мм рт.ст., положення плоду повздовжнє, голівка великим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне 136 уд./хв. Через 4 год. після поступлення почались потуги, відійшли води. Раптово у роділлі виникли судоми з короткочасною втратою свідомості. Піхвинно: голівка на тазовому дні, стріловидний шов в прямому розмірі. Ваша тактика?

@ Накладання вихідних акушерських щипців.

Кесарський розтин в ургентному порядку.

Плодоруйнівна операція

Епізіотомія

Накладання порожнинних акушерських щипців

#

46.

У заміжньої жінки 18-ти років після затримки менструального циклу на 3 тижні з’явився помірний періодичний біль внизу живота, що супроводжувався кров’яними виділеннями із піхви. Тест на?-фракцію хоріонічного гонадотропіну позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Самовільний викидень.

Позаматкова вагітність.

Міхуровий занесок.

Хоріонепітеліома.

Аденоміоз.

#

47.

Хвора 29 років звернулась зі скаргами на загальну слабкість, підвищену втомлюваність, зниження ваги, рідкі скудні менструації. 1,5 роки тому були другі термінові пологи, під час яких крововтрата склала 900 мл. Після пологів не було нагрубання молочних залоз, лактація не встановилась. Об’єктивно: хвора астенічної тілобудови, шкіра бліда і суха, волосся на голові рідке, під пахвами відсутнє. Молочні залози і статеві органи в стані гіпотрофії. АТ 85/50 мм рт.ст., в крові – анемія ІІ ст. Діагноз?

@Синдром Шихана.

Астеноневротичний синдром.

Гіпопластична анемія.

Пухлина гіпофізу.

Невроз – нервова анорексія.

#

48.

До гінеколога жіночої консультації звернулась жінка 30 років зі скаргами на відсутність вагітності на протязі 5 років подружнього життя, ниючі болі внизу живота. Менструальна функція не порушена. В аналізі виділень з піхви, шийки матки та уретри: лейкоцити вкривають все поле зору, флори немає, ступінь чистоти – ІV. Поставлено попередній діагноз: Хронічний двобічний аднексит. Безпліддя І. Які обстеження в першу чергу потрібнопровести для уточнення діагнозу?

@Гонопровокація з послідуючим бактеріоскопічним та бактеріологічним обстеженням.

Ультразвукове обстеження.

Метросальпінгографія.

Обстежити на TORCH-інфекцію.

Посів виділень на флору та чутливість до антибіотиків.

#

49.

Хвора 25 років скаржиться на відсутність місячних на протязі 3 років, що пов’язує з важкими пологами, які ускладнились масивною кровотечею, втрату маси тіла, ламкість та випадіння волосся, відсутність апетиту, депресію. При об’єктивному обстеженні: матка та придатки без патологічних змін. З чим пов’язаний патогенез захворювання?

@Зі зниженою продукцією гонадотропінів.

З гіперпродукцією естрогенів.

З гіперпродукцією андрогенів.

Зі зниженою продукцією прогестерону.

З гіперпродукцією пролактину.

#

50.

В гінекологічне відділення каретою швидкої допомоги доставлена хвора 21 років зі скаргами на періодичний ниючий біль внизу живота, значні кров’яні виділення із статевих шляхів, затримку місячних на 3 тижні. При дзеркальному огляді в цервікальному каналі – елементи плідного яйця. Тіло матки збільшено до 5-6 тижнів вагітності, щільна, рухома, безболісна при пальпації. Додатки з обох сторін не пальпуються, склепіння, параметрій вільні. Пульс 92 за 1 хв., ритм задовільний. АТ 105/75 мм рт. ст. Живіт при пальпації м’якій, безболісний. Яка тактика лікаря?

@Вишкрібання стінок порожнини матки.

Терапія, направлена на збереження вагітності.

Шов по Лосіцькій на шийку матки.

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння.

Гемостатична терапія.

#

51.

Вагітна 22 років доставлена в приймальне відділення пологового будинку чоловіком у важкому стані з запаморочненням свідомості. На протязі останніх 3-ох днів з’явились набряки, головний біль, нудота, одноразове блювання. Об’єктивно: АТ 160/130 мм рт. ст., дрібні фібриллярні посмикування м’язів обличччя, затруднене носове дихання. Потім почалось посмикування верхніх кінцівок, тіло вагітної витягнулось, хребет вигнувся, щелепи щільно зжались, дихання припинилося. Слід за цим з’явились клонічні судоми, з’явився виражений цианоз. Потім судоми припинились, з’явився глибокий шумний вдих, на губах виступила піна, забарвлена кров’ю. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Еклампсія.

Епілепсія.

Хорея.

Гіпертонічний криз.

Діабетична кома.

#

52.

Жінку 25 років доставлено в гінекологічне відділення каретою швидкої допомоги зі скаргами на сильний біль внизу живота, який виник раптово, запаморочення голови, загальну слабкість. Вдома втратила свідомість. З анамнезу: 1 пологи, 1 штучний аборт, страждає на хронічний правобічний аднексит. Остання менструація була 2 місяці тому. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки бліді, пульс 100 уд/хв., АТ 90/60 мм рт.ст. Живіт помірно здутий, болісний, напружений, позитивні симптоми подразнення очеревини. Під час вагінального дослідження виявлено: шийка матки сформована, щільна, зовнішній зів закритий, склепіння піхви вип’ячені, болісні, виділення кров’яні, незначні. Матку та додатки пропальпувати не вдалось через напруження м’язів передньої черевної стінки. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Порушена позаматкова вагітність

Загроза переривання вагітності

Загострення хронічного аднекситу

Гострий апендицит

Пельвіоперитоніт

#

53.

Вагітна Р., 25 років, вагітність перша 35-36 тижнів, знаходиться на лікуванні в палаті інтенсивної терапії з приводу пізнього гестозу тяжкого ступеня. Жінка поскаржилась на несподіванний біль у животі, який потім став постійним. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, пульс 100 уд/хв., АТ знизився до 100/60 мм рт.ст. Матка постійно напружена, відмічена локальна болючість по правій боковій стінці. Пальпація плода утруднена в зв’язку з напруженням матки, серцебиття плода глухе, 80 уд/хв. Навколоплідні води не відходили. Відмічені незначні кров’яні виділення з піхви. Яке найбільш вірогідне ускладнення виникло?

@Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Розрив матки

Передлежання плаценти

Передчасні пологи

Субкапсулярний розрив печінки

#

54.

Роділля С., 25 років перебуває в пологовому залі в Ш періоді родів. Після народження плода пройшло 15 хвилин. З родових шляхів незначні кров'янисті виділення. Через 5 хв. народилась плацента. Оглянута, виявлено дефект дольки посліду. Кровотеча продовжується. Який метод зупинки кровотечі найбільш доцільний?

@Введення утеротонічних засобів в шийку матки

Наложения клем за Квантіліані.

Ручна ревізія порожнини матки з видаленням дольки, посліду

Притиснення черевної аорти

Наложення шва на губу шийки матки

#

55.

В гінекологічне відділення поступила жінка віком 31 рік із скаргами на переймоподібний біль внизу живота більше справа, затримку місячних 5 тижнів. Із анамнезу: місячні не регулярні, часто із затримками по 2-3 тижні. Пологів-2, абортів - 1, ВМС - 3 роки. В 25 років перенесла підгострий правобічний аднексит. При піхвовому дослід_женні: матка дещо збільшена, м'ягковата, болюча при дисклокації. Зліва додатки без особливостей, справа - збільшені, болючі при пальпації, заднє склепіння сплощене, різко болюче при дослід_женні, виділення слизові. Яку лікарську маніпуляцію потрібно провести, щоб поставити остаточний діагноз?

@ Пункція заднього склепіння

Тест на вагітність

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Лапароскопію

Рентгенологічне обстеження органів м/тазу

#

56.

Вагітна в терміні 34 тижні доставлена в пологовий будинок в зв’язку з кровотечею із статевих шляхів, що з'явилась під час акту дефекації Болі не турбують. Кровотеча біля 300,0 мл. Діагноз?

@ Передлежання плаценти

Відшарування нормально розташована плаценти

Рак шийки матки

Кровоточаща ерозія

Розрив судин пуповини

#

57.

Дівчинка 16 років доставлена в лікарню швидкою допомогою. Скарги на сильний переймоподібний біль внизу живота, який з’явився за три години до початку менструації та скінчились з її появою; нудоту, блювання, слабкість, діарею. З анамнезу: менструації з 14 років, цикл нормальний. Вперше болі почали турбувати рік тому. Об’єктивно: астенічна тіло будова, емоційно лабільна, вегето-судинна дистонія. При гінекологічному обстеженні патології не виявлено. Діагноз?

@Первинна альгодисменорея

Вторинна альгодисменорея

Хронічний сальпінгоофорит в стадії загострення

Перед менструальний синдром

Трубний викидень

#

58.

Повторнородяча 35 років доставлена в пологовий будинок через 15 годин з початку пологів. Із анамнезу виявлено, що зразу пологова діяльність розвивалась нормально. Через 10 годин від початку пологів при повному разкритті шийки матки відійшли чисті навколо плодові води. Після цього пологова діяльність різко ослабла, потуги короткі, слабкі, нерегулярні, голівка не просувається. Діагноз?

@ ІІ період пологів. Вторина слабкість пологової діяльності.

Первинна слабкість

Дистоція шийки матки

Надмірно сильна пологова діяльність

Дискоординована пологова діяльність

#

59.

В пологовий зал поступила першородяча з регулярною пологовою діяль_ність. Положенння плода поздовжнє головне. Серце6иття ритмічне 160-166 в хв., приглушене. Жінка відзначає посилення і учащення серцебиття плода. Поставлено діагноз внутрішньоутробна гіпоксія плода. Тактика:

@лікування гіпоксії

кесарів розтин

родопосилення

медикаментозний сон-відпочинок

профілактика внутрішньоутробної гіпоксії

#

60.

У хворої 27 років менструаціяз 16 років по типу олігооксоменореї, болісні. У жінки надмірна вага тіла, гірсутизм. В шлюбі 3 роки, не вагітніє. При піхвовому дослідженні: тіло матки нормальних розмірів. З обох сторін від матки пальпуються збільшені в розмірах яєчники (до 4-5 см), щільної консистенції, безболісні, рухливі при зсуві. Лікар виставив діагноз: первинне безпліддя. Яка причина ендокринної форми безпліддя?

@ Полікістоз яєчників

Синдром Шихана

Синдром недостатності лютеінової фази

Адреногенітальний синдром

Синдром виснаження яєчників

#

61.

Хвора 30 років звернулась до лікаря зі скаргами на відсутність менструації на протязі 2-х років після пологів, випадіння волосся, втрату ваги тіла. Пологи ускладнилися кровотечею з приводу гіпотонії матки. Об’єктивно: хвора астенічна, зовнішні статеві органи гіпопластичні, тіло матки малих розмірів, безболісне. Додатки матки не визначаються. Який найбільш вирогідний діагноз?

@ Синдром Шихана

Яєчникова аменорея

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром виснаження яєчників

Синдром галактореї-аменореї

#

62.

Хвора 50 років звернулась до жіночої консультації зі скаргами на відчуття жару в обличчі, потливість вночі, порушення сну, загальну слабкість, плаксивість, дратливість, болі в кістках. Менопауза з 48 років. Піхвове дослідження не виявило анатомічних змін з боку генітальних органів. Гінеколог виставила діагноз: клімактерічний синдром, вегетосудинна форма, остеопороз. Яка профілактика данного захворювання?

@ Коррекція взаємовідношень між гіпофізарними та яєчниковими гормонами в преклімактерій

Дієтотерапія, фізичне навантаження, бальнеотерапія

Призначення гестогенівв період преклімактерія

Своєчасне лікування запальних процесів, відсутність абортів

Своєчасне лікування гіперпластичних процесів ендометрія

#

63.

Хвора 40 років звернулась до гінеколога зі скаргами на напливи до 8-10 разів на добу, відчуття жару, потливість, депресії, непрацездатність. 2 роки тому жінка була прооперована з приводу правостороньої кистоми яєчника, фіброміоми матки. Об’єм операції – екстірпація матки з додатками. Яке лікування необхідно призначити хворій?

@ Замісно-гормонотерапія комбінованими естроген-гестогенними препаратами

Гестагенні препарати

Вітамінотерапія, метаболічна терапія

Глюкокортекоіди

Ноотропні препарати, андрогени

#

64.

У хворої 36 років, на профілактичному огляді в дзеркалах виявлено деформацію шийки матки старими післяпологовими розривами. При кольпоскопічному дослідженні на задній губі в зоні II на 4.00 виявлені поля дисплазії. Що необхідно зробити для уточнення діагнозу?

@ Біопсію шийки матки, з послідуючим гістологічним дослідженням

Діагностичне вишкрябування

Цистоскопія, іригоскопія

Бактеріологічне обстеження мазка

УЗД органів малого таза

#

65.

До жіночої консультації звернулася жінка 22 років на 15-ту добу після кесаревого розтину зі скаргами на біль у правій молочній залозі, підвищення температури тіла до 390 С, озноб. Об’єктивно: молочна залоза збільшена, гіперемірована, ущільнена, болюча при пальпації. Дитину годує груддю з 8 доби, молоко зцежує нерегулярно. Яка профілактика цього стану?

@ Почергове зцежування молочних залоз після годування, допологова підготовка сосків та молочних залоз

Регуляція менструального циклу

Регулярні профосмотри, використання ВМС

Зцежування обох молочних залоз після кожного годування

Проведення профосмотрів

#

66.

Хвора 22 років скаржиться на затримку місячних на протязі 1 місяця, незначні темні кров’яні виділення із статевих шляхів. При огляді у дзеркалах – шийка матки роздута, синюшна, при бімануальному обстеженні – тіло матки маленьке, тверде і меньше за шийку, придатки з обох боків без особливостей, задні склепіння піхви не нависають. Який діагноз?

@ Шиєчна вагітність

Розпочавшийся самовільний аборт

Трубна вагітність

Порушення оваріо-менструального циклу

Загроза переривання вагітності

#

67.

Хвора 28 років скаржиться на затримку місячних, біль внизу живота, темні, незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів. АТ – 120/60, пульс – 84 уд/хв. В анамнезі 1 аборт у 18 років. Лікувалась з приводу хронічного аднекситу, безпліддя. Що робити?

@ Пункція черевної порожнини через задне склепіння

Діагностичне вишкрібання матки

Тест на вагітність

Протизапальна терапія

Негайна лапаратомія

#

68.

Породілля 36 років. Вагітність 5-та, пологи 5-ті крупним плодом 4500 г. Після народження посліду, який без дефектів, через 5 хвилин, виділилось 200 мл крові, матка м’яка, при масажі приходить в тонус. Загальна крововтрата 600 мл. Що робити?

@ В/в наркоз, ручне обстеження матки, масаж на кулаці

В/в наркоз, окситоцин в/в струйно

Негайна лапаротомія

Холод на низ живота, в/в окситоцин

В/в наркоз, повторний огляд пологових шляхів

#

69.

Вагітна 22 років, 34 тижня вагітності, доставлена до приймального відділення у непритомному стані з судомами, піною із рота, язик закушений. АТ – 180-190/110, набряки на всьому тілі, обличчя – отдутловате, без пологової діяльності, серцебиття плоду 160 уд/хв. Що робити?

@ Очистити ротову порожнину, інтубація, гіпотензивна, протисудомна терапія, розгортання операційної

В/в гіпотензівні діуретичні препарати

Інтубація, епідуральна анестезія

ЕКГ, гіпотензивна, протисудомна терапія

Гіпотензивна, протисудомна терапія, підготовка до пологорозрішення у плановому порядку

#

70.

Вагітна 27 років, пологи перші, вагітність 3-я, 2 аборти. Кінець першого періоду пологів. Вагітна скаржиться на біль внизу живота, болючи перейми. Навколоплідні води відійшли з початком пологів. Передбачувана вага плоду – 4200±200г. Матка при огляді постійно в тонусі, болюча, набряки зовнішніх статевих шляхів, контракційне коло – стоїть високо, позитивний симптом Вастена. Що робити?

@ Негайно – кесарів розтин

Накладання акушерських щипців

Посилити пологову діяльність

В/в промедол, но-шпа

Епідуральна анестезія, в/в окситоцин 8-10 крапель на 1 хвилину

#

71.

Вагітна 27 років, пологи перші, вагітність 3-я, 2 аборти. Кінець першого періоду пологів. Вагітна скаржиться на біль внизу живота, болючи перейми. Навколоплідні води відійшли з початком пологів. Передбачувана вага плоду – 4200±200г. Матка при огляді постійно в тонусі, болюча, набряки зовнішніх статевих шляхів, контракційне коло – стоїть високо, позитивний симптом Вастена. Яка причина цього ускладнення?

@ Передбачувана велика вага плоду

Вік вагітної –27 років

Кількість абортів

Набряки зовнішніх статевих шляхів

Раннє відходження навколоплідних вод

#

72.

Вагітна 28 років доставлена в стаціонар в коматозному стані. Вагітність перша, 34 тижні. Зі слів чоловіка у вагітної було 2 напади судом з наступною втратою свідомості. При огляді: свідомість відсутня, обличчя набрякле, ціанотичне. Відмічається анасарка. Матка в нормотонусі, положення плода поздовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода глухе, до 140 уд./хв. АТ 180/110 мм рт.ст. Вкажіть подальшу тактику ведення вагітної.

@ Провести розродження операцією кесаревого розтину в даний момент

Проводити лікування пізнього гестозу та пролонгувати вагітність

Провести родозбудження шляхом амніотомії та довенного введення окситоцину

Вивести вагітну з коматозного стану та розродити через природні родові шляхи

Пролонгувати вагітність і розродити операцією кесаревого розтину при доношеній вагітності

#

73.

Першовагітна 25 років поступила зі скаргами на сильний гловний біль, болі в епігастрії, миготіння “мушок” перед очима. Згідно анамнезу та даних жіночої консультації термін вагітності 30 тижнів. Об’єктивно: загальмована, обличчя одутловате, на нижніх кінцівках та передній черевній стінці виражені набряки, АТ 170/100 мм рт.ст., пульс 84 уд./хв. Матка в нормотонусі. Серцебиття плода глухе, ритмічне, 130 уд./хв., в сечі 4 г/л білку. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@ Прееклампсія вагітних важкого ступеня

Хронічний гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба

Гіпертензія вагітних

Еклампсія вагітних

#

74.

Першовагітна 37 років поступила зі скаргами на переймоподібні болі в животі та попереку, що мають тенденцію до зростання, запаморочення, кров’янисті виділення з піхви, посилення рухів плода на протязі 6 годин. Об’єктивно: бліда, пульс 100 уд./хв., АТ 160/100 мм рт.ст., генералізовані набряки, в сечі 4 г/л білку. Матка в підвищеному тонусі, болюча, із-за чого частини плода пальпуються нечітко. Серцебиття плода глухе, 170 уд./хв., ритмічне. При внутрішньому дослідженні: шийка матки довжиною 3 см, вічко закрите. Голівка плода відштовхується від входу в малий таз. Виділення кров’янисті, мажучі. Яка найбільш раціональна тактика ведення вагітної?

@ Терміново розродити операцією кесаревого розтину

Призначити гемостатичні препарати та лікування гіпоксії плода

Провести родостимуляцію довенним введенням окситоцину

Проводити лікування прееклампсії

Призначити токолітичні препарати з метою пролонгування вагітності

#

75.

Больная, 46 лет, жалуется на появление кровянистых выделений из половых путей после полового сношения. При осмотре в зеркалах: шейка матки гипертрофирована, на передней губе бугристая опухоль в виде “цветной капусты” размерами 2х1 см, кровоточащая при дотрагивании. Влагалищное исследование: шейка матки плотная. Матка не увеличена, безболезненная, подвижная, придатки с обеих сторон не определяются. Что необходимо произвести для уточнения диагноза?

@Биопсию опухоли.

Кольпоцитологию.

Кольпоскопию.

УЗИ органов малого таза.

Бактериологическое исследование.

#

76.

При беременности 12 недель без видимой причины появились боли внизу живота и незначительные сукровичные выделения. При влагалищном исследовании: шейка матки сформирована, наружный зев закрыт. Тело матки увеличено соответственно указанному сроку беременности. Укажите наиболее вероятный диагноз.

@Угрожающий аборт.

Начавшийся аборт.

Аборт в ходу.

Неполный аборт.

Неразвивающаяся беременность.

#

77.

Больная, 31 года, жалуется на темно-кровянистые выделения из влагалища накануне менструации. В анамнезе 3 беременности, из них первая закончилось срочными родами и две последующие – искусственными абортами. Осмотр в зеркалах: на шейке матки определяются мелко-кистозные образования багрово-синего цвета. Из отдельных образований выделяется темно-кровянистое отделяемое. Влагалищное исследование: матка нормальной величины, безболезненная, подвижная. Придатки не определяются. Своды свободные. Какой вероятный диагноз?

@Эндометриоз шейки матки.

Эрозия шейки матки.

Рак шейки матки.

Наботиевые кисты.

Трофобластическая болезнь..

#

78.

Больная, 38 лет, жалуется на кровянистые выделения из половых путей. В последние 6 месяцев отмечает обильные, жидкие, цвета “мясных помоев” выделения из влагалища. К врачу не обращалась. Осмотр в зеркалах: шейка матки гипертрофирована, форма ее бочкообразная, с выраженной сетью капилляров, выделения кровянистые. Влагалищное исследование: шейка матки плотная, неподвижна. Тело матки обычных размеров. В параметриях с двух сторон имеются плотные инфильтраты, доходящие до стенок таза. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Рак шейки матки (эндофитная форма).

Шеечная беременность.

Миома шейки матки.

Аборт в ходу.

Эндоцервицит.

#

79.

Роды в сроке беременности 38 недель мертвым плодом, который погиб 3 недели назад. Самостоятельно отделился и выделился послед. При осмотре – цел. После рождения последа началось кровотечение. Матка плотная. Вытекающая из половых путей кровь не свертывается в течение 15 минут. Какое возникло осложнение?

@Коагулопатическое кровотечение. ДВС-синдром.

Гипотоническое кровотечение.

Атоническое кровотечение.

Разрыв матки.

Задержка добавочной дольки в матке.

#

80.

Родился доношенный ребенок с двукратным тугим обвитием пуповины вокруг шеи. При осмотре новорожденного выражена резкая бледность кожных покровов, отсутствуют дыхание и рефлексы, сердцебиение 60 уд. в мин. Оцените состояние новорожденного по шкале Апгар.

@1 балл.

3 балла

0 баллов

5 баллов

2-3 балла

#

81.

Первые роды в срок продолжаются 8 часов. Воды отошли 4 часа назад. Размеры таза нормальные. Сердцебиение плода 130 уд. в мин, ясное. Выражены отеки, резкая головная боль, АД 180/120 мм рт.ст. Начались судороги и потеряла сознание. Какое осложнение возникло в родах?

@Эклампсия.

Эпилепсия.

Синдром нижней полой вены.

Гипертонический криз.

Преэклампсия тяжелой степени.

#

82.

Вторые своевременные роды продолжаются 8 часов. Воды излились 2 часа назад. Размеры таза 26-27-30-17 см, диагональная конъюгата 10 см. Открытие маточного зева 8 см. Плодного пузыря нет. Головка плода крупная, прижата ко входу в малый таз. Признак Вастена положительный. Сердцебиение плода ясное, ритмичное, 140 уд. в мин. Первые роды закончились краниотомией. Вес плода (без мозга) 3000 г. Дальнейшая тактика ведения родов.

@Произвести операцию кесарево сечение.

Продолжить консервативное ведение родов.

Произвести родостимуляцию.

Извлечь плод путем операции наложения акушерских щипцов.

Произвести эмбриотомию.

#

83.

Роды ІІ, в сроке беременности 39-40 недель, продолжаются 12 часов. Смешанное ягодичное предлежание плода. Размеры таза: 26-29-32-21. 10 минут как отошли чистые околоплодные воды и отмечено нарушение сердцебиения плода: частота 90-100 уд. в мин., тоны глухие. Произведено влагалищное исследование: открытие маточного зева полное, плодный пузырь отсутствует, во влагалище пальпируется петля пуповины, ягодицы и стопы плода в полости малого таза. Какая тактика ведения родов наиболее целесообразна?

@Произвести экстракцию плода за тазовый конец.

Провести лечение гипоксии плода и продолжить роды вести консервативно.

Произвести операцию кесарева сечения.

Заправить пуповину и роды вести консервативно.

Оказать пособие по Цовьянову.

#

84.

В родильное отделение поступила роженица, 28 лет, по поводу кровотечения из половых путей, которое возникло с началом родовой деятельности 2 часа назад. К моменту поступления кровопотеря составила 100 мл. Беременность доношенная. АД – 120/80 мм рт.ст. Влагалищное исследование: шейка матки сглажена, открытие маточного зева 4 см. Спереди и слева определяется мягкая губчатая ткань, плодный пузырь цел. Предлежащая головка подвижна над входом в малый таз. После исследования кровотечение усилилось. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Предлежание плаценты.

Преждевременная отслойка нормально расположенной плаценты.

Разрыв матки.

Разрыв краевого синуса.

Разрыв варикозно-расширенного узла влагалища.

#

85.

Беременная, 18 лет, доставлена в родильное отделение после приступа эклампсии, который произошел дома. Беременность 36-37 недель. Состояние тяжелое. АД – 150/100 мм рт.ст., пульс 96 уд. в мин. Выражены отеки на ногах, сознание спутанное. Определите тактику ведения беременной.

@Срочное родоразрешение путем операции кесарева сечения.

Пролонгирование беременности на фоне интенсивной терапии.

Проведение комплексной интенсивной терапии на протяжении 2-3 дней с последующим родоразрешением.

Родовозбуждение с последующим наложением акушерских щипцов.

Родовозбуждение простагландинами и консервативное ведение родов.

#

86.

Беременная, 23 лет, наблюдается по поводу первой беременности. До беременности ничем не болела. В сроке 24-25 недель после употрбления острой пищи почувствовала боль в пояснице, озноб, повысилась температура до 39?С. В общем анализе крови лейкоциты – 15,5х109 л, СОЭ – 35 мм/г, в общем анализе мочи белок 0,06 г/л, лейкоциты? поля зрения, бактериурия. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Острый пиелонефрит.

Острый гломерулонефрит.

Хронический пиелонефрит в стадии обострения.

Преэклампсия легкой степени.

Преэклампсия тяжелой степени.

#

87.

Беременная, 19 лет, поступила в родильное отделение с І доношенной беременностью и схватками, которые наблюдаются в течение 12 часов. Час тому назад отошли околоплодные воды. Схватки по 20-25 секунд, через 12-15 минут, слабые. Размеры плода соответствуют размерам таза. Сердцебиение плода ясное, ритмичное, 138 уд. в мин. При влагалищном исследовании: шейка матки сглажена, открытие маточного зева на 4 см. Плодный пузырь отсутствует, головка плода прижата ко входу в малый таз. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Первичная слабость родовой деятельности.

Вторичная слабость родовой деятельности.

Дискоординированная родовая деятельность.

Дистоция шейки матки.

Клинически узкий таз.

#

88.

Повторнородящая, 27 лет, поступила в родильное отделение с регулярной родовой деятельностью на протяжении 5 часов. В анамнезе диатермокоагуляция шейки матки по поводу эрозии. Через 2 часа родился живой мальчик весом 2900.0, рост – 50 см. Третий период родов без осложнений. Родовые пути осмотрены в зеркалах: на шейке матки разрывы длиной до 2 см с обеих сторон, влагалище и промежность целы. Какая наиболее вероятная причина разрывов шейки матки?

@Рубцовые изменения шейки матки после диатермокоагуляции..

Стремительные роды.

Крупный плод.

Повторные роды.

Осмотр родовых путей с помощью зеркал.

#

89.

В женскую консультацию обратилась беременная, 28 лет, в сроке беременности 27 недель с жалобами на общую слабость, зуд кожных покровов, жажду. Объективно: общее состояние удовлетворительное. При обследовании выявлено: сахар крови – 5,8 ммоль/л, тест на толерантность к глюкозе – отрицательный, в общем анализе мочи – глюкозурия, в анализе суточной мочи – полиурия, 130 мг глюкозы. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Глюкозурия беременных.

Скрытая форма сахарного диабета.

Несахарный диабет.

Дерматит беременных.

Мочекислый диатез.

#

90.

У роженицы 30 лет продолжительность повторных родов 20 часов. 2 часа тому назад начались потуги. Сердцебиение плода ясное, ритмичное, 140 уд. в мин. Влагалищное исследование: открытие маточного зева полное, головка плода находится в плоскости выхода из малого таза; стреловидный шов в прямом размере, малый воротничок у лона. Выставлен диагноз: первичная и вторичная слабость родовой деятельности. Определите дальнейшую тактику ведения родов.

@Операция наложения выходных акушерских щипцов.

Стимуляция родовой деятельности.

Кесарево сечение.

Продолжить консервативное ведение родов.

Применить прием Кристеллера.

#

91.

Второй период срочных родов. Наружными приемами головка плода не определяется. При внутреннем исследовании: шейка матки сглажена, раскрытие маточного зева полное. Предлежит головка, стреловидный шов в прямом размере, малый родничок под лоном. Головка расположена ниже нижнего края лона, копчика и седалищных бугров, при потугах появляется из половой щели. В какой плоскости малого таза находится головка плода?

@В плоскости выхода из малого таза.

В плоскости входа в малый таз.

Прижата ко входу в малый таз.

В плоскости широкой части полости малого таза.

В плоскости узкой части полости малого таза.

#

92.

Больная, 52 лет, жалуется на боли внизу живота, слабость, утомляемость, снижение диуреза, дискомфорт, со стороны желудочно-кишечного тракта увеличение объема живота. При влагалищном исследовании пальпируются плотные, бугристые, малоподвижные, болезненные образования, представляющие собой единый конгломерат. Дефанс передней брюшной стенки. Какой наиболее вероятный диагноз?

@Рак яичников.

Двустороннее воспаление придатков матки.

Дермоидные кисты.

Множественная фибромиома матки.

Туберкулез придатков матки.

#

93.

У беременной с группой крови О (І), Rh(-) и наличием антирезус антител 1:62 родился живой плод массой 3200,0, длиной 52 см с оценкой по шкале Апгар 8 баллов. При обследовании ребенка установлено: группа крови А (II), Rh(+), Hb – 160 г/л, эритроциты 4,5х1012/л. Дежурным врачом решено экстренно произвести заменное переливание крови. На основании каких показателей крови принято это решение?

@Билирубина пуповинной крови.

Наличия в крови матери антирезус-антител в титре 1:62.

Гемоглобина.

Эритроцитов.

Ретикулоцитов.

#

94.

Больная, 32 лет, обратилась в женскую консультацию с жалобами на повышение температуры до 38,8?С и обильные выделения гнойного характера из влагалища. Жалобы появились через 4 дня после искусственного аборта. Объективно: температура тела 38,5?С, пуль 100 уд. в мин. Живот при пальпации болезненный в гипогастральной области, здесь же положительный симптом Щеткина. При влагалищном исследовании: матка размягчена и болезненна. Придатки четко не определяются из-за выраженной болезненности. Наиболее вероятный диагноз?

@Острый эндометрит.

Панметрит.

Апоплексия яичника.

Параметрит.

Тромбофлебит вен таза.

#

95.

Больная, 17 лет, жалуется на отсутствие менструации, боль во влагалище. При осмотре наружных половых органов: рост волос по женскому типу, большие половые губы прикрывают малые, вход во влагалище закрыт перегородкой синюшно-багрового цвета. Какая наиболее возможная причина отсутствия менструации?

@Атрезия девственной плевы.

Генитальный инфантилизм.

Дисфункция яичников.

Эндометриоз.

Аменорея неизвестной этиологии.

#

96.

У жіночу консультацію звернулась жінка 38 років, у якої під час вагінального дослідження виявлена пухлина яєчника. Захворювання не супроводжується клінічними проявами. Які додаткові методи дослідження необхідні для підтвердження діагнозу?

@УЗД.

Тести функціональної діагностики.

Пневмоперітонеографія.

Вимірювання базальної температури.

Пункція брюшної порожнини через заднє скрілення піхви.

#

97.

Після діагностичного вискрібання стінок порожнини матки у жінки 57 років зі скаргами на нерегулярні кров’янисті виділення із вагіни на протязі останнього року при гістологічному дослідженні виявлена аденоматозна гіперплазія ендометрію. Який план лікування хворої?

@Оперативне лікування – гістеректомія з додатками.

Симптоматичне лікування.

Лікування естрогенами.

Променева терапія.

Хіміотерапія.

#

98.

У хворої 29 років, яка скаржиться на безпліддя та порушення менструального циклу по типу олігоменореї. При обстеженні виявлено: зріст 160 см, маса тіла 91 кг, відзначається ріст волосся на обличчі, стегнах. При бімануальному дослідженні з обох сторін виявлені збільшені щільної консистенції яєчники, розмірами 5x 6см. Ці ж дані підтверджені при УЗД. Який ймовірний діагноз?

@Синдром склеротичних яєчників (Штейна-Левенталя).

Андробластома яєчників.

Передменструальний синдром.

Хронічний двохсторонній аднексит.

Адреногенітальний синдром.

#

99.

До гінекологічного відділення машиною швидкої допомоги доставлена хвора 22 років, у якої після затримки місячних на 6 тижнів з’явились болі внизу живота з ірадиацією у пряму кишкуз. Дома відзначалась короткочасна втрата свідомості. Враховуючи дані загального та гінекологічного дослідження, значну анемію (Hb 70 г/л) черговий лікар поставив діагноз: порушена за типом розриву лівої маткової труби позаматкова вагітність, геморагічний шок 3 ступеню. Якою має бути подальша тактика?

@ Негайна лапаротомія, тубектомія. Проведення реанімаційних заходів.

Пункція черевної порожнини через заднє піхвове скріплення.

Проведення реанімаційних заходів, через 1-2 доби лапаротомія в плановому порядку.

Провести додатково лапароскопію.

Провести додатково ультразвукове дослідження органів малого тазу.

#

100.

У хворої 28 років, яку через добу після випадкового статевого акту доставили у гінекологічне відділення в стані алкогольного сп’яніння непокоять болі внизу живота та при сечовипусканні, значні гноєподібні виділення з піхви, підвищення температури тіла до 37,8 (С. В стаціонарі виставлено діагноз гострий двосторонній аднексит. При додатковому обстеженні виявлено 4 ступінь чистоти піхвового вмісту, лейкоцити на все поле зору, бактерії диплококи, розташовані внутрішньо- та позаклітинно. Якої етиології гострий аднексит у хворої?

@ Гонорейної.

Колі-бацилярної.

Хламідійної.

Трихомонадної.

Стафілококової.

#

101.

До пологового будинку поступила роділля у терміні 39 тижнів вагітності і активною родовою діяльністю. При зовнішньому акушерському дослідженні виявлено повздовжне положення плоду, 1 позиція, задній вид, головне передлежання. Серцебиття полоду ясне, ритмічне до 140 уд/хв. При вагінальному дослідженні шийка матки сгладжена, відкриття 6 см, передлежить голова, визначається лобний корінь носа і надбровні дуги ближче до лона, позаду передній кут великого тим’ячка. Яка подальша тактика ведення пологів?

@Кесарський розтин в ургентному порядку.

Роди продовжувати через природні пологові шляхи.

Родостимуляція введенням окситоцину.

Плодоруйнівна операція.

Кесарський розтин при виникненні інших ускладнень в пологах

#

102.

Жінка у терміні вагітності 38 тижнів поступила у пологовий будинок зі скаргами на головну біль, сонливість, набряки на ногах. А.Т. – 180/120. ОЖ – 90 см, ВДМ – 38 см, положення плода повздовжне, головне передлежання, серцебиття плоду 130 уд/хв, ритмічне. У аналізі сечі білок 3,3 г/л. Яке ускладнення вагітності виникло?

@ Передеклампсія.

Нефропатія 3 ст.

Гіпертонічний криз.

Еклампсія.

Водянка вагітних.

#

103.

У пологовий блок поступила роділля з активною пологовою діяльністю. Вагітність 1-а. ОЖ – 100 см, ВДМ – 39 см. Розміри тазу 26-29-32-20 см. Положення плоду поздовжне, 1-а позиція, передній вид, в області дна матки визначається велика щільна частина плоду. При внутрішньому дослідженні: шийка матки зглажена, відкриття 4 см, плодовий міхур цілий, передлежить ніжка плоду. Кістки тазу гладкі. Тактика ведення пологів?

@ Кесарський розтин.

Консервативне ведення пологів по Цов’янову.

Пологозбудження.

Амніотомія.

Класичні ручні методи.

#

104.

У гінекологічне відділення ЦРЛ із терапевтичного переведена вагітна 37 років з діагнозом гіпертонічна хвороба 2 стадія, 3 ступень, яку непокоють головні болі в області потилиці. АТ – 180/110 мм.рт.ст. При гінекологічному огляді встановлено вагітність 10 тижнів. Ваша тактика?

@ Штучне переривання вагітності.

Доношування вагітності.

Інтраамінальне введення граміцидіну.

Амніотомія.

Введення тономоторних засобів.

#

105.

При зовнішньому акушерському дослідженні роділлі з доношеною вагітністю діагностовано повздовжне положення плоду, головне передлежання. При вагінальному дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 8 см, сагітальний шов у правому косому розмірі, велике тим’ячко праворуч біля лона. Виставьте діагноз?

@2 позиція, задній вид, передньоголовне передлежання

1 позиція, задній вид, потиличне передлежання

2 позиція, передній вид, потиличне передлежання

1 позиція, задній вид, лобне передлежання

1 позиція, задній вид, лицеве передлежання

#

106.


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 2226 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.179 сек.)