АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Акушерство і гінекологія. У роділлі під час термінових пологів на фоні бурхливої пологової діяльності з’явився гострий біль в животі

Прочитайте:
  1. I Дисциплина «Акушерство в ОВП»
  2. V. ПЕРЕЧЕНЬ ДИСЦИПЛИН, ВХОДЯЩИХ В МОДУЛЬ «АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ (ОВП)»
  3. VIII. ПРОТОКОЛ СОГЛАСОВАНИЯ МЕЖДУ ДИСЦИПЛИНАМИ, ВХОДЯЩИМИ В МОДУЛЬ «АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ (ОВП)»
  4. АКУШЕРСТВО
  5. АКУШЕРСТВО
  6. АКУШЕРСТВО
  7. АКУШЕРСТВО
  8. Акушерство C - Задание 1
  9. Акушерство и гинекология
  10. Акушерство і гінекологія

1.

У роділлі під час термінових пологів на фоні бурхливої пологової діяльності з’явився гострий біль в животі, припинилася пологова діяльність, почали наростати явища волемічного шоку. Зовнішня кровотеча незначна. Який найбільш імовірний діагноз?

@Розрив матки

Вторинна слабкість пологової діяльності

Емболія навколоплодними водами

Передлежання плаценти

Відшарування природно розташованої плаценти

#

2.

Хвора К, 19 р., 3 години тому, після уроку фізкультури, відчула біль внизу живота справа, сухість у роті. Місячні 2 тижні назад. Р-82 за 1 хв., ритмічний. Язик сухуватий, обкладений. Живіт “дихає”, проте болючий у правій здухвинній ділянці та над лоном справа, тут же сумнівні симптоми подразнення очеревини. Ваш діагноз?

@ Апоплексія яйника

Гострий апендицит

Гострий аднексит

Порушена позауразова вагітність

Ниркова колька справа

#

3.

Хвора М, 27 років звернулась зі скаргами на відсутність менструацій протягом 7 місяців. З анамнезу вияснено, що; менархе розпочалися в 13 років, місячні регулярні, менструальний цикл 28 днів, менструація триває 5-6 днів, безболісна. 7 місяців тому перенесла психічну травму в зв’язку зі смертю батька. При гінекологічному огляді змін зі сторони матки і додатків не виявлено. Ваш діагноз?

@ Вторинна аменорея

Первинна аменорея

Альгодисменорея

Олігоменорея

Несправжня аменорея

#

4.

Хвора С., 21 року звернулася в жіночу консультацію зі скаргами на значне нездужання, сильний біль у ділянці вульви, подразнення, свербіж, прискорене сечовипускання. З анамнезу вияснено, що жінка 10 днів тому мала позашлюбний статевий контакт. При огляді зовнішніх статевих органів виявлено: на гіперемованій, набряклій слизовій оболонці великих статевих губ, численні пухирці 2-3 мм в діаметрі. Після проведення додаткових методів діагностики виявлено вірус простого герпесу. Яка група препаратів використовується для лікування даного захворювання?

@ Ацикловір

Тетрациклін

Сульфадимізин

Метранідазол

Прогестерон

#

5.

У гінекологічне відділення поступила хвора зі скаргами на підвищення температури до 390С, різкі болі внизу живота, гнійно-кров’яністі виділення зі статевих шляхів. З анамнезу: 6 днів тому зроблений кримінальний аборт. Об’єктивно: АТ 100/60 мм рт.ст., Рs 110 уд.хв. Живіт напружений,болючий в нижніх відділах при пальпації, синдром Щеткіна-Блюмберга позитивний. При бімануальному дослідженні: матка збільшена до 7 тижнів вагітності, болюча, м’яка, визначається нависання заднього склепіння. Ваш діагноз?

@ Пельвіоперитоніт

Перфорація матки

Гострий аднексит

Піосальпінкс

Метроендометрит

#

6.

В гінекологічне відділення поступила хвора 30 років зі скаргами на різкі болі внизу живота, підвищення температури тіла до 38,80С, виділення слизово-гнійні. Пологів не було, 2 штучних аборти. Статеве життя поза шлюбом. При гінекологічному обстеженні: матка не змінена. Придатки – збільшені, болючі з обох сторін. Виділення з піхви гнійні, значні. Яке дослідження потрібно провести для підтвердження діагнозу?

@ Бактеріологічне та бактеріоскопічне дослідження

Гістероскопію

Вишкрібання стінок порожнини матки

Кольпоскопію

Лапароскопію

#

7.

Хвора М., 36 років скаржиться на розпираючі болі внизу живота до і під час менструації. Захворювання пов’язує з патологічними пологами, які ускладнилися кровотечею та вишкрібанням порожнини матки. Протизапальне лікування без ефекту. Бімануальне дослідження: матка дещо збільшена в розмірі, щільна, незначно болюча. Праві додатки представлені малорухомим пухлиноподібним утворенням нерівномірної консистенції, розміром 8х6х6. При УЗД – пухлина з густим рідинним вмістом. Для підтвердження діагнозу потрібно провести:

@ Лапароскопію

Гістероскопію

Метросальпінгографію

Пункцію черевної порожнини через заднє склепіння

Ірігоскопію

#

8.

У жінки К. 40 років при вагінальному дослідженні на профілактичному огляді зліва виявлено рухливу, не болючу пухлину, тугоеластичної консистенції з гладкою поверхнею, розмірами 10х12 см. Зі сторони матки та правих додатків змін не виявлено, параметрії вільні. Пологів 2, аборт – 1. Менструальний цикл не порушений. Який діагноз можна поставити?

@ Кістома яєчника

Лівобічна апоплексія яєчника

Лівобічний аднексит

Ендометріоз яєчників

Рак яєчників

#

9.

На прийом до лікаря жіночої консультації звернулась жінка 50 років зі скаргами на незначні кров’янисті виділення зі статевих шляхів після статевих контактів. Менопауза 5 років. При огляді в дзеркалах виявлено: шийка матки нормальних розмірів, по периферії на 13 год – пухлиноподібне утворення 0,5х1,0 см з нерівними краями у вигляді цвітної капусти, легко кровоточить. При бімануальному дослідженні патології зі сторони матки і додатків не виявлено. Ваш діагноз?

@ Рак шийки матки

Ерозія шийки матки

Поліп цервікального каналу

Ектропіон

Ерітроплакія

#

10.

До лікаря жіночої консультації звернулась хвора С., 41 року зі скаргами на періодичні болі внизу живота, болючі, значні, тривалі менструації. При бімануальному дослідженні виявлено: матка збільшена до 9 тижнів вагітності, по задній стінці матки пальпується вузол розмірами 3х3 см, тіло матки рухоме, болюче. Додатки без особливостей. Про яке захворювання можна думати?

@ Симптомна міома матки

Аденоміоз

Маткова вагітність

Хронічний ендометрит

Пухлина яєчників

#

11.

Жінка 22 років скаржиться на значні пінисті, з неприємним запахом виділення зі статевих шляхів, які викликають свербіж та печію, які з’явились 10 днів тому після статевого контакту. При гінекологічному дослідженні встановлено: слизова піхви гіперемована, набрякла. Виділення сірувато-жовті, піністі, з неприємним запахом. При бактеріоскопічному дослідженні виділень знайдено: трихомонади. Який препарат потрібно призначити для лікування?

@ Метронідазол

Ампіокс

Еритроміцин

Зовіракс

Вальтрекс

#

13.

Хвора 30 років скаржиться на нерегулярні місячні з затримками до 2-3 місяців, ожиріння, гірсутизм. Одружена 8 років, вагітності не було. При бімануальному дослідженні: матка дещо менша від норми, не болюча, з обох боків визначаються щільні, рухомі яєчники, значно збільшені в розмірах, не болючі. Попередній діагноз:

@ Синдром склерокістозних яєчників

Хронічний двобічний аднексит

Туберкульоз додатків матки

Двобічні кісти яєчників

Позаматкова вагітність

#

14.

Жінка 25 років поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на мажучи кров’янисті виділення протягом тижня, болі в нижніх відділах живота, більше справа. Затримка менструації на 3 тижня. При УЗД- дослідженні в ділянці правої маткової труби віалізується плідне яйце і серцебиття. Ваш діагноз?

@ Непорушена позаматкова вагітність

Яєчникова вагітність

Черевна вагітність

Шийкова вагітність

Вагітність у рудиментарному розі матки

#

15.

Хвора Н., 22 років скаржиться на підвищення температури тіла до 390С, болі внизу живота та кров’янисто-гнійні виділення з піхви. Із анамнезу: 5 днів тому проведено штучний аборт у 8 тижнів вагітності. При бімануальному дослідженні: матка збільшена, м’яка, болюча. Додатки з обох сторін не змінені. Який діагноз?

@Гострий метроендометрит

Розлитий перитоніт

Пельвіоперитоніт

Гострий аднексит

Гострий цистіт

#

17.

Хвора П., 42 років поступила в гінекологічне відділення з кров’янистими виділеннями зі статевих шляхів протягом 10 днів, які з’явилися після затримки менструації. Порушення менструального циклу відмічає протягом 2-х років. Тест на вагітність негативний. При бімануальному дослідженні, матка не збільшена, рухома, неболюча, щільна, додатки без особливостей. Встановлено діагноз: дисфункційна маткова кровотеча. Ваша тактика?

@ Вишкрібання стінок порожнини матки

Скорочуюча терапія

Протианемічна терапія

Гормональна терапія

Антибактеріальна терапія

#

18.

Жінка 30 років поступила в гінекологічне відділення для планового оперативного втручання з пухлиноподібним утворенням в ділянці правих додатків величиною 9х8 см, щільноеластичної консистенції, рухоме, неболюче. Видалено тонкостінне утворення з довгою ніжкою, яке вміщує в собі волосся і зуби. Ваш діагноз:

@ Дермоїдна кіста яєчників

Фіброміома матки

Рак яєчників

Гідросальпінкс

Піовар

#

19.

Лікарем швидкої допомоги доставлена в стаціонар хвора 27 років зі скаргами на різкі болі внизу живота, загальну слабкість, періодичну втрату свідомості. Із анамнезу: затримка менструації - 20 днів. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, АТ 80/50 мм рт.ст., пульс 110 в хв., слабого наповнення. Позитивний симптом Щоткіна зліва. При бімануальному дослідженні: матка дещо збільшена, не болюча, додатки не пальпуються в зв’язку з різкою болючістю, “крик Дугласа”. Ваш діагноз?

@ Позаматкова вагітність

Апендицит

Перекрут ніжки кісти

Ендометріоз

Пельвіоперитоніт

#

20.

Дівчинка 14 років поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на болі внизу живота, відчуття важкості в малому тазу, затруднення сечопуску та дефекації. При гінекологічному огляді виявлено вип’ячування неперфорованої дівочої перетинки, просвічування через неї темного вмісту. Ваш діагноз?

@ Атрезія гімену

Аплазія матки

Аплазія піхви

Аплазія матки і шийки матки

Аплазія шийки матки і піхви

#

21.

На прийом в жіночу консультацію звернулась першовагітна 30 років. Термін вагітності за ОМ 20 тижнів. З анамнезу встановлено, що жінка перенесла ГРВІ з високою температурою на початку вагітності і приймала лікування (антибіотики, жарознижуючи препарати). При скринінговому УЗ дослідженні діагностовано мікроцефалію. Визначити тактику.

@Переривання вагітності

Спостереження в динаміці, УЗ-контроль через 1 місяць

Провести амніоцентез

Необхідно зробити біопсію плаценти

Виконати кордоцентез

#

22.

У ВПВ поступила повторновагітна в 37 тижнів вагітності, яка скаржиться, що погано відчуває рухи дитини. З анамнезу відомо, що в 11-12, 16-18 тижнів лікувалась в стаціонарі з приводу загрози переривання вагітності. В 32 тижні діагностовано плацентарну недостатність за допомогою УЗД. При аускультації – серцебиття приглушене, до 120 в хвилину. Виконали амніоскопію – навколоплідні води зеленуваті. Визначити тактику лікаря:

@Термінове пологорозрішення

Пролонгувати вагітність та проводити антигіпоксичну терапію

Пролонгувати вагітність і визначити біофізичний профіль плоду

Кардіомоніторний контроль в динаміці на протязі тижня

Проводити амніоскопію 1 раз в 3 дні.

#

23.

В жіночу консультацію звернулася жінка 24 років зі скаргами на затримку менструації на 10 тижнів. В анамнезі 2 самовільних викидні. При плановому ультразвуковому дослідженні виявлено одне плідне яйце, яке відповідає 6-7 тижням вагітності, серцебиття плода не визначається. Встановлено діагноз: відмерла вагітність. Яка подальша тактика в даній ситуації?

@Вишкрібання стінок порожнини матки.

Застосування утеротонічних засобів.

Призначення гормональної терапії.

Спостереження протягом 1 тижня з наступним УЗД-контролем.

Лапароскопічне дослідження.

#

24.

В жіночу консультацію звернулася вагітна зі скаргами на кров’янисті виділення із статевих шляхів. Термін вагітності за станньою менструацією 12 тижнів. При огляді встановлено: дно матки визначається на 2 поперечних пальці нижче пупка, частини плода не пальпуються, серцебиття плода не вислуховується. При ультразвуковому дослідженні плідне яйце візуалізується погано, в матці картина “снігової бурі”. Який діагноз найбільш імовірний?

@Міхуровий занесок.

Передлежання плаценти.

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

Пізній самовільний викидень.

Ектопічна вагітність.

#

25.

Відбулися пологи в 42 тижні вагітності живим плодом жіночої статі вагою 3900 г, довжиною 51 см з оцінкою за шкалою Апгар – 8 балів. При огляді новонародженої виявлено: сироподібна змазка та пушкове волосся відсутні, ступні та долоні зморщені та мацеровані, нігті виступають за нігтьові ложа, кістки черепа щільні, мале та велике тім’ячка зменшені. Плацента з множинними інфарктами. Який патологічний стан має місце?

@Переношування вагітності.

Пролонгована вагітність.

Внутрішньоутробне інфікування плода.

Асфіксія плода.

Синдром затримки розвитку плода.

#

26.

Породілля 27 років. Пологи І, переношеним плодом. Маса 4200 г, довжина 56 см. Через 6 годин після пологів при зміні положення в ліжку з’явився біль в ділянці лонного зчленування. Породілля приймає вимушене положення з розвернутими стегнами і дещо зігнутими колінами. Болючість лонного зчленування при пальпації ззовні та вагінальному дослідженні. Спостерігається “качина” хода. Температура в нормі, сечопускання вільне. Який попередній діагноз?

@Розходження лонного зчленування.

Сакроілеїт.

Симфізит.

Пошкодження сечового міхура.

Гематома пологових шляхів.

#

27.

Породілля 26 р. На 5 добу після пологів поскаржилась на відходження газів і калових мас через вагіну. В пологах відмічалось раннє відходження навколоплідних вод, слабкість пологової діяльності. Тривалість І-го періоду пологів – 16 год, ІІ-го періоду пологів – 2,5 год. Дитина народилась масою 4200 г, довжиною 51 см. Виявлений розрив промежини та вагіни ІІ ступеню було ушито. Яке ускладнення післяпологового періоду виникло?

@Прямокишково-вагінальна нориця

Неушитий розрив промежини.

Запалення гемороїдальних вузлів.

Уретро-вагінальна нориця.

Шийково-вагінальна нориця.

#

29.

Вагітна К. народила доношену дівчинку вагою 4200гр. довжиною 56см. Через 10 хв. відділився та виділився послід без видимих дефектів. Через 5 хв. розпочалася маткова кровотеча. Матка при пальпації м’яка, дно її розміщене вище пупка. Після введення утеротоніків матка скоротилась, кровотеча тимчасово зменшилась, але через 7 хв. знову відновилась. Ваш діагноз?

@Гіпотонічна маткова кровотеча

Атонічна кровотеча

Залишки частин посліду в матці

Розрив матки

Коагулопатична кровотеча

#

30.

Породілля 27 років, пологи ІІ, термінові, нормальні. 3 доба післяпологового періода. Температура тіла 36,80, Ps – 72 уд/хв, АТ – 120/80 мм.рт.ст. Молочні залози помірно нагрубли, соски чисті. Живіт м’який, безболісний. Дно матки на 3п/п нижче пупка. Лохії кров’яні, помірні. Який можна встановити діагноз?

@Фізіологічний перебіг післяпологового періода.

Субінволюція матки.

Післяпологовий метроендометрит.

Залишки плацентарної тканини після пологів.

Післяпологовий метрофлебіт.

#

31.

У повторнагітної з групою крові В (ІІІ) Rh (-) в 24 тижні вагітності виявлено титр резус-антитіл 1:8. Перша вагітність закінчилась антинатальною смертю плода в зв’язку з резус-конфліктом.Загальний стан задовільний. Матка в нормотонусі. Положення плода поздовжнє, передлежить голівка, серцебиття – 146 уд/хв. Набряків немає. Ваша тактика?

@Направити в стаціонар для лікування резус-конфлікту.

Провести термінове пологорозрішення.

Призначити консультацію терапевта.

Призначити консультацію імунолога.

Динамічне спостереження в жіночій консультації.

#

32.

Жінка К. в 6 тижнів вагітності скаржиться на спрагу, почуття голоду, свербіж шкіри, поліурію, порушення зору. В анамнезі І тип цукрового діабету. В аналізі крові цукор 10,4 ммоль/л натщесерце. Після навантаження глюкозою – 12 ммоль/л. Огляд окуліста: проліферативна ретинопатія. Що рекомендувати жінці?

@Переривання вагітності.

Зберігання вагітності

Дієтотерапію.

Динамічне спостереження в жіночій консультації.

Динамічне спостереження в ендокринологічному диспансері.

#

33.

У жінки 30 років відбулись п’яті нормальні пологи. На обліку з приводу вагітності не стояла. На другий день після пологів скаржиться на головний біль, загальну слабкість, запаморочення. PS –86 уд/хв. АТ – 100/60 мм.р.ст., t0 – 36,50С. Нв – 78 г/л. Матка щільна, на 2 см нижче пупка. Виділення кров’яні, помірні. Поставте діагноз.

@Післяпологовий період, І доба. Анемія ІІ ст.

Фізіологічний післяпологовий період, І доба.

Післяпологовий період, І доба. Анемія І ст.

Післяпологовий період, І доба.

Післяпологовий період, І доба. Вегето-судинна дистонія.

#

34.

У повторновагітної А. в 36 тижнів з'явились різкі болі внизу живота, рясні кровянисті виділення з статевих шляхів.Об’єктивно: матка в підвищеному тонусі, визначається вип’ячування та локальна болючість у дна матки. АТ=180/110 мм.рт.ст. Серцебиття плоду 100 ударів за хв. Ваш діагноз?

@Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Передлежання плаценти

Загроза передчасних пологів

Низьке розташування плода

Паталогічний прелімінарний період.

#

35.

Повторновагітна В., 33 років, п’ять мимовільних абортів в анамнезі. Термін вагітності 12 тижнів. Звернулась до жіночої консультації зі скаргами на кровотечу, біль понизу живота. Вагінальне дослідження: цервікальний канал проходимий для 1 п/п, в каналі пальпуються елементи плідного яйця. З цервікального каналу - надмірна кровотеча. Ваш діагноз?

@Аборт в ходу

Загроза переривання вагітності

Відшарування плаценти

Передлежання плаценти

Загрозливий викидень

#

36.

Повторновагітна А., 38 тижнів, скаржиться на підвищення АТ до 140/90 мм.рт.ст., набряки на гомілках протягом 2-х тижнів. За останній місяць спостерігалась надбавка ваги 3,5 кг. В аналізі сечі виявлено білок 0,033 г/л. Ваш діагноз?

@Прееклампсія легкого ступеня

Прееклампсія середнього ступеня

Гіпертензія вагітних

Прееклампсія важкого ступеня

Набряки вагітних

#

38.

У роділлі Н., 28 років І строкові пологи розпочались 9 годин тому. Безводний проміжок 7 годин. В анамнезі післяабортний метроендометрит, непліддя ІІ. Скарги на болючі, часті, нетривалі перейми. Між переймами матка у підвищеному тонусі. Піхвинно: шийка укорочена до 1,5 см, розкриття на 3 см, під час перейм маткове вічко звужується, краї його напружуються. Передлегла голівка в І площині малого тазу, відштовхується. Яке ускладнення пологів виникло у даної роділлі?

@Первинна дискоординація пологової діяльності

Пролонгація активної фази.

Вторинна дискоординація пологової діяльності

Неможливість опускання голівки плода.

Зупинка опускання голівки плода.

#

39.

Жінка З., 27 років, звернулась до лікаря жіночої консультації зі скаргами на біль внизу живота, більше справа, підвищення температури тіла до 37,8-38,0о С. Скарги з’явились після переохолодження. Остання менструація 10 днів тому. Вагінальне: тіло матки та додатки зліва без особливостей, додатки справа потовщені, набряклі, болючі. Ваш діагноз?

@Гострий правобічний сальпінгоофорит

Правобічна позаматкова вагітність

Кіста правого яєчника

Аппендицит

Апоплексія правого яєчника

#

40.

Породілля Н., 25 років, друга доба післяпологового періоду. Пологи перші, термінові, пройшли без ускладнень. Який має бути характер лохій?

@Кров’яні

Кров’яно-серозні

Слизові

Гнійні

Серозні

#

41.

Вагітна 43 роки, поступила в ВПВ із скаргами на задишку при ходьбі, набряки ніг. Вагітність 5, 39 тижнів. При обстеженні: пульс 98 в 1 хвилину, ритмічний, АТ 120/80 мм рт ст, дихання 30 в 1 хвилину. УЗД дослідження серця: зниження фракції викиду до 43\%. Діагноз кардіолога: ревматизм, неактивна фаза, комбінована вада серця з перевагою мі тральної недостатності, НІІ ст. Яка тактика ведення пологів?

@Виключення другого періоду пологів

Епізіотомія в другому періоді пологів

Консервативне ведення пологів із застосуванням кардіопрепаратів

Вакуум екстракція плода

Консервативне ведення пологів із застосуванням пудентальної анестезії

#

42.

Пацієнтка жіночої консультації 32 років звернулась до лікаря зі скаргами на відсутність вагітності впродовж 4 років. Менструації з 14 років по 6-7 днів, нерегулярні, через 30-35 днів, різко болючі, рясні. 5 років тому перша вагітність закінчилась штучним абортом. За даними вагінального дослідження та УЗД встановлено діагноз: Ендометріоідна кіста правого яєчника, вторинне безпліддя. Який найбільш оптимальний метод лікування вторинного безпліддя, пов’язаний з ендометріозом?

@ Оперативна лапароскопія

Протизапальна терапія

Консервативна терапія естроген-гестагенними препаратами

Гормональна терапія чоловічими статевими гормонами

Санаторно-курортне лікування

#

43.

Хвора 45 років скаржиться на помірні кров’яні виділення з піхви, Переймоподібний біль протягом останнього місяця, загальну слабкість, головокружіння. Жінка знаходиться на диспансерному обліку 5 років з приводу фіброміоми матки розмірами в 7 тижневу вагітність. Аналіз крові: Hb-65 г/л. Який діагноз найбільш імовірний на основі анамнестичних даних?

@Фіброматозний вузол, що народжується

Рак шийки матки

Кровоточаща ерозія шийки матки

Кровоточащий поліп шийки матки

Ендометріоз шийки матки

#

45.

У пацієнтки скарги на рясні сірувато-пінисті, з неприємним запахом гомогенні виділення з піхви, які підсилюються після статевого акту. Стінки піхви не гіперемовані. Печії та свербіжу немає. В мазку лейкоцитів 3-4 в полі зору. Діагноз, допоміжні обстеження?

@Бактеріальний вагіноз, визначення pc піхви, проба з КОН

Уреаплазмоз, тест на уреаплазмоз

Гонорея, методи провокації

Туберкульоз, метросальпінгографія

Хламідіоз, визначення імуноглобулінів М і G

#

46.

Вагітна 22 років звернулась в жіночу консультацію з діагнозом: перша вагітність 10 тижнів, цукровий діабет. В анамнезі хворіє діабетом 10 років. У чоловіка також цукровий діабет. Яку тактику ведення вагітності має вибрати дільничий лікар жіночої консультації?

@Переривання вагітності до 12 тижнів

Пролонгування вагітності

Госпіталізація в ендокринологічний диспансер для обстеження

Підбір дози інсуліна сумісно з ендокринологом

Клінічне дообстеження

#

47.

Вагітна М, 24 роки поступила в стаціонар з скаргами на болі в попереку більше справа, підвищення температури тіла до 38,5о С, часте сечовиділення. Термін вагітності 28 тижнів. Передбачає мий діагноз?

@Гострий пієлонефрит вагітних

Гострий апендицит

Харчове отруєння

Запалення додатків

Гострий гломерулонефрит

#

48.

Вагітна, 8 тижнів вагітності, скаржиться на кволість, сонливість, зниження пам’яті, працездатності, випадіння волосся, стійкі закрепи, значну прибавку ваги. Об’єктивно: пульс 60 ударів за 1 хвилину, шкіра суха, бліда, значні набряки кінцівок, лице одудловате, 6 місяців тому прооперована в зв’язку з вузловою формою токсичного зобу. Який найбільше імовірний діагноз?

@Гіпотеріоз

Гіпертеріоз

Синдром Шихана

Синдром Сімондса

Адіпозогенітальна дистрофія

#

49.

До жіночої консультації звернулась дівчинка 14 років із скаргами на значний переймоподібний біль внизу живота, вічуття тиску на пряму кишку. З анамнезу відомо, що напротязі 3-х останніх місяців спостерігається подібний біль і триває близько п’яти днів. Об’єктивно: при пальпації нижніх відділів живота на рівні лонного з’єднання визначається пухлиноподібне утворення тугоеластичної консистенції. Менструації відсутні. Фізіологічні відправлення в нормі. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гінатрезія

Кістома яєчника

Фіброміома матки

Вагітність

Перекрут ніжки кісти яєчника.

#

51.

Жінка 25 років, незаміжня, звернулась в жіночу консультацію з скаргами на болюсі висипання в ділянці правої статевої губи, які періодично з’являються перед менструацією і зникають через 5-7 днів. При огяді висипання носять характер везикул до 3-4 см в діаметрі з прозорим вмістом. Яку патогенетичну терапію необхідно призначити хворій?

@Ацикловір

Абактал

Цефтріаксон

Дуфастон

Сінестрол

#

52.

Хвора 30 років поступила в гінекологічне відділення з скаргами на болі внизу живота, гнійні виділення з піхви, підвищення температури тіла до 38,50 С, часте, болюче сечовипускання. Захворіла через 5 днів після випадкового статевого акту. При огляді: шийка матки з ознаками ендоцервіциту, виділення гнійні зеленуватого кольору, матка нормальних розмірів, чутлива при пальпації, придатки з обох сторін збільшені, болючі. Склепіння вільні. Які обстеження в першу чергу необхідно провести для встановлення діагнозу?

@Бактеріоскопічне дослідження виділень з уретри та цервікального каналу

УЗО

Кольпоскопія

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Діагностичне вишкрібання стінок порожнини матки

#

53.

Подружня пара звернулась в центр планування сім’ї з скаргами на безпліддя протягом трьох років. З якого методу дослідження необхідно розпочати обстеження подружньої пари?

@ Спермограми

Гістеросальпінгографії

УЗД

Гідротубації

Лапароскопії

#

54.

Вагітна В., 26 років, хворіє на ревматизм з дитинства. Діагностована вада серця. Вагітність перша, термін – 10 тижнів. Із настанням вагітності стан здоров’я погіршився: посилилась задишка, з’явились набряки на ногах. Об’єктивно: Пульс 86 за 1 хв., ціаноз губ, аускультативно систоло-діастолічний шум на верхівці серця, печінка виступає з-під реберної дуги на 4 см. Який найбільш вірогідний діаноз?

@Вагітність 10 тиж. Мітральна вада серця з перевагою стенозу. Недостатність

кровообігу ІІ ст.

Вагітність 10 тиж. Аортальний стеноз. Неостатність кровообігу І ст.

Вагітність 10 тиж. Прееклампсія легкого ступеня

Вагітність 10 тиж. Недостатність аортального клапана.

Вагітність 10 тиж. Легенева гіпертензія.

#

55.

Вагітна К, 29 років, поступила в пологовий будинок з скаргами на головний біль, біль в епігастральній ділянці, порушення зору, набряки. Вагітність І, термін 30 тижнів. В минулому лікувала гіпертонічну хворобу. При поступленні – загальний стан важкий, бліда. Пульс 120 за 1 хв., АТ 200/140 мм.рт.ст. Виражені набряки, пологової діяльності немає, висота стояння дна матки - 26 см, обвід живота – 86 см., положення плода поздовжнє, серцебиття плода приглушене. Сеча при кип’ятінні каламутна. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Вагітність 30 тиж. Прееклампсія важкого ступеня на фоні гіпертонічної хвороби.

Вагітність 30 тиж. Еклампсія.

Вагітність 30 тиж. Харчове отруєння.

Вагітність 30 тиж. Набряки вагітних.

Вагітність 30 тиж. Гіпертонічний криз.

#

56.

Жінка 23 років звернулась до лікаря з приводу безпліддя потягом 3 років. Після проведених клінічних, лабораторних та інструментальних досліджень був встановлений діагноз: Гіпоталамо-гіпофізарна недостатність. Рівень ЛГ<5 МЕ/л, ФСГ<3 МЕ/л, Е2<70 ммоль/л. Графік базальної температури – монофазний. Тактика ведення даної пацієнтки?

@Підготовча циклічна гормональна терапія + індукція овуляціі

Індукція овуляції без попередньої гормональної терапії

Перевірка прохідності маткових труб

Діагностична лапароскопія огранів малого тазу

Шкірно-алергічний тест на овуляцію

#

57.

ВAгітнA 30 років звернулAсь до жіночої консультAції у терміні 12 тижнів. СкAрг немAє. ВAгітність п’ятA. Пологів – 2. 2 штучних Aборти. У другої дитини після нAродження діAгностовAні жовтяниця тA Aнемія, внAслідок чого проводилAсь зAміннA гемотрAнсфузія. Обидві дитини мAють резус-позитивну кров. МAти – групA крові О(I), резус-негAтивнA. Після AнAлізу крові нA AнтитілA встAновлено, що їх титр склAдAє 1:32. ГрупA крові чоловікA О(I), резус-позитивнA. ЯкA діAгностичнA процедурA є нAйбільш інформAтивною для визнAчення стAну плодA у дAнному випAдку?

@ ВизнAчення вмісту білірубіну в нAвколоплідних водAх

ВизнAчення титру Aнтирезус-Aнтитіл у динAміці

Біофізичний профіль плоду у динAміці

Доплерометрія плодово-плAцентAрного тA плодового кровообігу

УльтрAзвукове дослідження (фетометрія, плAцентометрія) у динAміці

#

58.

ВAгітнA 28 років поступилA до пологового будинку у терміні 34 тижні. СкAрг немAє. З AнAмнезу: перші пологи пройшли без усклAднень, були три штучні Aборти, дAнA вAгітність п’ятA. До 30 тижнів вAгітності жіночу консультAцію не відвідувAлA. У 30 тижнів вAгітності при обстеженні встAновлено: групA крові вAгітної – A(II) резус-негAтивнA, її чоловікA – В(III), резус-позитивнA. ВстAновлений титр Aнтирезус-Aнтитіл 1:16, через 2 тижні титр стAновив 1:64. Що є головною лAнкою пAтогенезу дAного пAтологічного процесу?

@ Гемоліз еритроцитів плоду Aнтирезус-AнтитілAми, що виробляються в оргAнізмі вAгітної

Aутоімунний гемоліз еритроцитів плоду

Погіршення плодово-плAцентAрного тA плодового кровообігу внAслідок підвищення тромбоутворення

ІнтоксикAція плоду непрямим білірубіном вAгітної

ІнтоксикAція плоду влAсним прямим білірубіном

#

59.

Породілля A. другA добA після пологів. ЗAгAльний стAн зAдовільний, t=36,6°C, Ps=80 уд/хв. З боку внутрішніх оргAнів пAтологічних змін не виявлено. Молочні зAлози трохи збільшені, гіперемії немAє, при нAтисненні із соскA з'являється густA, жовтA рідинA. Який хAрAктер секрету молочних зAлоз?

@ Молозиво

Молоко

Гній

Сукровиця

Крв’янисті

#

60.

НA прийом до лікAря жіночої консультAції звернулAся породілля. ЗAгAльний стAн зAдовільний. СкAрг немAє, t=36,6°C, Ps=70 уд/хв, AТ=120/80 мм рт. ст. З боку внутрішніх оргAнів пAтологічних змін не виявлено. Молочні зAлози м'які, безболісні, соски чисті. Піхвове дослідження: піхвA емкA, склепіння вільні, глибокі, шийкA мAтки циліндричної форми, зовнішній отвір пропускAє кінчик пAльця. Дно мAтки нA рівні лобкA, мAткA щільнA, безболіснA. Виділення серозно-слизувAті. Якій добі післяпологового періоду відповідAє дAнA кAртинA?

@ 3-4 добA

1-2 добA

10-12 добA

8 тиждень

4 тиждень

#

61.

Породілля С., зAгAльний стAн зAдовільний, t=36,6°C, Ps=70 уд/хв, AТ=120/80 мм рт. ст. З боку внутрішніх оргAнів пAтологічних змін не виявлено. Молочні зAлози м'які, безболісні, соски чисті. МAткA скороченA, безболіснA, дно її визнAчAється посередині відстAні між пупком і верхнім крAєм лобкA. Які виділення відповідAють зAзнAченій добі післяпологового періоду?

@ Лохії серозно-кров'янисті

Лохії кров'янисті

Лохії серозні

Лохії серозно-слизувAті

Гнійні

#

62.

ХворA К., 29 років, поступилA в гінекологічне відділення із скAргAми нA безпліддя протягом 4 років, зAгAльну слAбкість, пітливість, чAсом підвищення темперAтури тілA до 37,2 – 37,5о С, періодичні ниючі болі внизу животA. МAлA контAкт з хворим нA туберкульоз. Не вAгітніє, контрAцептивними зAсобAми не користується. ПроведенA метросAльпінгогрAфія в зв’язку з безпліддям. Труби зAпAяні, нA ренгеногрAмі у вигляді “чьоток”. Об’єктивно: ХворA зниженого хAрчувAння, склAд тілA прAвильний. Піхвове дослідження: шийкA мAтки елAстичної консистенції, зміщення її безболісне. МAткA розмірAми меншA норми, рухливA, безболіснA, в прAвильному положенні. ПридAтки з обох боків – щільні, вузлувAті. Який збудник привів до змін в оргAнізмі жінки?

@ МікробAктерії туберкульозу

ХлAмідії

ТрихомонAди

ПAпіломовіруснA інфекція

Aктиномікоз

#

63.

ДівчинкA 6 років звернулAсь з мAтірью до жіночої консультAції. СкAржиться нA свербіння у ділянці вульви і біль при ходінні і сечопускAнні. Об’єктивно: нAбряк і гіперемія вульви і піхви. Виділення гнійні. Який попередній діAгноз?

@ ВульвовAгініт

Кольпіт

Вульвіт

БAртолініт

Вестибуліт

#

64.

ХворA О., 29 років, поступилA в гінекологічне відділення із скAргAми нA підвищення tо тілA, зAгAльну слAбкість, біль внизу животA. Було IV вAгітності, дві з яких зAвершились нормAльними пологAми в строк без усклAднень, і дві – штучними AбортAми без усклAднень. ОстAнній Aборт – 8 днів тому. ОстAння менструAція – 3 місяці тому. ЗAгAльний стAн зAдовільний. Пульс 92 уд.зA 1 хв., AТ – 110/60 мм рт.ст. to – 38,2о С. Живіт при пAльпAції м’який, болючий нAд лоном. ОзнAки подрAзнення очеревини не виявлені. Піхвове дослідження: Тіло мAтки дещо більше норми, м’якої консістенції, болюче при пAльпAції. Піхвові склепіння вільні, глибокі. ПридAтки з обох боків не пAльпуються. З піхви, із цервікAльного кAнAлу – гнійні виділення. Яку пAтологію можно зAпідозрити?

@ Гострий метроєндометрит

Кольпіт

Гострий сAльпінгоофоріт

ЗAлишки плідних ткAнин

ПлAцентAрний поліп

#

65.

ХворA 20 років звернулAсь в жіночу консультAцію зі скAргAми нA болі внизу животA, підвищення tо до 37,5о С, гнійні виділення з піхви, печію при сечовипускAнні. НезAміжня. СтAтеве життя з 17 років, мAє кількA стAтевих пAртнерів. ЗAхворілA гостро, нA 7-й день менструAльного циклу. Об’єктивно: стAн зAдовільний, пульс 90 уд/хв., живіт м’який, болючий в нижніх відділAх. ГAзи відходять, був стілець. УретрA інфільтровAнA, шийкA мAтки гіперемовAнA, нAбряклA, з великою ерозією, з цервікAльного кAнAлу знAчні слизисто-гнійні виділення. МAткA нормAльних розмірів, болючA при пAльпAції, додAтки потовщені, болючі, склепіння глибокі. В мAзкAх знAйдені диплококи, що розтAшовAні позA- тA внутрішньоклітинно. ВAш діAгноз?

@ СвіжA гострA гонорея нижнього відділу сечостAтевого AпAрAту

СвіжA гострA гонорея верхніх відділів стAтевих шляхів

ПідгострA висхіднA гонорея

ХронічнA гонорея нижнього відділу сечостAтевого AпAрAту

ТорпіднA гонорея

#

66.

ХворA 27 років звернулAсь зі скAргAми нA слAбкість, швидку втому, зниження прAцездAтності, субфебрильну tо вечорAми, рідкі тA незнAчні менструAції, неплідність протягом 5 років. В AнAмнезі чAсті гострі респірAторні вірусні інфекції, неоднорAзові пневмонії, ексудAтивний плеврит. При огляді: зниженого живлення, блідA, tо 37о С, пульс 78 уд/хв. Живіт м’який, неболючий. При вAгінAльному дослідженні: мAткA зменшенA, обмежено рухомA, неболючA. З обидвох боків в ділянці додAтків визнAчAються щільні, болісні мішкоподібні утворення. Склепіння вільні, глибокі. Попередній діAгноз?

@ Туберкульоз стAтевих оргAнів

ГенітAльний хлAмідіоз

ПухлинA КрукенбергA

Синдром склерокістозних яєчників

Зовнішній генітAльний ендометріоз

#

67.

ХворA 27 років звернулAсь зі скAргAми нA слAбкість, швидку втому, зниження прAцездAтності, субфебрильну tо вечорAми, рідкі тA незнAчні менструAції, неплідність протягом 5 років. В AнAмнезі чAсті гострі респірAторні вірусні інфекції, неоднорAзові пневмонії, ексудAтивний плеврит. При огляді: зниженого живлення, блідA, tо 37о С, пульс 78 уд/хв. Живіт м’який, неболючий. При вAгінAльному дослідженні: мAткA зменшенA, обмежено рухомA, неболючA. З обидвох боків в ділянці додAтків визнAчAються щільні, болісні мішкоподібні утворення. Склепіння вільні, глибокі. ВкAжіть можливі причини порушення репродуктивної функції у цієї хворої.

@ Порушення прохідності мAткових труб, спAйковий процес в мAлому тAзі

НепрAвільне положення мAтки

Недорозвиток стAтевих оргAнів

Неповноцінне хAрчувAння

AнAтомічнA неповноцінність мAткових труб

#

68.

У пологовий будинок поступила повторновагітна 38 років з терміном вагітності 39 тижнів. Перші пологи 15 років тому ускладнились у післяпологовому періоді гострим ілеофеморальним тромбозом. Страждає варикозним розширенням вен нижніх кінцівок на протязі 10 років. Скаржиться на набряки та періодичні болі у нижніх кінцівках, що з’являються після тривалої ходьби. Спостерегаються розширені підшкірні вени на обох гомілках. При об’єктивному дослідженні акушерської патології не виявлено. Яким має бути план родовирішення у вагітної?

@ Туге бинтування кінцівок, консервативне родовирішення Кесарський розтин, прямі антикоагулянти, дезагреганти

Кесарський розтин, туге бинтування кінцівок еластичними бинтами

Консервативне родовирішення, непрямі антикоагулянти, дезагреганти

Антибіотики, нестероїдні протизапальні препарати, консервативне

родовирішення

#

69.

Хвора П., 32 років, поступила в гінекологічне відділення із скаргами на сильний біль внизу живота, лихоманку, тошноту, слабкість. Не в шлюбі. Пологи – 1. Два тижні тому мала випадкові статеві відносини. Захворіла раптово, з’явилась біль внизу живота, озноб, підвищилась температура тіла до 39,5о С. Ps – 120 уд. за 1 хв., АТ – 120/80. Живіт при пальпації різко болючий в нижніх відділах, визначається напруження м’язів і позитивна ознака Щьоткіна-Блюмберга. Аналіз крові: гемоглобін – 120 ч/л, лейкоцитів – 16,8*109 в 1 л, зміщення лейкоцитарної формули вліво, ШОЕ – 38 мм/год. Піхвове дослідження: зміщення шийки матки болісне, склепіння піхви глибокі. Матку і придатки пропальпівати не вдається із-за напруження і болючості передньої черевної стінки. Мікробіологічне дослідження мазків: в мазках із уретри, цервікального каналу, заднього склепіння, прямої кишки внутрішньо- і позаклетинно розміщені грам (-) диплококки.

@ Пельвіоперітоніт

Гострий ендометрит

Загострення хронічного сальпінгоофориту

Бактеріальний вагіноз

Хронічний сальпінгоофорит

#

71.

Хвора 45 років, поступила зі скаргами на сильні болі внизу живота, нудоту, блювоту, підвищення tо до 39о С. В анамнезі 2 пологів, 5 медичних абортів, з метою контрацепції 6 років тому введений ВМК. Стан середньої важкості, пульс 120 уд.за 1 хв., АТ – 100/60 мм рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, болючий в усіх відділах, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга, при перкусії визначається вільна рідина в бокових флангах. Затримка газів і стільця. При вагінальному дослідженні: на наружному вічці шийки матки велика ерозія, нитки ВМК. Матка та додатки окремо не пальпуються. Справа пальпується різко болючий нерухомий конгломерат розмірами 10 х 12 х 16 см. Заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Виділення гноєвидні. Яка лікарська тактика?

@ Лапаротомія, екстирпація матки з трубами, дренування черевної порожнини

Видалення ВМК, антибактеріальна та інфузійно-трансфузійна терапія. При

відсутності ефекту – лапаротомія, двобічна аднексектомія

Антибактеріальна та інфузійна терапія

Діагностична лапароскопія, санація та дренування черевної порожнини

Лапаротомія, надпіхвова ампутація матки з матковими трубами

#

72.

У вагітної 25 років в терміні 36 тиж вагітності з’явились біль в епігастральній ділянці, нудота, блювання, миготіння “мушок” перед очима. АТ на обох руках 170/100 мм.рт.ст., визначаються генералізовані набряки. Встановіть діагноз.

@Прееклампсія тяжкого ступеня

Прееклампсія середнього ступеня

Еклампсія

Відшарування сітківки ока

Епілепсична кома

#

73.

У породіллі після народження двійні в ранній післяпологовий період виникла гіпотонічна кровотеча, яка склала 1,5\% від маси тіла, кровотеча продовжується. Консервативні методи зупинки кровотечи з’явились неефективними. Об’єктивно: шкірні покрови бліді, акроціаноз, жінка адинамічна. Пульс 130 в 1 хв., АТ- 75 / 50 мм рт.ст. Олігурія. Яка подальша тактика?

@Екстирпація матки.

Надпіхвова ампутація матки.

Перев’язка маткових судин.

Перев’язка внутрішньої клубової артерії.

Накласти зажими на шийку матки.

#

74.

Хвора 26 років, скаржиться на незначні кров’янисті виділення з піхви, болі внизу живота. Остання менструація – 3,5 місяці тому. Пульс 80 за 1 хв. АТ – 110/60 мм рт. ст. Температура 36,60С. Живіт болючий в нижніх відділах. Матка збільшена до 12 тижнів вагітності. Ваш діагноз?

@Аборт, що розпочався.

Аборт в ходу.

Аборт неповний

Аборт повний.

Дисфункційна кровотеча.

#

75.

До акушерського стаціонару поступила вагітна в терміні 36 тижнів вагітності. Хворіє на хронічну артеріальну гіпертонію. Скарги на головний біль, ниючі болі внизу живота, кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Об’єктивно: АТ-180/100, матка в гіпертонусі, з піхви виділилось до 300 мл темної крові. Серцебиття плоду не вислуховується. Який імовірний діагноз?

@Передчасне відшарування плаценти

Передлежання плаценти

Загроза передчасних пологів

Розрив матки

Емболія навколоплідними водами

#

76.

Хвора 31 року, поступила зі скаргама на болі внізу живота, підвищення температури тіла до 38,8°С. Хворіє протягом 4 днів. Остання менструація 1 тиждень тому, хворіє хронічним загостренням придатків. Кожні покрови блідні, язик сухий, АТ 120–80 мм. рт. ст., пульс 100 уд/хв, синдром Щеткіна позитивний, при вагінальному дослідженні визначається образование до 10см в діаметре справа, різко болюче, в аналізе крові лейкоцити 16*109/л. Якій попередній

діагноз?

@Піосальпінкс

Гострий сальпіногофорит

Параметрит

Апендицит

Ендометрит

#

77.

У родильниці 27 років, відбулися перші термінові пологи крупним плодом. Послід виділився цілий. Через 20 хвилин з полових шляхів виділилось 300 мл крові із сгустками. Матка тестоватой консистенції. При зовнішньому массажі матки виділилось ще 200 мл крови. Яка лікувальна тактика?

@Ручне обстеження порожнини матки.

Кюретаж порожнини матки.

Холод на низ живота.

Екстирпація матки.

Надпіхвова ампутація матки.

#

78.

Посля пологів при обстеженні пологових шляхів: шейка матки ціла. В області промежності виявляється глибокий розрив кожи, до анусу, м’язів задньої стінки піхви, закрема зовнішнього сфінктера. Яке ускладнення виникло?

@Разрив промежності II степеня

Разрив промежності I степеня

Разрив промежності III степеня

Разрив піхви III степеня

Разрив задньої спайки промежності

#

79.

Хвора 20 років скаржиться на різкі болі в області зовнішних статевих органів, набряк статевих губ, біль при ході. Температура тіла 38,7°С, пульс 98 уд/хв. При огляді в товщі правої статевої губи визначається щільний, болючий пухлиноподібний утвір 5,0х4,5 см., шкіра і слизові зовнішніх статевих органів гіперемовані, виділення значні з неприємним запахом. Який найбільш імовірний діагноз?

@Гострий бартолініт

Фурункул великої статевої губи

Гострий вульвовагініт

Киста бартолініївої залази

Гострий вульвіт

#

80.

Хвора 28 років. Скаржиться на біль в нижніх відділах живота, дома була втрата свідомості. Затримка місячних протягом 3 місяців. Шкіра бліда. Пульс 110 уд/хв, Hb 76 г/л, АТ 80/60 мм рт.ст. Симптом Щьоткина позитивний. Вагінально: тіло матки дещо збільшене, різко болюче при зміщенні, справа - пухлиноподібний утвір нечітких розмірів. Заднє склепіння піхви нависає, болюче. Який найбільш імовірний діагноз?

@Порушена позаматкова вагітність

Апоплексія яйника

Перекрут кистоми правих додатків матки

Гострий сальпінгоофорит

Гострий апендицит

#

81.

Хвора 60 років Скаржиться на збільшення розмірів живота, похудання, астенію, появу мажучих кровянистих виділень з піхви після 10 років менопаузи. Вагінально: матка збільшена до 16 тиж вагітності, щільна. Придатки не визначаються. Який діагностичний метод дослідження необхідно провести?

@Роздільне діагностичне вишкрібання порожнини матки і цервікального каналу

УЗД

Лапароскопію

Гістеросальпінгографію

Дослідження статевих гормонів

#

82.

В пологовий будинок доставлена вагітна 20 років із скаргами на болі внизу живота, кров’янисті виділення із статевих шляхів.Термін вагітності 36 тижднів. Стан середньої важкості. АТ 120/80 мм.рт.ст. Серцебиття плоду 140 уд. сек., рітмічне. При проведенні вагінального дослідження, шийка матки сформована,зів закритий. Виділення з вагіни кров’янисті, яскраві, до 200 мл. Головка плода

високо над входом в малий таз. Через передне склепіння піхви визначається тестуватість. Який імовірний діагноз?

@Передлежання плацента

Передчасне відшарування плаценти

Розрив матки

Загроза передчасних пологів

Аборт в ходу

#

83.

У роділлі 25 років другі термінові пологи. Перейми по 20-25 сек через 5-6 хвилин. Положення плода поздовжнє, предлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. Який із періодів пологів?

@Період розкриття шейки матки

Період вигнання плоду

Послідовий період

Прелімінарний період

Післяпологовий період

#

84.

У вагітної в 20 тижнів з’явилися скарги на слабість, втому, запаморочення. В аналізі крові гемоглобін 80 г/л. Пульс 86 уд/хв. АТ 120/80 мм рт.ст. Шкіра та слизові оболонки бліді. Який диагноз?

@Анемія вагітних

Нейроциркуляторна дистонія

Ендокринопатія

Хронічна артеріальна гипертензія

Прееклампсія

#

85.

Дівчинка 13 років, скаржиться на кровотечу з піхви, остання менструація була 4 місяца тому, слабкість, запаморочення. В аналізі крові – Hb- 64 г/л, еритроцити – 1,8 х109/л, тромбоцити – 280 тис./л. Вагінально: матка не збільшена, придатки без змін. Який імовірний діагноз?

@Ювенільна маткова кровотеча

Аборт в ходу

Хвороба Віллібрандта

Тромбоцитопенічна пурпура.

Вульвовагініт

#

86.

Хвора 37 років доставлена машиною швидкої допомоги в гінекологічне відділення. Скарги на різкий біль внизу живота, слабкість, нудоту, блювання. Менструальна та дітородна функції не порушені. При УЗД тиждень тому виявлена кіста правого яєчника. Об’єктивно: температура тіла 36,6°С, пульс 88 уд в хвил, АТ 90/60 мм. рт. ст. Живіт різко болісний у нижніх відділах. Симптом Щьоткіна-Блюмберга позитивний. Матка та ліві придатки без особливостей. Вправо й убік від матки визначається рухливе пухлинне утворення щільно-еластичної консистенції, різко болісне при пальпації. Зводи безболісні. Який вірогідний діагноз?

@Перекрути ніжки кісти

Гострий сальпінгоофорит

Апоплексія яєчника

Розрив кісти

Піосальпінкс

#

87.

У хворій 32 років при бімануальному дослідженні зліва від матки виявлене пухлинне утворення щільно-еластичної консистенції, діаметром до 10 см, рухоме, безболісне. Матка та придатки справа без особливостей. Менструальна та дітородна функція не порушена. Соматично здорова. Який вірогідний діагноз?

@Кіста лівого яєчника

Кістома лівого яєчника

Дермоїдна кіста лівого яєчника

Рак яєчника

Позаматкова вагітність

#

88.

Хвора 42 років звернулась до лікаря зі скаргами на ниючи болі внизу живота, слабкість, тривалі та рясні місячні. Стан задовільний. При бімануальном дослідженні виявлено збільшенну матку до 10 тижнів, щільну, безболісну, з нерівними контурами. Який імовірний діагноз?

@Міома матки

Дісфункціональна маткова кровотеча

Кістома яєчника

Рак тіла матки

Маткова вагітність

#

89.

Хвора 28 років звернулась до гінеколога зі скаргами на неплідність протягом 3 років. Менструальна функція – не нарушена. В анамнезі – один штучний аборт, хронічний сальпінгоофорит. Контрацептивні засоби не використовує. Спермограмма чоловіка без патології. З якого методу слід почати обстеження для встановлення причин непліддя?

@Гістеросальпінгографія

Гормональне дослідження

УЗД

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Гістероскопія

#

90.

Вагітна на 24 тижні раптово відчула різкий біль в нижньому відділі правої половини живота. Нудоти та блювання не було. Звернулась до лікаря жіночої консультації. При огляді передня стінка живота м'яка, в правій половині визначається болючість при пальпації, симптоми Щьоткіна – Блюмберга, Ровзінга, Коупа – слабо позитивні, симптоми Брендо, Міхельсона – різко позитивні. Яка найбільш правильна тактика лікаря в даній ситуації?

@ Направлення до стаціонару для негайного вирішення питання щодо

ургентного оперативного втручання

Спостереження на протязі доби з метою уточнення тактики лікування

Консервативна терапія

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння піхви в жіночій консультації

Невідкладне переривання вагітності

#

94.

Вагітна В., (вік 26 років) хворіє на ревматизм із дитинства, як наслідок-вада серця. Вагітність перша, термін- 10 тижнів. Із настанням вагітності стан здоров'я погіршився: посилилась задишка, з'явились набряки на нижніх кінцівках. Пульс - 86 ударів за 1 хвилину, ціаноз губ, систолічний і діастолічний шуми на верхівці серця. Печінка виступає з-під реберної дуги на 4 см. Тактика?

@Переривання вагітності методом вакуум аспірації.

Звичайне ведення вагітності

Рекомендовано переривання вагітності з використанням простогландинів.

Переривання вагітності шляхом проведення операції малого кесарського

розтину

Пролонгування вагітності, консультація ревматолога.

#

95.

Вагітна В., 23р. Вагітність 36 тижнів. Поступила із скаргами на посилені рухи плода, що турбують протягом 3 днів. Об-но: Розміри живота відповідають 34 т. вагітності, заключення УЗД: розміри плода відповідають 34 т., ознаки старіння плаценти (петрифікати, лакуни), навколоплідні води – опалесціюють. Біопрофіль плода, доплерометрія фетоплацентарного кровообігу.

@Повторне УЗД через 2 тижні

Амніоцентез

Амніоскопія

Кордоцентез

#

96.

У жіночу консультацію до лікаря звернулась вагітна П., 6-7 тижнів вагітності. З анамнезу з'ясовано, що жінка з 15 років хворіє на цукровий діабет у тяжкій формі. За заключенням окуліста ретинопатія ІІ ст. Мала 2 вагітності, які закінчилися мертво-народженпям. Вміст цукру в крові - 15 ммоль/л. При бімануальному дослідженні встановлено, що матка збільшена (як при вагітності, терміном до 7 тижнів).Тактика лікаря?

@Показано переривання вагітності.

Пролонгування вагітності під контролем рівня цукру в крові

Консультація генетика

Консультація ендокринолога

Госпіталізація в критичні терміни вагітності

#

97.

Породілля М., 29 років, роди ІІІ в терміні 40 тижнів. Народився хлопчик, вагою 2500, довжиною 50см, за Апгар – 7-8 балів.В ІІІ періоді пологів народилася плацента з множинними петрифікатами, оболонки зеленуватого кольору.

@Гіпотрофія плоду ІІст. ФПН.

Передчасні пологи. ФПН.

Хронічна плацентарна недостатність

Внутрішньоутробне інфікування плода

Гіпотрофія плода І ст.

#

98.

Вагітна С., 26 років, вагітність 2, 14-15 тиж. 1 вагітність завершилась абортом в 11-12 тиж. У жінки І(0)Rh(-), у чоловіка, І(0)Rh(+). Які обстеження необхідно провести жінці?

@Визначення антирезусних антитіл

Визначення групових антитіл

Коагулограма

Біохімічний аналіз крові

Кордоцентез

#

99.

Породілля М. 25 років, перші термінові пологи. Народився хлопчик вагою 4 кг. ІІІ період пологів без особливостей, матка скорочена, щільна. При огляді родових шляхів: шийка матки і верхні 2/3 піхви цілі. В ділянці промежини виявлено глибокий розрив шкіри, нижньої третини піхви, м'язів, сфінктера прямої кишки. Який діагноз?

@Розрив промежини ІІІ ст.

Розрив промежини І ст

Розрив промежини ІІ ст

Розрив піхви.

Центральний розрив промежини.

#

100.

Роділля Т. 31 рік, другі термінові пологи. При перших пологах проводилась перінеотомія. Народилася дівчинка вагою 3900 г. ІІІ період пологів без особливостей, матка скорочена, щільна. При огляді родових шляхів: розрив промежини ІІІ ступеня із ушкодженням передньої стінки прямої кишки. Що першим ушиває лікар?

@Стінку прямої кишки.

Сфінктер ануса

Розрив піхви

М’язи промежини

Формує вульварне кільце

#

101.

Роділля А. 34 років, четверті термінові пологи. Доставлена в стаціонар у важкому стані. Із анамнезу відомо, що роди розпочались 11 год. тому, родова діяльність була активною, після відходження вод розпочались болючі потуги, що набули безперервного характеру. Потім жінка відчула кинжальний біль внизу живота, родова діяльність припинилася. Виявлені позитивні ознаки подразнення очеревини, контури матки не чіткі, плід пальпується легко, рухомий. С/б плода не вислуховується. Який діагноз?

@Розрив матки, що стався

Слабість родової діяльності

Дискординована родова діяльність

Загроза розриву матки

ІІ період пологів

#

102.

В обсерваційне відділення поступила вагітна П., 26-27 тижнів вагітності. Скарги на підвищення температури тіла до 38,70С, озноб, болі в попереку, більше справа, частий та болючий сечопуск. З анамнезу відомо, що з 14 років хворіє хронічним пієлонефритом. При об’єктивному обстеженні: позитивний симптом Пастернацького з обох сторін, блідість шкірних покривів. Діагноз?

@Хронічний пієлонефрит в стадії загострення.

Гестаційний пієлонефрит.

Ниркова коліка

Пієлоцистит.

Прееклампсія легкого ступеня.

#

103.

У жіночу консультацію до лікаря звернулась вагітна П. зі скаргами на затримку менструації до 2 міс. З анамнезу з'ясовано, що жінка з 15 років хворіє на цукровий діабет у тяжкій формі. За заключениям окуліста порушення зору зумовлено цукровим діабетом. Мала 2 вагітності, які закінчилися мертвонарод-женням. Вміст цукру в крові - 15 ммоль/л. При бімануальному дослідженні встановлено, що матка збільшена (як при вагітності, терміном до 7 тижнів). Тактика лікаря?

@Показано переривання вагітності.

Пролонгування вагітності під контролем рівня глюкози в крові

Консультація ендокринолога

Пролонгування вагітності та розродження шляхом кесарського розтину

Пролонгування вагітності в умовах ендокрино-логічного стаціонару.

#

104.

Роділля В., 27 років, треті термінові пологи. Родова діяльність активна, перейми болючі. Навколоплідні води відійшли 2 год. тому. Матка при пальпації болюча в ділянці н/сегменту, контракційне кільце на рівні пупка, дещо в косому напрямку. Передлежача частина - голівка, притиснута до входу в малий таз. Вагінально: шийка матки згладжена, краї товсті, набряклі, відкриття 8 см., плідний міхур відсутній, голівка на І пл. м/тазу, велика родова пухлина. Діагноз?

@Загроза розриву матки

Розрив матки, що стався

Слабість родової діяльності

Дискординована родова діяльність

ІІ період пологів

#

105.

Повторнородяча 33 роки, перші пологи перебігали нормально, народилася дитина масою 4 кг. Дана вагітність друга. Таз нормальних розмірів. Роди продовжуються 8 год. Води відійшли 4 год. тому назад. Потужний період триває 1 годину. Перейми різко болючі, болі внизу живота поза переймою не проходять. При пальпації нижній сегмент різко болючий, контракційне кільце матки на рівні пупка. Передлежить голівка притиснута до входу в малий таз, ознака Генкель-Вастена позитивна. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне 134 уд/хв. Який метод пологорозрішення?

@Кесарський розтин

Вихідні акушерські щипці

Порожнинні акушерські щипці

Вакуум-екстракція плоду

Консервативне ведення пологів

#

106.

Роділля В. 33 років, п’яті термінові пологи. Перейми різко болючі, часті, жінка скаржиться на біль між переймами. Навколоплідні води відійшли 3,5 год. тому. Матка при пальпації болюча в ділянці н/сегменту, контракційне кільце на рівні пупка, в косому напрямкую. Голівка, притиснута до входу в малий таз. Сечопуск утруднений. Наявні незначні кровянисті виділення з матки. С/б плода приглушене, 100-110 уд/хв. На що вказує дана клінічна картина?

@Початковий розрив матки

І період пологів

Слабість родової діяльності

Дискординована родова діяльність

Розрив матки, що стався

#

107.

Породілля Б. 24 років, перші термінові пологи. З анамнезу - ерозія шийки матки. Перший період пологів тривав 4 години, потужний період тривав 30 хв. Ознак гіпоксії плода не було. Народилася дівчинка вагою 3 800, ріст- 52 см. ІІІ період пологів без особливостей, матка скорочена, щільна. Із родових шляхів спостерігаються кровянисті виділення, які зявилися ще в І періоді пологів. На що, найбільш ймовірно, вказує дана клінічна картина?

@Розрив шийки матки.

Передчасне відшарування плаценти

Розрив матки, що стався

Передлягання плаценти

Гіпотонічна кровотеча

#

108.

Породілля М. 30 років, перші термінові пологи. Перший період пологів тривав 9 годин, потужний період тривав 1 год. Ознак гіпоксії плода не було. Народилася дівчинка вагою 4 кг., ріст- 54 см. ІІІ період пологів без особливостей, матка скорочена, щільна. При огляді родових шляхів: розрив задньої стінки піхви зліва - ушито кетгутом. Через дві години жінка скаржиться на відчуття тиснення на задній прохід, болючість в ділянці промежини; виділення з піхви незначні, набряк вульви. На що, найбільш ймовірно, вказує дана клінічна картина?

@Гематома піхви.

Розрив шийки матки

Геморой

Розрив матки, що стався

Гіпотонічна кровотеча

#

109.

Роділля П. 31 роки, перші термінові пологи. Анамнез не обтяжений. Таз нормальних розмірів. Передбачувана маса плода 3700±200. Перший період пологів тривав 10 годин. Розпочався ІІ період пологів. Голівка врізується у статеву щілину. С/б плода ясне, ритмічне, 132 уд/хв. При потузі шкіра на промежині стала блискуча, синюшна. Яка тактика лікаря?

@Епізіотомія.

Акушерські щипці

Кесарів розтин

Вакуум-екстракція плода

Вичікувальна тактика

#

110.

Вагітність 36 тижнів. Відмічається підвищення температури до 37,80С, біль та набряк правої гомілки, загальна слабкість. При огляді нижніх кінцівок: об’єм правої гомілки в середній третині на 3 см більше, ніж лівої, гіперемія та болючість по ходу підшкірних вен задньої поверхні гомілки. Пульсація судин збережена. Діагноз?

@Гострий тромбофлебіт

Тромбоемболія стегнової артерії

Гострий плеофеморальний флеботромбоз

Лімфостаз

Пельвіоперитоніт

#


Дата добавления: 2015-02-02 | Просмотры: 2043 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.179 сек.)