АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Глава 2: Аліментні зобов'язання подружжя і колишніх подружжя

Аліментні зобов'язання подружжя.

 

Зазвичай подружжя не укладають ніяких спеціальних угод про надання коштів. Проте при виникненні такої необхідності подружжя має право укласти таку угода про сплату аліментів. Така угода може бути включено в шлюбний договір або існувати як самостійний аліментного угоди. Значення цих угод визначається тим, що з їх допомогою можна передбачити право на аліменти чоловіка, який не правомочний, вимагати аліменти у судовому порядку. Аліменти за угодою можуть виплачуватися працездатного дружину, наприклад у випадку, коли він залишив роботу або не завершив освіту, для того щоб цілком присвятити себе сім'ї.

 

При сплаті аліментів за угодою між подружжям не обов'язково і наявність потребу в матеріальній допомозі.

 

Якщо подружжя не надають один одному допомогу і між ними не укладена угода про сплату аліментів, за наявності передбачених законом підстав чоловік має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Для стягнення аліментів в судовому порядку необхідна наявність наступних юридичних фактів: подружжя повинні складатися в зареєстрованому шлюбі; за загальним правилом, чоловік, що вимагає аліменти, має бути непрацездатним і потребувати матеріальної допомоги; чоловік, який сплачує аліменти, повинен володіти необхідними засобами для їх надання.

 

Наявність зареєстрованого шлюбу - необхідна підстава для стягнення аліментів. Фактичні подружжя не залежно від тривалості спільного життя не мають права вимагати надання аліментів у судовому порядку. Подружжя має право на отримання змісту один від одного, тому що шлюб тягне виникнення між ними особистих відносин, нерідко роблять їх більш близькими один до одного людьми, ніж кровні родичі. Господарство, в близькість і є моральним і юридичною підставою їх права на аліменти.

 

потребу і непрацездатність дружина, що вимагає аліменти визначається, так само, як і у всіх інших аліментних зобов'язаннях. Не має значення, став чоловік нужденним і непрацездатним в період шлюбу або до його укладення. Однак у Відповідно до ст. 85 Сімейного кодексу, якщо непрацездатність виникла в результаті зловживання чоловіком, який претендує на аліменти, спиртними напоями, наркотичними речовинами, або в результаті вчинення ним умисного злочину, це може послужити підставою для звільнення другого з подружжя від обов'язку по утриманню такої особи. Суд має право так само обмежити в даному випадку виплату аліментів певним терміном.

 

Необхідність наявності достатніх коштів у чоловіка платника вказує на те, що подружжя, на відміну від батьків і дітей, зобов'язані утримувати один одного, якщо вони в змозі це робити. Подружжя не пов'язані між собою сімейними узами, їх близькість як вже зазначалося, визначається тільки особистими відносинами між ними.

 

Факт звернення до суду з вимогою про стягнення аліментів, як правило, вказує на те, що сім'я знаходитися на межі розпаду, і було б не справедливо зобов'язувати одного з подружжя сплачувати аліменти, якщо він не має достатніх засобами і сам виявиться що мають потребу в результаті виплати аліментів. З цього в даній ситуації аліменти присуджуються, якщо чоловік платник в змозі їх надати. Під наявністю коштів, необхідних для сплати аліментів, слід розуміти такий рівень забезпеченості, при якому платник після виплати аліментів сам виявиться забезпеченим в розмірі не менше прожиткового мінімуму.

 

Розмір аліментів надаються непрацездатному потребує дружину, визначається відповідно до правил ст. 84 Сімейного кодексу. Суд керується при цьому матеріальним і сімейним станом сторін та іншими заслуговують на увагу обставинами. Сімейний стан сторін характеризується наявністю у подружжя близьких родичів, яким вони повинні надавати зміст, і, з іншого боку, осіб, від яких непрацездатний потребує чоловік має право вимагати аліменти.

 

Аліментні обов'язки подружжя, як зобов'язання батьків і дітей, є аліментними обов'язками першої черги, це значить, що право на отримання аліментів від дружина не залежить від наявності інших аліментнообязанних осіб. Проте якщо у одержувача аліментів є батьки або повноліття дітей, які так само зобов'язані надавати йому утримання, ця обставина впливає на розмір аліментів.

 

Особа, зобов'язана платити аліменти, визнається володіє достатніми засобами, якщо у нього залишаються доходи в розмірі прожиткового мінімуму після виплати аліментів не тільки дружину, але і всім іншим особам, яких він містить на підставі рішення суду або в добровільному порядку.

 

Облік матеріального становища сторін передбачає зіставлення рівня доходів одержувача і платника аліментів. Подружжя навіть в період існування шлюбу не можуть вимагати у примусовому порядку того, щоб інший чоловік забезпечив їм той же рівень життя, який він має сам.

 

Право на одержання утримання від свого чоловіка має також дружина в період вагітності і протягом трьох років з моменту народження спільної дитини. Даний вид аліментних зобов'язань володіє значною специфікою. Перш за все, іншими є підстави його виникнення. До складу юридичних фактів, які породжують ці зобов'язання, входять:

 

наявність між подружжям зареєстрованого шлюбу;

 

вагітність дружини від відповідача чи виховання нею спільну дитину, яка не досягла трьох років;

 

наявність у відповідача достатніх коштів.

 

Поняття потребу в звичайному значенні цього слова відносно вагітної дружини і дружини яка виховує дитину до трьох років, як правило, не застосовується. У період вагітності жінка зазвичай працює до виходу у відпустку по вагітності та пологах. Весь цей час за нею зберігається стовідсоткова зарплата, і потребує її назвати неможливо. Однак у цей час у вагітної жінки й матері виникає безліч додаткових витрат: на особливе харчування, спеціальну одежу, медичну допомогу, відпочинок. Потреба в несенні таких витрат дозволяє говорити про потребу у спеціальному значенні цього слова.

 

Оскільки всі ці витрати викликані вагітністю і народженням спільної дитини, чоловік так само зобов'язаний брати в них участь. У зв'язку з цим дружина має право на аліменти від чоловіка, навіть якщо не має потреби в звичайному значенні цього слова. Розмір аліментів при цьому визначається обгрунтованими потребами жінки і можливостями її дружина. Проте не виключена ситуація, коли через перебування у відпустці без збереження утримання у зв'язку з поганим самопочуттям жінка виявиться потребує і в засобах для існування. У цьому випадку її слід визнати потребує в звичайному значенні цього слова. Розмір аліментів у такій ситуації повідомлений бути значно більше і включати засоби для задоволення поточних наслідків, розмір яких визначається за описаним вище правилам, і кошти для задоволення потреб у додаткових витратах.

 

Після народження дитини та закінчення терміну відпустки по вагітності та пологах посібник виплачується жінці тільки до досягнення дитиною півтора року. Розмір її дорівнює мінімального розміру оплати праці РМ, що може зробити значно нижче того доходу, який жінка отримувала до народження дитини.

 

Право на аліменти виникає, якщо чоловік доглядає за дитиною інвалідом, не досягли 18 років, або за повнолітнім дитиною інвалідом 1 групи з дитинства. Інваліди 1 групи не можуть самі себе обслуговувати і потребують постійного стороннього догляду, з цього чоловік, який здійснює догляд за таким дитиною, як правило, змушений залишити роботу або працювати не повний час, це, безумовно, позначається на його доходах і професійній кар'єрі.

 

Оскільки догляд за дітьми є обов'язком обох подружжя, то другий чоловік повинен ньому брати участь особисто або якщо це більш доцільно, шляхом надання коштів на утримання другого з подружжя. Щоб компенсувати йому втрати, понесені у зв'язку з доглядом за дитиною.

 

Група інвалідності встановлюється дитині лише до досягнення нею 16 років. До цього віку питання про те, дитина потребує постійного догляду або ні, повинен вирішуватися судом на підставі медичного висновку.

 

Чоловік, що претендує на аліменти, як правило, працездатний. Однак його можливість працювати і отримувати дохід істотно обмежений, через догляду за дитиною інвалідом.

 

Одним з підстав виникнення даного аліментного зобов'язання є потреба дружина одержувача. Потреба розуміється тут у звичайному значенні цього слова як забезпеченість нижче прожиткового мінімуму.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 581 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)