АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аліментні обов'язки колишнього подружжя

 

Аліменти на дружина передбачається стягувати тільки в особливих випадках і переважно на нетривалий час. Тільки у виняткових випадку з урахуванням віку, стану здоров'я та інших обставин, що впливають на здатність чоловіка забезпечувати себе засобами до існування, можливо довічне стягнення аліментів.

 

Колишні подружжя не є родичами один одному і не зобов'язані більше між собою спільністю сімейного життя. Це зовсім сторонні один одному обличчя і все, що у них є спільного - те, що колись у минулому іноді багато років тому вони були одружені. Виникає питання, чи достатньо цього підстави для того, щоб покласти на одного з них обов'язок з утримання іншого протягом всього його життя? видається, що в сучасному товариство з високим рівнем розлучень відповідь має бути негативним.

 

Обставини, при яких можливе отримання аліментів від колишнього чоловіка, на перший погляд мало чим відрізняються від обставин, що дають право на аліменти подружжя не расторгшім шлюб. І в тому і в іншому випадку правомочним особою є:

 

непрацездатний потребує чоловік;

 

дружина в період вагітності і протягом трьох років після народження спільної дитини;

 

потребує чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною інвалідом.

 

Зобов'язання з надання утримання колишній дружині під час вагітності та до виконання дитині 3 років і колишньому чоловікові, що здійснює догляд за дитиною інвалідом, дійсно, не відрізняються від аліментних зобов'язань, що виникають між подружжям. Однак інші підстави виникнення аліментних зобов'язань подружжя і колишнього подружжя різні. Стосовно до подружжя, не расторгшім шлюб, не має значення, коли одержувач аліментів став непрацездатним, тоді як колишній чоловік, за загальним правилом, має право на аліменти, якщо він став непрацездатним до розірвання шлюбу або протягом 1 року після розірвання шлюбу.

 

Це не означає, що виникнення непрацездатності повинна бути пов'язана з станом у шлюбі чи діями іншої половини. Аліменти не кошти, виплачуються у відшкодування заподіяної шкоди. Причиною виникнення непрацездатності може бути будь-яким. Виключення становлять тільки випадки, коли чоловік став непрацездатним внаслідок зловживання спиртними напоями, наркотичними речовинами або в результаті вчинення злочину.

 

Якщо непрацездатність виникла пізніше 1 року після припинення шлюбу, право на одержання утримання не виникає. З цього правила існує один виняток. Потребує чоловік, що досяг пенсійного віку протягом 5 років після розірвання шлюбу має, право вимагати аліменти у судовому порядку, якщо дружини були в шлюбі тривалий час. Дана норма покликана захистити інтереси того з подружжя, найчастіше дружини який залишив роботу і втратив право на отримання трудової пенсії, для того щоб цілком присвятити себе сім'ї. Її походження пояснюється тим, що за раніше діяв пенсійному законодательс?? ву у разі розлучення чоловік, хоча і є працездатним, але не в змозі був придбати трудовий стаж необхідний для отримання пенсії, тому що мінімальний стаж для отримання трудової пенсії становив 5 років. В даний час навіть особи, які взагалі не мають трудового стажу має право отримувати соціальну пенсію.

 

Однак п'ятирічний термін був збережений і у Сімейному кодексі. Пояснюється це тим, що під всіх випадках, коли чоловік, не працював протягом тривалого часу буває, змушений знову приступити до роботи в літньому віці, що завжди вкрай негативно відбивається на розмірі його пенсії.

 

Закон не дає вказівок на те, які шлюбні відносини вважаються тривалими. Нетривалого перебування подружжя в шлюбі відповідно до ст. 85 Сімейного кодексу може послужити підставою для звільнення платника від сплати аліментів або обмеження цього обов'язку певним строком. Це правило не застосовується по відношенню до подружжя, не расторгшіх шлюб, оскільки їхній шлюб ще триває і не відомо, скільки часу вона триватиме.

 

При стягнення аліментів на колишнього чоловіка нетривалість шлюбу грає дуже істотну роль. Не можливо покласти на дружина перебуває в шлюбі з одержувачем аліментів 1 чи 2 роки обов'язок утримувати його протягом десятиліть.

 

Якщо шлюб був, розірваний через невірність одного з подружжя, це майже завжди призводить до припинення між подружжям тієї особистої зв'язку, яка служила моральним підставою для продовження існування між ними аліментних правовідносин.

 

Аліментні відносини колишнього подружжя припиняються при вступі чоловіка, який одержував аліменти, у новий шлюб. З цього моменту він має право одержувати утримання від свого нового чоловіка.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 457 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)