АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Асцит, жовтяниця, енцефалопатія. 1. 1. У хворого 18 років розвинулася жовтяниця

Прочитайте:
  1. Асцит, жовтяниця, енцефалопатія
  2. Інфекційна (трансмісивна) енцефалопатія норок
  3. Постреанімаційна енцефалопатія

1. 1. У хворого 18 років розвинулася жовтяниця. Після обстеження діагностовано синдром Жільбера-Мейленграхта. З чим пов'язаний механізм розвитку жовтяниці у хворого?

A. Недостатністю глюкуронілтрансферази

B. Недостатністю глютаматтрансферази

C. Внутрішньосудинним гемолізом

D. Обтурацією загальної жовчної протоки

E. Недостатністю тирозинсульфотрансферази

2. Хвора 35-ти років, операційна медсестра, звернулась до лікаря на 8 день поступового розвитку хвороби зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, темний колір сечі. Вранці помітила жовтяницю склер. При огляді Т-36,8С. Виявлено збільшення печінки +3см. Зміни якого лабораторного показника найбільш інформативні при даній хворобі?

A. Аланінамінотрансферази

B. Лужної фосфатази

C. Амілази крові

D. Протромбінового індексу

E. Холестерину

3. Хворий 20 років, поступив в клініку на 7 день хвороби із скаргами на жовтушність шкіри і склер, темну сечу, однократне блювання, зниження апетиту, підвищення температури тіла до 38С протягом 2-х днів. 3 тижні тому на рибалці з друзями користувався одним посудом.Об’єктивно: млявий, t - 36,8С, шкіра та склери жовтушні, печінка виступає з-під ребір’я на 3 см, чутлива при пальпації,

селезінка пальпаторно не виявляється. Сеча темна, кал частково ахолічний. Який попередній діагноз?

A. Вірусний гепатит А

B. Лептоспіроз

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Гемолітична анемія

E. Кишковий ієрсініоз

4. Хворий М. 40 років поступив в гастроентерологічне відділення зі скаргами на зуд шкірних покривів, жовтяницю, тяжкість у правому підребер`ї, слабкість. Об`єктивно: шкірні покриви жовтушні, сліди розчухів, печінка + 5 см, селезінка 6x8 см. В крові: лужна фосфотаза – 2,0 ммоль/год·л, загальний білірубін 60 мкмоль/л, холестерин – 8,0 ммоль/л. Який провідний синдром можна виділити у хворого?

A. Холестатичний

B. Цитолітичний

C. Мезенхімально-запальний

D. Астенічний

E. Печінково-клітинної недостатності

5. Хворого 50-ти років протягом року турбують напади болю в правому підребер'ї, які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень напади повторювались щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлий стілець і темна сеча. Аналіз крові: Нв - 128 г/л, ретикулоцити - 2%, нейтрофільний лейкоцитоз (13,1*109/л), ШЗЕ-28 мм/г. Що є найбільш ймовірною причиною жовтяниці?

A. Жовчо-кам’яна хвороба.

B. Хронічний панкреатит

C. Хронічний холестатичний гепатит.

D. Гемолітична анемія.

E. Гострий вірусний гепатит

6. Хворого 30 років турбують напади ознобу, гарячки, профузного поту, якi повторюються кожний третій день. Хворіє 2 тижні. Склери i шкiра яскраво жовтяничні.Печінка і селезінка збільшені. Рік тому працював в Африці. Який з перерахованих дiагнозiв найбiльш ймовiрний?

A. Малярiя

B. Рак головки підшлункової залози.

C. Сепсис.

D. Вiрусний гепатит.

E. Лептоспiроз

7. Підліток 16 років скаржиться на періодично виникаючу слабкість, запаморочення, відчуття тяжкості в лівому підребе`ї. Шкірні покриви та видимі слизові оболонки жовтушні. Башений череп. Печінка+ 2см, нижній полюс селезінки на рівні пупка. В крови: ер.-2,7х10*12/л, Hb-88г/л, лейк.-5,6х10*9гл, ШОЕ-15мм/ч. Вкажіть найбільш ймовірні зміни рівня білірубіну в цього хворого.

A. Підвищення вільного білірубіна

B. Підвищення зв`язаного білірубіна

C. Підвищення зв`язаного і вільного білірубіна

D. Зниження зв`язаного білірубіна

E. Зниження вільного білірубіна

8. Хвора 42 років госпіталізована на 12-ий день хвороби. Захворювання розпочалось гостро - озноб, що змінився відчуттям жару, температура 39,5C, інтоксикація. Напад лихоманки продовжувався 6 годин, після чого температура знизилася до 36,5C з надмірною пітливістю. Напади лихоманки повторювалися кожен 3-й день. Об'єктивно: на губах герпетичний висип, легка жовтяниця склер. Гепатолієнальний

синдром. Аналіз крові: анемія, лейкопенія, лімфоцитоз,

ШЗЕ - 19 мм/год. Який найбільш інформативний метод

діагностики при цьому захворюванні?

A. Мазок та товста крапля крові

B. Бактеріологічне дослідження сечі

C. Серологічна реакція Відаля

D. Клінічний аналіз крові

E. Визначення стерильності крові

9. Чоловік 48 років після перенесеного 2 тижні тому грипу скаржиться на слабкість, задишку, серцебиття. Об'єктивно: температура тіла - 37,8°С, пульс - 84/хв, АТ - 120/80 мм рт.ст. Шкіра та слизові оболонки іктеричні. Печінка +4 см, пальпується збільшена селезінка. У крові: Ер.-2,0х10*12/л, Нв - 70 г/л, к.п. - 1,0, ретикулоцити - 18%, осмотична резистентність еритроцитів зменшена, середній діаметр еритроцитів

не змінений, білірубін загальний - 76 мкмоль/л, непрямий –

63 мкмоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аутоімунна гемолітична анемія.

B. Спадковий мікросфероцитоз

C. Доброякісна гіпербілірубінемія

D. Хвороба Маркіафави-Мікелі

E. Жовчнокам'яна хвороба

10. Хворого Н., 35 років, доставили до стаціонару у тяжкому стані. Адинамія, дезорієнтація, інверсія СНУ. Інтенсивна жовтяниця склер, шкіри, геморагії на шкірі, скорочення розмірів печінки. У хворого сильна нудота, повторні блювання, другу добу біль животі. Анорексія. Хворіє 6-й день. Захворювання почалося гостро з підвищення температури до 38°С, болю в суглобах, слабкості, зниження апетиту. Приймав аналгетики. На другий день потемніла сеча, на третій - з'явилася жовтяниця склер, потім шкіри. Останні 2 доби - біль у животі, наросла слабкість. Протромбіновий індекс - 45\%. В анамнезі- 4 місяці тому оперували перфоративну виразку шлунку з гемотрансфузією. Що обумовлює описаний стан?

A. Гостра печінкова енцефалопатія

B. Перфорація кишки

C. Інфекційно-токсичний шок

D. Гостра судинна недостатність

E. Побічна дія медикаментів

11. Хворого турбують напади лихоманки, якi повторюються перiодично кожний третiй день. Вiдмiчається жовтяниця склер i шкiрних покривiв, гепатоспленомегалiя. Який з перерахованих нижче дiагнозiв найбiльш ймовiрний?

A. Малярiя

B. Сепсис

C. Вiрусний гепатит

D. Ієрсиніо

E. Лептоспiроз

12. Хворий 33-х років госпіталізований до інфекційної лікарні на 7-й день захворювання зі скаргами на різку слабкість, високу температуру, біль у м'язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро з ознобу, підвищення температури до 40C, головний біль, біль в литкових м'язах та попереку. На 4-й день хвороби з'явилася жовтяниця, на 5-й - носова кровотеча, крововилив у склери. Тривалість гарячки 6 днів. Діурез - 200 мл. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Черевний тиф

C. Вірусний гепатит А

D. Сепсис

E. Ієрсиніоз

13. Хвора 50-ти років протягом року скаржиться на напади болю в правому підребер'ї, який виникає переважно після вживання жирної їжі. Останній тиждень напади повторювалися щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер і шкірних покривів, випорожнення знебарвилися, сеча набула темного кольору. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз - 13,1*10^9/л, ШЗЕ- 28 мм/г. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічний калькульозний холецистит

B. Хронічний панкреатит, рецидивна форма

C. Жирова дистрофія печінки

D. Хронічний холангіт в стадії загострення

E. Гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

14. Хворий 54 років скаржиться на загальну слабкість, здуття живота, похудіння. Об'єктивно: пониженого живлення, іктеричність склер, шкіра суха, "судинні зірочки" на обличчі і верхніх кінцівках, гіперемія долонь, збільшення молочних залоз. Язик малиновий. Живіт збільшений, нижній край печінки загострений, щільний, виступає на 4 см з-під краю реберної дуги. Селезінка на 6-7 см виступає з підреберної дуги. ШЗЕ-14 мм/год, тимолова проба - 8 од. Який попередній діагноз?

A. Ктиптогенний цироз печінки

B. Хронічний гепатит

C. Жировий гепатоз

D. Доброякісне гіпербілірубінемія

E. Ехінокок печінки

15. У хворої Р., яка працює на свинофермі, на фоне повного здоров`я з`явився сильний озноб, підвищилась темп. до 39,9о, виникла інтенсивний головний біль, нудота. На наступний день з`явились болі в м`язах нижніх кінцівок, носова кровотеча. Об'єктивно: на 3-й день захворювання стан важкий. Обличчя гіперемоване, склерит, субіктеричність склер. Печінка + 3 см. Добовий діурез – 700 мл. Який попередній діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Вірусний гепатит

C. Єрсиніоз

D. Грипп

E. Геморрагічна лихоманка з нирковим синдромом

16. Хворий 50 років постив у край важкому стані. Об'єктивно: свідомість відсутня, шкіра та склери жовтушні. Печінка збільшена, спленомегалія, асцит. Дихання неритмічне, тахікардія, АТ - 90/40 мм рт.ст. Геморагічний синдром. Еритема долонь. Метаболічний ацидоз, рН 7,1, АсАТ -1,8 ммоль/л.год, АлАТ -2,1 ммоль/л.год. Загальний білірубін крові - 334,2 мкмоль/л, натрій сироватки крови - 122 ммоль/л, калий -5,9 ммоль/л. Чим обумовлено погіршення стану хворого?

A. Печінкова кома

B. Отруєння сурогатами алкоголя

C. Серцева недостатність IIIст.

D. Порушення мозкового кровообігу

E. Тромбоз мезентеріальних судин

17. У хворого на фоні цирозу печінки після вживання алкоголю з’явились: головний біль, блювання, відраза до їжі, безсоння, жовтяниця, “печінковий” запах з рота, здуття живота. Про яке ускладнення цирозу печінки можна подумати?

A. Печінково-клітинна недостатність

B. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу

C. Портальна гіпертензія

D. Гостра виразка шлунка

E. Тромбоз мезентеріальних судин

18. Хворий, 35 років, поступив на 12 день хвороби із скаргами на виражені слабкість., нудоту, блювання. Три місяці назад проведена резекція шлунку. При огляді: Стан тяжкий. Млявий.Свідомість збережена. Інтенсивна жовтушність шкіри, склер.На місці ін”єкцій крововиливи. Живіт м”який, чутливий при пальпації у правому підребер”ї печінка пальпується на 2см нижче реберної дуги. Протромбіновий індекс 45%. Переважне порушення якої функції печінки приводить до зниження протромбінового індексу?

A. Білковосинтетичної

B. Детоксікаційної

C. Екскреторної

D. Пігментоутворюючої

E. Глікогенсинтетичної

19. У хворого 19р. вірусний гепатит В. Після порушення дієти та нервового стресу стан хворого погіршився: збільшилася інтенсивність жовтяниці, Ps- 110/хв., АТ– 80/50 мм рт.ст., була блювота ”кавовою гущею”, зменшилися розміри печінки, при пальпації вона стала болючою. Про яке ускладнення треба думати?

A. Гостра печінкова недостатність

B. Гостра ниркова недостатність

C. Гостра наднирникова недостатність

D. Гемолітична криза

E. Інфекційно-токсичний шок

20. Хвора 36 років після пологів скаржиться на часті напади болю в правому підребер'ї з ірадіацією в лопатку, двічі було блювання з домішками жовчі. Температура тіла підвищилась до 37,8°С. Об'єктивно: склери іктеричні, печінка на 1 см виступає з-під реберної дуги, різко болючий жовчний міхур. Який з діагнозів найбільш ймовірний?

A. Загострення хронічного холециститу

B. Вірусний гепатит В

C. Абсцес печінки

D. Дискінезія жовчного міхура

E. Структура жовчних ходів

21. Жінка 46 років скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї, слабкість, швидку стомлюваність, свербіж шкіри, періодичний озноб протягом 3 років. Біль іноді буває нападоподібний, супроводжується підвищенням температури тіла, посиленням свербежу. Об'єктивно: іктеричність склер, температура тіла 37,5°С, живіт помірно здутий, болючий у правому підребер'ї. Печінка +4 см, щільна, болюча. Селезінка не пальпується. У крові: Нв-121 г/л, Л - 11х10*12/л, п - 14%, ШЗЕ - 30 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічний холангіт

B. Хронічний холецистит

C. Гемолітична анемія

D. Хронічний гепатит

E. Цироз печінки

22. Жінка 55 років скаржиться на різкий біль у правому підребер'ї та епігастрії, який ірадіює під праву лопатку, нудоту, багаторазову блювоту. Хворіє кілька років, біль знімався но-шпою. Об'єктивно: надмірного харчування, невелика іктеричність склер, температура тіла 38°С, живіт помірно здутий, болючий та напружений у правому підребер'ї та епігастрії. Позитивний симптом Ортнера, Френекус-симптом справа. У крові: лейкоцитоз, прискорена ШЗЕ. При холецистографії: тінь жовчного міхура не контрастується. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Жовчно-кам'яна хвороба

B. Хронічний холецистіт

C. Хронічний холангіт

D. Гіпотонічна дискінезія жовчного міхура

E. Рак жовчного міхура

23. Хвора 44 років скаржиться на періодично виникаючий біль в епігастрії, що ірадіює в праве плече, періодичну жовтяницю з підвищенням температури тіла, металічний присмак у роті. Ці скарги виникають після переїдання, їзди. Об’єктивно: хвора надмірної ваги, склери іктеричні, локальна болючість в правому підребер’ї, позитивні симптоми Кера, Ортнера. В крові: підвишений вміст прямого білірубіну. Про яке захворювання можна подумати?

A. Холелітіаз

B. Дискінезія жовчного міхура

C. Хронічний панкреатит

D. Виразка шлунка

E. Діафрагмальна кила

24. Хвора 50 років скаржиться на напад болі у правому підребер'ї, блювання з домішками жовчі. нудоту. Протягом останніх 5 років турбували болі у епігастральній ділянці, що супроводжувалися нудотою, порушеннями випорожнення, сухістю у роті. Об'єктивно: ЧСС - 92/хв. Підвищеної повноти, язик обкладений білим нашаруванням, іктеричні склери. Живіт м'який, болісний у проекції жовчного міхура, локальне м'язове напруження у правому підребер'ї, позитивні симптоми Кера. В аналізі крові: лейк. - 9,6.109, ШЗЕ 14 мм/год. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. Жовчнокам'яна хвороба

B. Хронічний гастрит тип А

C. Дискінезія жовчних шляхів

D. Хронічний безкаменевий холецистит

E. Хронічний гепатит

25. Хвора Г., 49 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль в правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече, невгамовну блювоту, що не приносила полегшення, Об-но: стан середньої важкості. Склери субіктеричні. Пульс 92 за хв. Язик обкладений білим нашаруванням, сухий. В правому підребер’ї визначається болючість та резистентність м’язів. Артеріальний тиск – 115/60 мм.рт.ст. Яка тактика лікаря?

A. Хірургічне лікування

B. Консервативне лікування.

C. Жовчогінні препарати.

D. Гепатопротектори

E. Антибіотики

26. У хворого цироз печінки.Останні два місяці з`явилася задишка, набряки обох ніг, асцит. Хворий приймав:гепатопротектори, глюкокортикоїди. Яку комбінацію ліків найбільш доцільно додати до лікування, що вже проводиться?

A. Альдактон + фуросемід

B. Ліпокаін + гіпотіазид

C. Нерабол + фуросемід

D. Альдактон + аскорутин

E. Альбумін + аскорутин

27. Хворий 44 років тривалий час зловживає алкоголем. Об'єктивно: тенар та гіпотенар рожевого кольору, судинні зірочки на передній поверхні грудної клітки, розширені вени передньої черевної стінки. Живіт здутий, вільна рідина в черевній порожнині. Печінка + 4 см ущільнена, гладка, безболісна. Пальпується край селезінки. В крові: Л. - 8,7 Г/л. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. Портальна гіпертензія

B. Підгостра печінкова дистрофія

C. Коагулопатія

D. Тромбоз мезентеріальних судин

E. Гіперспленізм

28. У хворого 40 років із гострим вірусним гепатитом В на 10 день стаціонарного лікування різко погіршився загальний стан- з”явилися нудота, повторне блювання, посилився біль у правому підребір”ї, наросли жовтяниця склер та шкіри. В крові лейкоцитоз, гіпербілірубінемія з переважанням непрямої фракції. Яке ускладнення розвинулося?

A. Печінкова енцефалопатія

B. Загострення холециститу

C. Ниркова недостатність

D. Обтураційна жовтяниця

E. Внутрішньопечінковий холестаз

29. Хворий 49 років скаржиться на загальну слабкість, асцит протягом 2-х місяців. Після пункції було одержано 10 л блідожовтої прозорої рідини. Пальпується безболісна печінка с гострим рівним краєм, який виступає з-під реберної дуги на 4 см, селезінка - на 2 см нижче краю реберної дуги. Синдром цитолізу відсутній. Рентгенологічних змін з боку шлунка та дванадцятипалої кишки немає. Про яке захворювання можна подумати?

A. Криптогенний цироз печінки

B. Псевдоцироз Піка

C. Хронічний токсичний гепатит

D. Біліарний цироз печінки

E. Флебіт печінкової вени (хвороба Бадда-Кіарі)

30. 49-річний чоловік, інвалід ІІ групи, протягом кількох років лікується з приводу цирозу печінки. В останній місяць помітно збільшився живіт, зросла слабкість. 2 тижні щоденно приймав фуросемід. Направлений у стаціонар. Які зміни можнавиявити при дослідженні електролітів крові?

A. Гіпокаліємію

B. Гіпокальціємію

C. Гіпернатріємію

D. Гіперкальціємію

E. Гіперкаліємію

31. Чоловік 46 років скаржиться на блювання яскраво-червоною кров'ю. Страждає мікронодулярним цирозом печінки вірусної етіології протягом 5 років. Останні півроку відмічається збільшення живота за рахунок асциту. З яких заходів необхідно почати невідкладну терапію?

A. Внутрішньовенно вазопресин 20 од

B. Кордіамін 2 мл в/м

C. Мезатон 1 % - 2 мл в/м

D. Преднізолон 30 мг в/в

E. Ковтання шматочків льоду

32. Жінка 24 років скаржиться на інтенсивне свербіння шкіри, особливо ввечері, тупі болі в правому підребер'ї. Захворіла 2 роки тому після пологів. Об'єктивно: жовтяниця, ксантелазми на повіках. Печінка на 6см виступає з-під краю правої реберної дуги, щільна, край рівний, безболісний. Селезінка виступає на 3см. Реакція на поверхневий антиген вірусу гепатиту В негативна. Показники обміну заліза в нормі. Яка форма ураження печінки найбільш імовірна у хворої?

A. Первинний біліарний цироз

B. Хронічний гепатит

C. Хронічний холецистит

D. Гемохроматоз

E. Жировий гепатоз

33. Чоловік 36 років, вантажник, страждає цирозом печінки алкогольної етіології, стадія декомпенсації, асцит. Визначте його працездатність.

A. Непрацездатний, інвалідність 2 гр.

B. Непрацездатний, інвалідність 1 гр.

C. Непрацездатний, інвалідність 3 гр.

D. Працездатний, підлягає працевлаштуванню

E. Тимчасово непрацездатний на період загострення

34. Хвора К.,24 років, скаржиться на біль в правому підребер'ї та суглобах, жовтушний кольор шкіри, зниження маси ваги на 10 кг за рік, підвищення температури до 38 С,. Захворювання розпочалося після пологів пів року тому. Об'єктивно: іктеричність шкіри та склер, на віках – ксантоми. Печінка + 4 см, щільна, больова, край загострен. Селезінка +2 см. В крові: АСТ – 280 ед\л, АЛТ – 340 ед/л, загальний білірубин – 97,6, вільний – 54,6 мкмоль/л, HbsAg – не виявлений Назвіть основний механізм патогенезу захворювання?

A. Аутоімунний

B. Токсичне ушкодження гепатоцитів

C. Жирова дистрофія печінки

D. Порушення відтоку жовчі

E. Вірусна інфекція

35. У хворої 48 років скарги на інтенсивне свербіння шкіри, особливо ввечері, слабкість, втрату апетиту. Хворіє 3 роки. Об’єктивно: шкіра іктерична з слідами розчісувань, ксантелазми на повіках. АТ- 130/80 мм.рт.ст. Печінка +5 см, щільна. Селезінка + 3 см. Гемоглобін – 100 г/л, Білірубінемія – 162 мкМ/л (за рахунок кон’югованого), холестеринемія – 9,2 мМ/л, збільшений рівень лужної фосфатази.Цукор крові - 5,2 ммоль/л. Яке захворювання найбільш ймовірне у даної пацієнтки?

A. Первинний біліарний цироз

B. Хвороба Аддисона

C. Пруриго

D. Гемохроматоз

E. Набута гемолітична анемія

36. Хворий 48 років, звернувся зі скаргами на важкість в правому підребер'ї, гіркоту в роті, сверблячку. Хворів вірусним гепатитом. Об'єктивно: живіт збільшений за рахунок асциту, розширені вени на передній стінці живота, пупок випнутий, селезінка збільшена. Ваш діагноз?

A. Цироз печінки

B. Рак печінки

C. Рак головки підшлункової залози

D. ЖКХ

E. Вірусний гепатит

37. Хворий К, 54 років переніс 4 роки тому вірусний гепатит В. Останні два місяці відчувє печію, пекучий біль за грудиною. Вранці після їжі та підняття важкості з’явилася блювота свіжою темною кров’ю. При огляді—шкіряні покрови бліді, вологі, пульс 92уд. на хвилину, АТ—90/60 мм рт. ст. Склери жовтушні, живіт збільшений у розмірі за рахунок асциту, гепатоспленомегалія. Назвіть найбільш вірогідну причину кровотечі:

A. Розрив варикозних він стравоходу.

B. Синдром Малорі-Вейса.

C. Синдром Бадда-Кіарі.

D. Ахалазія стравоходу.

E. Вирозкова хвороба 12-ти палої кишки.

38. У хворого 50 років спостерігається встановлений первинний біліарний цироз печінки. Загальний білірубін 160 мкмоль/л, пр. – 110 мкмоль/л, АСТ – 2,1 ммоль/л·ч, АЛТ – 1,8 ммоль/л·ч, ЛФ – 4,6 ммоль/ч.л., холестерин – 9,2 ммоль/л, антимітохондріальні антитіла М2 в високому титрі. Виявлено розширення ворітної і селезінкової вен під час УЗД дослідження. В якості базисного препарата при цьому захворюванні варто застосувати:

A. Урсодезоксихолієву кислоту.

B. Ліпоєвую кислоту.

C. Рифампицин.

D. Ессенцеале – Н.

E. Карсил.

39. Хворий Ц., 48 років, водій. Скарги на зниження апетиту, тяжкість в епігастральній ділянці після їжі, болі в ділянці печінки ниющого характеру, які посилюються після жирної їжі, нудоту, метеоризм, схуднення. При огляді – жовтушність шкіри, судинні зірочки, гінекомастія, асцит. Печінка при пальпації не болить, тверда, край її гострий, селезінка збільшена. Ваш попередній діагноз:

A. Цироз печінки

B. Хронічний активний гепатит

C. Гострий гепатит А

D. Гострий холецистит

E. Гострий панкреатит

40. У хворого Д. 40 р.,з’явилось блювання кров’ю, загальна слабкість, головокружіння. 2 роки тому діагностований цироз печінки. Об-но: блідість шкіри та слизових оболонок. Р- 94 за 1 хв., АТ-100/70 мм.рт.ст. Печінка виступає на 2 см із підреберної дуги, щільна, край загострений, селезінка виступає на 5 см із підреберної дуги. Ер – 3,5 *10 12/л, гемоглобін 100 г/л, гематокрит 0,34. Якою повинна бути невідкладна допомога?

A. Балонна тампонада (зонд Блекмора).

B. Консервативна терапія

C. Лазеротерапія.

D. Ендоскопічна склеротерапія

E. Хірургічне лікування

41. Чоловік 40 років страждає на аутоіммунний гепатит. В крові: А\Г коефіцієнт 0,8, білірубун - 42мкмоль/л, трансамінази-АЛТ 2,3 ммольг/л, АСТ - 1,8ммольг/л. Що із перерахованого є найбільш ефективним в лікуванні?

A. Глюкокортикоїди, цитостатики

B. Антибактеріальні засоби

C. Гепатопротектори

D. Противірусні препарати

E. Гемосорбція, вітамінотерапія

42. Хвора 36 років скаржиться на загальну слабкість, збудливість, важкість у правому підребер'ї, субфебрилітет. 4 роки тому перехворіла вірусним гепатитом. Зазначені скарги поступово наростали протягом останніх 3-ох місяців. Об'єктивно: печінка +3. Лабораторно: загальний білірубін 64,5 мкмоль/л: прямий-22,7 мкмоль/л, гама- глобуліни - 31%, АСТ-1,42 ммоль/ч.л, АЛТ – 1,96 ммоль /ч.л. Виявлено ознаки активної реплікації вірусу (HBe Ag – позитивна реакція). Який з препаратів для етіотропного лікування цієї хвороїнайбільш ефективний?

A. Альфа-інтерферон

B. Преднізолон

C. Есенціале-форте

D. Карсил

E. Левамізол

43. Чоловік 55 років протягом 1,5 років спостерігається з приводу вірусного цирозу печінки з явищами портальної гіпертензії. За останній місяць посилилась слабкість, з'явилася блювота кольору кавової гущі. При фіброгастродуоденоскопії виявлена кровотеча з розширених вен стравоходу. Який препарат необхідно використати для сниження тиску у воротній вені?

A. Вазопрессин

B. Резерпин

C. Глюконат кальцію

D. Дицінон

E. Фуросемід

44. У хворого 32 років з хронічним вірусним гепатитом тупий, ниючий біль у правому підребер'ї, нудота, сухість. Розмір печінки за Курловим - 13-12-11 см, селезінка +2. АсАТ - 3,2 мкмоль/л.год, АлАТ - 4,8 ммоль/л. год.. При серологічному дослідженні виявлений НВеАg, висока концентрація ДНК НВV. Який з наведених нижче лікарських засобів єпрепаратом вибору в лікуванні даного хворого?

A. Альфа-інтерферон

B. Ацикловір

C. Ремантадин

D. Арабінозид монофосфат

E. Есенціале-форте

45. Жінка 37 років звернулась до лікаря з приводу загострення хронічного гепатиту. В крові знайдено підвищення рівня непрямого білірубіну, АСТ, АЛТ та зниження рівня альбуміна і протромбіна. Який з патологічних процесів найбільш ймовірно обумовив ці зміни?

A. Цитоліз

B. Холестаз

C. Портальна гіпертензія

D. Гіперспленізм

E. Порушення гемостазу

46. Хвору 39 років турбує жовтяниця, свербіння шкіри, нудота, біль у правому підребер”ї, особливо після прийому жирної та смаженої їжі, підвищення t ввечері, загальну слабкість, кровоточивість ясен. Хворіє біля двох років, діагностовано холецистит. Об’єктивно: шкіра та склери іктеричні, на шкірі сліди розчухів, на повіках ксантелазми. Печінка збільшена до 4 см. В аналізах: гіпербілірубінемія за рахунок зв”язаного, гіперхолестеринемія, підвищення активності лужної фосфатази. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хронічний холестатичний гепатит

B. Хронічний холецистит

C. Гемолітична анемія

D. Жовчнокам'яна хвороба

E. Рак головки підшлункової залози

47. У хворої 23 років ниючий біль в правому підребер'ї, періодично відрижка гірким, нудота, пониження апетиту. 3 роки тому була апендектомія. Через 2 місяці після неї вперше появилась жовтяниця з приводу якої лікувалася в інфекційній лікарні. В даний час при обстеженні збільшена на 2 см печінка В крові: прямий білірубін 36 мкмоль/л., АЛТ 135 ед. Яке захворювання у хворої?

A. Хронічний гепатит В.

B. Хронічний холангит

C. Хронічний холецистит

D. Доброякісна жовтуха Жільбера

E. Цироз печінки.

48. Жінка 32 років перенесла гостру форму вірусного гепатиту В. Протягом двох місяців при проведенні контролю виявляється висока концентрація HBV-ДНК. Яка тактика ведення хворої?

A. Призначити препарати інтерферону

B. Призначити гепатопротектори

C. Призначити глюкокортікоїди

D. Призначити жовчогінні препарати

E. Призначити вітаміни групи В

49. Хворий В.,37р., рік тому переніс гострий гепатит В,з затяжним, агресивним перебігом, Скарги на слабість, підвищену температуру тіла (37,5 С°), важкість та біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: субіктеричність шкіри. Печінка на 2 см виступає з-під реберної дуги, болюча, щільна. Лабораторно: високий титр HBV- ДНК, НВеАg, НВc Аg, ІgМ. Які ліки будуть препаратами вибору?

A. альфа2 – інтерферони

B. Глюкокортикоїди.

C. Гепатопротектори

D. Антибіотики

E. Лактулоза

50. Хвора, 24 років, скаржиться на біль в правому підреберн`ї, що посилюються після їжі, нудоту, підвищення t тіла до 37,7 0С, жовтушність шкіри, біль в великих суглобах. Хворіє 8 місяців. Гепатоспленомегалія. ШОЕ 47 мм/год, білірубін загальний 86,1 ммоль/л, прямий – 42,3 ммоль/л. В крові виявлено АТ до гладком`язових клітин. Загальний білок 62 г/л, альб. – 40\%, глоб. 60\%, гамаглобуліни – 38\%. Маркери вірусних гепатитів не виявлені. На УЗД діаметр портальної вени 1 см. Ваш попередній діагноз:

A. Аутоімуний гепатит

B. Первинний біліарний цироз

C. Синдром Жильбера

D. Холангіогенний гепатит

E. Гемохроматоз

51. Хворий 62 років, музикант, скаржиться на біль та відчуття важкості в правому підребер’ї, нудоту, значну загальну слабкість, атрофію м’язів. Об-но: астенічної тілобудови. шкіри та видимих слизових, контректура Дюпюїтрена, атрофія яєчок, прояви полінефриту. Найбільш ймовірний діагноз?

A. Алкогольний цироз печінки

B. Вірусний цироз печінки

C. Кардіальний цироз печінки

D. Біліарний цироз печінки

E. Криптогений цироз печінки

52. Хворий З., 24 р. направлений на консультацію до гематолога з приводу рецидивуючої жовтяниці, спленомегалії. Аналіз крові: ер. – 3.1 Т/л, Нв – 108 г/л, КП – 1.0, ретик. – 15\%, сер. діаметр еритроцитів – 5.0 мкм, заг. білірубін – 65 мкмоль/л, непрямий – 60 мкмоль/л, прямий – 5.0 мкмоль/л. Збільшений вміст стеркобіліну в калі, сечі. Ваш попередній діагноз:

A. Анемія Мінковського-Шофара

B. Хвороба Жильбера

C. Анемія Аддісона-Бірмера

D. Таласемія

E. Хвороба Маркіафави-Мікеллі

53. Хворого Н., 35 років, доставили до стаціонару у тяжкому стані. Адинамія, дезорієнтація, інверсія СНУ. Інтенсивна жовтяниця склер, шкіри, геморагії на шкірі, скорочення розмірів печінки. У хворого сильна нудота, повторні блювання, другу добу біль животі. Анорексія. Хворіє 6-й день. Захворювання почалося гостро з підвищення температури до 38°С, болю в суглобах, слабкості, зниження апетиту. Приймав аналгетики. На другий день потемніла сеча, на третій - з'явилася жовтяниця склер, потім шкіри. Останні 2 доби - біль у животі, наросла слабкість. Протромбіновий індекс - 45\%. В анамнезі- 4 місяці тому оперували прободну виразку шлунку з гемотрансфузією. Що обумовлює описаний стан?

A. Гостра печінкова енцефалопатія

B. Перфорація кишки

C. Інфекційно-токсичний шок

D. Гостра судинна недостатність

E. Побічна дія медикаментів

54. У хворого М., тривалий час хворіючого на цироз печінки, останнім часом з’явились скарги на помірні болі в епігастральній області, постійне здуття живота, яке посилюється після прийому їжі. Об’єктивно: розширені підшкірні вени живота, ознаки вільної рідини в черевній порожнині, збільшені печінка та селезінка. При УЗД: розширення портальної вени, збільшення печінки та селезінки. Про яке переважаюче ускладнення цирозу печінки можна подумати?

A. Портальна гіпертензія

B. Тромбоз воротної Вени

C. Перитоніт

D. Дисбактеріоз кишечника

E. Печінково-клітинна недостатність


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1198 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.037 сек.)