АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідеміологія. Це гостра інфекційна хвороба , що спричиняється гемолітичним стрептококом, передається повітряно-краплинним шляхом

Прочитайте:
  1. Епідеміологія.

Скарлатина

 

Це гостра інфекційна хвороба, що спричиняється гемолітичним стрептококом, передається повітряно-краплинним шляхом, характеризується гарячкою, тахікардією, гострим тонзилітом з реґіонарним лімфаденітом, дрібнорозеольозним (крапковим) висипом, блюванням.

 

Етіологія.

Збудником скарлатини є В- гемолітичний стрептокок групи А. Це грам позитивний мікроорганізм, сферичної форми. Досить стійкий до впливу фізичних і хімічних факторів. При t 70* С зберігають життєздатність протягом 1год, а при т 65*С -2год.Добре переносять заморожування. Довго зберігаються у висохлій крові. Чутливі до дезрозчинів.

 

Епідеміологія.

Джерелом інфекції є хворі, які заразні протягом 10 днів з моменту захворювання, а також бактеріоносії. Найбільш небезпечні хворі на стерті форми. Основний механізм зараження-повітряно-краплинний, під час контакту з хворим або носієм. Можлива передача інфекції через іншу особу, або предмети побуту, якими користувався хворий.

Найчастіше хворіють діти 2-7 років, рідше у старшому віці.

Індекс контагіозності-40%. Захворювання зростає восени, взимку,навесні.

Імунітет стійкий, довічний.

 

Клініка: інкубаційний період - 2-7 днів.

Хвороба починається гостро:

- підвищення температури до 39-40%;

- озноб;

- блювання;

- біль у горлі під час ковтання;

- біль голови;

- кволість, збільшення пульсу.

У важких випадках – неспокій, марення, судоми менінгеальні симпто-ми. У першу добу, рідше другу, на лиці, шиї, верхній частині грудей зявляється висип, який швидко переходить на тулуб і кінцівки. Він розеольозний, дрібнокрапковий на гіперемійованому фоні шкіри, зливний на щоках, які стають яскраво-червоні. Носогубний трикутник блідий (с-м Філатова), губи яскраво-червоні і потовщені (с-м Розенберга). Висип більш інтенсивний на згинальних поверхнях стегон, на передній і бічній поверхні грудей, та нижній половині живота. Характерне скупчення висипу в природних складках шкіри (пахвових, пахових, ліктьових, підколінних), темно-червоне забарвлення шкірних складок та крапкові крововиливи в складках і навколо них (с-м Пастіа). Скарлатиновий висип

 

супроводжується помірним свербінням, шкіра суха, ширшава, чіткий білий дермографізм.

Залежно від важкості хвороби висип утримується від 2-3 до 4-7 днів. При його згасанні починається лущення на лиці і тулубі дрібною лускою, а на долонях і підошвах – великопластинчасте.

 

Ангіна- обов’язковий і типовий симптом скарлатини- може бути катаральною, лакунарною, некротичною. Характерна яскрава гіперемія слизової оболонки глотки і мякого піднебіння- «палаючий зів». В перші години на мякому піднебінні і твердому можна виявити дрібноплямисту енантему, яка потім зливається в суцільне почервоніння. Мигдалики збільшені, вкриті жовто-білим налетом. Катаральна і лакунарна ангіна тривають 4-5 днів, некротична 7-10. З першого дня хвороби збільшуються підщелепові лімфатичні вузли, болючі при пальпації. Слизова оболонка порожнини рота суха. Язик спочатку обкладений густим білим налетом, з 2-3 дня хвороби, починає очищатися з кінчика і країв і до 4-5 дня стає яскраво-червоним (с-м малинового язика).Можливе збільшення печінки і селезінки, аритмія, аускультативно-систолічний шум над верхівко

(скарлатинозне серце).В крові – нейтрофільний лейкоцитоз.

Ускладнення: гнійний лімфаденіт,отит,мастоїдит,міокардит,гломеруло-нефрит.

Діагностика: специфічних методів діагностики не розроблено.

Лікування: - лікування в домашніх умовах.Обовязковій госпіталізації підлягають діти першого року життя, хворі на середньотяжкі і тяжкі форми та за епідемічними показами(хворі діти з багатодітних сімей, гуртожитків)

- антибіотикотерапія(бензилпеніцилін в/м 100 тис ОД /кг/д кожні 3 год), ампіокс, еритроміцин, тетрациклін

- дезінтоксикаційне лікуваннях

Профілактика: - 1.Хворих виписують не раніше 10 дня хвороби при відсутності ускладнень і запальних змін з боку носоглотки.

2. У приміщенні де перебуває хворий, проводять поточну дезінфекцію


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 395 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)