АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опіки носа

Прочитайте:
  1. IV.Опіки, відмороження, електротравма
  2. В мирний час термічні опіки частіше виникають від дії окропу, інших рідин, рідше полум’я і розплавленого металу.
  3. В мирний час термічні опіки частіше виникають від дії окропу, інших рідин, рідше полум’я і розплавленого металу.
  4. У пацієнта опіки обличчя, спини, верхніх та нижніх кінцівок. Яка анатомічна ділянка використовується для підшкірних ін’єкцій?
  5. У пацієнта опіки обличчя, спини, верхніх та нижніх кінцівок. Яка анатомічна ділянка використовується для підшкірних ін’єкцій?
  6. У пацієнта опіки обличчя, спини, верхніх та нижніх кінцівок. Яка анатомічна ділянка використовується для підшкірних ін’єкцій?
  7. У пацієнта опіки обличчя, спини, верхніх та нижніх кінцівок. Яка анатомічна ділянка використовується для підшкірних ін’єкцій?
  8. У пацієнта опіки обличчя, спини, верхніх та нижніх кінцівок. Яка анатомічна ділянка використовується для підшкірних ін’єкцій?

Опік – пошкодження шкірних покривів носа, що виникає в наслідок дії високої температури (теплової чи променевої енергії), а також потрапляння на шкіру хімічних речовин.

· Термічні опіки виникають через вплив гарячих предметів, рідин або газів (води, пару), дію відкритого полум’я чи запалювальних сумішей (фосфору, напалму).

· Променеві опіки: опромінення ультрафіолетовими променями (сонця, кварцевої лампи) або рентгенівськими чи гамма-променями.

· Хімічні лпіки – це потрапляння на шкіру парів кислот, лугів, солей важких металів тощо.

За тяжкістю та клінічною картиною опіки поділяються:

І ступень ІІ ступень ІІІ ступень ІV ступень
Почервоніння та набряк шкіри. Набряк шкіри, утворення міхурів з прозорою рідиною на фоні почервоніння шкіри, пекучий біль. Некроз всієї товщі шкіри, міхури з геморагічною рідиною, нестерпний біль, кольор шкіри темночервоний, набряк. Обуглювання шкіри та підлеглих тканин, відсутність чутливості шкіри.

Методи лікування:

1. При опіках І ступеню поверхню носа змащують вазеліновою олією, 70% розчином етилового спирту, знеболюють розчином лідокаїна, новокаїна, анестезином.

2. При опіках ІІ – ІV ступеню поверхню шкіри обробляють антимікробними та протизапальними препаратами: «гіоксизон», флюцінар, «Пантенол», «Оксициклозоль», «Олазол», «Лівіан» тощо.

3. При опіках ІІІ – ІV ступеню стерильні пов’язки з ваніліном.

4. Для видалення некротичних тканин – ферментативний препарат імоспент у присипках, для профілактики зрощень і рубцевих звужень – мазь або розчин ацеміну.

5. При приєднанні вторинної інфекції – антибіотикотерапія.

Профілактика опіків:

· догляд за дітьми;

· дотримання правил техніки безпеки при зберіганні та використанні кислот, лугів;

· обережне користування електричними приводами;

· уникнення надмірної інсоляції.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 763 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)