АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОЧНІ МАЗІ

Призначаються для нанесення на кон'юнктиву ока закладанням за нижню повіку за допомогою спеціальних шпателів. Склад мазей різноманітний часто зустрічаються мазі з антибіотиками, сульфаніламідними препаратами, ртуті окисом та ін. Застосовують їх для знеболювання, розширення або звуження зіниці, зменшення запалювальних процесів і зниження внутрішнього тиску.

Кон'юнктива ока - це дуже ніжна оболонка, тому очні мазі виділяються (окрему групу і до них, крім загальних вимог про рівномірність розподілу ікарських речовин, індиферентність і стійкість основи, висувається ряд додаткових вимог:

- повинні готуватися в асептичних умовах;

- мазева основа не повинна містити будь-яких сторонніх домішок,

повинна бути нейтральною, стерильною, рівномірно розподілятися по слизовій оболонці;

- лікарські речовини в очних мазях повинні знаходитися в оптимальому ступені
дисперсності, щоб уникнути пошкодження слизової оболонки;

- повинні легко й самовільно розподілятися по вологій слизовій болонці.

Як основу для очних мазей найчастіше використовують вазелін сорту для очних мазей». Він досить стійкий до дії середовища, малореакційно здатний відносно багатьох лікарських речовин, не має подразнюючих властивостей, все ж як самостійна основа він не зовсім зручний, бо погано змішується зі різною рідиною.

Для очних мазей, якщо лікарем не вказана основа, при відсутності пггвердженої НТД як основу слід застосовувати суміш із 10 частин ланолінус/в і 90 частин вазеліну сорту «для очних мазей», що не містить дновлювальних речовин.

У даній основі ланолін сприяє фіксації мазі на слизовій, а також більш овному всмоктуванню лікарських речовин. Компоненти сплавляють Уарфоровій чашці при нагріванні на водяній бані. Розплавлену основу'роціджують через декілька шарів марлі або паперовий фільтр /у сушильній афі при температурі 90-100 °С/ і фасують по 10,0 г у сухі простерилізовані.

Раніше як основу для очних мазей використовували свіжо приготовлену ліцеринову мазь, яка має склад: крохмалю - 7 частин, води - 7 частин, ліцерину - 93 частини. Вона досить стійка відносно дії мікрофлори, різкогІдрофільна і нейтральна. Недолік її - досить сильний водовіднімаючий зв'язана з ним подразнююча дія, що дещо пом'якшується обволікаючою дією крохмалю. Другий недолік маіі - швидкий синерезис при зберіганні. Останнім часом як основи для очних мазей запропоновані гелі деяких ВМС /камеді, натрію альгінат, натрію карбоксиметилцелюлоза та ін./. Основи гідрофільні, тому добре розподіляються по слизовій оболонці ока, легко віддаЮІГ лікарські речовини. Але вони мають суттєвий недолік швидко підмікробному псуванню і тому потребують додавання консервантів.

Не слід застосовувати як основи для очних мазей: жири, що швидко гіркнуть, бо вони мають подразнюючу дію; вазелін у чистому вигляді має виражені гідрофобні властивості і погано розподіляється по вологій кон'юнктиві; мильні основи, які, завдяки поверхнево-активним властивостям, різко знижують поверхневий натяг і мають подразнюючу дію; желатинові основи, які є хорошим живильним середовищем для мікроорганізмів.

Застосування поліетиленоксиду або середовищ, що містять гліколь, не рекомендується через різкий перепад осмотичного тиску. Емульсійні основи типу О/В мало придатні через сильне затуманювання зору. Вважається, що для досягнення оптимального ефекту краще готувати суспензійні мазі

Розчинення лікарських речовин у водній фазі емульсійних основ може викликати їх наступну рекристалізацію. Крім того, основи в очних мазях, що містять воду, підлягають стабілізації так же, як і водні розчини.

Технологія очних мазей аналогічна технології звичайних мазей, але здотриманням умов асептики.

Необхідність асептичних умов приготування зв'язана з тим, що мазі можуть бути підхожим середовищем для існування мікроорганізмів. Різнібактерії, бацили, плісеневі і дріжджові гриби були виявлені в нестерильних мазях з атропіном сульфатом, пілокарпіном гідрохлоридом, ксероформом. Слід відзначити, що деякі сульфаніламідні лікарські речовини, що входять до складу мазей, не мають бактеріостатичної дії на сапрофіти і патогенні мікроорганізми. Мікроорганізми потрапляють у мазі з допоміжних речовин, головним чином, із нестерильних основ. Це пояснюється тим, що вуглеводи, Жири, олії, жироподібні, особливо гідрофільні, речовини є підхожим середовищем не тільки для зберігання мікроорганізмів, що потрапили в них, але й для розмноження деяких із них. Тому при приготуванні очних мазей так же, як і очних крапель, доцільне додавання консервантів. З цією метою запропоновані бензалконію хлорид 1:1000, суміш ніпагіну і ніпазолу у співвідношенні ніпагіну 0,12 % і ніпазолу 0,02 %, 0,1-0,2 % кислота сорбінова та інші, консерванти, дозволені для медичного застосування.

Важливий фактор при приготуванні очних мазей — досягнення оптимального ступеня дисперсності лікарських речовин, -що вводяться. Необхідної дисперсності речовин досягають шляхом попереднього розчинення або ретельного розтирання їх з невеликою кількістю рідини, підхожої до основи.

Речовини розчинні в воді, розчиняються в мінімальній кількості стерильної води для ін'єкцій, а потім змішують з мазевою основою.

Речовини, нерозчинні або важко розчинні в воді та основі, вводять до складу очних мазей у вигляді найдрібніших порошків після старанного розтирання їх з невеликою кількістю рідкого парафіну, гліцерину, води або частини розплавленої основи, якщо лікарських речовин більше 5 %. Вибір рідини залежить від застосовуваної основи щоб забезпечити краще диспергування лікарських речовин, необхідного початку рідину брати в половинній кількості від ваги твердої речовини сприяє кращому подрібненню /правило Дерягіна/.

Речовини розчинні в основі розчиняють у підхожій до основи рідині або основі частині розплавленої основи.

 

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 1290 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)