АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Фіброзуючий альвеоліт

Прочитайте:
  1. Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт.

E. Пиловий пневмосклероз.

 

27.Ознакою яких бронхоектазів є хаотичне розташування в їх стінці структурних елементів бронха?

A. *Вроджених.

B. Циліндричних.

C. Мішкоподібних.

D. Набутих.

E. Перифокальних.

 

28.Спадкова схильність до розвитку емфіземи легень зв’язана з генним порушенням, яке проявляється в зменшенні продукції:

A. * Альфа-1-антитрипсину.

B. С-реактивного білка.

C. Антистрептолізина-О.

D. Гіалуронідази.

E. Комплементу.

 

29.При розтині хворого 42-х років, який хворів на хронічний дифузний бронхіт і помер від легенево-серцевої недостатності, виявлені великі, підвищеної повітряності, легені, які своїми краями прикривають середостіння, не спадаються, блідо-сірого кольору, ріжуться з хрустом, при натисканні на поверхні легень залишається ямка. З просвіту бронхів виділяється слизисто-гнійний ексудат. Встановіть діагноз.

A. *Хронічна дифузна обструктивна емфізема легень.

B. Хронічна вогнищева емфізема легень.

C. Інтерстиціальна емфізема легень.

D. Первинна ідіопатична емфізема легень.

E. Вікарна компенсаторна емфізема легень.

 

30.При макроскопічному дослідженні тканини легені виявлені ділянки підвищеної повітряності з великою кількістю міхурів діаметром 0,5- 1,5 см, а гістологічно - стоншення і розриви альвеолярних перегородок з утворенням великих порожнин різної форми. Яке захворювання виявлене в легені?

A. * Емфізема легень.

B. Бронхоектатична хвороба.

C. Кавернозний туберкульоз.

D. Хронічний бронхіт.

E. Фіброзуючий альвеоліт.

 

31.Які зміни в серці розвиваються при хронічній обструктивній емфіземі легень?

A. *Гіпертрофія правого шлуночка серця.

B. Атрофія серця.

C. Гіпертрофія лівого шлуночка серця.

D. Ожиріння серця.

E. Інфаркт міокарду.

 

32.На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою, виявлено множинні бронхоектатичні каверни з гнійним ексудатом, збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору, анемічними пірамідами. Який патологічний процес розвинувся в нирках?

A. *Вторинний амілоїдоз.

B. Гломерулонефрит.

C. Хронічний пієлонефрит.

D. Вроджений полікістоз кістоз нирок.

E. Вторинний нефросклероз.

 

33.У мікропрепараті біоптату бронха виявлено різке повнокров’я судин мікроциркуляторного русла з фібриноїдними змінами і підвищенням проникливості їх стінок, серозний периваскулярний набряк слизової оболонки і підслизового шару, слизова оболонка інфільтрована еозинофілами, базофілами, лімфоїдними і плазматичними клітинами. Базальна мембрана епітелію потовщена за рахунок набряку, слизові залози в стані гіперсекреції з підвищеною наявністю глікозаміногліканів. З яким захворюванням пов’язана морфологія цього імунного запалення?

A. *Бронхіальна астма.

B. Парагрип.

C. Системний червоний вовчак.

D. Анафілактичний шок.

E. Сироваткова хвороба.

 

34.В анамнезі у хворого 62 років з дитинства хронічні запальні хвороби легень. Харкотиння скупе, біле. Хворий потрапив до лікарні з ознаками легеневої та серцевої недостатності і при наростанні останньої помер. Які зміни в серці було знайдено на розтині?

A. *Гіпертрофію та дилятацію правого шлуночка.

B. Гіпертрофію та дилятацію лівого шлуночка.

C. Гіпертрофію обох шлуночків.

D. Дилятацію обох шлуночків.

E. Серце без макроскопічних змін.

 

35.При автопсії трупа чоловіка, що помер від хронічної серцево-легеневої недостатності, виявлено ознаки хронічної дифузної емфіземи та “легеневого серця”. Який із нижче перелічених факторів відіграє найважливішу роль у розвитку легеневої гіпертензії як причини “легеневого серця”?

A. *Редукція капілярної сітки у респіраторному відділі легень.

B. Проліферація гладком’язових клітин у стінках артеріол та дрібних артерій.

C. Інтракапілярний склероз.

D. Гіаліноз артеріол та дрібних артерій.

E. Атеросклероз бронхіальних артерій.

 

36.Хворий, який тривалий час страждав на туберкульоз, скаржиться на задуху, серцебиття, які значно посилюються при фізичних навантаженнях, останнім часом з’явився біль при диханні. При огляді грудна клітка деформована, міжребір’я звужене, плечі нерівномірно опущені. Перкуторно над певними ділянками –тупість, наявність рідини у плевральній порожнині. Рухомість легень різко обмежена. Аускультативно – бронхіальне дихання. При пункційній біопсії серед серозно-геморагічної рідини виявляються численні клітини із збільшеними гіперхромними ядрами, збільшеним ядерно-цитоплазматичним співвідношення, численними фігурами мітозів і патологічних мітозів. При бактеріологічному дослідженні мікобактерія туберкульозу не виявляється. Який найбільш вірогідний діагноз при даних результатах біопсійного дослідження?

A. *Периферичний рак легень.

B. Білякорневий рак легень.

C. Центральний рак легень.

D. Змішаний рак легень.

E. Масивний рак легень.

 

37.У хворого, який довго палив та страждав на хронічний бронхіт, виявлена пухлина легень. Під час операції встановлено, що пухлина тісно пов’язана зі стінкою бронха і росте у вигляді поліпа. Мікроскопічно виявлено групи поліморфних епітеліальних клітин, мітози, поміж яких зустрічають лускаті оксифільні без’ядерні структури. Назвати гістологічний тип пухлини.

A. *Лускатоклітинний рак зі зроговінням.

B. Слизистий рак.

C. Солідна аденокарцинома.

D. Рабдоміосаркома.

E. Щільна папілома.

 

38.Чоловікові 56 років проведено бронхоскопію, в ході якої в лівому головному бронху виявлено екзофітну пухлину, яка звужує просвіт бронха на 2/3; гістологічно - пухлина побудована з поліморфних епітеліальних клітин, з численними патологічними мітозами та гіперхромними ядрами; пухлинні клітини формують тяжі та гнізда, в центральних частинах яких виявляються еозинофільні, концентрично орієнтовані маси. Діагностуйте пухлину.

A. *Плоскоклітинний рак зі зроговінням.

B. Плоскоклітинний рак без зроговіння.

C. Великоклітинний рак.

D. Дрібноклітинний рак.

E. Залозисто-плоскоклітинний рак.

 

39.Чоловік, 40 років хворів на хронічний бронхіт, помер від виснаження. На розтині в легенях у просвіті бронхів виявлене ендофітне розростання світло-сірої м'якуватої тканини. При мікроскопічному дослідженні в стінці бронха серед розростань атипового плоского епітелію виявлені рогові перлини. Ваш діагноз.

A. *Плоскоклітинний рак зі зроговінням.

B. Плоскоклітинний рак без зроговіння.

C. Аденокарцинома.

D. Недиференційований рак.

E. Апудома.

 

40.Під час гістологічного дослідження секційного випадку з наявністю вогнищ пухлинного росту в печінці, кістках, головному мозку, шлунку і наявністю вогнищ пухлини в легенях відмічено, що пухлина переважно складається з “гнізд” примітивних, за формою витягнутих клітин, котрі не мали тенденції до формування залозистих структур. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

A. *Дрібноклітинний рак легень (вівсяноклітинний).

B. Аденокарцинома шлунку.

C. Лімфобластна лімфома.

D. Хондросаркома.

E. Остеосаркома.

 

41.При мікроскопічному дослідженні периферичного раку легень виявлено атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легень мала місце у хворого?

A. *Високодиференційована аденокарцинома.

B. Помірно диференційована аденокарцинома.

C. Недиференційований рак.

D. Помірнодиференційований плоскоклітинний рак.

E. Залозистоплоскоклітинний рак.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 493 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)