АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби органів дихання

Прочитайте:
  1. V. Топографія органів черевної порожнини
  2. V. Топографія органів черевної порожнини
  3. V. Топографія органів черевної порожнини
  4. V. Топографія органів черевної порожнини
  5. V. Топографія органів черевної порожнини
  6. XII. Щоденник перебігу хвороби
  7. АВТОСОМНО-ДОМІНАНТНІ ХВОРОБИ
  8. Автосомно-рецесивні хвороби
  9. АВТОСОМНО-РЕЦЕСИВНІ ХВОРОБИ
  10. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ (Anamnesis morbi)

1.Дитина, хвора на гостру респіраторну інфекцію, померла від асфіксії. На розтині виявлено гіперемію і різкий набряк гортані, стеноз її просвіту, множинні петехіальні крововиливи у внутрішніх органах, на слизових і серозних оболонках, катаральне запалення верхніх дихальних шляхів. Вкажіть найбільш імовірну причину смерті?

A. *Несправжній круп.

B. Трахеїт.

C. Бронхіт.

D. Кровотеча.

E. Справжній круп.

 

2.У дитини з гострим вірусним захворюванням виник катаральний ларинготрахеобронхіт з набряком гортані й асфіксією. Назвіть ускладнення.

A. *Несправжній круп.

B. Істинний круп.

C. Стороннє тіло.

D. Пневмонія.

E. Бронхіальна астма.

 

3.У хворого, який хворів на хронічний гломерулонефрит, на фоні хронічної ниркової недостатності з’явився кашель з відходженням слизистого харкотиння. При бронхоскопії слизова оболонка бронхів повнокровна, набрякла, з дрібними крововиливами. В просвіті бронхів багато слизу. Встановіть процес в легенях.

A. *Вторинний гострий катаральний бронхіт.

B. Первинний гострий катаральний бронхіт..

C. Хронічний катаральний бронхіт

D. Деструктивно-виразковий бронхіт.

E. Катарально-гнійний бронхіт.

 

4.При розтині померлого від пневмонії хворого виявлено, що нижня доля правої легені щільна, безповітряна, на розрізі сірого кольору, на вісцеральній плеврі накладення фібрину. Вкажіть найбільш ймовірну етіологію пневмонії.

A. *Пневмококова.

B. Стафілококова.

C. Стрептококова.

D. Мікоплазменна.

E. Вірусна.

 

5.Під час автопсійного дослідження тіла хворого, який помер при наростаючих явищах дихальної недостатності, виявлено наступні макроскопічні зміни: обидві частки лівої легені збільшені в розмірах, щільної консистенції, безповітряні; на розрізі тканина сірого кольору, дрібнозерниста, з площини зрізу стікає каламутна рідина; на вісцеральній плеврі в ділянці обидвох часток - обширні сіро-білі напластування. Мікроскопічно: спостерігається дифузне ураження альвеол, інтраальвеолярно - фібрин, сегментоядерні лейкоцити. Діагностуйте вид пневмонії.

A. *Плевропневмонія.

B. Ацинарна бронхопневмонія.

C. Сегментарна бронхопневмонія.

D. Полісегментарна бронхопневмонія.

E. Інтерстиційна пневмонія.

 

6.У хворого після сильного переохолодження появились кашель, болі в правій половині грудної клітки, які посилювались при диханні, лихоманка. Помер на 5-ий день захворювання при явищах гострої серцевої недостатності. На розтині нижня частка правої легені ущільнена, плевра покрита біло-сірою плівкою, поверхня розрізу дрібнозерниста, сірого кольору. Гістологічно в просвіті альвеол виявлено фібрин, просякнутий великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів. Вкажіть ймовірну хворобу?

A. *Крупозна пневмонія.

B. Вогнищева пневмонія.

C. Міжлобулярна пневмонія.

D. Інтарстиціальна пневмонія.

E. Перибронхіальна пневмонія.

 

7.В алкоголіка після різкого переохолодження розвинулись слабкість, задишка, болі в грудній клітці, лихоманка. Виявлено притуплення перкуторного звуку і шум тертя плеври. Хворий помер через тиждень від легенево - серцевої недостатності. На автопсії виявлено: нижня доля правої легені щільної консистенції, сірого кольору на розрізі, дрібнозерниста. Плевра покрита фібрином. Вкажіть найбільш ймовірне захворювання.

A. *Крупозна пневмонія.

B. Гіпостатична пневмонія.

C. Паравертебральна пневмонія.

D. Дольова бронхопневмонія.

E. Тотальна бронхопневмонія.

 

8.На секції раптово померлого відмічено ущільнення верхньої долі правої легені. Тут же на вісцеральній плеврі локального характеру відкладання фібрину. На розрізі доля сірого кольору, безповітряна. В дихальних шляхах відмічена помірна кількість гнійної мокроти. В паренхімі легень – дистрофічні зміни. Описані зміни характерні для:

A. *Крупозної пневмонії.

B. Спонтанного пневмотораксу.

C. Бронхопневмонії.

D. Ателектазу.

E. Проміжної пневмонії.

 

9.Дитина померла від пневмонії. На розтині – верхня доля лівої легені ущільнена, вісцеральна плевра покрита фібринозним нальотом, поверхня розрізу ураженої долі дрібнозерниста, сірого кольору, шматочки легені тонуть у воді. Мікроскопічно – в просвіті альвеол фібринозний ексудат з домішками великої кількості нейтрофільних лейкоцитів. Яка пневмонія сричинила смерть дитини?

A. *Крупозна.

B. Гнійна.

C. Некротична.

D. Гнильна.

E. Геморагічна.

 

10.Чоловік, що зловживав алкоголем, після переохолодження раптово занедужав. Поставлено діагноз крупозна пневмонія. Укажіть вид цієї пневмонії за поширеністю легеневого пошкодження.

A. *Дольова.

B. Полісегментарна.

C. Псевдолобарна.

D. Тотальна інтерстиційна.

E. Двобічна дрібновогнищева.

 

11.При розтині померлого 43 років виявлена збільшена сіра щільна безповітряна нижня частка лівої легені, вісцеральна плевра цієї частки з нашаруванням фібрину. Мікроскопічно: у всіх альвеолах фібринозно-лейкоцитарний ексудат. Яка з стадій розвитку крупозної пневмонії мала місце?

A. *Сірого зпечінкування.

B. Припливу.

C. Червоного зпечінкування.

D. Розрішання.

E. Великої строкатої легені.

 

12.У хворого 78 років, який помер від серцево-легеневої недостатності, при розтині виявлено збільшення правої легені, значні фібринозні нашарування на плеврі. Гістологічно: в просвіті альвеол скупчення фібрину і нейтрофілів. Лімфатичні вузли кореня легень дещо збільшені, блідо-рожевого кольору. Яка стадія крупозної пневмонії розвинулась?

A. *Стадія сірого зпечінкування.

B. Стадія припливу.

C. Стадія червоного зпечінкування.

D. Стадія розрішення.

E. Стадія альвеоліта.

 

13.У чоловіка 20 років, що помер при ознаках прогресуючої серцево-легеневої недостатності, на автопсії виявлено правобічну нижньочасткову плевропневмонію у стадії сірої гепатизації. Який із компонентів ексудату, виявленого в альвеолах, має найбільше патогенетичне та прогностичне значення?

A. *Нейтрофіли.

B. Еритроцити.

C. Сидерофаги.

D. Фібрин.

E. Макрофаги.

 

14.Хворий на крупозну пневмонію після зниження температури, на 6-ий день захворювання, самостійно припинив стаціонарне лікування. Яке найбільш ймовірне ускладнення розвинеться в найближчий час?

A. *Карніфікація.

B. Гангрена легені.

C. Абсцес легені.

D. Бронхоектатична хвороба.

E. Легеневе серце.

 

15.На розтині трупа дитини 5 міс. виявлені наступні зміни: верхні долі легень рожевого кольору, звичайної консистенції, нижні долі яскраво-червоного кольору, щільні, на розрізі повнокровні. При мікроскопічному дослідженні: вогнища запалення з переважанням в ексудаті еритроцитів, вогнища різного розміру, схильні до злиття. Визначте патологічний процес в легенях.

A. *Бронхопневмонія.

B. Крупозна пневмонія.

C. Інтерстиціальна пневмонія.

D. Бронхоектази.

E. Туберкульоз.

 

16.Хворий 63 років протягом 2-х тижнів самостійно лікувався антибіотиками у зв’язку з гострим респіраторним захворюванням. Смерть наступила від прогресуючої дихальної недостатності. В легенях виявлена поліморфна картина: стінки альвеол з нерівномірною лімфо-гістіоцитарною інфільтрацією, в альвеолярному епітелії зустрічаються гігантські одноядерні клітини; місцями визначається лускатоклітинна метаплазія бронхіолярного епітелію; в багатьох ділянках – деструктивний гнійний бронхіоліт, в навколишніх альвеолах серозно-лейкоцитарний ексудат, видно фокуси абсцедування. Ваш діагноз?

A. *Вірусно-бактеріальна пневмонія.

B. Мікоплазменна пневмонія.

C. Фрідлендерівська пневмонія.

D. Вірусна пневмонія.

E. Пневмоцистна пневмонія.

 

17.При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках мілких бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. *Гостра гнійна бронхопневмонія.

B. Гострий бронхіт.

C. Крупозна пневмонія.

D. Проміжна пневмонія.

E. Гостра серозна бронхопневмонія.

 

18.Хворий 42 р. скаржився на біль в правій половині грудної клітки, кашель з харкотинням, задуху, підвищення температури тіла до 39 400 С. 10 днів тому під час екстракції зуба сильно закашлявся (до блювання), була значна кровотеча. Хворий помер. При патологоанатомічному дослідженні – права легеня червоно-синюшного кольру, щільна на задній поверхні, на розрізі гнійні масивні виділення з середньої долі. Про яке захворювання можна думати?

A. *Аспіраційна абсцедуюча пневмонія.

B. Гостра бронхопневмонія.

C. Інтерстиційна пневмонія.

D. Крупозна пневмонія.

E. Інфаркт легені.

 

19.На розтині у померлого вся нижня частка лівої легені брудно-сірого кольору, печінкової консистенції, на плеврі клаптик жовто-сірої тонкої плівки. Етіологія захворювання:

A. * Стрептокок пневмонії.

B. Тромбоз системи бронхіальних артерій.

C. Мікобактерія туберкульозу.

D. Бліда трепонема.

E. Тромбоз системи легеневих артерій.

 

20.Чоловік 52 років, газоелектрозварник, на 10 добу лікування гострої нижньодольової правосторонньої стафілококової пневмонії помер при явищах наростаючої серцево-легеневої недостатності. На автопсії в нижній долі правої легені виявлена порожнина неправильної округлої форми близько 5 см в діаметрі., яка містила гній і з’єднувалась з бронхом. Яке ускладнення гострої пневмонії виникло у хворого?

A. *Абсцес легені.

B. Гангрена легені.

C. Тромбоемболія легеневої артерії.

D. Бронхоектатична хвороба.

E. Гострий бронхіт.

 

21.У хворого 45 р., який помер від двобічної бронхопневмонії, у нижній долі правої легені виявлена порожнина діаметром 4 см, заповнена рідкими жовтувато-білими масами. Який патологічний процес ускладнив перебіг пневмонії?

A. *Абсцес.

B. Гангрена.

C. Гранульома.

D. Секвестр.

E. Туберкулома.

 

22.У 50- річного чоловіка з шкідливою звичкою вживання алкоголю з’явилися скарги на больові відчуття в правій половині грудної клітки протягом 2-х тижнів. Він лихоманить, має кашель з виділенням мутної гнійної мокроти. На рентгенограмі – заповнена рідиною порожнина 2 см в діаметрі, розміщена у верхній долі правої легені. Який процес найбільш ймовірно розвинувся у хворого?

A. *Абсцес.

B. Інфаркт легені.

C. Туберкульоз.

D. Бронхоектаз.

E. Карцинома.

 

23.При розтині померлого від легенево-серцевої недостатності знайдені стовщені, деформовані бронхи, заповнені слизово-гнійним ексудатом. При мікроскопії в бронхах виявлена запальна інфільтрація, вогнища плоскоклітинної метаплазії епітелію та збільшення кількості келихоподібних клітин. Ваш діагноз.

A. *Хронічний бронхіт.

B. Бронхопневмонія.

C. Рак легень.

D. Пневмосклероз.

E. Емфізема легень.

 

24.У результаті гістологічного дослідження біоптату зі стінки бронха в слизовій оболонці виявлено: вогнищеву плоскоклітинну метаплазію призматичного епітелію, збільшення кількості келихоподібних клітин, розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та містять дифузний запальний інфільтрат, який складається з лімфоцитів, плазматичних клітин, гістіоцитів. Діагностуйте вид бронхіту:

A. *Хронічний поліпозний бронхіт.

B. Хронічний слизисто-гнійний бронхіт.

C. Хронічний слизистий бронхіт.

D. Хронічний гнійний бронхіт.

E. Хронічний деформуючий бронхіт.

 

25.При розтині чоловіка 34 років, який помер від хронічної ниркової недостатності у зв’язку з амілоїдозом нирок, патологоанатом в легенях виявив переважно у нижніх долях множинні дифузні розширення бронхів, в просвітах яких – гнійний вміст. Поверхня розрізу легень нагадує бджолині соти. Гістологічно в стінці бронхів – хронічне запалення, еластичні і м’язові волокна заміщені сполучною тканиною. Ці зміни в легенях лікар розцінив як:

A. *Бронхоектази.

B. Бронхопневмонію.

C. Хронічний бронхіт.

D. Хронічну пневмонію.

E. Абсцеси легень.

 

26.Чоловіка 45 років протягом останніх 3 років турбував сухий кашель, наростала задишка, легенева недостатність, швидка втрата ваги. На розтині встановлене легеневе серце, у легенях велика кількість порожнин з нерівними краями, що містять повітря. Різко виражений фіброз легеневої тканини. Легені у виді стільника. Гістологічно: інтерстіційний фіброз з вираженою інфільтрацією строми лімфоцитами, плазматичними клітинами. Поставте діагноз.

A. *Бронхоектатична хвороба.

B. Постзапальний пневмосклероз.

C. Хронічна бульозна емфізема.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 1063 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)