АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лопатні і алмазні долота. Лопатні долота діляться на наступні типи: дволопатні 2Л; трилопатні стиральноріжучі ЗИР; шестилопатні стиральноріжучі 6ИР; пікоподібні (однолопатні) П

Прочитайте:
  1. PDC долота
  2. PDC долота
  3. Долота с импрегнированными алмазами
  4. Долота с импрегнированными алмазами
  5. Конструкция долота, его испытание и выбор
  6. Конструкция долота, его испытание и выбор
  7. Лопастные долота истирающе-режущие с твердосплавным вооружением (ДИР)
  8. Лопастные долота истирающе-режущие с твердосплавным вооружением (ДИР)
  9. Лопатні і алмазні долота

Лопатні долота діляться на наступні типи: дволопатні 2Л; трилопатні стиральноріжучі ЗИР; шестилопатні стиральноріжучі 6ИР; пікоподібні (однолопатні) П.

Лопатні долота відрізняються від шарошкових більш простою конструкцією і успішно їх замінюють при бурінні рихлих, м'яких і незцементованих порід. При бурінні абразивних порід середньої твердості лопатні долота менш ефективні, а для буріння твердих і міцних порід непридатні. Вони застосовуються в основному при роторному бурінні, при бурінні вибійними двигунами використовуються рідше, так як для їх роботи потрібні великі крутні моменти.

На рис. 4.2 показана конструкція трилопатного долота 3Л, яке складається з корпусу 1 і приварених до нього лопатей 2, які виготовляються з стальних поковок. Промивний пристрій складається з сопла 7, ущільнюючих кілець 6, байонетної шайби 4 для утримування сопла. Робочі і калібровані поверхні лопат зміцнюються твердосплавними штирями 3 і пластинами 5. Для з'єднання з бурильною колоною на головці корпуса є замкова різьба 8.

Трилопатні долота випускаються діаметрами 118-445 мм. Дволопатні долота 2Л виготовляють суцільно кованими і вони не мають сопел в промивних отворах. Випускаються дволопатні долота діаметрами від 76 до 165,1 мм.

Долота стирально-ріжучого типу використовуються для буріння м'яких, середньо-м'яких і середніх абразивних порід. На відміну від доліт 2Л і 3Л їх лопати мають ступінчату форму. Калібрована поверхня і ріжучі кромки лопат армуються твердосплавними штирями і покриваються релітом. Згідно ОСТ 26-02-1282-75, передбачається виготовлення доліт ЗИР діаметрами 190,5-269,9 мм. Долота діаметром більше 140 мм випускаються з гідромоніторним і звичайним промиванням.

а — загальний вигляд; б — розріз; в — сопло

Рисунок 4.2 — Трилопатне долото

Однолопатні пікоподібні долота використовуються для розбурювання цементних пробок в обсадній колоні (тип Ц) або для розширення стінок свердловини (тип Р). Обидва вказані типи однолопатних доліт мають зварну або суцільно ковану конструкцію. Робочі кромки лопат нахилені під кутом 45° і армовані з набігаючої сторони релітом і твердосплавними пластинами, захищеними чавунним покриттям.

Алмазне долото (рис. 4.3), подібне до лопатного, не має рухомих деталей і складається з корпусу 1 з приєднувальною різьбою 2 і фасонною алмазонесучою головкою (матриця) 3, виконаною з порошкоподібного твердосплавного матеріалу. Промивні отвори 4 з'єднуються з промивними каналами 5, які ділять поверхню матриці на сектори 6. Для попередження відхилень стовбура свердловини при бурінні робочі поверхні секторів мають випукло-вгнуту, подвійно-конусну і ступінчато-конусну форми. На робочій 7 і каліброваній 8 поверхнях секторів матриці кріпляться алмази 9. Залежно від кріплення алмазів матриці розрізняють долота з одношаровим вкладанням відносно великих алмазів і з багатошаровим вкладанням порівняно дрібних алмазів (імпрегнероване алмазне долото).

В долотах використовують найменш цінні різновиди природних алмазів або синтетичні алмази. Інститутом над-твердих матеріалів (ІДМ) розроблений на основі недефіцитних дрібних фракцій природних і синтетичних алмазів новий надтвердий матеріал славутич, який не поступається по експлуатаційних якостях природним алмазам.

 

 

а — радіальні; б — радіально-спіральні Рисунок 4.3 — Алмазні долота  

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 426 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)