АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні відомості. При бурінні нафтових і газових свердловин використовуються такі види породоруйнівного інструменту:

Прочитайте:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. IV. 5. Відомості про сім’ю дитини.
  5. А. Загальні зауваження
  6. Деякі загальні відомості про гемопоез.
  7. Загальні ботанічні ознаки родин, які найчастіше використовуються в медичній практиці та садово-парковому господарстві.
  8. Загальні вимоги
  9. Загальні вимоги
  10. Загальні вимоги

РОЗДІЛ 4 ПОРОДОРУЙНІВНИЙ ІНСТРУМЕНТ

При бурінні нафтових і газових свердловин використовуються такі види породоруйнівного інструменту:

бурові долота для буріння свердловин суцільним вибоєм;

бурильні головки для буріння свердловин кільцевим вибоєм;

розширювачі стовбура свердловини;

калібратори, стабілізатори, центратори для вирівнювання стінок свердловини і центрування бурильної колони.

За характером руйнівної дії на породу бурові долота і бурильні головки поділяються на дробильно-сколюючі (шарошкові), різально-сколюючі (лопастні) стирально-ріжучі (алмазні і типу ІСМ).

Стійкість долота визначається часом, протягом якого долото зношується до граничного стану, коли його подальше застосування недопустиме або недоцільне. Стійкість долота вимірюється в годинах і залежить від таких самих факторів, як зношення. На зношення і, відповідно, на стійкість долота найбільше впливають частота обертання долота, осьове навантаження, подача і якість промивного розчину, які визначають режим буріння в заданих геолого-технічних умовах.

Стійкість долота також значно залежить від фізико-ме-ханічних властивостей і якості матеріалів, що використову-ється, спорядження і промивних пристроїв долота, точності виготовлення і інших конструктивних і технологічних факторів. По рівню циклічних навантажень, поєднанню різних видів зношення (абразивного, ударно-абразивного, корозійного, втомного) бурові долота перебувають в найбільш несприятливих умовах у порівнянні з іншим обладнанням, яке застосовується в бурінні. Разом з тим ніяке інше обладнання в бурінні так суттєво не впливає на термін і собівартість будівництва свердловин, як долота.

Важливі показники роботи долота — проходження на долото і механічна швидкість буріння.

Проходження вимірюється в метрах стовбура свердловини, пробурених долотом від його спуску до підйому внаслідок зношення, поломок і інших відмов.

Механічна швидкість буріння

де h — проходження на долото, м;

t — тривалість роботи долота на вибої, год.

Одночасне збільшення проходження на долото і механічної швидкості сприяє підвищенню темпів поглиблення свердловини, які характеризуються рейсовою швидкістю буріння:

де — тривалість спуско-підіймальних операцій, які виконуються при заміні долота і нарощуванні бурильної колони, год.

Важливо відмітити вплив проходження і механічної швидкості долота на роботу наземного бурового обладнання. Збільшення проходження на долото сприяє зменшенню об'єму спуско-підіймальних операцій за період буріння свердловини. При підвищенні механічної швидкості буріння скорочується зайнятість бурових насосів, вертлюга і ротора в будівництві свердловини. В результаті цього знижуються енергетичні затрати і витрата швидкозношуваних вузлів і деталей піднімального механізму і обладнання циркуляційної системи бурових комплексів.

Незалежно від призначення, конструкції і типу діаметри бурових доліт повинні бути узгоджені з діаметрами бурильних і обсадних труб, а також вибійних двигунів. В таблиці 4.1 приведені стандартні діаметри та деякі інші параметри вітчизняних бурових доліт [11].


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 357 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)