АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАПОРІЖЖЯ, 2009 р.

ПРАКТИКУМ

(ТЕСТОВІ ЗАВДАНЯ ЗА СИСТЕМОЮ «КРОК-2»)

Розділ 3: НЕФРОЛОГІЯ

ЗАПОРІЖЖЯ, 2009 р.


 

“Затверджено’’

 

Центральною медичною радою

Запорізького державного

медичного університету

Протокол № 3 від

Автори:

Шеховцева Т.Г. – доцент кафедри внутрішніх хвороб-3 Запорізького державного медичного університету, к. мед. н.

Доценко С.Я. - завідувач кафедри внутрішніх хвороб-3 Запорізького державного медичного університету, доцент, к. мед. н.

Свистун С.І. - доцент кафедри внутрішніх хвороб-3 Запорізького державного медичного університету, к. мед. н.

Кулинич О.В. - доцент кафедри внутрішніх хвороб-3 Запорізького державного медичного університету, к. мед. н.

 

Практикум з внутрішніх хвороб для самостійної підготовки до практичних занять для студентів медичного факультету 6 курсу та лікарів-інтернів. Практикум представлений у вигляді збірки тестових завдань та клінічних задач з еталонами вірних відпповідей з основних розділів нефрології.

Рецензенти:

Завідувач кафедри клінічної фармакології, фармації, фармакотерапії з курсом косметології Запорізького державного медичного університету доктор медичних наук, професор Крайдашенко Олег Вікторович.

Доцент кафедри внутрішніх хвороб-2 Запорізького державного медичного університету, кандидат медичних наук Афанасьєв Анатолій Віталійович.

 

1. У 18-річного юнака через 2 тижні після простуди з’явились набряк обличчя, помірний біль у попереку. При обстеженні: АТ 180/105 мм рт. ст., протеїнурія-2,0 г/л, мікрогематурія, гіалінові та еритроцитарні циліндри до 5-10 в полі зору. Про яке захворювання слід подумати:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Гострий пієлонефрит.

D. Хронічний пієлонефрит.

Е. Сечо-кам’яна хвороба.

2. У 46-річної жінки після переохолодження з’явився сильний біль у попереку зправа, підвищення температури тіла до 380С, дізурія. В сечі: лейкоцитурія, бактеріурія; в крові: Hb-100 г/л, лейкоцитоз з сувом вліво, ШОЕ-40 мм/год, сечовина крові-6,0 ммоль/л. Найвірогіднішим діагнозом є:

А. Гострий пієлонефрит.

В. Хронічний пієлонефрит.

С. Гострий гломерулонефрит.

D. Хронічний гломерулонефрит.

Е. Сечо-кам’яна хвороба.

3. 28-річна жінка хворіє на системний червоний вовчак з ураженням нирок (нефротичний синдром) і суглобів, у зв’язку з чим приймає протягом 3 тижнів 60 мг преднізолону на добу. Яке із наведених змін є найможливішим ускладненням призначеної терапії:

А. Гіперглікемія.

В. Ерітема на щоках.

С. Синдром Рейно.

D. Тромбоцитопенія.

Е. Зниження вмісту альбуміну в крові.

4. 68-річна жінка госпіталізована для обстеження у зв’язку з макрогематурією, підвищенням температури тіла до 38ºС. Яке з обстежень є найсуттєвішим для визначення діагнозу:

А. Проба за Зимницьким.

В. Цистоскопія.

С. Видільна урографія.

D. Біопсія нирки.

Е. УЗД нирок та сечового міхура.

5. Хворий Л., 25 років, скаржиться на головний біль, запаморочення. Три тижні тому переніс ангіну. Об’єктивно: помірні набряки обличчя, гомілок, ЧСС 90 за хв, АТ 180/105 мм рт ст. Аналіз сечі: білок-1,68 г/л, L - 8-10, Е - 50-60 у полі зору. Яке лікування в першу чергу слід призначити хворому:

А. Антибіотики.

В. Сечогонні, антагоністи кальцію.

С. Циклофосфан.

D. Преднізолон.

Е. Плазма в/в.

 

6. У 28-річної жінки протягом 6 місяців визначається високий АТ, підвищення температури тіла до 37,59С. При об’єктивному дослідженні вислуховується шум зліва від пупка та на сонних артеріях. Найвирогіднішим є діагноз:

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Вузликовий поліартеріїт.

С. Системний червоний вовчак.

D. Неспецифічний аортоартеріїт.

Е. Фіброзно-м’язова дисплазія ниркової артерії.

7. У 45-річного хворого, слюсаря, виявлено гіпертрофію білявушних слюних залоз, контрактуру Дюпюітрена, протеїнурію (2,5г/л), мікрогематурію, підвищення рівеня Ig A. Найвирогіднішим є діагноз:

А. Идіопатичний Ig A-нефрит.

В. Гломерулонефрит при геморагічному васкуліті.

С. Гломерулонефрит алкогольної етіології.

D. Хронічний пієлонефрит

Е. Вовчаковий гломерулонефрит.

8. Хвора 20 років з 12 тижневою вагітністю скаржиться на нудоту, блювоту, головнийй біль. Захворіла 2 тижні тому після вірусної інфекції. При огляді: набряки на гомілках, АТ 170/105 мм рт. ст. У сечі: протеїнурія-3,3г/л, мікрогематурія, еритроцитарні циліндри. Що з перерахованого є найобгрунтованішим діагнозом:

А. Ранній токсикоз вагітних.

В. Гестаційний пієлонефрит.

С. Гострий гломерулонефрит.

D. Гіпертонічна хвороба.

Е. Хронічний гломерулонефрит.

9. Хвора В. З5, років, скаржиться на біль внизу живота, часті хворобливі сечовипускання, які з’явилися після переохолодження. У сечі – піурія. Застосування якого з перелікованих препаратів є найдоцільнішим:

А. Ципрофлоксацин.

В. Бісептол.

С. Ампіцилін.

D. Цефазолін.

Е. Макропен.

10. Хвора 45 років впродовж 8 років лікується з приводу фібрознокавернозного туберкульозу легень. Два місяця тому у неї з’явились набряки нижніх кінцівок, діарея. В аналізі сечі протеїнурія-3,5 г/л, лейкоцитурія - 10-12, мікрогематурія, гіалинові циліндри 3-4 у полі зору. Який найвірогідніший діагноз:

А. Амілоїдоз нирок.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Гострий гломерулонефрит.

D. Туберкульоз нирок.

Е. Гострий пієлонефрит.

11. Хвора З., 32 років, скаржиться на ниючий біль у попереку зправа, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. 10 років назад під час вагітності та після пологів був біль в правій половині попереку з ознобом, різким підвищенням температури тіла; впродовж останніх 5 років - підвищення АТ. В аналізі сечі: білок-0,99 г/л, Л - 30-40, Е - 2-4 в полі зору, креатинін сироватки крові-102 мкмоль/л. Який діагноз є найвірогіднішим:

А. Туберкульоз нирок.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Хронічний пієлонефрит.

D. Амілоїдоз нирок.

Е. Гіпертонічна хвороба.

12. Хвора Р., 40 років, скаржиться на набряки обличчя, гомілок. Чотири роки тому їй встановлено діагноз ревматоїдного артриту. Об’єктивно: анасарка, АТ 120/70 мм рт. ст. В аналізі крові: Нb-115 г/л, ШОЕ-30 мм/год; у загальному аналізі сечі: білок-4,2г/л, Л - 6-8, 5-6 зернистих та гіалінових циліндрів у полі зору.

А. Вторинний амілоїдоз з ураженням нирок.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Туберкульоз нирок.

D. Мієломна нефропатія.

Е. Хронічний пієлонефрит.

13. У пацієнта 18 років після інтенсивного фізичного навантаження з’явились біль у поперекові ділянці, в аналізі сечі протеїнурія 0,47 г/л. При повторному дослідженні сечі через 2 дні патології не виявлено. Вкажіть найімовірніший стан:

А. Сольовий діатез.

В. Фізіологічна протеїнурія.

С. Гострий гломерулонефрит.

D. Гострий пієлонефрит.

Е. Нефроптоз.

14. У пацієнтки 23 років з терміном вагітності 10 тижнів протягом одного тижня спостерігаються набряки обличчя і гомілок. При огляді: АТ 170/100 мм рт. ст. В аналізі сечі: протеїнурія-1,8 г/л, мікрогематурія, еритроцитарні циліндри 3-4 в полі зору. Вкажіть найімовірніший діагноз:

А. Ранній токсикоз вагітних.

В. Нефропатія вагітних.

С. Гострий пієлонефрит.

D. Гострий гломерулонефрит.

Е. СЧВ з ураженням нирок.

15. У 40-річного чоловіка є хронічна ниркова недостатність, як наслідок хронічного гломерулонефриту. При обстеженні: кретинін сироватки крові-800 мкмоль/л, калій крові-6,2 ммоль/л. В даному випадку слід призначити все, крім:

А. Петльові діуретики.

В. Дієтотерапія.

С. Сорбенти.

D. Преднізолон

Е. Програмний гемодіаліз.

16. 45-річна хвора страждає на хронічну ниркову недостатність внаслідок полікістозу нирок. При обстеженні: АТ-180/120 мм рт. ст., креатинін крові-770 мкмоль/л, швидкість клубочкової фільтрації-5 мл/хв., калій крові-6,8 ммоль/л. Яка лікувальна тактика показана для цієї хворої:

А. Сорбенти.

В. Гемодіаліз.

С. Гемосорбція.

D. Плазмоферез.

Е. Препарати Са.

17. Хворий Ф., 30 років страждає на хронічний гломерулонефрит впродовж 10 років. При обстеженні: АТ-160/100 мм рт. ст., креатинін сироватки крові-180 мкмоль/л, калій крові-4,2 ммоль/л. В даному випадку слід призначити все, крім:

А. Дієта зі зменшенням вмісту білка.

В. Діуретики.

С. Гіпонатрієва та гіпокалієва дієта.

D. Програмний гемодіаліз.

Е. Протигіпертензивна терапія.

18. У хворого 22 років - анасарка з накопиченням рідини у плевральній та черевній порожнинах, зменшення сечі за добу до 300 мл, протеїнурія (8 г/доб). Який імовірний синдром розвинувся у цього хворого:

А. Сечовий.

В. Нефротичний.

С. Нефритичний.

D. Серцева недостатність.

Е. Гостра ниркова недостатність.

19. У юнака 16 років, який страждає на швидкопрогресуючий гломерулонефрит, з’явилась легенева кровотеча. Який найімовірніший діагноз у хворого:

А. СЧВ.

В. Синдром Гудпасчера.

С. Набряк легенів.

D. Інфаркт легенів.

Е. Пневмонія.

20. У хворої 72 років при обстеженні виявлені: помірна нормохромна анемія, ШОЕ-70 мм рт. ст., протеїнурія, креатинін крові-450 мкмоль/л. Лікар запідозрив мієломну хворобу. Який із методів при подальшому обстеженні протипоказаний:

А. Біопсія нирок.

В. Екскреторна урографія.

С. УЗД нирок.

D. Оглядова урографія.

Е. Стернальна пункція.

21. У хворого 64 років з високим і стійким АТ (210/130 мм рт. ст.) після проведення доплерографічного сканування діагностовано стеноз ниркових артерій, при лабораторному дослідженні: ШКФ-50 мл/хв. Призначення якого гіпотензивного засобу є недоцільним:

А. Амлодипін.

В. Еналапріл.

С. Бісопролол.

D. Моксонідін.

Е. Індапамід.

22. Хворий 35 років на хронічний гломерулонефрит в стадіі термінальної ниркової недостатності отримує лікування програмним гемодіалізом. Гемоглобін дорівнює 65 г/л. Які метод корекції анемії є найдоцільнішим:

А. Трансфузії крові.

В. Трансфузії свіжозамороженої плазми.

С. Введення еритропоетину.

D. Введення андрогенів.

Е. Проведення плазмоферезу.

23. У хворого 36 років на хронічний гломерулонефрит мають місце: діурез-500 мл, гемоглобін-72 г/л, креатинін крові-720 мкмол/л, калій крові-6,2 ммоль/л. Назвіть можливі чинники гіперкаліємії:

А. Хронічна ниркова недостатність.

В. Прийом іАПФ.

С. Прийом торасеміду.

D. Порушення дієти.

Е. Все переліковане.

 

24. У хворого М., 64 років на ХОЗЛ з бронхоектазами з’явились набряки, помірне збільшення печінки і селезінки, висока протеїнурія, Який з наведених методів є найінформативнішим для верифікації діагнозу ниркового ураження:

А. Ультразвукове дослідження нирок.

В. Екскреторна урографія.

С. Сцинтіграфія.

D. Нефробіопсія.

Е. Ниркова ангіографія.

25. У юнака 16 років після вакцинації проти дифтерії з’явились клінічні ознаки гострого гломерулонефриту у вигляді нефритичного синдрому. Вкажіть найвірогідніший механізм ураження нирок:

А. Алергічна реакція негайного типу.

В. Алергічна реакція сповільненого типу.

С. Токсичний вплив вакцини на капіляри ниркових клубочків.

D. Дія специфічних антитіл на ниркові канальні.

Е. Дія комплексів антиген/антитіло на базальну мембрану клубочків.

26. Хворий 19 років має клініко-лабораторні ознаки швидкопрогресуючого гломерулонефриту. Який метод дослідження необхідний для верифікації діагнозу:

А. УЗД нирок.

В. Екскреторна урографія.

С. Нефробіопсія.

D. Комп’ютерна томографія.

Е. Комп’ютерна томографія та нефробіопсія.

27. У хворого 20 років є клінічні ознаки гострого гломерулонефриту з нефритичним синдромом. Яке дослідження буде найінформативнішим у даному випадку:

А. Біохімічний аналіз крові.

В. Загальний аналіз крові.

С. Загальний аналіз сечі.

Д. Огляд очного дна.

Е. Рентгенологічне дослідження органів грудної клітини.

28. У хворого 32 років є ознаки хронічного гломерулонефриту з нефротичним синдромом. Які зміни лабораторних показників можна очікувати в даному випадку:

А. Диселектролітемія.

В. Гіперхолестеринемія.

С. Бактеріурія.

D. Гіпокоагуляція.

Е. Гіперпротеїнемія.

29. Хвора Г., 22 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 380С, біль у суглобах, набряки на обличчі, ногах, папульозні висипання на щоках. Лабораторні дослідження: Нв-96г/л, ШОЕ-55мм/год; протеїнурія–3,5г/л, мікрогематурія. Що може підтвердити діагноз:

А. Збільшення рівня циркулюючих імунних комплексів.

В. Антитіла до дволанцюгової ДНК.

С. Зменшення вмісту ІgМ.

D. Зменшення кількості В-лімфоцитів.

Е. Збільшення ШОЕ.

30. У хворого У., 23 років, через тиждень після вірусної інфекції з’явились помірна протеїнурія, мікрогематурія, артеріальна гіпертонія. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу:

А. Біопсія нирок.

В. Аналіз сечі за Нечипоренком.

С. Сечовина, креатинін крові.

D. УЗД нирок.

Е. Екскреторна урографія.

31. У хворого Ю., 23 років, через 2 тижні після ангіни з’явились набряки обличчя, гомілок, підвищення АТ до 180/100 мм рт. ст., протеїнурія - 0,99 г/л, еритроцитурія - 60-80 в полі зору. Назвіть найвірогідніший діагноз:

А. Рак нирки.

В. Гострий гломерулонефрит.

С. Синдром Гудпасчера.

Д. Хронічний гломерулонефрит.

Е. Гострий пієлонефрит.

32. У хворої 54 років на ревматоїдний артрит з’явились набряки, висока протеїнурія, зниження АТ до 90/60 мм рт. ст. Який вірогидний тип ураження нирок у цієї хворої:

А. Гломерулонефрит.

В. Пієлонефрит.

С. Вторинний амілоїдоз нирок.

D. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

Е. Подагрична нефропатія.

33. У хворого на ангіну через 4 доби після прийому кларитроміцину знову підвищилась температура тіла, з’явились поліурія, нудота, протеїнурія-0,33 г/л, підвищення рівню креатинина крові до 420 мкмоль/л. Сформулюйте попередній діагноз:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Гострий тубулоінтерстиціальний нефрит.

С. Швидкопрогресуючий гломерулонефрит.

D. Гострий пієлонефрит.

Е. Гостра ниркова недостатність.

34. Хвора З., 67 років, скаржиться на біль в кістках, зниження апетиту, схуднення. При обстеженні: нормохромна анемія, ШОЕ-55 мм/год, загальний протеїн-130 г/л, протеїнурія-3 г/л. Яка найімовірніша причина такого стану:

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Хронічний пієлонефрит.

С. Рак нирки.

D. Мієломна нефропатія.

Е. Туберкульоз нирки.

35. Хвора Р., 38 років, скаржиться на спрагу, нудоту, поліурію. Багато років приймає аналгетики з приводу мігрені. При обстеженні виявлені помірна нормохромна анемія, протеїнурія-0,33г/л, кретинін крові-300 мкмоль/л. Назвіть імовірне захворювання:

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

С. Хронічний пієлонефрит.

D. Туберкульоз нирок.

Е. Мієломна нефропатія.

36. Хворий Т., 42 років після значного і тривалого фізичного навантаження відчув біль у поперековій ділянці, появу ”бурої” cечі. У батька хворого – поліартрит, нефролітіаз. Назвіть імовірне захворювання:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Гострий пієлонефрит.

С. Рак нирки.

D. Туберкульоз нирки.

Е. Гостра мочекисла ниркопатія.

37. У хворого 43 років рецидивує артрит плесно-фалангового суглоба I пальця лівої ступні, в аналізі сечі - низька протеїнурія, мікрогематурія. Яке лабораторне дослідження в першу чергу необхідно провести хворому для уточнення діагнозу:

А. Визначення кретиніну крові.

В. Визначення сечової кислоти крові.

С. Визначення С-реактивного протеїну крові.

D. Визначення протеїнограми крові.

Е. Визначення ревматоїдного фактору крові.

38. Хворий 37 років скаржиться на періодичний біль у плесно-фаланговому суглобі I пальця правої ступні та лівому гомілковостопному суглобі, ниркову кольку, яка рецидивує. Рівень сечової кислоти крові дорівнює 0,68 ммоль/л. Який препарат доцільно призначити хворому:

А. Моваліс.

В. Діклофенак.

С. Преднізолон.

D. Алопурінол.

Е. Делагіл.

39. У хворої 25 років з поліурією (2,5 л за добу), підвищенням рівня креатинину (300 мкмоль/л) лікар запідозрив розвиток гострого тубулоінтерстиціального нефриту після прийому панадолу з приводу гострої вірусної інфекції. Яка тактика ведення хворої:

А. Відміна препарату.

В. Призначення лоратидину.

С. Призначення дімедролу.

D. Проведення плазмоферезу.

Е. Проведення гемодіалізу.

40. Хворий 59 років півроку відмічає біль в кістках тазового поясу, тазостегнових суглобах. При обстеженні: нормохромна анемія, креатинін крові-450 мкмоль/л, кальцій крові-2,9 ммоль/л, фосфор крові-2,1 ммоль/л, загальний білок-100 г/л, протеїнурія-до 9,0 г/л. Яка причина призвела хворого до такого стану:

А. Системний червоний вовчак.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Мієломна хвороба.

D. Синдром Гудпасчера.

Е. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

41. Хвора 58 років в останній час відмічає спрагу, поліурію, зниження апетиту. Щодня приймає нестероїдні протизапальні препарати з приводу остеоартрозу колінного суглобу. При обстеженні виявлені помірна нормохромна анемія, протеїнурія-0,66 г/л, кретинін крові-300 мкмоль/л. Назвіть імовірне захворювання:

А. Вторинний амілоїдоз нирок.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

D. Хронічний пієлонефрит.

Е. Рак нирки.

42. Хворий Т., 24 років має ознаки швидкопрогресуючого гломерулонефриту. За 8 тижнів захворювання у нього є такі лабораторні зміни: нормохромна анемія, ШОЕ-60 мм/год, протеїнурія-2,3 г/л, мікрогематурія., вісковидні циліндри. Які медикаментозні та еферентні методи лікування можуть бути використані:

А. Пульс-терапія метилпреднізолоном.

В. Препарати цитотоксичної дії.

С. Плазмоферез.

D. Гемодіаліз.

Е. Усе вищенаведене.

 

43. Пацієнт 24 років скаржиться на наявність симетричних геморагічних висипань на шкірі нижніх кінцівок. Хворіє після приймання аспірину з приводу головного болю. В аналізі сечі: протеїнурія-0,5 г/л, мікрогематурія. Вкажіть найімовірнішу причину виникнення гематурії:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Аутоімунна тромбоцитопенія.

С. Геморагічний васкуліт з ураженням нирок.

D. Гемофілія.

Е. Гострий пієлонефрит.

44. 26-річний пацієнт скаржиться на масивні набряки, зменшення кількості сечі. Хворіє протягом тижня після переохолодження. Добова кількість сечі дорівнює 400 мл, ШОЕ-35 мм/год., протеїнурія-4,3 г/л, мікрогематурія. Які зміни лабораторних показників можна очікувати:

А. Гіпоальбумінемія.

В. Підвищення вмісту холестерину крові.

С. Зниження загального протеїну.

D. Еритроцитарні циліндри в сечі.

Е. Усе перелічене.

45. У 20-річного хворого на гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом виникли судоми. Яка основна причина їх розвитку:

А. Гіпокаліємія.

В. Гіпонатріємія.

С. Затримка рідини і підвищення внутрішньочерепного тиску.

D. Підвищення концентрації сечовини.

Е. Метаболічні зміни міокарду.

46. 40-річний пацієнт хворіє на вторинний амілоїдоз нирок з нефротичним синдромом на фоні остеомієліту. Що є найчастішим кінцем амілоїдозу:

А. Злоякісна гіпертензія.

В. Хронічна ниркова недостатність.

С. Серцева недостатність.

D. Геморагічний інсульт.

Е. Інфаркт міокарду.

47. У 75-річного хворого, який скаржиться на схуднення, загальну слабкість, при обстеженні діагностовано рак товстого кишечника. В аналізі крові -значна гіпохромна анемія, в сечі-протеїнурія до 3,5 г/добу, мікрогематурія. Яка найімовірніша причина розвитку патології нирок:

А. Хронічний пієлонефрит.

В. Паранеопаластична нефропатія.

С. Сечо-кам’яна хвороба.

D. Туберкульоз нирок.

Е. Міломна нефропатія.

48. У 42-річного пацієнта, який 10 років хворіє на цукровий діабет I типу з тяжким перебігом, протягом останніх двох років реєструється помірна протеїнурія, АГ. Вкажіть найімовірнішу причину цьоьго стану:

А. Гіпертонічна хвороба.

В. Серцева недостатність.

С. Хронічний гломерулонефрит.

D. Дібетичний гломерулосклероз.

Е. Амілоїдоз нирок.

49. У пацієнта на фоні грипу з високою лихоманкою при дослідженні сечі виявлена протеїнурія-0,066 г/л. Через тиждень в аналізі сечі патологічних змін не виявлено. Яка імовірна причина транзиторної протеїнурії:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Лихоманкова протеїнурія.

С. Гострий пієлонефрит.

D. Гострий тубулоінтерстиціальний нефрит.

Е. Діабетична нефропатія.

50. У хворого М., 26 років, з анасаркою діагностовано хронічний гломерулонефрит з нефротичним синдромом, який веріфіковано біопсією нирок. Ураження якої структури нирок є первинним у даному випадку:

А. Клубочка.

В. Канальця.

С. Ниркових артерій.

D. Інтерстиціальної тканини.

Е. Чашочок і миски.

51. У хворого Л., 24 років, через 2 тижні після ангіни з’явились набряки обличчя, гомілок, підвищення АТ-170/100 мм рт. ст., протеїнурія-0,99 г/л, мікрогематурія. Протеїнурія в даному випадку є:

А. Функціональна.

В. Позаниркова.

С. Клубочкова.

D. Канальцева.

Е. Пртеїнурія “переповнення”.

52. У хворого Ж., 23 років, через тиждень після вірусної інфекції з’явились помірні набряки кінцівок, артеріальна гіпертензія, протеїнурія (2 г/добу), мікрогематурія. Чим обумовлена означена протеїнурія:

А. Збільшення розмірів “пор” ендотелія капілярів клубочків.

В. Підвищенням проникності базальної мембрани клубочків.

С. Втрата негативного заряда базальної мембрани.

D. Правильно А, В.

Е. Правильно А, В, С.

53. Хвора Н., 69 років, скаржиться на осалгії, зниження апетиту, субфебрильну температуру тіла. При обстеженні: нормохромна анемія, ШОЕ-65 мм/год, протеїнурія-3,3 г/л, загальний білок-105 г/л. Причиною протеїнурії “переповнення” є:

А. Підвищення проникності базальної мембрани клубочків.

В. Нездатність канальців нирки реабсорбувати білок.

С. Підвищення вмісту в плазмі крові низькомолекулярного білка.

D. Збільшення розмірів “пор” ендотелія капілярів клубочків.

Е. Втрата негативного заряду базальної мембрани.

54. Хворий В., 30 років, страждає на хронічний гломерулонефрит впродовж 5 років. При обстеженні: АТ-160/100 мм рт. ст., протеїнурія-0,66 г/л, мікрогематурія, креатинін сироватки крові-120 мкмоль/л, ШКФ-75 мл/хв., калій крові-4,2 ммоль/л. В даному випадку протеїнурія обумовлена:

А. Підвищенням фільтрації білка в клубочках нирок внаслідок підвищення проникності ниркової мембрани.

В. Зниженням реабсорбції білка в проксимальних канальцях нирок.

С. Підвищенням фільтрації в незмінених клубочках низькомолекулярних білков, кількість яких є підвищенною в плазмі крові.

D. Розпадом еритроцитів.

Е. Розпадом лейкоцитів.

55. У хворого А., 36 років, на хронічний гломерулонефрит мають місце: спрага, нудота, блювота, судоми, гемоглобін 70 г/л, креатинін крові-820 мкмол/л, калій крові-6,6 ммоль/л, діурез-500 мл. Назвіть найімовірніший чинник судом:

А. Гіперкаліємія.

В. Енцефалопатія.

С. Гіперазотемія.

D. Гіпокальціємія.

Е. Гіперкальціємія

56. 20-річний студент через 2 тижні псля ангіни захворів на гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом. Яка інфекція зіграла вирішальну роль в розвитку захворювання:

А. Вірус.

В. Срептокок.

С. Стафілокок.

D. Пневмокок.

Е. Менінгокок.

57. У хворого 35 років з гострою нирковою недостатністю внаслідок синдрому тривалого стиснення виявлено: ЧД-28 за 1 хв., на ЕКГ-шлуночкова екстрасистолія, високі зубці Т; ЦВТ-159 мм вод. ст.; калій крові-7,2 ммоль/л, креатинін крові-0,9 ммоль/л. Найдоцільнішим буде застосування:

А. Ультрафільтрації.

В. Гемодіалізу.

С. Гемосорбції.

D. Сечогонних препаратів.

Е. Сечогонних препаратів, сорбентів.

58. У хворого М., 19 років, який страждає на хронічний гломерулонефрит і отримує лікування медролом в добовій дозі 48 мг, з’явився біль в пілородуоденальній ділянці, печія. Після проведення ФГДС діагностовані ерозії луковиці 12-палої кишки. Ваші подальші дії:

А. Збільшення дози преднізолону.

В. Зменшення дози преднізолону.

С. Переведення на парантеральне введення медролу з поступовою відміною.

D. Повна відміна медролу.

Е. Все не вірно.

 

59. У 38-річного армянина з підліткового віку вімічались епізоди болю в животі з підйомом температури тіла, яке проходило самостійно через добу. Останній рік в аналізі сечі з’явилась протеїнурія до 1,5 г/л. Батко пацієнта вмер від захворювання нирок. Вкажіть найімовірнішу причину цьоьго стану:

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Піріодична хвороба, амілоїдоз нирок.

С. Хронічний пієлонефрит.

D. Швидкопрогресуючий гломерулонефрит.

Е. Представлених даних недостатньо для діагнозу.

60. Пацієнт 24 років скаржиться на наявність дрібноточкових симетричних геморагічних висипань в ділянці нижніх кінцівок і тулуба. Хворіє протягом тижня. В аналізі сечі: білок-0,5 г/л, лейкоцити – 6-8, еритроцити – 35-40 в полі зору. Вкажіть найімовірнішу причину виникнення мікрогематурії:

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Геморагічний васкуліт.

C. Тромбоцитопенічна пурпура.

D. Гемофілія.

E. Гострий пієлонефрит.

61. У пацієнтки 29 років при обстеженні виявлені дискоїдні висипання в ділянці щік, поліартрит суглобів кистей, двобічний плеврит, АГ. В аналізі сечі – білок-1,2 г/л, еритроцити – 15-20, лейкоцити – 4-5 в полі зору. Вкажіть найімовірнішу причину виникнення сечового синдрому:

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Амілоїдоз нирок.

C. Гострий пієлонефрит.

D.Туберкульоз нирок.

E. Вовчаковий гломерулонефрит.

62. У юнака 20 років спостеріга­ється набряклість усього тіла, в крові загальний білок-54 г/л. альбуміни-25 %, глобуліни-75 %, холестерин-9,8 ммоль/л. Дані клініко-лабораторного досліджен­ня дозволяють стверджувати про наяв­ність у хворого:

A. Диспротеїнемії.

B. Гіперальбумінемії.

C. Гіперпротеїнемії.

D. Гіпоглобулінемії.

E. Гіпохолестеринемії.

63. Хвора 39 років, поступила зі скаргами на головний біль, зниження апетиту, ну­доту, блювання зранку, періодичні но­сові кровотечі. Хворіє на хронічний тонзліт, з 15 років - патологія в аналізах сечі. При обстеженні: блідість шкіри, сліди розчухувань на шкірі, AT-200/140 мм рт. ст. В аналізі сечі: білок-0,99 г/л, Л - 3-5, Е - 8-10, циліндри еритроцитарні - 3-4 в полі зору. Який із вказаних біохімічних показників є найін­формативнішим для оцінки стану хворої:

А. Креатинін сироватки крові.

B. Натрій плазми крові.

C. Сечова кислота крові.

D. Фібриноген крові.

E. Білірубін крові.

64. Хворий 48 років, який прибув з місць позбавлення волі, скаржиться на головний біль, зниження зору, ну­доту, спрагу. Впродовж 8 років підвищений AT. Об'єктив­но: шкіра бліда, пульс–90 за хв., AT-220/140 мм рт. ст., печінка - на 3 см нижче краю реберної дуги. Аналіз крові: Е-2,1*1012/л, Л -7,8х109/л, ШОЕ-48 мм/год., аналіз сечі: відносна щільність-1007; білок-1,65 г/л, Е - 10-12, Л - 3-4, цилін­дри гіалінові - 4-5 в полі зору, креатинін кро­ві-0,243 ммоль/л. Ваш попере­дній діагноз:

A. Хронічний пієлонефрит.

B. Хронічний гломерулонефрит.

C. Гіпертонічна хвороба.

D. Амілоїдоз нирок.

E. Туберкульоз нирок.

65. У хворого на гостру ниркову недостатність на тлі вираженої гіперкаліємії виникла пароксизмальна шлуночкова тахікардія. Який лікувальний захід, спрямований на боротьбу з гіперкаліємією, варто використати в даній ситуації:

А. Проведення гемодіалізу.

В. Внутрівенне введення бікарбонату натрію.

С. Внутрівенне введення глюкози та інсуліну.

D. Використання катіонообмінних смол.

Е. Введення препаратів кальцію.

66. Студент 23 років, скаржиться на біль в колінних суглобах, підвищення температури тіла. За 10 днів до цього переніс ангіну. Об'єктивно: t - 37,8°С, колінні суглоби набряклі, геморагічні висипання на гомілках, ЧСС – 82 за хв., AT-110/70 мм рт. ст. В аналізі крові: Л-8,4х109/л, Т-150,0х109/л, ШОЕ-32 мм/год., в аналізі сечі за Нечипоренком: Л-2,0х106/л, Е-5,0x106/л. Яким є найімовір­ніший діагноз:

A. Аутоімунна тромбоцитопенія.

B. Геморагічний васкуліт.

C. Ревматичний васкуліт.

D. Системний червоний вовчак.

E. Вузликовий поліартеріїт.

67. Чоловік 23 років, скаржиться на наявність набряків на обличчі, го­ловні болі, запаморочення, зменшення виділення сечі, бурий колір її. На­ведені скарги з'явилися після перене­сеного фарингіту. Об'єктивно: набря­ки на обличчі, серцеві тони приглушені, акцент II тону над аортою, ЧСС-86 за хв., AT-170/110 мм рт. ст. В загально­му аналізі сечі найімовірніше будуть спостерігатися:

A. Еритроцитурія, лейкоцитурія, лейкоцитарні циліндри.

B. Лейкоцитурія, протеїнурія, гіалінові циліндри.

C. Еритроцитурія, оксалурія, воскуваті циліндри.

D. Еритроцитурія, протеїнурія, еритроцитарні циліндри.

Е. Гемоглобінурія, білірубінурія, зернисті циліндри.

68. У 35-річного хворого на хронічний гломерулонефрит, який півроку лікується програмним гемодіа­лізом, в останні дні з'явилися перебої в діяльності серця, гіпотонія, задишка. Напередодні хворий з’їв багато помідорів і абрикосів. На ЕКГ: брадикардія, атріо-вентрикулярна блокада І ст., високі загострені зубці Т. Які біохімічні зміни є най­вірогіднішою причиною означеної клінічної картини:

А. Гіпергідратація.

В. Гіперкаліємія.

C. Гіпокаліємія.

D. Гіпернатріємія.

E. Гіпокальціємія.

69. Хвора Т., 25 років, поступила в клініку з анасаркою, олігурією Після клініко-лабораторного обстеження було встановлено діагноз гострого гломерулонефриту. Який із лабораторних тестів при цьому захворюванні є пока­занням для включення в терапію глюкокортикоїдних гормонів:

A. Підвищення креатиніну крові.

B. Добова протеїнурія менше 3,5 г.

С. Добова протеїнурія більше 3,5 г.

D. Макрогематурія.

E. Анемія.

70. 48 річний чоловік з мітральним стенозом почав відчувати напади перебоїв у роботі серця, за­дишку. Через 3 дні раптово після під­йому з ліжка виник гострий біль у правій поперековій ділянці, який су­проводжувався появою сечі червоного кольору. Чим можна пояснити напади болю у хворого:

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Напад ниркової кольки.

C. Тромбоемболія ниркових вен.

D. Тромбоемболія ниркових артерій.

E. Тромбоемболія гілок мезентеріальної артерії.

71. Пацієнт 16 років скаржиться на масивні набряки, зменшення кількості сечі. Хворіє протягом двох тижнів. Добова кількість сечі 400,0. В аналізі крові – ШОЕ-25 мм/год., в аналізі сечі–білок-4,0 г/л, еритроцити–10-15, лейкоцити – 2-3 в полі зору, циліндри еритроцитарні - 1-2 в полі зору. Вкажіть які зміни отримані при дослідженні сечі:

A. Макрогематурія.

B. Лейкоцитурія.

C. Низька протеїнурія.

D. Піурія.

Е. Протеїнурія нефротичного рівня.

 

72. 36-річний хворий скаржиться на головний біль, втрату апе­титу. З 18 років одержує інсулін з приводу цукрового діабету. Набряки на обличчі і ногах, пульс-110 за хв., ритмічний, AT-210/110 мм рт. ст., добова кількість сечі–800мл. Глікемічний профіль: 9-12-10 ммоль/л, аналіз сечі: відносна щільність-1022, цукор-3%, білок-1,32 г/л, Л - 3-5 у полі зору. Яке ускладнення розвину­лося у хворого:

A. Хронічний гломерулонефрит.

B. Амілоїдоз нирок.

C. Хронічний пієлонефрит.

D. Туберкульоз нирок.

Е. Діабетичний гломерулосклероз.

73. У 19-річного хворого на ангіну через 3 дні від початку ліку­вання цефазоліном з'явилися не­приємні відчуття в поперековій ділян­ці, нудота. При огляді: AT - 140/80 мм рт. ст. Аналіз крові: Е-3,12х 1012/л, НЬ-120 г/л, Л-10х109/л, ШОЕ-28 мм/год; аналіз сечі: відносна щільність-1010, білок-0,66 г/л; рівень креатиніну крові-0,380 ммоль/л. Ваш діагноз:

A. Хронічний гломерулонефрит.

B. Гострий гломерулонефрит.

C. Гострий тубулоінтерстиціальний не­фрит.

D. Швидкопрогресуючий гломеру­лонефрит.

E. Гострий пієлонефрит.

74. У хворої 22 років після перео­холодження з'явився біль в попере­ковій ділянці, каламутна сеча, підви­щення температури тіла до 38,8 °С. У крові: Л-13,2х109/л, зсув лейкоци­тарної формули вліво, у сечі: білок-0,33 г/л, лейкоцити по­кривають все поле зору. Виберіть най­оптимальнішу емпіричну анти­бактеріальну терапію:

A. Прості пеніциліни.

B. Напівсинтетичні пеніциліни.

C. Тетрацикліни.

D. Системні фторхінолони II-III покоління.

E. Макроліди.

75. У 26-річного хворого після проведення патогенетичної терапії з приводу хронічного гломе­рулонефриту з нефротичним синдромом наступила ремісія. Яке санаторно-курортне лікування йому може бути рекомендоване:

A. Миргород.

B. Не рекомендовано.

C. Моршин.

D. Південний берег Криму.

E. Трускавець.

76. У 40-річного чоловіка, який 15 років хворіє на хроніч­ний гломерулонефрит, декілька місяців тому з'явилися головний біль, задиш­ка при ходьбі, поганий апетит, нудота. Який лабораторний по­казник буде найінформативнішим для діагностики стану хворого:

A. Креатинін крові-0,36 ммоль/л.

B. Азот сечовини-20-40 % залиш­кового азоту.

C. Калій крові-5,2 ммоль/л.

D. Сечовина крові-9,3 ммоль/л.

E. Натрій крові-130 ммоль/л.

77. Хворий Л., 37 років, поступив до реанімаційного відділення в тяжкому стані. При огляді: сопор, у повітрі за­пах аміаку, щкіра сіро-жовтуватого кольору, тургор зниже­ний, пульс частий, напружений, AT-160/110 мм рт. ст., тонус м'язів підви­щений, гіперрефлексія. Сформулюйте попередній діагноз:

А. Алкогольна кома.

В. Уремічна кома.

C. Діабетична кома.

D. Гіпоглікемічна кома.

E. Мозкова кома.

78. Жінка 54 років хворіє на ос­теомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останні півроку з'явились і поступово збільшились набряки на ниж­ніх кінцівках. Білок сечі-6,6 г/добу. У крові: гіпоальбумінемія, підвищення y-глобулінів, ШОЕ-50 мм/год. Який діагноз є правильним:

А. Вторинний амілоїдоз нирок.

B. Хронічний гломерулонефрит.

C. Мієломна хвороба.

D. Хронічний пієлонефрит.

E. Системний червоний вовчак.

79. Хворий С., 46 років, помітив набряки на ногах, відчуття важкості в правому підребер'ї. 20 років хворіє на ревматоїдний артрит. Збільшені пе­чінка і селезінка мають щільну консистен­цію. У крові: креатинін-0,23 ммоль/л, загальний білок-68 г/л, холестерин-4,2 ммоль/л; у сечі: відносна щільність-1010, протеїнурія-0,33 г/л, Е - 5-6 вилужених, Л - 5-6 в полі зору. Яке ускладнення є найімо­вірнішим:

А. Хронічний гломерулонефрит.

В. Амілоїдоз нирок.

C. Гострий гломерулонефрит.

D. Серцева недостатність.

E. Хронічний пієлонефрит.

80. Хворий Д., 20 років, спостерігаєть­ся з приводу змін у загальному аналізі сечі, які були виявлені рік тому. Скарг немає. Об'єктивно: пульс-80 за хв., AT-130/80 мм рт. ст., симптом постукування негативний, аналіз крові - без патології; аналіз сечі: бі­лок-0,99 г/л, Л - 4-6, Е - 8-10, циліндри еритрцитарні - 3-5 у полі зору. Ваш попе­редній діагноз:

А. Гострий гломерулонефрит.

В. Хронічний гломерулонефрит.

C. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

D. Хронічний пієлонефрит.

E. Туберкульоз нирок.

81. Жінка 26 років госпіталізована зі скаргами на набряки всього тіла, біль у поперековій ділянці, головний біль, які вперше з'явилися 2 тижні тому після пневмонії. Об'єктивно: набряки обличчя, AT - 150/90 мм рт. ст. У крові: ШОЕ-25 мм/год., у сечі: бі­лок-1,47 г/л, Е - 80-100, поодинокі гіалінові та зернисті циліндри у полі зору. Яке додаткове обстеження доцільно провести в першу чергу для визначення функціонального стану нирок:

А. Креатинін крові.

B. УЗД нирок.

C. Екскреторна урографія.

D. Бактеріологічне дослідження сечі.

E. Біопсія нирки.

82. У 42-річного пацієнта, який 10 років хворіє на цукровий діабет I типу з тяжким перебігом, протягом останнього року реєструється помірна протеїнурія, АГ. Який з прелічиних препаратів є найдоцільнішим в лікуванні АГ:

А. Амлодіпін.

В. Еналаприл.

С. Бісопролол.

D. Клофелін.

Е. Фуросемід.

83. Жінка 54 років понад 20 років хворіє на ос­теомієліт стегнової кістки. За останній рік з'явились і поступово збільшились набряки на ниж­ніх кінцівках. Білок сечі-6,6 г/добу, у крові - гіпоальбумінемія, підвищення y-глобулінів, ШОЕ-50 мм/год. Призначте лікування хворій:

А. Колхіцин.

В. Преднізолон.

С. Фраксипарин.

Д. Пентоксифілін.

Е. Антибіотики.

84. У жінки 38 років після перео­холодження з'явився біль у м'язах, під­вищення температури до 39 °С, голо­вний біль, дізурія, позитивний симп­том постукування. Аналіз сечі: лейкоцитурія, бактеріурія, аналіз крові: НЬ-103 г/л, лейкоцитоз із зсувом вліво, ШОЕ-32 мм/год., сечовина крові-6,0 ммоль/л. Найвірогідніший діагноз:

A. Сечокам'яна хвороба.

B. Туберкульоз нирок.

C. Гострий гломерулонефрит.

D. Гострий пієлонефрит.

Е. Гострий цистит.

85. Хвора З., 58 років, скаржиться на періодичний головний біль, запаморо­чення і шум у вухах. Протягом 15 років страждає на цукровий діабет. Об'єк­тивно: тони серця ритмічні, ЧСС-76/хв., акцент II тону над аортою, AT-170/100 мм рт. ст. Добова втрата білка із сечею-0,99 г/л. Препаратом вибору для лікування артеріальної гіпертензії у даної пацієнтки буде:

A. Альфа-блокатор.

B. Бета-блокатор.

C. Антагоніст кальцієвих каналів.

D. Тіазидовий діуретик.

E. Інгібітор АПФ.

86. 25-річний хворий скаржиться на періодичний біль тупого характеру в попереку, незна­чні набряки обличчя більше зранку і гомілок ввечері. Хворіє півроку. У загальному аналізі сечі: білок-1,47 г/л, Л - 2-3, Ер – 10-15, поодинокі гіалінові та еритроцитарні циліндри. Поставте найвірогідніший діагноз:

А. Амілоїдоз нирок.

В. Хронічний гломерулонефрит.

C. Гострий гломерулонефрит.

D. Хронічний пієлонефрит.

E. Мієломна нирка.

87. У 19-річного хворого на ангіну через 3 дні від початку ліку­вання цефазоліном з'явилися не­приємні відчуття в поперековій ділян­ці, запаморочення, нудота. При огляді: AT - 140/80 мм рт. ст. Аналіз крові: Е-3,12х 1012/л, НЬ-120 г/л, Л-10х109/л, ШОЕ-28 мм/год, аналіз сечі: відносна щільність-1010, білок-0,99 г/л. Добова кількість сечі-3,2 л. Рівень креатиніну крові-0,380 ммоль/л. Що є першочерговим у лікуванні хворого:

A. Преднізолон.

B. Гемодіаліз.

C. Відміна антибіотика.

D. Антигістамінні засоби.

E. Сорбенти.

88. Хворий Л., 37 років, поступив до реанімаційного відділення. Загальний стан дуже тяжкий, у повітрі за­пах аміаку, сопор, шкіра сіро-жовтуватого кольору, тургор зниже­ний, пульс частий, напружений, AT -180/110 мм рт. ст., тонус м'язів підви­щений, гіперрефлексія. Призначте лікування:

А. Гемодіаліз.

В. Дезінтоксікаційна терапія.

С. Гемосорбція.

D. Бікарбонат натрію в/в.

С. Сечогонні засоби.

89. Хвора С., 46 років, помітила набряки на ногах, відчуття важкості в правому підребер'ї. 20 років хворіє на ревматоїдний артрит. Збільшені пе­чінка і селезінка мають щільну консистен­цію. У крові: креатинін-0,23 ммоль/л, загальний білок-68 г/л, холестерин-4,2 ммоль/л; у сечі: питома вага-1012, протеїнурія-3,3 г/л, Е - 5-6 вилужених, Л - 5-6 в полі зору. Яке додаткове дослідження необхідно провести для діагностики захворювання:

А. Біопсія нирки.

В. Протеїнограмма крові.

C. Протеїнограмма сечі.

D. УЗД печінки і селезінки.

E. УЗД нирок.

90. Хворий 42 років після фізичного навантаження відчув біль у поперековій ділянці, появу ”бурої” cечі. У батька хворого – поліартрит, нефролітіаз. Яке дослідження в першу чергу необхідно провести хворому для уточнення діагнозу:

А. Кретинін крові.

В. Сечова кислота крові.

С. С-реактивний протеїн крові.

D. УЗД нирок.

Е. Ревматоїдний фактор.

91. Хворий Р., 39 років, звернувся до лікаря зі скаргами на голо­вний біль, зниження апетиту, нудоту, ранкове блювання, періодичні носові кровотечі. У 20-річному віці після охолодження були набряки обличчя, нижніх кінцівок, зміни в аналізах сечі. При обсте­женні: блідість шкіри, АТ-220/130 мм рт. ст. Який із наведених біохімічних показників має діагностич­ну значимість у даному випадку:

A. Натрій крові.

B. Білірубін крові.

C. Креатинін крові.

D. Сечова кислота крові.

E. Фібриноген крові.

92. Вагітна (30 тижнів) скар­житься на головний біль, зменшення кількості сечі за добу, набряки, підви­щення AT до 170/95 мм рт. ст. Добова протеїнурія-3 г/л. У крові: креатинін-100 мкм/л, гематокрит-42%. Найімовірнішим діагнозом є:

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Пізній гестоз.

C. Пієлонефрит вагітної.

D. Тубулоінтерстиціальний нефрит.

E. Гіпертонічна хвороба.

93. Жінка 19 років, вагітність 27 тижнів, поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на часте, хворобливе сечевипускання. Температура тіла нормальна. Аналіз крові без патології. В аналізі сечі - лейкоцити покривають все поле зору, протеїнурія-0,033 г/л. Гінеколог при огляді виявив слизувато-гнійний цервицит. Який мікроорганізм найімовірніше викликав захворювання:

А. Кандида.

В. Хламідії.

С. Мікобактерії туберкульозу.

D. Кишечна паличка.

Е. Трихомонади.

94. Хворий А., 44 років, перебуває на диспансерному обліку з приводу хронічного гломеру­лонефриту. Зважаючи на тривалу, стійку ремісію захворювання та відсутність протипоказань, хворо­му рекомендовано санаторно-курорт­не лікування. На яких курортах:

A. Грязьові курорти.

B. Сірководневі курорти.

C. Південні кліматичні приморські курорти.

D. Родонові курорти.

E. Гірські курорти.

95. У пацієнта з гострим гломе­рулонефритом раптово виникли анорексія, блювання, біль у животі. Об'єк­тивно: температура тіла-380С, анасарка, на шкірі тулуба і стегон - еритематозна висип­ка, пульс-90 за хв., діяльність серця рит­мічна, AT-150/95 мм рт. ст. Живіт м'який, печінка збільшена на 2 см. Білок сечі-6,0 г/добу, альбумін крові-22 г/л. Яка причина по­гіршення стану хворого:

A. Гострий міокардит.

B. Гіпертонічний криз.

С. Нефротичний криз.

D. “Гострий живіт”.

E. Бешиха.

96 25-річний чоловік отримав тяжку травму поперекової ділянки. Лікар приймального відділення запідозрив двобічний тромбоз ниркових вен. Які клінічні прояви характерні для цього стану:

А. Больовий синдром.

В. Олігурія.

С. Нефротичний синдром.

D. Макрогематурія.

Е. Вірно А,В,С.

 

97. Хворий О., 30 років, поступив до нефрологічного відділення з діагнозом гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом з макрогематурією. Об'єк­тивно: анасарка, AТ-160/110 мм рт. ст. Визначте прогноз хворого:

A. Прогноз несприятливий.

B. Повне одужання.

C.Трансформація в хронічний гломерулонефрит.

D. Розвиток хронічної ниркової недостатності.

Е. Розвиток тяжкої постгеморагічної анемії.

98. Хворий 64 років, скаржить­ся на озноб, підвищення температури тіла до 38 °С, часте сечовипускання, біль у поперековій області. Цукор кро­ві-11,2 ммоль/л. В аналізі сечі: відносна щільність-1022, білок-0,1 г/л, позитив­на реакція на ацетон, піурія, Е - 3-4 в полі зору. Яке найімовірніше ускладнення цукрового діабету розвинулось у хворого:

A. Діабетичний гломерулосклероз.

B. Гострий гломерулонефрит.

C. Інфаркт нирки.

D. Гострий пієлонефрит.

E. Хронічна ниркова недостатність.

99. Хвора на хронічний гломерулонефрит, діагностований 7 років тому, скаржиться на прогресуючу задишку, серцебиття, нудоту, блювання, носову кровотечу. Об'єктивно: шкіра суха, бліда з жовтуватим відтінком, запах аміаку з роту, пульс-120 за хв., AT-170/120 мм рт. ст. Аналіз крові: НЬ-76 г/л, ШОЕ-48 мм/год., сечовина-31 ммоль/л, креатинін-0,678 ммоль/л. Яке ускладнення основного захворювання виникло:

А. Гостра ниркова недостатність.

В. Хронічна ниркова недостатність.

С. Серцево-судинна недостатність.

D. Токсична пневмонія.

Е. Гіпертензивний криз.

100. Хворий З., 58 років, скаржить­ся на набряки на ногах, за­дишку, періодичні проноси. Протягом багатьох років хворіє на ХОЗЛ з виділенням гнійного харкотиння під час загострення. Об'єктивно: розповсюдже­ні набряки, шкіра бліда, суха, ЧСС-80 за хв., AT-90/60 мм рт. ст. При дослідженні сечі вияв­лені значна протеїнурія (2,5г/л), циліндрурія (гіалінові). Вкажіть який діагноз є найвірогіднішим:

А. Амілоїдоз нирок.

B. Хронічний гломерулонефрит.

C. Мікседема.

D. Інтерстиціальний нефрит.

Е. Мієломна нефропатія.

101. 37-річний чоловік 3 роки хворіє на хронічний гломерулонефрит. Два тижні тому після перене­сеної вірусної інфекції з'явилися на­бряки на обличчі, попереку, ногах, за­дишка вночі. шкірне свербіння, втрата апетиту. Об'єктивно: сухість шкіри, шум тертя перикарда, AT-200/120 мм рт. ст. У крові: Hb-86 г/л; креатинін-1,03 ммоль/л. Який з перерахованих препаратів протипока­заний хворому:

A. Глюконат кальцію.

B. Анаболічні гормони.

C. Глюкокортикостероїди.

D. Антагоністи кальцію.

E. Фуросемід.

102. У чоловіка 47 років, який протягом 10 років лікувався з приводу туберкульозу легень, з'явилися поширені набряки. Об'єктивно: обличчя одутле, набряки ніг, попереку, AT-130/80 мм рт. ст. Аналіз крові: Е-3,0х1012/л, Л-4,5х109/л, ШОЕ-50 мм/год; загальний білок-60г/л, альбуміни-25%, глобуліни-75%, холесте­рин-7,2 ммоль/л, загальний аналіз сечі: відносна щільність-1020, білок-3,5 г/добу, Е - 1-2, Л - 4-5, циліндри гіалінові 2-4 у полі зору. Який найімовірніший діагноз:

A. Тромбоз ниркових вен.

B. Хронічний гломерулонефрит.

C. Гострий гломерулонефрит.

D. Вторинний амілоїдоз нирок.

Е. Хронічний пієлонефрит.

103. У дівчини 19 років раптово виникли висока температура, артрал­гії, головний біль, нудота, блювання, біль та напруження м'язів у попереко­вій ділянці. При огляді: різко позитивний симптом постукування зправа. В сечі-бакте­ріурія, піурія. Який найімовір­ніший діагноз:

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Гостра ниркова недостатність.

C. Гострий пієлонефрит.

D. Паранефральний абсцес.

E. Цистит.

104. 50-річній жінці, яка хворіє на хронічний пієлонефрит, в період заго­стрення була призначена комбінація антибактеріальних засобів - гентаміцин (по 80 мг 3 рази на добу) та бісептол (960 мг 2 рази на добу). До розви­тку чого може призвести призначення такої комбінації препаратів:

А. Гострої ниркової недостатності.

B. Гострого гломерулонефриту.

C. Хронічної ниркової недостат­ності.

D. Така комбінація препаратів опти­мальна та цілком безпечна.

E. Дисбактеріозу.

105. Хворий 54 років, скаржиться на часте болюче сечовипускання, озно­би, підвищення температури тіла до 38 °С. В аналізі сечі: білок- 0,33 г/л, Л-на все поле зору, Е - 5-5, грамнегативні палички. Який із пред­ставлених антибактеріальних препа­ратів є кращим у даному випадку:

А. Ципрофлоксацин.

B. Оксацилін.

C. Еритроміцин.

D. Тетрациклін.

Е. Цефазолін.

106. Жінка 28 років, протягом 12 років хворіє на хронічний гломеруло­нефрит. За останні півроку виникли задишка, зниження апетиту, нудота, головний біль, набряки нижніх кінцівок. При обстеженні вияв­лені значна анемія, вміст сечовини в крові-24,5 ммоль/л, креатинину-0,766 ммоль/л, гіперкаліємія. Причина появи набряків:

A. Нефротичний синдром.

В. Гіпернатріємієя.

C. Серцева недостатність.

D. Гіпокальціємія.

E. Гіперкаліємія.

107. 19-річна жінка, яка має вагітність 27 тижнів, поступила в гінекологічне відділення зі скаргами на часте, хворобливе сечовипускання. Температура тіла нормальна. Аналіз крові без патології. В аналізі сечі: протеїнурія -0,033 г/л, лейкоцити покривають все поле зору. Гінеколог при огляді виявив слизувато-гнійний цервицит. Яке із перелікованих антибактеріальних засобів Ви призначите:

А. Амоксицилін.

В. Тетрациклін.

С. Ципрофлоксацин.

D. Метронідазол.

Е. Монурал.

108. Жінка 37 років, скаржиться на схуднення, зниження апети­ту, головний біль. В юнатстві був епізод гостронефритичного синдрому, з 30 років відмічається АГ. Систематично не лікувалася. Після дослідження виявлені ознаки хроніч­ної ниркової недостатності (креа­тинин крові-0,23 ммоль/л). Які реко­мендації щодо харчування є найвиправданішими для хворої:

A. Зменшення кількості рідини.

B. Обмеження жирів.

C. Обмеження вуглеводів.

D. Збільшення білків.

Е. Обмеження білків.

109. Жінка 42 років, хворіє на гло­мерулонефрит протягом 12 років. Останнім часом з'явилися скарги на порушення сну, нудоту, свербіння шкіри. Об'єктивно: загальмованість, блідість шкірного по­криву, набряки нижніх кінцівок, вологі хрипи в нижніх ділянках, тони серця ритмічні, глухі, шум тертя перикарду, ЧСС-110/хв., AT-180/120 мм рт. ст. Біохімічне дослідження: креатинін крові-0,980 ммоль/л. Яка ста­дія хронічної хвороби нирок розвинулась у хворої:

A. V стадія

B. III стадія

C. II стадія

D. І стадія

E. IV стадія

110. Жінка 58 років, госпіталізо­вана для обстеження у зв'язку з макрогематурією, підвищенням темпе­ратури тіла до 38 °С. Яке з обстежень є найсуттєвішим в першу чергу для визначення діагнозу:

A. Проба за Зимницьким.

B. Цистоскопія.

C. Видільна урографія.

D. Біопсія нирки.

E. УЗД нирок та сечового міхура.

111. Хвора 36 років скаржиться на висо­ку температуру тіла, озноб, профузну пітливість, тупі болі в попереку, неприємні відчуття при се­човипусканні. Об'єктивно: напруження м'язів поперекових ді­лянок, позитивний симптом постукування з обох сторін. У крові: лейкоцитоз до 12х109/л з токсичною зернистістю нейтрофілів, у сечі - 0,6 г/л білка, Л - на все поле зору. Ваш по­передній діагноз:

А. Гострий пієлонефрит.

B. Туберкульоз нирки.

C. Гострий гломерулонефрит.

D. Гострий цистит.

E. Сечокам'яна хвороба.

112. 69-річного чоловіка протягом року турбує біль в поперековій ділянці, кістках тазу. При обстеженні у пацієнта виявлено нормохромну анемію, в сечі протеїнурію-6,6г/л, креатинін крові-550 мкмоль/л, загальний кальцій-2,9 ммоль/л, фосфор-2,1 ммоль/л, загальний білок-95 г/л. Який метод дослідження є наважливішим для установлення правильного діагнозу:

А. Біопсія нирки.

В. Анамнез хворої.

С. В/в урографія.

D. УЗД нирок.

Е. Посів сечі з визначенням чутливості сечі до мікрофлори.

113. 20-річна жінка з 12-тижневою вагітністю скаржиться на ну­доту, блювання, головний біль. При огляді: набряки на гомілках, AT - 170/105 мм рт. ст. У сечі: білок-3,3 г/л, Е - 10-15, Л - 6-8, циліндри гіалінові - 5-6 у полі зору. Що з переліченого є найімовірнішим діагнозом:

A. Еклампсія вагітних.

B. Ранній токсикоз вагітних.

C. Гестаційний пієлонефрит.

D. Хронічний гломерулонефрит.

E. Гіпертонічна хвороба.

114. Хворий 36 років, без скарг, під час проходження профогляду перед працевлаштуванням здав сечу на за­гальний аналіз. Отримані результати:відносна щільність-1018; рН-6,5, білок-0,6 г/л, Е - 18-20, змінені; Л - 2-3, циліндри - 2-3 в полі зору, зернисті. Вкажіть найімовірніший діагноз:

A. Хронічний гломерулонефрит.

B. Гострий гломерулонефрит.

C. Хронічний пієлонефрит.

D. Амілоїдоз нирок.

E. Сечокам'яна хвороба.

115. Жінка 28 років, протягом 12 років хворіє на хронічний гломеруло­нефрит. За останні півроку виникли загальна слабкість, зниження апетиту, нудота, головний біль, біль у суглобах. При обстеженні вияв­лені анемія, вміст сечовини в крові-24,5 ммоль/л, креатинину-0,766 ммоль/л, гіперкаліємія. Чим ускладнилося за­хворювання:

A. Гострою нирковою недостатністю.

В. Хронічною нирковою недостат­ністю.

C. В-12 дефіцитною анемією.

D. Амілоїдозом нирок.

E. Подагричною нефропатією.

116. У хворого 18-ти років з го­стрим гломерулонефритом різко погіршився стан: посилився головний біль, знизилася гострота зору, з'явилися фібрилярні посіпування м'язів обличчя, то­нічні судоми скелетних м'язів, втрата свідомості, AT -240/140 мм рт. ст. Назвіть ускладнення:

A. Ангіоспазм.

B. Набряк мозку.

C. Крововилив у мозок.

D. Гостра ниркова недостатність.

E. Парез мозкових артерій.

117. Хворий 35 років на хронічний гломерулонефрит в стадіі термінальної ниркової недостатності отримує лікування програмним гемодіалізом. Гемоглобін дорівнює 65 г/л, з приводу чого він отримує препарати заліза per os протягом двох місяців. Імовірна причина неефективності терапії препаратами заліза:

А. Недостатня доза.

В. Необхідно в/в введення.

С. Необхідна комбінація препаратів заліза per os і в/в.

D. Дефіцит еритропоетину.

Е. Розвиток В-12 дефіцитної анемії.

118. Хворий 17-ти років, скар­житься на виражені набряки на облич­чі і кінцівках, що з'явилися 3 тижні тому. Півроку тому лікувався в інфек­ційному відділенні з приводу інфекційного гепатиту В. Об'єктивно: шкірний покрив блідий, обличчя одутле, на гомілках на­бряки, печінка не збільшена. Добовий діурез-0,6 л. Аналіз сечі: питома вага-1020, білок-4,4 г/л, ви­лужені Е - 8-10 у полі зору; загальний білок крові-52 г/л. Який найімовір­ніший механізм розвитку набряків:

A. Гіпопротеїнемія пов’язана з порушенням синтезу альбуміну.

B. Гіпопротеїнемія пов’язана з втратою білка.

C. Гіперальдостеронізм.

D. Все з наведеного.

E. Жодне з наведеного.

119. У нефрологічному відділенні Ви розглядаєте можливість виконання діагностичної біопсії нирки у пацієнта з високою протеїнурією. Вкажіть на абсолютні протипоказання для здійснення біопсії:

А. У пацієнта єдина нирка.

В. Порушення згортальної системи крові.

С. Тромбоз ниркових вен.

D. Полікістоз нирок.

Е. Усе перелічене.

120. Хворий 56 років скаржиться на висо­ку температуру тіла, озноб, тупі болі в попереку. Об'єктивно: напруження м'язів поперекових ді­лянок, позитивний симптом постукування з обох сторін. У аналізі крові лейкоцитоз до 12х109/л з токсичною зернистістю нейтрофілів, у аналізі сечі - 0,6 г/л білка, Л-на все поле зору. Яке з тверджень при веденні хворого є неправильним:

А. Необхідна госпіталізація в терапевтичне відділення і в/в введення антибіотиків.

В. Необхідно виконати ретроградну пієлографію для виключення аномалії розвитку сечовивідних шляхів.

С. Необхідно виконати УЗД дослідження для виключення сечокам’яної хвороби.

D. У чоловіка старіше 50 років необхідно дослідження передміхурової залози.

Е. Необхідно дослідження сечі на мікрофлору.

121. Хворий 42 років, скаржиться на сухість у роті, кволість, зменшення кількості добової сечі. Хворіє на гло­мерулонефрит 11 років. У крові: НЬ-90 г/л, білок сечі-1,2 г/добу, кальцій-1,9 ммоль/л, креатинин-500 мкмоль/л, ШКФ 14 мл/хв. Яка стадія хронічної хвороби нирок (ХХН) виникла у хворого:

A. IV ст.

B. V ст.

C. III ст.

D. I ст.

E. II ст.

122. Вагітна (30 тижнів) скар­житься на головний біль, зменшення кількості сечі за добу, набряки нижніх кінцівок, підви­щення AT до 170/95 мм рт. ст. Добова протеїнурія-3 г/л. У крові: креатинин-100 мкмоль/л, гематокрит-42 %. Найімовірнішим синдромом є:

А. Ізольований сечовий.

В. Нефротичний синдром.

С. Нефритичний синдром.

D. Гостра ниркова недостатність.

Е. Синдром Гудпасчера.

123. 72- річний чоловік поступив у нефрологічне відділення зі скаргами на біль у правій поперековій ділянці, підвищення температури до 380С, прискорене сечовипускання, особливо вночі. Хворіє два роки. За останні півроку це є третє загострення хронічного пієлонефриту. Що є найсуттєвішою причиною загострення пієлонефриту:

А. Порушення уродинаміки.

В. Неправильне використання антибактеріальних препаратів.

С. Вік хворого.

D. Хронічна інфекція.

Е. Усе переліковане.

124. 60- річний чоловік з приводу пневмонії получав цефтріаксон. Через три доби від початку терапії у пацієнта відмічені поліурія, низка протеїнурія, мікрогематурія, зниження ШКФ, підвищення креатиніну крові. Лікар запідозрив у пацієнта гострий тубулоінтерстиціальний нефрит. Який із запропонованих нижче симптомів не є ознакою гострого тубулоінтерстиціального нефриту:

А. Еритроцитарні циліндри у сечі.

В. Еозинофілурія.

С. Лихоманка і артралгії.

D. Відновлення функції нирок після припинення введення препарату.

Е. Покращення функції нирок після призначення преднізолону.

125. Хворий 66 років скаржиться на висо­ку температуру тіла, озноб, тупі болі в попереку. Об'єктивно: напруження м'язів поперекових ді­лянок, позитивний симптом постукування з обох сторін. У загальному аналізі крові лейкоцитоз до 13х109/л з сувом вліво, у загальному аналізі сечі низька протеїнурія, піурія. Який мікроорганізм найчастіше викликає інфекцію сечовивідних шляхів:

А. Золотистий стафілокок.

В. Кишечна паличка.

С. Гемолітичний стрептокок.

D. Cинегнійна паличка.

Е. Хламідії.

126. Хвора 26 років скаржиться на озноб, профузну пітливость, тупі болі в попереку, неприємні відчуття при се­човипусканні. Об'єктивно: температура тіла 38,80С, пальпується хвороблива опущена права нирка. У аналізі крові лейкоцитоз до 11х109/л, паличкоядерні нейтрофіли-9%, в аналізі сечі-0,33 г/л білка, Л-на все поле зору. Вкажіть критерій, який дозволить Вам найточніше диференціювати інфекцію нижних від інфекції верхніх сечовивідних шляхів:

А. Піурія.

В. Колонії бактерій більше 100 тисяч мікробних тіл у 1 мл.

С. Часте, хворобливе сечовипускання.

D. Температура тіла вище 380С.

Е. Хвороблива пальпація нирки.

127. 59-річного чоловіка протягом півроку турбує біль в поперековій ділянці, кістках тазового поясу. При обстеженні у пацієнта виявлено нормохромну анемію, протеїнурію-9,9 г/л, креатинін крові-450 мкмоль/л, лужну фосфатазу-9200 ммоль/л, загальний кальцій-2,9 ммоль/л, фосфор-2,1 ммоль/л, загальний білок-90 г/л. Вкажіть найімовірнішу причину, яке призвела до цього стану:

А. СЧВ.

В. Хронічний гломерулонефрит з ХНН.

С. Мієломна хвороба.

D. Синдром Гудпасчера.

Е. Хронічний тубулоінтерстиціальний нефрит.

128. Хворий 62 років, скаржить­ся на втрату 10 кілограмів маси тіла за 2 місяці, біль у поперековій ділянці, який з часом підсилився, відсутність апетиту, субфебрильну температуру. При огляді у лівому підребер'ї виявляється щільне утворення. В аналізі крові: НЬ-90 г/л, Е-2,8х1012/л, Л-8,8х109/л, ШОЕ-42 мм/год., в сечі: питома вага-1018, білок-0,06 г/л, Е-на все поле зору. Ваш попередній діагноз:

A. Сечокам'яна хвороба.

B. Нефроптоз.

C. Туберкульоз нирки.

D. Полікістоз нирок.

E. Пухлина нирки.

129. Хворий Д., 55 років, страждає на гіпертонічну хворобу протягом 10 років. В останній час турбує задишка, головні болі, запаморочення. Низка протеїнурія реєструється півроку. При обстеженні: набряків немає, над легенями везикулярне дихання, ЧСС 68 за хв., АТ 190/120 мм рт ст., печінка не збільшена. На ЕКГ: рубець передньо-перегородочної ділянки, ШКФ-60 мл/год. Яке ускладнення основного захворювання виникло:

А. Гіпертензивна нефропатія.

В. Хронічний гломерулонефрит.

С. Хронічна ниркова недостатність.

D. Хронічна серцева недостатність.

Е. Застійна нирка.

130. 32-річна жінка спрямована до нефролога для оцінки гематурії, яка виявлена в трьох аналізах сечі та супроводжується протеїнурією до 1 г/добу. Який ви оберете підхід для оцінки гематурії у цієї хворої:

А. УЗД нирок.

В. Ретельний анамнез захворювання.

С. Визначення концентрації електролітів, креатиніну крові.

D. Біопсія нирки.

Е. Все перелічене.

131. 27-річна жінка має клінічні ознаки системного червоного вовчака з ураженням нирок. Які обстеження необхідно провести для веріфікації діагнозу:

А. Загально-клінічний аналіз крові.

В. Визначення сечовини та креатинину крові.

С. Антиядерні антитіла.

D. Добова протеїнурія.

Е. Все перелічене.

132. Хворий 36 років на хронічний гломерулонефрит має ознаки ХНН (калій-5,1ммоль/л, натрий-128 ммоль/л, кальцій-1,9 ммоль/л, магній-1,2 ммоль/л, хлор-102 ммоль/л, бікарбонати-20ммоль/л). Порушення обміну якого електроліту відмічається:

А. Калію.

В. Натрію.

С. Кальцію.

D. Магнію.

Е. Хлору.

133. Жінка 35 років скаржиться на біль в ділянці серця, артралгії, міалгії та фотосенсибілізацію. При огляді: тахікардія, шум тертя перикарду. В аналізах сечі– висока протеїнурія, гематурія. Вірогідна причина:

А. Мієломна хвороба.

В. Системний червоний вовчак.

С. Гостра ревматична лихоманка.

D. Синдром набутого імунодефіциту.

Е. Ревматоїдний артрит.

134. Хворий на хронічний гломерулонефрит з ознаками ХНН має низький рівень гемоглобіну-65 г/л. Який метод корекції анемії є найдоцільнішим:

А. Трансфузія крові.

В. Трансфузія свіжозамороженої плазми.

С. Введення еритропоетину.

D. Введення андрогенів.

Е. Проведення плазмоферезу.

135. Хворий 45 років, госпіталізо­ваний зі скаргами на сухість у роті, слабкість, шкірний свербіж, нудоту, задишку. Протягом останніх 15 років рецидивують ниркові кольки з відіходженням із сечових шляхів каменців, двічі виконувались опера­ції на нирках. Добовий діурез дорівнює 1400 мл сечі з відносною щільністю - 1007-1008. Яку назву має цей симптом і про яке ускладнення сечо­кам'яної хвороби він свідчить:

А. Гіпостенурія, хронічна ниркова недостатність.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 1016 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.178 сек.)